Opheffen en benoemen van diverse straten en een watergang

Geldend van 25-04-2020 t/m heden

Intitulé

Opheffen en benoemen van diverse straten en een watergang

Opheffen en benoemen van diverse straten en een watergang

Het college van burgemeester en wethouders:

Gelet op artikel 6 Wet basisregistratie gemeenten, artikel 108 Gemeentewet en de Verordening straatnaamgeving en nummering Alphen aan den Rijn 2020;

Overwegende dat als gevolg van diverse ontwikkelingen is het noodzakelijk een besluit te nemen over het opheffen en benoemen van diverse straten en een watergang;

Anna van Burenlaan te Hazerswoude Dorp:

In verband met een kleinschalige woningbouwontwikkeling is in het verleden de Anna van Burenlaan benoemd te Hazerswoude Dorp. Deze plannen hebben nooit doorgang gevonden en er zijn geen ontwikkelingen meer te verwachten. De betreffende percelen hebben inmiddels een tuinbestemming gekregen. Derhalve wordt deze straatnaam opgeheven.

Leeuwerikstraat” en “Nachtegaalstraat” te Alphen aan den Rijn:

Door de ontwikkelingen in het stadshart Lage Zijde te Alphen aan den Rijn en de aldaar gerealiseerde nieuwbouw bestaan de straten Leeuwerikstraat en Nachtegaalstraat niet meer. Derhalve worden deze straatnamen opgeheven.

Thorbeckestraat, Lijsterlaan, Koolmeesstraat, Bloemhofstraat:

Door voornoemde ontwikkelingen is het beloop van de Thorbeckestraat, Lijsterlaan, Bloemhofstraat en Koolmeesstraat gewijzigd.

Renaissancelaan, Norbetijnenlaan en Quadriviumlaan en Copernicuslaan:

In het masterplan Archeon en het ontwerpbestemmingsplan is voorzien dat vanuit Burggooi een nieuwe ontsluitingsweg richting de Archeonlaan/Leidse schouw wordt gerealiseerd. Deze nieuwe verbinding is het verlengde van de Renaissancelaan. Het beloop van deze laan wordt daarom gewijzigd. Tegelijkertijd is het noodzakelijk het beloop van de Norbertijnenlaan aan te passen.

Door het beloop van de Renaissancelaan te wijzigen zal de bestaande verbinding vanaf Archeon naar de Quadriviumlaan niet meer de naam Renaissancelaan kunnen dragen. Het handhaven van deze bestaande naam zal de vindbaarheid en bereikbaarheid negatief beïnvloeden. De vindbaarheid voor hulpdiensten en de verkeersveiligheid is daardoor in het geding.

Aan dit gedeelte van de Renaissancelaan zijn in totaal 7 woningen geadresseerd (nrs. 81, 83, 87, 89, 93, 95, 97, de nrs. 85 en 91 bestaan niet). Het gevolg is dat deze woningen zowel een nieuwe straatnaam, nieuw nummer als een nieuwe postcode krijgen toegekend. De eigenaren en bewoners van deze woningen zijn gebaat bij de wijziging van de straatnaam, maar uiteraard levert het wel de nodige overlast op. In de verordening is vastgelegd dat particulieren een vergoeding van €300 per adres ontvangen bij een dergelijke wijziging als bijdrage in de kosten.

De nieuwe straatnaam wordt gezocht in het thema dat in dit deel van de wijk aanwezig is. Naast namen van enkele recente kustenaars als Mondriaan en Charlotte van Pallandt, zijn de straten in de wijk ook vernoemd naar oud-griekse wijsgeren als Socrates, Aristoteles en Plato. Daarnaast wordt zowel Trivium als Quadrivium als naam gebruikt. Trivium staat voor de middeleeuwse leer van de 3 basisvakken van de zeven schone kunsten. Quadrivium staat voor het laatste deel van de zeven vrije kunsten. Dat bestond uit de vakken rekenkunde, meetkunde, muziek en astronomie. In aansluiting op dit thema is gezocht naar namen van personen die een bijdrage hebben geleverd aan de vakken in Trivium en Quadrivium.

Copernicuslaan – naar Nicolaas Copernicus 1473-1543, wiskundige en astronoom

Belangrijkste werk: ‘Revolutionibus orbium coelestium’, Over de omwentelingen der hemellichamen, waarin wordt beschreven dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel vormt. Het boek is een belangrijk standaardwerk geworden.

Fibonaccilaan – 1170-1250, wiskundige, naamgever aan de getallenrij van Fibonacci.

De rij begint met 0 en 1 en vervolgens is elk volgende element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen. De rij heeft bijzondere eigenschappen en verbanden, onder andere de gulden snede en verklaart verschillende vormen die in de natuur te zien zijn.

Beide namen zijn voorgelegd aan de huidige bewoners. De bewoners hebben gestemd en gekozen voor “Copernicuslaan”.

IJsvogelpad:

Tussen het Rietveldsepad en het Ravelijnpad is een nog onbenoemd pad gelegen. In deze omgeving ligt het Alphense natuurproject IJsvogel. Dit project is een samenwerking van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, Avifauna en gemeente. Het gebied wordt gereedgemaakt voor educatie en voorlichting aan volwassenen en kinderen over wat met hoort en ziet in de polder. Dit pad ontsluit onder andere een observatiescherm voor minder validen. Voorgesteld wordt dit pad de benoemen tot IJsvogelpad.

Rozenburg en Frederikshoeve:

Op het terrein van de voormalige fabriek Avery in Hazerswoude Rijndijk wordt een bouwplan ontwikkeld. Hierin worden twee nieuw te benoemen straten gerealiseerd. Het Dorpsoverleg Groenendijk is om advies gevraagd. Zij hebben via hun website een poll uitgezet waarop 102x is gestemd. Onder andere als suggesties zijn gedaan Serpent, Serpentlaan, Averydreef en Vlindertuinstraat. De twee favoriete namen zijn Rozenburg en Frederik.

Op de locatie stond vroeger Villa Rozenburg. Dit was de directeurswoning van een kleiwarenfabriekje aan de Oude Rijn die ook op deze locatie was gevestigd. Later is op de plek van de villa een rijtje arbeiderswoningen gebouwd dat destijds ook de naam Rozenburg kreeg. Op de andere locatie stond vroeger de hoeve Frederik, oftewel de Frederikshoeve. Deze panden stonden ook als zodanig bij de bewoners bekend.

Voorgesteld wordt de straten te benoemen tot Rozenburg en Frederikshoeve. In de totale constellatie van Groenendijk krijg je dan Groenestein (van de hoeve Groenestein), Frederikshoeve en Rozenburg als 3 straatnamen die een duidelijk historisch verband hebben en onderling samenhangen.

Lagewaardse Wetering:

Het water gelegen langs de Lagewaard in Koudekerk aan den Rijn staat al eeuwen bekend als de Lagewaarde Wetering. Toch is deze naam nooit officieel toegewezen. Hendrik van den Berg was bewoner van de uit 1549 daterende Lagewaardse Polder in Koudekerk. Het gebied ligt tussen de Oude Rijn en het noordelijker gelegen Woubrugge of Gelderswoude. Als zuidelijke grens van de door hem aangekochte grond in de 17e eeuw wordt bij herhaling de inmiddels dichtgeslibde Lutikke Rijn genoemd; in latere archiefstukken is de zuidgrens de Lagewaardse Wetering, waarvan met de aanleg rond 1400 is begonnen. Derhalve wordt voorgesteld het water gelegen langs de Lagewaard te benoemen tot Lagewaardse Wetering.

Bentwoudlaan:

De weg tussen de N209 om de bebouwde kom van Benthuizen richting Zoetermeer was tot 2008 in beheer bij Provincie Zuid Holland. De weg heette Omleidingsweg. De Omleidingsweg is per 1 januari 2009 in beheer gekomen bij de toenmalige Gemeente Rijnwoude ten behoeve van de geplande aanleg van het Bentwoud. De functie als gebiedsontsluitingsweg paste daar niet bij, waarna de weg in 2016/2017 is heringericht tot erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 30 km/u. Sindsdien is de naam gewijzigd in Bentwoudlaan. Echter, formeel heeft de benoeming tot Bentwoudlaan nog niet plaatsgevonden.

B E S L U I T:

1. De straatnamen “Anna van Burenlaan” te Hazerswoude Dorp, “Leeuwerikstraat” en “Nachtegaalstraat” te Alphen aan den Rijn op te heffen.

2. Het nieuwe beloop van de “Thorbeckestraat”, “Lijsterlaan”, “Koolmeesstraat”, “Bloemhofstraat”, “Renaissancelaan”, “Norbetijnenlaan” en “Quadriviumlaan” te Alphen aan den Rijn vast te stellen.

3. De straat gelegen tussen het nieuwe beloop van de “Quadriviumlaan” en “Renaissancelaan” (voorheen “Renaissancelaan”) te Alphen aan den Rijn te benoemen tot “Copernicuslaan” en de huisnummers vast te stellen conform de bij dit besluit behorende tekening.

4. Het pad lopende tussen het “Rietveldsepad” en “Ravelijnpad” te Alphen aan den Rijn te benoemen tot “IJsvogelpad”.

5. Bij het nieuwbouwproject bij voormalig bedrijf Avery te Hazerswoude Rijndijk het beloop van de nieuwe straten vast te stellen conform de bij dit besluit behorende tekening en de straten te benoemen tot “Rozenburg” en “straatnaam B” te benoemen tot “Frederikshoeve”.

6. Het water gelegen langs de “Lagewaard” te Koudekerk aan den Rijn te benoemen tot “Lagewaardse Wetering” en het beloop vaststellen conform de bij dit besluit behorende tekening.

7. De straatnaam “Omleidingsweg” te Benthuizen op te heffen en deze straat te benoemen tot “Bentwoudlaan”.

Bezwaar

Belangbebbenden die rechtstreeks zijn getroffen in hun belang door één of meer van de bovengenoemde besluit(en) kunnen hiertegen binnen 6 weken na deze bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van burgemeester en wethouders, t.a.v. de Commissie bezwaarschriften, Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. Er kan binnen deze termijn eveneens een digitaal bezwaarschrift worden in gediend met behulp van DigiD.

Ondertekening

Alphen aan den Rijn, 18 februari 2020.

College van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn.