Regeling vervallen per 01-01-2017

Reglement Programmaraad

Geldend van 12-02-2003 t/m 31-12-2016

Intitulé

Reglement Programmaraad

Artikel 1 Taak programmaraad

  • 1.

    De programmaraad heeft tot taak de aanbieder van het omroepnetwerk te adviseren welke programma’s, bestemd voor ontvangst door het algemene publiek, hij krachtens het bepaalde in artikel 82i, eerste lid, van de Mediawet(het zogeheten wettelijk minimumpakket) ten minste uitzendt naar alle aangeslotenen op het omroepnetwerk.

  • 2.

    Op verzoek van de aanbieder van het omroepnetwerk kan de programmaraad hem ook adviseren welke overige programma’s, bestemd voor ontvangst door het algemene publiek, hij tevens uitzendt naar alle aangeslotenen op het omroepnetwerk.

Artikel 2 Samenstelling programmaraad

  • 1.

    De programmaraad dient representatief te zijn voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen en een redelijke afspiegeling te vormen van de bevolking in de gemeente naar leeftijd, sekse, etnische en culturele achtergrond.

  • 2.

    De programmaraad bestaat uit 7 tot 11 leden.

  • 3.

    De programmaraad wijst uit zijn midden een voorzitter en een secretaris aan.

Artikel 3 Openbaarheid

  • 1.

    De secretaris maakt via de lokale media, onder vermelding van het correspondentieadres, bekend dat de gemeente een programmaraad heeft ingesteld en hij maakt tegelijkertijd bekend wat de taak van de programmaraad is en wie de leden van de programmaraad zijn.

  • 2.

    De secretaris maakt via de lokale media telkens ook de wijzigingen van de in het eerste lid bedoelde gegevens bekend.

Artikel 4 Benoeming leden programmaraad

  • 1.

    De leden van de programmaraad worden in samenspraak met de programmaraad benoemd door de gemeenteraad.

  • 2.

    Bij gelegenheid van de instelling van de programmaraad worden de leden benoemd zonder de in het eerste lid bedoelde samenspraak met de programmaraad.

  • 3.

    Tot lid van de programmaraad kan uitsluitend worden benoemd een persoon die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, die woonachtig is in het gebied waarop het advies van de programmaraad betrekking heeft en die aangesloten is op het omroepnetwerk gelegen in dat gebied, dan wel deel uitmaakt van een huishouden dat daarop is aangesloten.

  • 4.

    Met het lidmaatschap van de programmaraad zijn onverenigbaar:

    • -

      een lidmaatschap van de raad van de betrokken gemeente;

    • -

      de functie van burgemeester of wethouder van de betrokken gemeente;

    • -

      een binding met de aanbieder van het omroepnetwerk anders dan als aangeslotene;

    • -

      een bestuurslidmaatschap of een betrekking, al dan niet tegen betaling, bij een instelling die in aanmerking komt voor zendtijd voor binnenlandse omroep dan wel bij een commerciële omroepinstelling.

  • 5.

    Een vacature dient zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 6 maanden te worden vervuld.

  • 6.

    De leden van de programmaraad worden voor een periode van 4 jaar benoemd met de mogelijkheid van een éénmalige herbenoeming voor dezelfde periode.

Artikel 5 Totstandkoming advies programmaraad

  • 1.

    De programmaraad vergadert ten minste twee maal ten behoeve van het uitbrengen van een advies en voorts zo dikwijls als de voorzitter dit nodig acht of ten minste de helft van het aantal leden of de aanbieder van het omroepnetwerk daarom verzoekt.

  • 2.

    De vergaderingen van de programmaraad zijn openbaar.

  • 3.

    De voorzitter besluit op verzoek van een lid van de programmaraad, de aanbieder van het omroepnetwerk of een programma-aanbieder tot een besloten (deel van de) vergadering of geheimhouding van de ter vergadering behandelde zaken of stukken ter bescherming van een van de belangen genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur.

  • 4.

    De oproeping voor de vergadering geschiedt door of namens de voorzitter onder opgave van de te behandelen onderwerpen. In de vergadering worden geen zaken behandeld, welke niet in de oproeping zijn vermeld.

  • 5.

    De termijn van oproeping en kennisgeving bedraagt ten minste veertien dagen.

  • 6.

    De secretaris draagt zorg voor de openbare kennisgeving van datum, tijdstip en plaats van de vergadering alsmede van de te behandelen onderwerpen door middel van de lokale en/of regionale media.

  • 7.

    De secretaris draagt tevens zorg voor de in het vorige artikellid bedoelde kennisgeving aan de programma-aanbieder, wiens programma betrokken is bij het in de desbetreffende vergadering te behandelen advies; een en ander met uitzondering van de aanbieders van de verplicht uit te zenden programma’s bedoeld in artikel 82i, eerste lid, aanhef en onder a t/m e, van de Mediawet.

  • 8.

    De secretaris draagt voorts zorg voor de verslaglegging van de vergadering.

  • 9.

    De voorzitter stelt programma-aanbieders die daartoe uiterlijk bij aanvang van de vergadering de wens te kennen hebben gegeven in de gelegenheid, voorafgaand aan de behandeling van het onderwerp waarbij zij betrokken zijn, het woord te voeren.

  • 10.

    De voorzitter bepaalt, in overleg met de programmaraad, de voor de programma-aanbieders totaal beschikbare spreektijd, de volgorde van de sprekers en de per spreker maximaal toegestane spreektijd. Onder spreektijd wordt verstaan de tijd die de programma-aanbieder ter beschikking heeft voor gedachtewisseling met de leden van de programmaraad.

  • 11.

    De programmaraad beraadslaagt en besluit uitsluitend omtrent een uit te brengen advies, indien ten minst de helft plus één van zijn leden aanwezig is.

  • 12.

    Besluiten omtrent een uit te brengen advies worden genomen bij meerderheid van stemmen; bij het staken van de stemmen beslist de voorzitter.

Artikel 6 Inhoud advies programmaraad

  • 1.

    De programmaraad vermeldt in zijn advies uitdrukkelijk welk deel daarvan betrekking heeft op de programma’s voor algemene omroep die de aanbieder van het omroepnetwerk krachtens artikel 82i, eerste lid, van de Mediawet uitzendt naar alle aangeslotenen (artikel 82k, eerste lid, van de Mediawet, het wettelijk minimumpakket) en welk deel daarvan betrekking heeft op de overige programma’s voor algemene omroep die de aanbieder van het omroepnetwerk uitzendt naar alle aangeslotenen (artikel 82k, derde lid, van de Mediawet).

  • 2.

    Het advies van de programmaraad is transparant alsmede helder en deugdelijk gemotiveerd. De programmaraad geeft in zijn advies aan, anders dan te verwijzen naar zijn samenstelling, op welke wijze bij de vaststelling van het pluriforme pakket van programma’s voor algemene omroep rekening is gehouden met de in de gemeente(-n) levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke behoeften en met de onder de bevolking levende voorkeuren.

Artikel 7 Vaststelling en openbaarmaking advies programmaraad

  • 1.

    De secretaris maakt via de lokale media de inhoud van het voorlopige advies van de programmaraad bekend, vergezeld van de mededeling dat de aangeslotenen op het omroepnetwerk en de programma-aanbieders gedurende zes weken de tijd hebben hun zienswijze aan de programmaraad kenbaar te maken.

  • 2.

    De secretaris draagt tevens zorg dat de in het vorige artikellid bedoelde kennisgeving aan alle programma-aanbieders, van wie het programma is betrokken en overwogen bij het voorlopige advies, wordt toegezonden, vergezeld van de mededeling dat zij gedurende zes weken de tijd hebben om hun zienswijze aan de programmaraad kenbaar te maken.

  • 3.

    Na ommekomst van de in het eerste lid bedoelde termijn van zes weken en na kennisneming van de kenbaar gemaakte zienswijzen stelt de programmaraad zijn advies definitief vast.

  • 4.

    De secretaris maakt via de lokale media de inhoud van het definitief vastgestelde advies van de programmaraad bekend.

Artikel 8 Geldigheidsduur advies programmaraad

Een door de programmaraad uitgebracht advies geldt voor één jaar behoudens onvoorziene omstandigheden.

Artikel 9 Citeertitel

Dit reglement wordt aangehaald als Reglement programmaraad

Ondertekening

Vastgesteld bij raadsbesluit van 3 februari 2003.
Gepubliceerd in het gemeenteblad op 4 februari 2003.
Gepubliceerd in de Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad op 26 februari 2003.

Toelichting op het reglement

Taak programmaraad (artikel 1)

Bij de verkoop van het omroepnetwerk door Alkmaar aan UPC (aanbieder van het omroepnetwerk) zijn er contractuele afspraken gemaakt met betrekking tot het uitzenden van programma’s via het omroepnetwerk. De afspraken die in Alkmaar gemaakt zijn met UPC lopen af in januari 2003. Mondeling is echter toegezegd dat er in het aanbod van zenders dan niet direct iets verandert.

Samenstelling programmaraad (artikel 2)

De in de wet gestelde eis van deskundigheid is niet of nauwelijks te concretiseren in het reglement. Daarentegen kan een te gedetailleerde omschrijving bewerkstelligen dat goede kandidaten niet in aanmerking kunnen komen voor een plaats in de programmaraad. In dit artikel is dit daarom niet nader ingevuld.

Benoeming leden programmaraad (artikel 4)

De handhaving van de continuïteit in de samenstelling van de programmaraad is gediend met het steeds in samenspraak tussen de gemeente en de programmaraad benoemen van een lid.

De programmaraad dient een redelijke afspiegeling te zijn van de bevolking in Alkmaar naar leeftijd, sekse, etnische en culturele achtergrond. De Mediawet heeft de minimumleeftijd waarop men lid kan zijn van een omroepvereniging vastgesteld op 16 jaar. Het lijkt voor de hand liggend ook voor het lidmaatschap van een programmaraad deze leeftijdgrens aan te houden.

De vacaturevervulling binnen 6 maanden is gezien de adviesfrequentie voldoende adequaat en vormt geen bedreiging voor de representativiteit.

Totstandkoming advies programmaraad (artikel 5)

Tijdens de voorbereiding van het concept-modelreglement door het Commissariaat voor de Media was bij aanvang nadrukkelijk aangegeven dat de vergaderingen openbaar dienen te zijn. Uit de reacties van betrokkenen is naar voren gekomen dat er grote behoefte is aan de mogelijkheid de openbaarheid te beperken. Met name om de aanbieder van het omroepnetwerk in de gelegenheid te stellen bedrijfsvertrouwelijke gegevens aan de programmaraad te overleggen. Indien de vergadering openbaar is dan dienen consumenten/burgers/aangeslotenen op het omroepnetwerk in de gelegenheid te worden gesteld in te spreken.

Het Commissariaat acht het voorts van groot belang dat de programma-aanbieder individueel wordt uitgenodigd voor de vergadering waarin over zijn aanvraag tot toelating tot het programmapakket wordt beslist.

Ter voorkoming dat “het woord voeren” en “spreektijd” wordt uitgelegd als het louter door de leden van de programmaraad aanhoren van hetgeen de programma-aanbieder te zeggen heeft is de term gedachtewisseling opgenomen.

Inhoud advies programmaraad (artikel 6)

De bij het Commissariaat ingediende verzoeken tot bestuurlijke handhaving van het bepaalde in artikel 82k van de Mediawet hebben uitgewezen dat het, met betrekking tot de bevoegdheid van het Commissariaat, van belang is dat de programmaraad in zijn advies aangeeft welke programma’s het wettelijk minimumpakket omvat en welke de overige programma’s, bedoeld in artikel 82k, derde lid, van de Mediawet, zijn. Bovendien moet nadrukkelijk uit het advies naar voren komen op basis van welke overwegingen het programmapakket is samengesteld zoals het is samengesteld.

Vaststelling en openbaarmaking advies programmaraad (artikel 7)

De publicatie van het voorlopige advies, en de toezending daarvan aan de programma-aanbieders, verleent betrokkenen op eenvoudige wijze de gelegenheid om hun zienswijze kenbaar te maken aan de programmaraad, overigens zonder dat de programmaraad verplicht is om met elke wens ook daadwerkelijk rekening te houden.

Bij lokale media moet niet alleen gedacht worden aan dagbladen en huis-aan-huis bladen. Ook de * Stadskrant, www.alkmaar.nl, Alkmaar Lokaal en het informatiekanaal van de aanbieder van het omroepnetwerk komen voor openbaarmaking van het advies in aanmerking.

Geldigheidsduur advies programmaraad (artikel 8)

Gekozen is voor een geldigheidsduur van één jaar. Het distributiebeleid van UPC werkt met periodes van een jaar, die aansluiten bij de 'seizoenen' van de omroepen zenders. Landelijke contracten tussen zenders en UPC hebben ook de looptijd van één jaar. Gestreefd dient te worden naar een televisieadvies in het najaar en een radioadvies in het voorjaar.

De voorbereidingen voor het uitbrengen van een advies zal waarschijnlijk ongeveer 6 maanden in beslag nemen.

Daar waar in het reglement sprake is van advies wordt steeds bedoeld het integrale advies van de programmaraad dat betrekking heeft op alle uit te zenden radio- en televisieprogramma’s. Indien gedurende de looptijd van het advies één programma-aanbieder ophoudt zijn programma voor uitzending aan te bieden is het niet in strijd met de wet het advies op één onderdeel te wijzigen. De thans bij een aantal programmaraden, tegelijk met het advies, opgestelde reservelijst biedt in deze gevallen uitkomst.