Regeling vervallen per 31-12-2019

EILANDSVERORDENING van 29 november 2010, no. 2 op de heffing en de invordering van opcenten op de hoofdsom van de vastgoedbelasting. (Eilandsverordening opcenten vastgoedbelasting Bonaire)

Geldend van 01-01-2011 t/m 30-12-2019

Intitulé

EILANDSVERORDENING van 29 november 2010, no. 2 op de heffing en de invordering van opcenten op de hoofdsom van de vastgoedbelasting. (Eilandsverordening opcenten vastgoedbelasting Bonaire)

DE EILANDSRAAD VAN HET OPENBAAR LICHAAM BONAIRE;

Overwegende:

dat in het kader van de staatkundige wijzigingen de grondbelasting een belasting is geworden die geheven en ingevorderd wordt door de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba; dat echter over een deel van de in het openbaarlichaam Bonaire gelegen onroerende zaken geen grondbelasting, doch vastgoedbelasting geheven zal worden; dat het wenselijk dat het openbaarlichaam Bonaire ter compensatie van de derving van de inkomsten uit de grondbelasting gebruik maakt van de mogelijkheid om opcenten te heffen over de hoofdsom van de vastgoedbelasting; dat het derhalve noodzakelijk is dat het openbaarlichaam Bonaire een eilandsverordening vaststelt op de heffing en de invordering van opcenten op de hoofdsom van de vastgoedbelasting;

Gelet op:

De artikelen 40, 43, eerste lid onder b, en 44a van de Wet financiën openbare lichamen Bonaire Sint Eustatius en Saba;

Gelezen:

Het advies van de afdelingen financien en juridische algemene zaken van 22 november 2010.

HEEFT BESLOTEN:

Vast te stellen de volgende eilandsverordening:

Artikel 1 Aard van de heffing en belastbaar feit

Ter zake van binnen het openbaar lichaam gelegen onroerende zaken worden opcenten op de hoofdsom van de vastgoedbelasting, bedoeld in artikel 4.1 van de Belastingwet BES, geheven.

Artikel 2 Heffingsobject

Als onroerende zaak wordt aangemerkt de in het openbaar lichaam gelegen onroerende zaak ter zake waarvan de vastgoedbelasting bedoeld in artikel 4.1 van de Belastingwet BES wordt geheven.

Artikel 3 Tarief

  • 1. Het aantal opcenten bedraagt 15%.

  • 2. Het aantal opcenten is voor alle onroerende zaken gelijk.

Artikel 4 Wijze van heffing en invordering

De opcenten worden geheven en ingevorderd op dezelfde wijze als de vastgoedbelasting, bedoeld in artikel 4.1 van de Belastingwet BES.

Artikel 5 Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt in werking op het tijdstip dat de artikelen 43, eerste lid, onder b, en 44a van de Wet financiën openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in werking treden.

  • 2. De datum van ingang van de heffing is 1 januari van het jaar volgend op het in het eerste lid genoemde tijdstip, tenzij dat tijdstip op 1 januari valt, in welk geval de datum van ingang van de heffing samenvalt met het tijdstip van inwerkingtreding.

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Eilandsverordening opcenten vastgoedbelasting Bonaire.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de eilandsraad van het openbaar lichaam Bonaire van 29 november 2010.
de gezaghebber, de secretaris,