Regeling vervallen per 26-09-2017

Beleidsregels voor het verstrekken van ontheffingen ten behoeve van het parkeren in parkeerschijfzones (blauwe zones) Bloemendaal 2009

Geldend van 17-04-2009 t/m 25-09-2017

Intitulé

Beleidsregels voor het verstrekken van ontheffingen ten behoeve van het parkeren in parkeerschijfzones (blauwe zones) Bloemendaal 2009

Het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal;gelet op het bepaalde in artikel 1.3, vierde lid van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 25 en 87 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens;besluit vast te stellen:BELEIDSREGELS VOOR HET VERSTREKKEN VAN ONTHEFFINGEN TEN BEHOEVE VAN HET PARKEREN IN PARKEERSCHIJFZONES (BLAUWE ZONES) BLOEMENDAAL 2009

BELEIDSREGELS VOOR HET VERSTREKKEN VAN ONTHEFFINGEN TEN BEHOEVE VAN HET PARKEREN IN PARKEERSCHIJFZONES (BLAUWE ZONES) BLOEMENDAAL 2009

Begripsbepaling

Artikel 1

Deze beleidsregels verstaan onder:

  • a.

    blauwe zone: de parkeerschijfzone als bedoeld in artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990 van 26 juli 1990, Stb. 459);

  • b.

    ontheffing: een door of namens burgemeester en wethouders te verstrekken ontheffing waarmee zonder tijdsduurbeperking bij de blauwe markering in een blauwe zone mag worden geparkeerd;

  • c.

    ontheffinghouder: de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie een ontheffing is verleend.

  • d.

    bewonersontheffing: ontheffing voor de natuurlijke persoon die als bewoner staat ingeschreven op een adres binnen een blauwe zone;

  • e.

    bedrijfsontheffing: ontheffing voor de rechtspersoon die bedrijfsmatige activiteiten ontplooit vanuit een vestiging op een adres binnen een blauwe zone (hieronder tevens begrepen een bewoner met kantoor of praktijk aan huis en instellingen zoals scholen, zorgcentra en dergelijke, waar educatieve, maatschappelijke of culturele activiteiten plaatsvinden).

  • f.

    bezoekersontheffing: ontheffing voor een natuurlijke persoon of rechtspersoon van buiten die een bezoek brengt aan een adres binnen de blauwe zone. Hieronder worden tevens begrepen bedrijven die (onderhouds-)werkzaamheden e.d. uitvoeren op een adres binnen een blauwe zone.

  • g.

    motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990;

  • h.

    parkeren: het laten stilstaan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen;

  • i.

    voertuighouder: degene die naar de omstandigheden als houder van een motorvoertuig moet worden beschouwd, met dien verstande dat voor een motorvoertuig dat is ingeschreven in het krachtens de Wegenverkeerswet aangehouden register van opgegeven kentekens als houder wordt aangemerkt degene op wiens naam het voor het motorvoertuig opgegeven kenteken ten tijde van het parkeren in het register was ingeschreven.

Ontheffingen

Artikel 2

  • Aan bewoners binnen een blauwe zone die voertuighouder zijn kan een bewonersontheffing worden verleend. Deze ontheffing is, met inachtneming van het bepaalde in artikel 6, geldig binnen de zone waarin de bewoner woonachtig is. Indien een goede en evenwichtige verdeling van de openbare parkeerruimte dat noodzakelijk maakt worden per woonadres maximaal twee bewonersontheffingen verstrekt.

    Voor een bewonersontheffing voor de blauwe zone in Bennebroek (Bennebroekerlaan-Zwarteweg) komen alleen in aanmerking bewoners van de Bennebroekerlaan, wier perceel is gelegen in of grenst aan de blauwe zone (deel Bennebroekerlaan) en die niet beschikken over parkeergelegenheid op eigen terrein. Per woonadres wordt maximaal één bewonersontheffing verleend.

    Voor de blauwe zone op de Zwarteweg worden geen bewonersontheffingen verleend.

Artikel 3

  • Aan bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in een blauwe zone kan een bedrijfsontheffing worden verleend. Per bedrijf of instelling worden zoveel ontheffingen verstrekt als voor een goede bedrijfsvoering redelijkerwijs noodzakelijk is. Die noodzaak wordt in ieder geval geacht aanwezig te zijn als het bedrijf of de instelling vanuit het vestigingsadres regelmatig werkzaamheden op grotere afstand moet uitvoeren, en daarvoor redelijkerwijs afhankelijk is van het gebruik van een motorvoertuig. Deze werkzaamheden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het uitzenden van personen of het ophalen en bezorgen van goederen.

    Voor de blauwe zone in Bennebroek (Bennebroekerlaan-Zwarteweg) worden geen bedrijfsontheffingen verleend. Bedrijfsauto’s kunnen worden geparkeerd op de parkeerterreinen aan het Anemonenplein, in het Van Lieroppark en bij de Binnenweg.

Artikel 4

  • Bezoekers en bedrijven die gedurende korte tijd (onderhouds-)werkzaamheden moeten uitvoeren kunnen voor het parkeren in de blauwe zone gebruik maken van een parkeerschijf.

    • a.

      In bijzondere gevallen kan aan een bezoeker die regelmatig en/of gedurende langere tijd in een blauwe zone wil parkeren een bezoekersontheffing worden verleend. Van bijzondere gevallen is bijvoorbeeld sprake als een bezoeker zorgtaken uitvoert ten behoeve van een minder valide bewoner.

    • b.

      Aan een bedrijf dat gedurende meerdere dagen of weken binnen de blauwe zone werkzaamheden moet uitvoeren kan een bezoekersontheffing worden verleend als de werkzaamheden het parkeren van een motorvoertuig binnen de blauwe zone redelijkerwijs noodzakelijk maken.

Artikel 5

  • Aan (niet ambulante) werknemers van bedrijven die gevestigd zijn binnen de blauwe zone in Overveen kan een werknemersontheffing worden verleend voor de volgende weggedeelten:

    • -

      Tetterodeweg (tussen Ter Hoffsteedeweg en Spoorlaan)

    • -

      Korte Zijlweg, Zandvoorterpad

    Voor de blauwe zones in Aerdenhout en Bennebroek worden geen werknemersontheffingen verleend.

Ontheffing in gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien

Artikel 6

  • In bijzondere gevallen kan ontheffing worden verleend aan bewoners, bezoekers, bedrijven of instellingen die niet woonachtig zijn of zijn gevestigd op een adres binnen een blauwe zone, of wanneer de gevolgen van toepassing van deze beleidsregels in een specifiek geval anderszins onredelijk bezwarend zouden zijn (hardheidsclausule).

Plaatsen waarvoor een ontheffing niet geldig is

Artikel 7

  • Burgemeester en wethouders kunnen binnen een blauwe zone weggedeelten aanwijzen waarvoor een ontheffing niet geldig is; deze aanwijzing geschiedt met het oog op een goede en evenwichtige verdeling van de openbare parkeerruimte.

    Ontheffingen voor de blauwe zone in Overveen zijn niet geldig voor:

    • a.

      de parkeerplaatsen op de Bloemendaalseweg tussen de rotonde en het spoor (de Overveense winkelstraat);

    • b.

      de parkeerplaatsen op de Tetterodeweg tussen de Bloemendaalseweg en de inrit NS-station;

    • c.

      de schuine parkeervakken op de Ter Hoffsteedeweg,

      Ontheffingen voor de blauwe zone in Bennebroek zijn niet geldig voor:

      a.de Zwarteweg;

      omdat deze parkeerplaatsen van belang zijn voor het functioneren van het winkelcentrum.

      Deze beperking geldt niet als het een bezoekersvergunning betreft voor het uitvoeren van werkzaamheden als bedoeld in artikel 4 sub b, en die werkzaamheden het redelijkerwijs noodzakelijk maken dat een bedrijfsvoertuig in de onmiddelijke nabijheid geparkeerd kan worden.

Wachtlijst en prioriteitstelling

Artikel 8

  • Indien het aantal aangevraagde ontheffingen het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overtreffen wordt een wachtlijst ingesteld, waarop de volgende prioritering wordt toegepast:

    • 1.

      bewonersontheffingen (één per woonadres);

    • 2.

      bedrijfsontheffingen (noodzakelijk voor personen- en/of goederentransport);

    • 3.

      bezoekersvergunningen (noodzakelijk voor zorgtaken);

    • 4.

      tweede bewonersontheffingen;

    • 5.

      bedrijfsontheffingen (medewerkers).

Toekenningsduur

Artikel 9

  • Ontheffingen worden verleend voor drie kalenderjaren of een deel daarvan, doch ten minste voor één kalendermaand.

Artikel 10

  • De te betalen vergoeding voor een ontheffing wordt geregeld in de Legesverordening.

Naam en inwerkingtreding

Artikel 11

  • i.

    Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als Beleidsregels voor het verstrekken van ontheffingen ten behoeve van het parkeren in parkeerschijfzones (blauwe zones) Bloemendaal 2009.

    Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na bekendmaking. Op die datum vervallen de Beleidsregels voor het verstrekken van ontheffingen ten behoeve van het parkeren in parkeerschijfzones (blauwe zones) d.d. 14 februari 2006.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 7 april 2009.
Burgemeester en wethouders van Bloemendaal,
M.J. van Ravesteyn-Kramer , burgemeester
A.Ph. van der Wees , secretaris
Gepubliceerd in het Weekblad Kenenmerland-Zuid d.d. 16 april 2009.
In werking: 17 april 2009