Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent het vaststellen gebiedsgerichte uitwerkingen sociale basis stadsdeel Centrum

Geldend van 09-07-2020 t/m heden

Intitulé

Besluit van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent het vaststellen gebiedsgerichte uitwerkingen sociale basis stadsdeel Centrum

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum van Amsterdam

brengt te algemener kennis dat in hun vergadering van 23 juni 2020 is besloten dat:

  • de gebiedsgerichte uitwerkingen behorende bij het beleidskader voor de sociale basis ‘Samen Vooruit’ en de Subsidieregeling Sociale Basis voor Centrum-West en Centrum-Oost voor 2021 zijn vastgesteld;

Gebiedsgerichte Uitwerking Sociale Basis

Stadsdeel Centrum

Inleiding

afbeelding binnen de regeling

Het stedelijk kader Samen Vooruit gaat ervanuit dat ondersteuning vanuit de sociale basis er is voor alle Amsterdammers. Dit wil echter niet zeggen dat elke Amsterdammer die (ondersteuning) altijd in dezelfde mate nodig heeft, of in dezelfde mate een bijdrage levert aan de sociale basis. De stadsdelen maken elk jaar voor de gebieden een gebiedsgerichte uitwerking om lokaal maatwerk binnen de sociale basis mogelijk te maken.

In elk gebied werken we vanuit de sociale basis aan de ondersteuning van de Amsterdammers, maar niet in elk gebied op dezelfde manier, of nog beter gezegd met dezelfde focus, waar onze aandacht naar moet uitgaan. Daarom treft u in deze gebiedsgerichte uitwerking een focus aan; die kan gericht zijn op een bepaalde buurt, een bepaalde doelgroep of een bepaald probleem. We zoomen in op waar de opgave het grootst is en passend binnen de prioriteiten van het college. Het gaat hier om het leggen van accenten binnen het geheel aan inzet vanuit de sociale basis.

Wanneer u subsidie aanvraagt, doet u er goed aan om aan te geven op welke wijze u vanuit uw reguliere inzet een bijdrage kan leveren aan deze focus. Met andere woorden: u wordt gevraagd accent en kleur te geven in wat u in 2021 voornemens bent te gaan doen binnen de sociale basis, of dat nu in 1 gebied is of in (bijna) alle gebieden. In uw subsidieaanvraag kunt u aangeven hoe uw organisatie binnen het geheel aan inzet op de sociale basis een bijdrage kan leveren aan het realiseren van de focusopgaven, zonder daarbij de meer reguliere vragen en behoeften van kwetsbare bewoners uit het oog te verliezen. Uw bijdrage aan de focuspunten hoeft niet altijd te bestaan uit (nieuwe) activiteiten of interventies, u kunt deze bijvoorbeeld ook zichtbaar maken door aanpassingen/ontwikkelingen in uw werkwijze en/of samenwerking met partners.

In verband met mogelijke langetermijneffecten van de coronacrisis voor 2021 maken wij een voorbehoud op de beschrijving van de opgave. In deze gebiedsgerichte uitwerking vindt u de inschatting van deze effecten d.d. juni 2020. Effecten die bij het indienen van uw aanvraag, op basis van deze uitwerking, nog niet in beeld waren kunnen in gesprekken over uw aanvraag nog onderwerp van gesprek zijn. Daarbij kan het zijn dat u gevraagd wordt, indien nodig, uw aanvraag daar nog op aan te passen. Tussentijds blijven we anticiperen op de langetermijngevolgen van deze coronacrisis en we zullen daarover met u blijven communiceren.

Mocht u nog een nadere verduidelijking willen, schroom dan niet contact op te nemen met het stadsdeel, team sociale basis. Een goed doordachte subsidieaanvraag betekent immers een goede start voor de sociale basis in 2021.

Stadsdeel Centrum

Stadsdeel Centrum is opgebouwd uit twee gebieden: Centrum-Oost en Centrum-West.

Het is het oudste (qua bebouwing) en kleinste (qua grondoppervlakte) stadsdeel, maar heeft de grootste bevolkingsdichtheid. Er wonen 86.000 mensen op 8 km2. Het stadsdeel telt veel eenpersoonshuishoudens, veel ouderen en weinig gezinnen.

De sociaaleconomische positie van de bevolking is over het algemeen genomen goed. Toch zijn er ook buurten waar we zien dat bewoner niet goed meekomen in termen van opleidingsniveau, gezondheid, inkomen, werk en/of participatie.

Het omgaan met verschillen en het tegengaan van discriminatie en uitsluiting is een opgave voor de gehele stad, inclusief Centrum. Wij vragen daarom aandacht voor de verschillen in bevolkingsopbouw en achtergrond, zoals voor de doelgroep LHBTQI+ en bewoners met een migratieachtergrond. Dat betekent in ieder geval dat activiteiten vanuit de sociale basis ook voor deze groepen inclusief zijn.

In de voorliggende gebiedsgerichte uitwerking worden de opgaven op buurtniveau beschreven. Naast deze op buurtniveau gerichte opgaven zijn er ook stadsbrede en stadsdeelbrede opgaven. Ook hiervoor is aandacht binnen het aanbod van de sociale basis. Denk hierbij onder andere aan de inzet op het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling, de koppeling tussen medische zorg en welzijn in de vorm van Welzijn op Recept en het stimuleren van een gezonde leefstijl. De opgaven zijn daarom in sommige gevallen breder geformuleerd dan wat uitsluitend vanuit het stadsdeel geboden kan worden; dat betekent dat een integrale aanpak nodig is. Wij vragen alle organisaties zich hieraan te committeren.

In 2021 worden de buurtteams actief. De buurtteams en de partners binnen de sociale basis zullen op gebiedsniveau intensief samenwerken. In de toekomst zullen signalen vanuit de buurtteams over de opgave binnen de sociale basis worden meegenomen in de GGU’s en signalen vanuit de sociale basis worden doorgeleid naar de buurtteams voor het verbeteren van hun dienstverlening.

Centrum-Oost

Context van het gebied

afbeelding binnen de regeling

Centrum-Oost is als geheel een sterk gebied, waar de meeste bewoners het goed hebben. Zoomen we in, dan zien we dat met name op de Oostelijke Eilanden (o.a. Oostenburg, Wittenburg en Czaar Peterbuurt) en in delen van de Nieuwmarkt en de Weesperbuurt (Sarphatistrook) bewoners een minder gunstige sociaaleconomische positie hebben. In sommige buurten zien we bovendien een stapeling van problemen op het gebied van gezondheid, financiën en sociale problematiek zoals eenzaamheid. Vergeleken met de rest van het gebied wonen er op de Oostelijke Eilanden veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, veel jongeren en kwetsbare gezinnen. Het aantal 65-plussers in het gebied neemt in rap tempo toe en blijft de komende jaren stijgen. Zorgwekkend is dat de woningvoorraad onvoldoende passend is en dat de toegankelijkheid van de openbare ruimte beperkt is. We zien dit onder andere terug in de toename van het aantal valincidenten onder ouderen. Aandacht voor het verbeteren van de fysieke (en sociale) toegankelijkheid blijft komende jaren nodig.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de Coronacrisis verwachten we (mede op basis van signalen van partners en huisartsen) een toename van kwetsbare bewoners die ‘uit beeld raken’, toename van ‘zorgwekkende situaties achter de voordeur’, toename van verwarde personen (senioren en bewoners met psychiatrische problematiek), meer werkeloosheid, toename van armoede, toename van overbelasting van mantelzorgers en toename van sociale problematiek zoals eenzaamheid. Het bereiken en/of het weer in beeld brengen van kwetsbare bewoners vraagt daarom de komende periode extra aandacht. Mogelijkheden tot fysiek contact zijn en blijven bovendien beperkt. We zien innovatieve initiatieven ontstaan om kwetsbare bewoners te bereiken en ondersteunen. Er ligt een opgave om dit te bestendigen en uit te breiden en om bewoners zelf hierop voldoende toe te rusten. Op deze manier kan bijvoorbeeld het zorg en welzijnsaanbod digitaal ontsloten worden en isolement beperkt of voorkomen worden.

Op welke buurten en op welke thema’s ligt in dit gebied de focus?

1. Jeugd

In het algemeen gaat het goed met de jeugd in het gebied. Toch kent het gebied ook buurten waar het aandeel kwetsbare gezinnen en jeugdigen hoger is, met name op de Oostelijke Eilanden. Het percentage huishoudens met een laag inkomen is hier bijvoorbeeld hoger. Door cumulatie van problematiek (o.a. armoede, gebrek aan perspectief, middelengebruik, diversiteit in achtergrond) is het risico op afglijden naar criminaliteit onder jeugdigen groter. We zien dat niet alle ouders hun rol in de opvoeding in dezelfde mate pakken. De inzet dient zich daarom nadrukkelijk op het gehele gezin/systeem te richten.

2. Kwetsbare (migranten) ouderen

De meeste kwetsbare ouderen zien we met name op de Oostelijke Eilanden en de Nieuwmarktbuurt. Hier wonen zo’n 700 kwetsbare ouderen. Het aandeel niet-westerse migranten is groot in deze gebieden. Migrantenouderen ontwikkelen op jongere leeftijd gezondheidsklachten en het aantal migrantenouderen met dementie stijgt 2 keer zo snel; in beide buurten wonen zo’n 320 bewoners met dementie. De groep is moeilijk te bereiken met het zorg en ondersteuningsaanbod. Dit vraagt om een aparte, cultuurspecifieke aanpak passend bij de behoefte. Activiteiten gericht op betere signalering en het onderwerp bespreekbaar maken, kunnen van toegevoegde waarde zijn.

3. Een integrale aanpak gericht op armoede en daarmee samenhangende problemen

In de Sarphatistrook is het aandeel kwetsbare bewoners het hoogst in vergelijking met de rest van het stadsdeel én de stad. Het betreft omstreeks 330 bewoners. Opgave is om deze bewoners te ondersteunen middels een samenhangende aanpak gericht op financiën, activering (waar nodig inclusief taalverwerving) en gezondheid/leefstijl.

In Centrum is de groep werkende minima (in loondienst én zzp’ers) groot. De hoogte aantallen zien we op de Oostelijke Eilanden en in de Nieuwmarkt en Weesperbuurt. Opgave is om deze groep te ondersteunen en de samenwerking met WPI hierin te intensiveren.

4. Stimuleren en faciliteren van buurtsolidariteit

Het aantal bewoners dat informele hulp biedt of vrijwilligerswerk doet ligt in Centrum-Oost rond of zelfs boven het stedelijk gemiddelde. Qua sociale cohesie scoort Centrum-Oost boven het stedelijke gemiddelde. Door de huidige Coronacrisis is er in Centrum een flinke toename van het aantal bewoners dat iets voor een ander wil betekenen. De opgave is om dit vast te houden, vraag en aanbod nog beter aan elkaar te verbinden, vrijwillige inzet meer te koppelen aan de benoemde focusopgaven en verschillende bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld tussen nieuwe en oude, sterke en kwetsbare en jonge en oudere bewoners) hierbij te verbinden . We denken hierbij ook aan het stimuleren van lokale ondernemers om stages & werkplekken te creëren voor jongeren en buurtbewoners.

5. Preventie en gezondheid

We zien dat een aantal buurten op de Oostelijke Eilanden (vooral Oostenburg) en de Nieuwmarkt hoog scoort qua voorkomen van psychische problematiek en dat bewoners een slechte gezondheid en weinig regie ervaren. In het hele gebied zien we ook dat depressie en angstklachten onder jongeren (4e klas VO) vaak voorkomen. Dit geldt ook voor het aantal gevallen van onveilige seks onder jongeren.

Daarnaast neemt eenzaamheid toe, opvallend ook onder jongeren, en is het middelengebruik onder zowel volwassenen als jongeren veelal hoger dan stedelijk gemiddeld.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten er gezien de primaire problematiek van het gebied de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen, er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventie jeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

Gelet op de opgave voor kwetsbare jeugd (en hun gezinnen) in Centrum-Oost, is de inzet gericht op preventie in het algemeen, op de preventie van jeugdcriminaliteit in het bijzonder en op het vergroten van de kansengelijkheid. We doen dat middels het versterken van het jongerenwerk, sportstimulering, brede talentontwikkeling en opvoedondersteuning. We zorgen dat er pedagogische allianties komen en dat de ketenpartners samenwerken in een laagdrempelige zorgstructuur.

Focus: Wittenburg en Kattenburg

Kwetsbare (migranten) ouderen

  • Signalering; het tijdig bereiken van kwetsbare ouderen ‘achter de voordeur’.

  • (Informele) ondersteuning van zelfstandig wonende kwetsbare ouderen/ bewoners met (beginnende) dementie bij hun zelfstandigheid (praktische hulp, zoals klusjes in huis & maaltijdvoorziening).

  • Preventieve activiteiten gericht op het verminderen van het risico op vallen en (informele) ondersteuning bij de mobiliteit (vervoer/begeleiding naar en van activiteiten en/of voorzieningen e.d.).

  • (Informele) ondersteuning bij participatie (activering, netwerkversterking en sociaal contact/ontmoeting) ter voorkoming van isolement en eenzaamheid.

  • Beter bereik van migrantenouderen en hun mantelzorgers, achterhalen van de (cultuurspecifieke) behoeften en bieden van passende & preventieve ondersteuning hierop.

    Focus: Oostelijke Eilanden (m.n. Wittenburg, Oostenburg en de Czaar Peterbuurt) en Nieuwmarkt

Armoede

  • Een samenhangende aanpak gericht op financiën, activering (waar nodig inclusief verbetering taalvaardigheid) en gezondheid/leefstijl/bewegen. Voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

  • Focus: Sarphatistrook

  • Verhogen bereik minima en het ondersteunen van (werkende) minima middels laagdrempelige (preventieve) activiteiten, informele ondersteuning bij armoede en schuldhulpverleningsdoelen, inzet inkomensondersteunende voorzieningen of via doorverwijzing naar professionele (schuldhulp)organisaties.

    Focus: Oostelijke Eilanden, Nieuwmarkt- en Weesperbuurt

Werk en participatie - Taal/ digitaal

  • Inzet op activering, het toeleiden naar werk en het mogelijk maken van stages i.s.m. WPI. Versterking van de samenwerking met lokale ondernemers hierin.

  • (Informele) ondersteuning van bewoners bij versterking digitale vaardigheden.

  • Stimuleren van informele onderlinge hulp/inzet voor de buurt bij de benoemde focusopgaven én als middel om ‘wederkerigheid’ op buurtniveau te stimuleren. Aandacht voor de verbinding hierbij tussen verschillende bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld tussen nieuwe en oude, sterke en kwetsbare en jonge en oudere bewoners).

    Focus: stadsdeelbreed

Sport en gezondheid

  • Een preventieve aanpak (voorlichting, bewustwording, educatie) voor risicogroepen (ouderen, jongeren VO en bewoners met een minimum inkomen) gericht op bevorderen van een gezonde leefstijl (inclusief bewegen) en/of het verminderen van middelengebruik, eenzaamheid & het risico op vallen. Samenwerking hierbij met partners zoals de woningcorporaties, WPI, GGD en scholen.

    Focus: Oostelijke Eilanden, Sarphatistrook en Nieuwmarktbuurt

  • In 2021 dient er rekening gehouden te worden met het uitbreiden van het sport- en beweegaanbod in de openbare ruimte in verband met de beperkte mogelijkheden voor binnensport.

Centrum-West

Context van het gebied

afbeelding binnen de regeling

Centrum-West is een divers gebied waar een mix aan functies samenkomt op een klein oppervlakte.

Met de meeste bewoners gaat het goed. Zoomen we in, dan zien we dat de Haarlemmerbuurt (m.n. Planciusbuurt en Haarlemmerbuurt West ) en de Jordaan (m.n. Marnixbuurt Noord, Elandsgrachtbuurt en de Anjeliersbuurt Zuid ) wijken zijn waar het besteedbaar inkomen lager en de sociale problematiek groter is dan in de rest van het gebied. In sommige buurten zien we ook een stapeling van problemen op het gebied van gezondheid, financiën en sociale problematiek zoals eenzaamheid

Het gebied vergrijst de komende jaren in rap tempo en ook het aantal bewoners met dementie neemt toe. Zorgwekkend is dat de woningvoorraad onvoldoende passend is en dat de toegankelijkheid van de openbare ruimte beperkt is. We zien dit onder andere terug in de toename van het aantal valincidenten onder ouderen. Aandacht voor het verbeteren van de fysieke (en sociale) toegankelijkheid blijft komende jaren nodig.

Effect van coronacrisis voor de sociale basis in het gebied

Door de Coronacrisis verwachten we (mede op basis van signalen van partners en huisartsen) een toename van kwetsbare bewoners die ‘uit beeld raken’, toename van ‘zorgwekkende situaties achter de voordeur’, toename van verwarde personen (senioren en bewoners met psychiatrische problematiek), meer werkeloosheid, toename van armoede, toename van overbelasting van mantelzorgers en toename van sociale problematiek zoals eenzaamheid. Het bereiken en/of het weer in beeld brengen van kwetsbare bewoners vraagt daarom de komende periode extra aandacht. Mogelijkheden tot fysiek contact zijn en blijven bovendien beperkt. We zien innovatieve initiatieven ontstaan om kwetsbare bewoners te bereiken en ondersteunen. Er ligt een opgave om dit te bestendigen en uit te breiden en om bewoners zelf hierop voldoende toe te rusten. Op deze manier kan bijvoorbeeld het zorg- en welzijnsaanbod digitaal ontsloten worden en isolement beperkt of voorkomen worden.

Op welke buurten en op welke thema’s ligt in dit gebied de focus?

1. Kwetsbare ouderen & dementie

Centrum vergrijst de komende jaren in rap tempo. De meeste kwetsbare ouderen zien we met name in de Jordaan en de Haarlemmerbuurt. Hier wonen ruim 1.000 kwetsbare ouderen, onder wie alleenwonende 75+ of 80+-ers, ouderen met een laag inkomen en ouderen met fysieke beperkingen.

Het aantal bewoners met dementie neemt toe. Centrum telt momenteel 1.150 bewoners met dementie, van wie een groot deel in de Jordaan en de Haarlemmerbuurt wonen (ongeveer 430 bewoners). Er is een opgave om deze groep te ondersteunen in hun zelfstandigheid en participatie. Ook is ondersteuning van mantelzorgers nodig aangezien de zorg voor mensen met dementie zwaar is en er –zeker in deze tijd- een verhoogd risico bestaat dat juist deze systemen ‘ontsporen’.

2. Een integrale aanpak gericht op armoede en daarmee samenhangende problemen

In de Marnixbuurt Noord en Plancius Zuid is het aandeel kwetsbare bewoners hoger dan stedelijk gemiddeld. Het betreft omstreeks 225 bewoners (volwassenen en ouderen), bij wie een stapeling van problemen zichtbaar is. Opgave is om deze bewoners te ondersteunen middels een samenhangende aanpak gericht op financiën, activering (waar nodig inclusief taalverwerving) en gezondheid/leefstijl.

In de Haarlemmerhouttuinen zijn gezinnen waar problemen op het gebied van inkomen, werk, opleiding en gezondheid samen komen. Inzet gericht op preventie en het bieden van perspectief voor jongeren zijn hier nodig.

In heel Centrum is de groep werkende minima (in loondienst én ZZP’ers) groot. De hoogste aantallen zien we in de Jordaan, Haarlemmerbuurt en de beide Burgwallen. Er ligt een opgave om deze bewoners te ondersteunen en de samenwerking met WPI hierin te intensiveren.

3. Stimuleren en faciliteren van buurtsolidariteit

Door de huidige Coronacrisis is er in Centrum een flinke toename van het aantal bewoners dat iets voor een ander wil betekenen. De opgave is om dit vast te houden, vraag en aanbod nog beter aan elkaar te verbinden, vrijwillige inzet meer te koppelen aan de benoemde focusopgaven en verschillende bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld tussen nieuwe en oude, sterke en kwetsbare en jonge en oudere bewoners) hierbij te verbinden. Aandacht hierbij gaat ook uit naar de buurten waar de sociale cohesie laag is, zoals de Burgwallen. Maar het gaat verder dan onderlinge informele hulp. We denken hierbij ook aan het stimuleren van lokale ondernemers om stages & werkplekken te creëren voor jongeren en buurtbewoners.

4. Preventie en gezondheid

We zien dat een aantal buurten in de Jordaan en Haarlemmerbuurt hoog scoort qua voorkomen van psychische problematiek en dat bewoners een slechte gezondheid en weinig regie ervaren. In het hele gebied zien we ook dat depressie en angstklachten onder jongeren (4e klas VO) vaak voorkomen. Dit geldt ook voor het aantal gevallen van onveilige seks onder jongeren.

Daarnaast neemt eenzaamheid toe, opvallend ook onder jongeren, en is het middelen gebruik onder zowel volwassenen als jongeren veelal hoger dan stedelijk gemiddeld.

Collegeprioriteiten

Hierna wordt ingezoomd op de collegeprioriteiten, waarbij duidelijk wordt wat er op deze prioriteiten aan de hand is en op welke prioriteiten er gezien de primaire problematiek van het gebied de focus ligt. Uitgangspunt is dat door vraagstukken integraal te bekijken en door activiteiten in samenhang te benaderen, er een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan meerdere collegeprioriteiten.

Jeugd (jongerenwerk, preventiejeugdcriminaliteit en kansengelijkheid)

Gelet op de opgave voor kwetsbare jeugd (en hun gezinnen) is de inzet gericht op preventie in het algemeen, op de preventie van jeugdcriminaliteit in het bijzonder en op het vergroten van de kansengelijkheid. We doen dat middels het versterken van het jongerenwerk, sportstimulering, brede talentontwikkeling en opvoedondersteuning. We zorgen dat er pedagogische allianties komen en dat de ketenpartners samenwerken in een laagdrempelige zorgstructuur.

Focus: Haarlemmerhouttuinen

Kwetsbare ouderen en dementie

  • Signalering; het tijdig bereiken van kwetsbare ouderen ‘achter de voordeur’.

  • (Informele) ondersteuning van zelfstandig wonende kwetsbare ouderen/bewoners met (beginnende) dementie bij hun zelfstandigheid (praktische hulp zoals klusjes in huis & maaltijdvoorziening).

  • Preventieve activiteiten gericht op het verminderen van het risico op vallen en (informele) ondersteuning bij de mobiliteit (vervoer/begeleiding naar en van activiteiten en/of voorzieningen e.d.).

  • (Informele) ondersteuning bij participatie(activering, netwerkversterking en sociaal contact/ontmoeting) ter voorkoming van isolement en eenzaamheid .

  • Informatie, advies en ondersteuning aan naastbetrokkenen en mantelzorgers (inclusief aandacht voor ‘ontspoorde mantelzorg’).

  • Bevorderen bewustwording over dementie (‘dementievriendelijke wijk’).

    Focus: Jordaan -m.n. Elandsgrachtbuurt & Anjeliersbuurt- & Haarlemmerbuurt

Armoede

  • Een samenhangende aanpak gericht op financiën, activering (waar nodig inclusief aandacht voor laaggeletterdheid) en gezondheid/leefstijl/bewegen.

    Voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling (preventieve activiteiten o.a. onderwerp bespreekbaar maken, de toegang naar hulpverlening vergemakkelijken en betere signalering).

    Focus: Marnixbuurt Noord en Planciusbuurt Zuid

  • Verhogen bereik minima en het ondersteunen van (werkende) minima middels laagdrempelige (preventieve) activiteiten, informele ondersteuning bij armoede en schuldhulpverleningsdoelen, inzet inkomensondersteunende voorzieningen of via doorverwijzing naar professionele (schuldhulp)organisaties.

    Focus: Jordaan, Haarlemmerbuurt en de beide Burgwallen

Werk en participatie - Taal / digitaal

  • Inzet op activering, het toeleiden naar werk en het mogelijk maken van stages i.s.m. WPI. Versterking van de samenwerking met lokale ondernemers hierin.

  • (Informele) ondersteuning van bewoners bij versterking digitale vaardigheden.

  • Stimuleren van informele onderlinge hulp/inzet voor de buurt bij de benoemde focusopgaven én als middel om ‘wederkerigheid’ op buurtniveau te stimuleren. Aandacht voor de verbinding hierbij tussen verschillende bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld tussen nieuwe en oude, sterke en kwetsbare en jonge en oudere bewoners).

    Focus: stadsdeelbreed

Sport en gezondheid

  • Een preventieve aanpak (voorlichting, bewustwording, educatie) voor risicogroepen (ouderen, jongeren VO en bewoners met een minimum inkomen) gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl (inclusief bewegen en gezonde voeding) en/of het verminderen van middelengebruik en eenzaamheid. Samenwerking hierbij met partners zoals de woningcorporaties, WPI, GGD en scholen.

    Focus: Jordaan (m.n. Marnixbuurt Noord & Plancius Zuid) & Haarlemmerhouttuinen

Ondertekening

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam,

Namens hen,

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum van Amsterdam,

Wolfgang Hövelmann,

secretaris

Mascha ten Bruggencate,

voorzitter