Regeling vervallen per 01-01-2014

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2011

Geldend van 01-01-2011 t/m 31-12-2013

Intitulé

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2011

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn;

 

gelet op de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010

 

b e s l u i t:

 

vast te stellen de

 

 

Regeling starterslening Apeldoorn 2011

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    aanvrager: de rechtspersoon zonder winstoogmerk met volledige rechtsbevoegdheid, waarin een groep van personen zich heeft verenigd, met het doel gezamenlijk een project eigen woningen te ontwikkelen en te realiseren voor de eigen huisvesting;

  • b.

    college: burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn;

  • c.

    CPO-projecteen woningbouwproject bestaande uit drie of meer te realiseren eigen woningen, waarvoor aanvrager de verantwoordelijkheid draagt alsmede de volledige juridische zeggenschap heeft;

  • d.

    werkbudget CPO: de SVn-lening die tot doel heeft om te voorzien in de voorfinanciering van kosten van planontwikkeling en/of planbegeleiding die aanvrager maakt ten behoeve van de realisatie van het CPO-project;

  • e.

    toekenning: een besluit van het college tot toekenning van een werkbudget CPO;

  • f.

    verstrekking: de levering van het werkbudget CPO door SVn.

Artikel 2

Voor het verstrekken van werkbudgetten CPO maakt het college gebruik van het in haar revolverend fonds bij het SVn ingerichte fondsdeel voor gemeentelijke stimuleringsleningen.

Artikel 3

Het college bepaalt jaarlijks vóór het einde van het jaar het leningenbudget dat zij in het volgende kalenderjaar beschikbaar stelt voor werkbudgetten CPO.

Artikel 4

Op werkbudgetten CPO is van toepassing het SVn document “Productspecificaties stimuleringslening met uitgestelde aflossing” zoals vastgelegd in hoofdstuk 4.2 van de SVn Informatiemap, die deel uitmaakt van de deelnemingsovereenkomst tussen gemeente Apeldoorn en SVn.

Hoofdstuk 2 Toepassingsbereik

Artikel 5

Deze regeling is uitsluitend van toepassing op CPO-projecten die in de gemeente Apeldoorn worden gerealiseerd en die geschikt en bestemd zijn voor permanente bewoning.

Hoofdstuk 3 Aanvraag, toekenning en verstrekking

Artikel 6

Aanvrager verzoekt het college om toekenning van een werkbudget CPO door indiening van het door het college vastgestelde aanvraagformulier werkbudget CPO.

Artikel 7

Het college handelt ingediende aanvraagformulieren werkbudget CPO in volgorde van binnenkomst af.

Artikel 8

Het college kan een werkbudget CPO toekennen met in achtneming van de volgende voorwaarden en bepalingen:

  • 1.

    aanvrager is eigenaar van een gebouw niet zijnde een woongebouw, waarin of van een bouwkavel waarop het CPO project wordt gerealiseerd, dan wel hij beschikt over een op zijn naam gestelde grondreservering voor een bouwkavel waarop het project kan worden gerealiseerd.

  • 2.

    aanvrager heeft een overeenkomst gesloten met een derde partij die het bouwinitiatief gedeeltelijk overneemt als een of meer van de oorspronkelijk in de rechtspersoon verenigde personen zich tijdens het proces van planontwikkeling en –realisatie terugtrekt.

  • 3.

    aanvrager koopt deskundige proces- en projectbegeleiding in ten behoeve van een goed bouwproces en een adequaat groepsproces.

Hoofdstuk 4 Weigering of intrekking van de werkbudget CPO

Artikel 9

Het college weigert de toekenning van een werkbudget CPO dan wel trekt een toegekende werkbudget CPO in, indien:

  • a.

    door toekenning het beschikbare budget wordt overschreden;

  • b.

    aanvrager niet voldoet aan de bij of krachtens deze regeling gestelde voorschriften en/of bepalingen;

  • c.

    het werkbudget CPO is toegekend of verstrekt op grond van onjuiste gegevens;

  • d.

    het CPO project, waarvoor het werkbudget CPO is aangevraagd geen doorgang vindt.

Hoofdstuk 5 Werkbudget CPO

Artikel 10

  • 1. Het werkbudget CPO is een rente- en aflossingsvrije lening met een looptijd van 36 maanden.

  • 2. Het college bepaalt de hoofdsom van het werkbudget CPO op € 1.500,- per te realiseren nieuwe woning.

  • 3. In afwijking van het tweede lid bedraagt een werkbudget CPO nooit meer dan € 15.000,- per project;

  • 4. Een toegekende werkbudget CPO wordt door SVn verstrekt nadat aanvrager de leningofferte van SVn heeft aanvaard.

  • 5. SVn betaalt het verstrekte werkbudget CPO binnen twee weken na verstrekking uit.

  • 6. Aanvrager dient het verstrekte werkbudget CPO na het verstrijken van de looptijd in zijn geheel af te lossen. Vervroegde aflossing is daarentegen ten allen tijde boetevrij toegestaan.

Artikel 11

  • 1.

    Aanvrager kan het college ten minste twee maanden voor de afloop van het werkbudget CPO schriftelijk verzoeken om kwijtschelding van éénderde deel van het toegekende werkbudget CPO.

  • 2.

    Het college verleent de krachtens het eerste lid gevraagde kwijtschelding als aanvrager naar het oordeel van het college voldoende aantoont dat is voldaan aan de voorwaarde van artikel 8, lid 3 én het CPO-project tot stand is gekomen.

  • 3.

    Het college stelt aanvrager schriftelijk in kennis van een besluit als bedoeld in het tweede lid en zendt een kopie van dat besluit rechtstreeks aan SVn.

  • 4.

    SVn verwerkt het besluit als bedoeld in het tweede lid door valutering van het kwijtgescholden bedrag ten laste van het in artikel 2 bedoelde fondsdeel op de expiratiedatum van het werkbudget CPO.

Mandatering

Artikel 12

Het college mandateert de haar krachtens de artikelen 7, 8, 9 en 11 van deze regeling toekomende bevoegdheden aan de directeur van de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling.

Hoofdstuk 6 Slotbepaling, citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 13

  • 1.

    Deze regeling wordt aangehaald als Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2011.

  • 2.

    Op werkbudgetten CPO die vóór 1 juli 2010 zijn aangevraagd zijn de bepalingen van de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2007 van toepassing.

  • 3.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2011.

Aldus vastgesteld door het college d.d. 29 november 2010

Gepubliceerd in het Apeldoorns Stadsblad d.d. 15 december 2010

Inwerking getreden d.d. 1 januari 2011

Toelichting bij de Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2011

Inleiding

Apeldoorn wil kansrijke initiatieven voor collectief particulier opdrachtgeverschap voor eigen woningen stimuleren door voor een periode van drie jaren een werkbudget vrij van rente ter beschikking te stellen. Initiatiefnemers krijgen daarmee - vooruitlopend op de financiering van de bouwplannen - middelen ter beschikking, waarmee deskundige proces- en projectbegeleiding kan worden ingehuurd en de planontwikkeling ter hand kan worden genomen.

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)

Van collectief particulier opdrachtgeverschap is sprake als een groep particulieren besluit samen een bouwlocatie (of een gebouw, niet zijnde een woongebouw) te verwerven om vervolgens naar eigen inzicht een woonproject voor eigen gebruik te realiseren. Het kan gaan om de nieuwbouw van rijwoningen, een appartementencomplex of een woonwerkgebouw, maar bijvoorbeeld ook om de herontwikkeling van een oude school, een pakhuis, een klooster of een kerk. De groep bepaalt zelf met welke partijen de doelstelling gerealiseerd wordt en treedt op als opdrachtgever. Het voordeel van collectief particulier opdrachtgeverschap is dat het project naar de wensen van de groep en tegen relatief lage kosten en financiële risico’s gerealiseerd wordt. Omdat koopprojecten zowel dure als goedkope woningen kunnen bevatten wordt geen onderscheid gemaakt naar prijsklasse. Beloond wordt het collectieve optrekken.

Werkbudget CPO

De gemeente verleent de geldelijke steun voor CPO in de vorm van een rentevrij werkbudget.

Het werkbudget CPO bedraagt € 1.500,- per woning met een maximum van € 15.000,- per project. Het werkbudget wordt op aanvraag toegekend aan een CPO-groep van tenminste drie particulieren, die een bouwlocatie (of een gebouw) verwerft met het doel daarop (of daarin) eigenwoningen ten behoeve van de leden van de groep te ontwikkelen en te realiseren.

De looptijd voor een werkbudget is 36 maanden.

De gemeente verstrekt het werkbudget CPO niet zelf. Voor het verstrekken van leningen - het werkbudget CPO is een rentevrije lening - werkt Apeldoorn samen met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) te Hoevelaken.

Als het CPO project werkelijk wordt gerealiseerd kan de CPO groep de gemeente verzoeken om kwijtschelding van een deel van het verstrekte werkbudget CPO. Als duidelijk is dat aan de voorwaarden van de regeling is voldaan zet het college eenderde deel van het werkbudget om in een bijdrage ineens. De bijdrage ineens wordt niet aan de CPO - groep uitbetaald maar dient ter vermindering van de vordering van SVn op de CPO groep.

Kwijtschelding van een deel van het werkbudget CPO geschiedt niet automatisch en moet dus worden aangevraagd.

Voorwaarden

In beginsel kan elke CPO groep een werkbudget CPO aanvragen. Maar het college kent het werkbudget alleen toe als ze ervan overtuigd is dat het voorgedragen CPO project een gerede kans van slagen heeft. Aanvrager zal daarom moeten voldoen aan de een aantal voorwaarden. Het is een rechtspersoon zonder winstoogmerk die kan beschikken over een bouwlocatie waar het project gerealiseerd wordt. De rechtspersoon heeft een overeenkomst gesloten met een partij die de achtervang verzorgt als een groepslid zich terugtrekt en hij koopt deskundige proces- en projectbegeleiding in ten behoeve van een goed bouwproces en een adequaat groepsproces.

Rechtspersoon

Aanvrager is een rechtspersoon zonder winstoogmerk en met volledige rechtsbevoegdheid. De rechtspersoon heeft als doel een groep van burgers te verenigen ten behoeve van de realisatie van een woningbouwproject voor eigen huisvesting onder collectief particulier opdrachtgeverschap.

Bouwlocatie

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag om werkbudget CPO is een belangrijke voorwaarde dat aanvrager in bezit is van een bouwkavel (of een gebouw) dan wel dat er sprake is van een grondreservering ten gunste van aanvrager. Wordt hieraan niet voldaan dan wordt de aanvraag aangehouden tot wél aan deze voorwaarde wordt voldaan. Dat is nodig om te voorkomen dat de aanvraag in een eindeloze procedure belandt en mogelijk zelfs tot niets leidt.

Achtervang

Onder achtervang wordt verstaan een bedrijf (meestal een projectontwikkelaar of een woningcorporatie) dat zich bereid verklaart het bouwinitiatief gedeeltelijk over te nemen als een of meer oorspronkelijke initiatiefnemers tijdens het proces afhaken. Uitgangpunt blijft dat alleen koopprojecten voor een werkbudget in aanmerking komen. Het werkbudget wordt daarom op aanvraag alleen verleend aan verenigingen van initiatiefnemers die voor eigen bewoning ontwikkelen. In de leningsovereenkomst zal echter geregeld worden dat een achtervanger het werkbudget kan overnemen, als oorspronkelijke initiatiefnemers afhaken. De achtervanger treedt dan in de rechten en plichten van de oorspronkelijke begunstigde(n). In zo’n situatie wordt van de achtervanger niet geëist dat het project wordt voortgezet als koopwoningen.

Deskundige begeleiding

Het succes van een bouwproject wordt in belangrijke mate bepaald door de deskundigheid van betrokkenen. Voor een CPO project is behalve een goed bouwproces ook een adequaat groepsproces noodzakelijk. De CPO groep die voor het werkbudget van de gemeente in aanmerking wil komen huurt daarom deskundige proces- en projectbegeleiding in om beide processen tot een succesvol einde te brengen. De aanwezigheid van deskundigheid bij leden van de groep zelf is niet voldoende om aanspraak te kunnen maken op het werkbudget CPO.

Combinatie eigenwoningen met huurwoningen

Denkbaar is dat een CPO project zich voordoet in de combinatie van huur- met eigenwoningen. In zo’n geval stelt de gemeente de voorwaarde dat het werkbudget ter beschikking staat van de toekomstige eigenaren van de koopwoningen. Consumentgericht bouwen door professionele verhuurders en projectontwikkelaars wordt niet met geldelijke steun van de gemeente gestimuleerd. De gemeente is van oordeel dat deze partijen commerciële belangen hebben bij consumentgericht bouwen. Zij dienen daarom zelf hun verantwoordelijkheid te nemen jegens hun (potentiële) klanten.

Aanvraag

Een aanvraag wordt schriftelijk ingediend en gaat vergezeld van het projectplan met de volgende bijlagen:

  • -

    kopie van de statuten van de rechtspersoon,

  • -

    kopie van de achtervangovereenkomst,

  • -

    kopie van de offerte of van de overeenkomst voor proces- en projectbegeleiding

  • -

    kopie van het bewijs van (grond) eigendom of van de grondreservering door de gemeente ten gunste van aanvrager.

Het aanvraagformulier werkbudget CPO is te vinden op de website van de gemeente.