Regeling vervallen per 26-03-2020

Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel West van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent subsidieplafond Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur West 2020

Geldend van 31-12-2019 t/m 25-03-2020

Intitulé

Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel West van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent subsidieplafond Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur West 2020

Het Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur West 2020 vast te stellen met een subsidieplafond a 750.000 euro vast te stellen.

Het Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur, vastgesteld door het college van B en W, maakt deel uit van de stedelijke subsidieregeling Gebiedsgebonden Kunst- en Cultuuractiviteiten. Een aantal variabele componenten van de stedelijke regeling Gebiedsgebonden Kunst- en Cultuuractiviteiten wordt per stadsdeel ingevuld of gedefinieerd en jaarlijks vastgesteld door het dagelijks bestuur. In het Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur West 2020 wordt bepaald welke soorten activiteiten subsidiabel zijn en worden per soort activiteit de kaders aangegeven waarbinnen de subsidie wordt verleend, met inachtneming van de voorschriften zoals opgenomen in de bovengenoemde subsidieregeling.

  • 1.

    De regeling is onderverdeeld in  deelplafonds:

    • A.

      Programmeren op parken en pleinen – 245.000

      Evenementen of manifestaties op locaties waar we de aantrekkingskracht van het gebied een boost willen geven of (blijvend) willen versterken: focus op Erasmuspark, Mercatorplein, Westergasfabriek en het Stenen Hoofd. Bij de samenstelling van de programmering wordt nauw samengewerkt met de buurtbewoners, lokale kunstenaars en culturele instellingen. Evenementen vinden overwegend plaats in de buitenruimte en moeten bovendien aansluiten bij de profielen van deze locaties.

    • B.

      Kunst in, met, voor en door de buurt – 245.000

      Het gaat hierbij om gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten waarbij de combinatie van artistieke en sociale aspecten kenmerkend is. Er is verbinding met de specifieke context van stadsdeel West en de thema’s die hier spelen; aanvragen sluiten goed aan bij de vraag, wens en behoefte uit de gebieden. Er is aantoonbaar draagvlak in de buurt en activiteiten worden ontwikkeld in samenwerking met bewoners, professionals en/ of andere partners in de wijk.

    • C.

      West Literair 100.000

      Nog te veel verhalen die in de stad leven zijn onzichtbaar en lang niet alle Amsterdammers herkennen zich in het aanbod. Daarom zal Amsterdam West zich het komende jaar nog meer gaan inzetten om een platform te bieden voor deze overtelde verhalen, om verhalen die inclusief en herkenbaar zijn zichtbaarder te maken. We zoeken samenwerking op met bestaande literaire initiatieven en ondersteunen verhalenvertellers - van schrijvers tot spoken word tot theatermakers - het ‘podium’ te nemen.

    • D.

      Kunst in de openbare ruimte 30.000

      Kunst in de openbare ruimte kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verfraaiing, aantrekkelijkheid of veiligheid van een plek. Onze projecten kunst in de openbare ruimte komen vooral tot stand door intensive participatie trajecten met bewoners uit de buurt.

    • E.

      Lokale Podia 125.000

      Aanvullend op het stedelijke aanbod, dat in aanmerking komt voor financiële ondersteuning op grond van het Kunstenplan 2017-2020, kent stadsdeel West een levendige lokale culturele infrastructuur overwegend gericht op de bewoners van West. Om artistieke kwaliteit en professionaliteit te stimuleren bouwen we aan een structurele (subsidie) relatie met diverse lokale podia en we verlenen subsidie voor programmering gericht op de buurt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 november 2019,

De voorzitter F. Ulichki

De secretaris E.M. Overzier