Regeling vervallen per 07-10-2016

Beleidsregels gemeentelijke reserve sociale woningbouw Bloemendaal 2007

Geldend van 09-03-2007 t/m 06-10-2016

Intitulé

De raad der gemeente Bloemendaal;gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 september 2006;b e s l u i t:vast te stellen de Beleidsregels gemeentelijke reserve sociale woningbouw Bloemendaal 2007

Beleidsregels gemeentelijke reserve sociale woningbouw Bloemendaal 2007

Op 14 juli 2005 heeft de gemeenteraad onder meer besloten de beleidsnotitie ‘verkoop gemeentelijk onroerend goed’ vast te stellen en 25 % van de opbrengsten uit de verkoop van onroerende zaken (verkoopwaarde na aftrek van kosten) te storten in een reserve onderhoud gebouwen en sociale woningbouw. Bij raadsbesluit van 15 juni 2006 is de formulering gecorrigeerd naar reserve “sociale woningbouw”. Over de aanwending van deze reserve is echter niks geregeld.

De reserve is een vervolg op het Fonds sociale woningbouw, dat bij raadsbesluit van 16 december 2004 is verdeeld over de projecten PZ-terrein (nieuwbouw 90 woningen, totaal € 2.042.010,-) en Wietze Noormanlaan/Brederodelaan (sloop en nieuwbouw 28 woningen, totaal € 635.292,-).

Collegeprogramma 2006 - 2010

Het Fonds Sociale Woningbouw zal op peil gebracht worden. Voor de subsidieverstrekking wordt, conform de aanbeveling van de Rekenkamer, een regeling opgesteld. Het college is een voorstander van het uitgebreider gebruik van het fonds.

Onderzoek Rekenkamer Fonds Sociale Woningbouw

Het rapport uit 2006 richt zich op de privatisering van het Gemeentelijke Woningbedrijf en de wijze waarop het geldt uit het Fonds is besteed. Geadviseerd wordt een discussie te voeren over nut en noodzaak van het Fonds. Bij instandhouding van het Fonds is een uitwerking in een subsidieverordening gewenst, met een omschrijving van doelstellingen van het Fonds en criteria om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het Fonds.

Inkomsten in reserve

De reserve wordt gevuld door 25 % van de opbrengsten uit de verkoop van gemeentelijke onroerende zaken (verkoopwaarde na aftrek van kosten) te storten in de reserve. Dit op basis van noodzakelijke reservering (Amendement Voorjaarsnota 2006, raad 15-06-06). De opbrengsten uit verkoop kunnen per jaar verschillen, afhankelijk van de omvang van de verkochte onroerende zaken.

Uitgaven uit reserve

De basis voor het verstrekken van een subsidie uit de reserve is neergelegd in de Algemene subsidieverordening Bloemendaal 2005. De beleidsregels zijn aanvullend op deze verordening. Het verstrekken van subsidie uit de reserve zijn eenmalige subsidies. Voor de uitgifte wordt geen maximumbedrag aan de te verlenen subsidie verbonden, omdat de hoogte van de subsidie af zal hangen van de aanvraag, zoals het aantal te realiseren woningen. De subsidie kan pas verleend worden nadat de raad is geïnformeerd en de raad in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen daarover kenbaar te maken.

Doelstelling van de reserve

De kernactiviteit van de reserve is de realisering en instandhouding van sociale huurwoningen en/of sociale koopwoningen. Tevens wordt aangesloten op het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) waarin toegelaten instellingen (woningcorporaties) geacht worden zich ook in te zetten voor de leefbaarheid in de buurten en wijken waar haar woningen zijn gelegen. Hiermee wordt bevorderd dat de corporaties invloed kunnen uitoefenen op de woonomgeving en daarmee de verhuurbaarheid en waarde van hun bezit. In het verlengde daarvan wordt de doelstelling van de reserve verruimd voor inzet in de woonomgevingverbetering ter bevordering van de leefbaarheid rond de woningen en in de wijk.

Advisering

De beleidsregels zijn voorafgaande aan de vaststelling voorgelegd aan de corporaties (Woningbouwvereniging Brederode en Woonzorg Nederland) en de Inspectie Volkshuisvesting. Woningbouwvereniging Brederode geeft aan tevreden te zijn met de herbevestiging van de adviesrol. Woonzorg Nederland heeft geen opmerkingen. De VROM-Inspectie geeft aan hier geen taak meer in te hebben. Voor een verzoek tot besteding van de reserve wordt advies gevraagd aan de woningbouwvereniging Brederode indien het bedrag hoger is dan het subsidiebedrag in de Verordening financieel beheer Bloemendaal 2003.

Controle

Jaarlijks wordt een evaluatie opgesteld voor een controle op de inkomsten, de uitgaven en de reserveringen voor de komende projecten.

Aldus besloten in de openbare vergadering

van de raad der gemeente Bloemendaal,

gehouden op 22 februari 2007.

W.H. de Gelder , voorzitter

H.W. de Vries , griffier

Gepubliceerd in het Bloemendaals Weekblad d.d. 1 maart 2007.

In werking : 9 maart 2007.