Regeling vervallen per 29-12-2023

Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Apeldoorn 2020

Geldend van 27-11-2020 t/m 28-12-2023

Intitulé

Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Apeldoorn 2020

De raad van de gemeente Apeldoorn;

gelezen het raadsvoorstel d.d. 5 november 2020, nummer 8-2020;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2.2b jo 2.2a, zesde lid, van het Besluit omgevingsrecht;

overwegende dat:

ter voorkoming van interferentie tussen gesloten bodemenergiesystemen onderling of het anderszins ondoelmatig gebruik van bodemenergie en het borgen van de overige bodembelangen, bij gemeentelijke verordening een interferentiegebied kan worden aangewezen;

In gebieden waar grote drukte is, of wordt verwacht, van bodemenergiesystemen het nodig is dat negatieve interferentie wordt voorkomen. Voor het installeren van een klein gesloten bodemenergiesysteem (d.w.z. met een vermogen van minder dan 70 kW) dat is gelegen binnen een interferentiegebied, is het wenselijk dat een Omgevingsvergunning met beperkte milieutoets (OBM) verplicht wordt in plaats van de nu geldende meldingsplicht. Door het vergunningplichting maken van gesloten bodemenergiesysteem met een vermogen van minder dan 70 kW kunnen er aanvullende eisen worden gesteld;

Om interferentie tussen bodemenergiesystemen te voorkomen en om het meest doelmatige gebruik van bodemenergiesystemen te bevorderen deze OBM moet voldoen aan de beleidsregels die uiteengezet zijn in het van toepassing zijnde bodemenergieplan;

besluit vast te stellen de VERORDENING interferentiegebied bodemenergiesystemen Apeldoorn 2020.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening en de bijlage met de toelichting wordt verstaan onder:

  • 1.

    Gesloten bodemenergiesysteem: installatie waarmee, zonder grondwater te onttrekken en na gebruik in de bodem terug te brengen, gebruik wordt gemaakt van de bodem voor de levering van warmte of koude ten behoeve van de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken, door middel van een gesloten circuit van leidingen, met inbegrip van een bijbehorende warmtepomp circulatiepomp en regeneratievoorziening, voor zover aanwezig.

  • 2.

    Interferentiegebied: een gebied binnen de gemeente Apeldoorn waarin ordening van bodemenergiesystemen wenselijk is met het oog op het voorkomen van negatieve onderlinge beïnvloeding van meerdere bodemenergiesystemen of anderszins ter bevordering van het doelmatig gebruik van bodemenergie.

  • 3.

    Bodemenergieplan: Een bodemenergieplan is een middel om de ondergrond te ordenen, zodat er in gebieden met veel ondergrondse belangen ruimte is voor de toepassing van bodemenergie. Indien een bodemenergieplan aanwezig is voor een locatie waar bodemenergie toegepast wordt, dan dient met het plan rekening te worden gehouden. In een bodemenergieplan wordt per kavel een energiebudget bepaald. Ook kunnen in een bodemenergieplan eisen worden gesteld aan het rendement van het bodemenergiesysteem. In het bodemenergieplan staan de beleidsregels opgesteld waaraan nieuwe aanvragen worden getoetst.

Artikel 2 Aanwijzing Interferentiegebieden

Ter voorkoming van interferentie tussen gesloten bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie, wordt het omkaderde gebied (de wijk Groot Zonnehoeve) uit bijlage 1 aangewezen als interferentiegebied in de zin van artikel 2.2b van het Besluit omgevingsrecht.

Artikel 3 Wijzigingsbevoegdheid

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om nieuwe interferentiegebieden aan te wijzen en vast te stellen en de grenzen van een interferentiegebied te wijzigen en opnieuw vast te stellen, indien zij van oordeel zijn dat dit ter voorkoming van interferentie tussen bodemenergiesystemen onderling of anderszins ter bevordering van een doelmatig gebruik van bodemenergie nodig is.

Artikel 4 Aanleg gesloten bodemenergiesystemen binnen Interferentiegebied

  • 1. Voor het aanleggen van een gesloten bodemenergiesysteem binnen een interferentiegebied is een vergunning (een omgevingsvergunning beperkte milieutoets) van het college van burgemeester en wethouders nodig.

  • 2. In aanvulling op artikel 5.13b lid 9 van het Besluit omgevingsrecht weigert het college van burgemeester en wethouders de in lid 1 genoemde vergunning, als niet voldaan wordt aan de eisen zoals opgenomen in het van toepassing zijnde Bodemenergieplan.

Artikel 5 Overgangsrecht

Op een aanvraag om vergunning, ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening, is deze Verordening niet van toepassing.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt inwerking op de dag na die waarop deze is bekendgemaakt.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening interferentiegebied bodemenergiesystemen Apeldoorn 2020

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 12 november 2020.

De griffier,

……………………,

De burgemeester,

…………….

BIJLAGE 1: KAART MET AANGEWEZEN INTERFERENTIEGEBIED

afbeelding binnen de regeling