BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING ALGEMENE VOORZIENING VOOR SCHOONMAAKHULP 2015/2016

Geldend van 01-01-2015 t/m heden

Intitulé

BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING ALGEMENE VOORZIENING VOOR SCHOONMAAKHULP 2015/2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn,

Overwegende dat de gemeenteraad d.d. 17 juli 2014 heeft ingestemd met de nota “Nieuwe kaders voor Huishoudelijke Hulp (HH)” , waarbij als hoofdlijn voor HH is vastgesteld dat: - verwacht wordt van mensen dat zij zelf de huishouding doen, of in eigen kring organiseren; - als het in eigen kring niet opgelost kan worden, mensen gebruik kunnen maken van de algemene voorzieningen in “de markt” (HH1 of delen daarvan); - mocht dit financieel niet mogelijk zijn, de gemeente onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming kan verstrekken;

-de meest kwetsbare burgers in aanmerking blijven komen voor ondersteuning, de maatwerkvoorziening (HH2) en dan een eigen bijdrage aan het CAK betalen.

BESLUIT:De Beleidsregels tegemoetkoming algemene voorziening voor schoonmaakhulp 2015/2016 vast te stellen.

Artikel 1 Voorwaarden tegemoetkoming

  • 1. Voor een tegemoetkoming schoonmaakhulp komen in aanmerking cliënten die hun indicatie voor HH1 verliezen en nu aangewezen zijn op een algemene voorziening.

  • 2. Voor de extra tegemoetkoming komen in aanmerking de cliënten die daarnaast tevens voldoen aan één van de navolgende voorwaarden:

    • a.

      de cliënt heeft Regelrecht èn een Langdurigheidstoeslag;

    • b.

      de cliënt heeft een periodieke of incidentele bijzondere bijstand (laatste half jaar onderzocht);

    • c.

      de cliënt heeft een uitkering voor levensonderhoud;

    • d.

      de cliënt heeft de laagste CAK eigen bijdrage (laatste CAK bericht).

    • e.

      de cliënt heeft géén hoger vermogen dan € 5.850,- als alleenstaande of € 11.700 als samenwonende en heeft een besteedbaar inkomen dat lager is dan 120% van de geldende bijstandsnorm.

Artikel 2 Hoogte van de tegemoetkoming

De tegemoetkoming heeft de vorm van een pakket schoonmaakhulp, waarbij korting wordt verleend op de prijs van de algemene voorziening HH:

  • a.

    Kalenderjaar 2015; 8 uur hulp per periode van 4 weken

    - De cliënt die voldoet aan het gestelde in artikel 1, lid 1 ontvangt op een pakket schoonmaakhulp van € 168,- een korting van € 100,- en betaalt zelf nog € 68,-;

    - De cliënt die voldoet aan één van de voorwaarden zoals gesteld in artikel 1, lid 2 ontvangt op een pakket schoonmaakhulp van € 168,- een korting van € 148,- en betaalt zelf nog € 20,-.

  • b.

    Kalenderjaar2016; 6 uur hulp per periode van 4 weken

  • - De cliënt die voldoet aan het gestelde in artikel 1, lid 1 ontvangt op een pakket schoonmaakhulp van € 126,- een korting van € 45,- en betaalt zelf nog € 81,-;

    - De cliënt die voldoet aan één van de voorwaarden zoals gesteld in artikel 1, lid 2 ontvangt op een pakket schoonmaakhulp van € 126,- een korting van € 106,- en betaalt zelf nog € 20,-.

Artikel 3 Afwijkingsbevoegdheid

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van een belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels indien toepassing naar hun oordeel leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 4 Inwerkingtreding en Citeertitel

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1-1-2015.

  • 2.

    Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregels tegemoetkoming algemene voorziening voor schoonmaakhulp 2015/2016’.

Aldus vastgesteld door het college van b&w d.d. 15 december 2014