Protocol actieve informatieplicht aan de raad

Geldend van 16-07-2004 t/m heden

Intitulé

Protocol actieve informatieplicht aan de raad

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

De burgemeester en de raad van de gemeente Almelo;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 juni 2004, registratienr. 2004/14151;

Gelet op artikel 169, tweede en vierde lid, en artikel 180, tweede lid van de Gemeentewet;

In overweging nemende dat het wenselijk is dat de in bovenvermelde artikelen aan de burgemeester en het college opgedragen actieve informatieplicht nader wordt geconcretiseerd;

Hebben daarbij de volgende uitgangspunten voor het informeren van de raad door het college en de burgemeester vastgesteld:

1 Het college en de burgemeester voorzien de raad van alle informatie die de raad voor de uitoefening van zijn taken nodig heeft.

2 Het college en de burgemeester informeren de raad tijdig en in ieder geval niet later dan een week nadat het college een beslissing heeft genomen dan wel kennis heeft genomen van de informatie.

3 De raad wordt gedurende een geheel beleidsproces geïnformeerd.

4 Het college informeert de raad volledig waarbij rekening wordt gehouden met de hoeveelheid informatie.

5 Het college informeert de raad op hoofdlijnen. Op verzoek van de raad verstrekt het college meer gedetailleerde informatie.

6 Actieve informatieplicht

a De raad wordt vóóraf geïnformeerd over de uitoefening van de bevoegdheden genoemd in artikel 160, eerste lid onder e, f, g en h Gemeentewet, indien deze uitoefening ingrijpende gevolgen voor de gemeente kan hebben. Het gaat hierbij om de volgende bevoegdheden:

  • -

    privaatrechtelijke rechtshandelingen;

  • -

    rechtsgedingen, bezwaarprocedures en administratieve beroepsprocedures;

  • -

    civiele verdediging;

  • -

    instellen, afschaffen of veranderen van jaarmarkten

b van ingrijpende gevolgen voor de gemeente oftewel politieke relevantie is in ieder geval sprake indien het onderwerp:

  • -

    maatschappelijk leeft of;

  • -

    publiciteit heeft of;

  • -

    relevante veranderingen voor de gemeente op bestuurlijk, financieel of juridisch gebied tot gevolg heeft of risico’s op deze gebieden worden gelopen of;

  • -

    verschillende actoren met verschillende belangen mee zijn gemoeid.

c Indien sprake is van een politiek relevant onderwerp als bedoeld onder b dan neemt het college geen besluit dan nadat de raad zijn wensen en bedenkingen terzake ter kennis van het college heeft kunnen brengen.

d Kan de uitoefening van de bevoegdheid tot het voeren van rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures of handelingen ter voorbereiding daarop (artikel 160, eerste lid sub f Gemeentewet) geen uitstel leiden, dan informeert het college de raad zo spoedig mogelijk na het genomen besluit.

e Het college respectievelijk de burgemeester informeren de raad voorafgaand aan besluitvorming over het aangaan en beëindigen van alle publiekrechtelijke samenwerkingsverbanden waartoe het college respectievelijk de burgemeester bevoegd zijn te besluiten indien deze samenwerkingsverbanden worden aangegaan voor de periode van een jaar of langer.

7 Daarnaast wordt de raad in ieder geval actief geïnformeerd over de onderwerpen uit het basisraadsdocument.

8 Wanneer informatie niet verstrekt kan worden aan de raad op grond van strijd met het openbaar belang, zal het college de raad zo ver mogelijk op hoofdlijnen informeren.

9 Alle door de burgemeester of het college te nemen besluiten die – de (actuele) bestuurlijke en politieke verhoudingen mede in aanmerking genomen – redelijkerwijs ingrijpende gevolgen voor de gemeente kunnen hebben, maar waarvoor in dit protocol geen regeling is getroffen, zullen evenzeer aan de raad worden voorgelegd om zijn eventuele wensen en bedenkingen vooraf te horen.

10 Indien een voorgenomen besluit van het college conform artikel 6 sub c van dit protocol aan de raad wordt voorgelegd om het gevoelen te peilen en tijdens de behandeling in de desbetreffende commissie blijkt dat de commissie unaniem met het voorstel kan instemmen, kan afzonderlijke agendering voor de raad achterwege blijven en wordt de raad geachte geen bezwaar te hebben tegen het voorstel.