Regeling vervallen per 07-12-2011

Intrekkingsbeleid bouwvergunningen voor woningen

Geldend van 02-02-2011 t/m 06-12-2011

Intitulé

Intrekkingsbeleid bouwvergunningen voor woningen

Advies aan B & W

onderwerp

Aanscherpen intrekkingsbeleid bouwvergunningen (onder de Wabo: omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen)

Algemeen

steller

:

R.Willemsen

afdeling

:

Handhaving en Veiligheid

portefeuillehouder

:

L.J.H. Scharenborg

datum

:

26 november 2010

Routing

afgestemd met

:

mr. H.L.M. Bloemen

openbaar

:

Ja

medezeggenschap

:

Niet van toepassing

communicatie

:

Persbericht

Eigen publicatie in Berkelbericht

participatie

:

Nee

Concept besluit

  • 1.

    Het intrekkingbeleid aanscherpen voor het bouwen van woningen.

  • 2.

    De vergunning voor de bouw van woningen intrekken als niet binnen 12 maanden na vergunningverlening met de bouw is gestart en/of gedurende 26 weken geen reële uitvoering heeft plaatsgevonden.

  • 3.

    vergunningen die zijn verleend voordat deze beleidswijziging ingaat intrekken per 1 januari 2012.

  • 4.

    aanscherpen beleid ter kennis van de gemeenteraad brengen.

Consequenties

financieel

:

Nee

inkoop

:

Nee

personeel

:

Nee

gezondheidsaspecten

:

Nee

kadastraal

:

Niet van toepassing

wkpb

:

Wkpb is niet van toepassing.

Samenvatting

De toename van het aantal woningen moet worden beperkt. Daarom moeten wij verleende bouw- en omgevingsvergunningen voor woningen die niet binnen redelijke termijn worden uitgevoerd intrekken. We passen daarom het bestaande intrekbeleid aan.

Aanleiding/ Inleiding

Er ligt een bestuurlijke opdracht om krimp in de toename van het aantal woningen te bereiken. Wij stellen vast hoe wij met bestaande rechten voor woningoprichting omgaan.

Alternatieven / keuze / overwegingen

Bouwvergunning = omgevingsvergunning

De Invoeringswet Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) stelt in artikel 1.2 lid 1g van de overgangsbepalingen dat verleende bouwvergunningen die voor 1 oktober 2010 van kracht waren, gelijkgesteld worden met omgevingsvergunningen.

Bevoegdheid intrekken

Volgens artikel 2.33 lid 2a van de Wabo mag het college van Burgemeester en wethouders (mits bevoegd gezag) de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen intrekken als gedurende 26 weken geen handelingen ter uitvoering van de vergunning zijn verricht.

Intrekbeleid

a.De bevoegdheid om niet ter uitvoering gebrachte vergunningen in te trekken bestond ook voor 1 oktober 2010. Deze was geregeld in artikel 56 lid 4 Woningwet en artikel 4.1 van de gemeentelijke Bouwverordening. Ook daar ontstond de bevoegdheid na

26 weken. Op 22 februari 2005 is het intrekbeleid vastgesteld. Gedateerde bouwvergunningen worden na 4 jaar actief ingetrokken. Dit beleid blijft van toepassing na de in werkingtreding van de Wabo op bouwwerken geen woning zijnde. b. De bouw/omgevingsvergunning voor woningen trekken wij in als na 12 maanden na verlening nog niet met de bouw is gestart en/of gedurende 26 weken geen reële uitvoering heeft plaatsgevonden. Voor bouw- en/of omgevingsvergunningen die zijn verleend voordat dit beleid in werking treedt geldt dat wij deze vergunningen niet eerder dan 1 januari 2012 intrekken.

Wij hebben de mogelijkheid om een omgevingsvergunning gedeeltelijk in te trekken. Zo kan worden voorkomen dat ook rechten op andere activiteiten dan bouwen door het intrekken vervallen. Ook bij gedeeltelijke uitvoering van de activiteit bouwen kan alleen dat deel dat niet wordt uitgevoerd worden ingetrokken .

Overgangsbepaling

Voor bouw- en/of omgevingsvergunningen die zijn verleend voordat dit beleid in werking treedt geldt dat deze vergunningen niet eerder dan 1 januari 2012 worden ingetrokken.

Waarborg na intrekking

Het intrekken voorkomt niet dat de voormalige vergunninghouder een nieuwe omgevingsvergunning kan aanvragen. Kortom, de ingetrokken omgevingsvergunning opnieuw kan verkrijgen. Zeker wanneer het bestemmingsplan de woning toelaat moet in de meeste gevallen de omgevingsvergunning voor de woning opnieuw verleend worden. Dat is ongewenst en maakt het gewenste effect in de zin van woningkrimp door het intrekken ongedaan. Naast het intrekken moet dus gewaarborgd worden dat niet per omgaande een nieuwe vergunning moet worden verleend.

Die waarborg bestaat uit het nemen van een voorbereidingsbesluit. Het voorbereidingsbesluit geeft aan dat de gemeenteraad voornemens is het woningrecht van het perceel af te halen. De gemeenteraad is hiervoor het bevoegd gezag. Als het voorbereidingsbesluit is genomen moet de omgevingsvergunning worden aangehouden. Een voorbereidingsbesluit geldt 1 jaar. In dat jaar moet een ontwerpherziening van het bestemmingsplan voor het betreffende perceel ter inzage worden gelegd.

Het college moet de gemeenteraad voorstellen om bij deze intrekbesluiten voor woningen een voorbereidingsbesluit te nemen. (Separaat advies volgt vanuit R&P)

Procedure in praktijk

Van alle omgevingsvergunningen voor de bouw van woningen die na 1 januari 2011 verleend worden moet de start binnen 12 maanden na vergunningverlening plaatsvinden. Anders trekken wij de omgevingsvergunning weer in.

Houders van bouw- en omgevingsvergunningen die op 1 januari 2011 ouder zijn dan 12 maanden en waarvan de uitvoering nog niet is gestart ontvangen in januari 2011 een voornemen tot intrekken. Daarin kondigen wij aan dat wij de betreffende vergunning op 1 januari 2012 willen intrekken. Zij hebben dan gelegenheid om zienswijzen in te dienen en/of alsnog te starten in 2011.

De voornemens tot intrekking en besluiten tot intrekking doen wij in kopie naar de afdeling R&P. Zij adviseren de gemeenteraad per perceel waar dit zich voor doet om een voorbereidingsbesluit te nemen.

Op verzoek verlengen wij de termijn tot intrekken eenmalig met maximaal 6 maanden.

Kanttekening: het ontnemen van een woningrecht aan een perceel kan tot planschade leiden.

Financiële aspecten

De legesverordening regelt onder artikel 2.5.2 dat intrekken op aanvraag binnen 24 maanden na vergunningverlening tot 50% teruggave van de leges leidt. Uitgezonderd van teruggave zijn legesbedragen lager dan € 216,00 (art. 2.5.4 legesverordening) en leges voor adviezen (art. 2.5.5 legesverordening). Bij de uitvoering van het intrekbeleid stellen wij de vergunninghouders in de brief met het voornemen de vergunning in te trekken in de gelegenheid zelf om intrekking te verzoeken. Vergunninghouders van een vergunning jonger dan 24 maanden krijgen dan de restitutie.

Juridische consequenties

Wij zijn bevoegd tot intrekking volgens dit beleid. Volgens artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht maken wij het voornemen tot intrekken aan de vergunninghouder(s) bekend. Daarbij krijgen zij gelegenheid om zienswijzen bekend te maken. Tegen het besluit tot intrekken staat bezwaar open. Vervolgens is beroep en hoger beroep mogelijk.

Communicatie

Beleidsregel publiceren.

Raad

Vastgestelde beleid ter kennisgeving aan de Raad aanbieden.

Advies

  • 1.

    Het intrekkingbeleid aanscherpen voor het bouwen van woningen.

  • 2.

    De vergunning voor de bouw van woningen intrekken als niet binnen 12 maanden na vergunningverlening met de bouw is gestart en/of gedurende 26 weken geen reële uitvoering heeft plaatsgevonden.

3. vergunningen die zijn verleend voordat deze beleidswijziging ingaat intrekken per 1 januari 2012.

4.aanscherpen beleid ter kennis van de gemeenteraad brengen.

Bijlage: stroomschema nieuwe werkwijze Werkwijze

Hieronder is een flowchart van onze werkwijze opgenomen.