Regeling vervallen per 31-03-2022

Tandheelkundige hulp

Geldend van 30-08-2019 t/m 30-03-2022

Intitulé

Tandheelkundige hulp

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

BESLUIT:

vast te stellen de navolgende beleidsregel Tandheelkundige hulp

onder intrekking van de richtlijn Tandheelkundige hulp

De zorgverzekering kan in principe als een passende en toereikende voorliggende voorziening worden beschouwd. Zie bijvoorbeeld LJN: BF5303, Centrale Raad van Beroep , 07/3403 WWB + 08/2859 WWB. Wel blijft het mogelijk om op grond van zeer dringende redenen toch bijzondere bijstand te verstrekken.

Volgens het beleid van Almere komt de eigen bijdrage die is verschuldigd wanneer men collectief verzekerd is bij de Menzis niet meer voor vergoeding in aanmerking. Men kan zich voor tandheelkundige zorg ook collectief verzekeren bij de Menzis. Er zijn 3 pakketten, oplopend in vergoedingen. Bij het meest uitgebreide (en duurste pakket) is het eigen risico meeverzekerd. Dit pakket is dus aan te bevelen aan klanten die door ziekte of specifieke gezondheidssituatie elk jaar hun eigen risico kwijt zijn.

Diegenen die elders verzekerd zijn en geen aanspraak maken op collectieve zorgverzekering van de Menzis kunnen geen beroep doen op bijzondere bijstand voor medische kosten. Wij zien de collectieve zorgverzekering van de Menzis of een soortgelijke verzekering als een uitputtende voorliggende voorziening.

Kronen, bruggen, implantaten, enz. en vervangingen daarvan worden in het algemeen niet tot de noodzakelijke kosten van het bestaan gerekend. . Binnen de voorliggende voorziening (basis- en aanvullende verzekering) is de al of niet partiële prothese doorgaans toereikend. Indien toch gekozen wordt voor een kroon enzovoorts, moet men het doen met wat de aanvullende verzekering daarvoor vergoedt. Ook cosmetische behandelingen, bijv. tandbleken, zijn niet noodzakelijk.

Voor kosten die wel door de collectieve Menzis (pakket 2, T 250) of vergelijkbare andere aanvullende zorgverzekering vergoed worden, maar waarbij het budget te laag blijkt te zijn, vanwege een uitgebreide tandheelkundige behandeling, kan ook bijzondere bijstand toegekend worden op grond van het individualiseringsbeginsel.

Bijvoorbeeld: iemand heeft een volledige gebitsprothese nodig, die uit de basiszorgverzekering betaald wordt. Er is een spagaat ontstaan doordat de gebitsprothese uit de basisverzekering wordt verstrekt, terwijl de daaraan onlosmakelijk verbonden kosten voor extractie van tanden en kiezen onder de aanvullende verzekering vallen. Vaak is de aanvullende tandartsverzekering niet afdoende om de kosten van extractie te voldoen. Vanuit ruimhartiger beleid kan in voorkomende gevallen hiervoor ook bijzondere bijstand worden verleend.

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na hun bekendmaking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld, Almere, 20 augustus 2019

Burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

de afdelingsmanager Werk en Inkomen

P. Benschop