Regeling vervallen per 28-12-2022

Verordening winkeltijden gemeente Bunnik 2013

Geldend van 14-01-2014 t/m 27-12-2022

Intitulé

Verordening winkeltijden gemeente Bunnik 2013

VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013

Hoofdstuk 1

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

  • -

    winkel: dat wat daaronder wordt verstaan in de Winkeltijdenwet.

  • -

    wet: Winkeltijdenwet in werking getreden op 1 juli 2013

Hoofdstuk 2

Artikel 2 Algemene vrijstelling voor winkels

  • 1. Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b van de wet bedoelde verboden geldt, behalve op Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19:00 uur, eerste Paasdag, 4 mei na 19:00 uur, eerste Pinksterdag, 24 december na 19:00 uur en eerste Kerstdag, in de kernen Bunnik, Odijk en Werkhoven vrijstelling tussen 12:00 en 22:00 uur en voor het gebied De Rumpst 1-5 en het agrarisch buitengebied vrijstelling tussen 06:00 en 22:00 uur.

  • 2. Onverminderd het bepaalde in het eerste lid, geldt vrijstelling tussen 06:00 en 22:00 uur op 12 door de ondernemers zelf te bepalen zon- of feestdagen, behalve op Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19:00 uur, eerste Paasdag, 4 mei na 19:00 uur, eerste Pinksterdag, 24 december na 19:00 uur en eerste Kerstdag.

  • 3. De ingevolge het tweede lid bepaalde zon- en feestdagen worden uiterlijk één week voor de bepaalde zon- of feestdag gemeld aan het college van burgemeester en wethouders op een door hem te bepalen wijze.

  • 4. Het eerste tot en met het derde lid is niet van toepassing op de in artikel 3 genoemde winkels.

Artikel 3 Vrijstelling voor bepaalde winkels

Van de in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden geldt vrijstelling voor:

  • a.

    museumwinkels.

  • b.

    winkels bij tankstations.

  • c.

    winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, goederen ten verkoop worden aangeboden.

  • d.

    winkels voor verhuur van voorbespeelde beelddragers.

  • e.

    winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk bloemen en planten plegen te worden verkocht en die zijn gelegen op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang van een begraafplaats, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.

  • f.

    winkels, waarbinnen zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom.

  • g.

    winkels in of op het terrein van bejaardenoorden.

Artikel 4. Overige vrijstellingen

Van de in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden geldt vrijstelling voor:

  • a.

    het op straat te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

  • b.

    het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op een begraafplaats dan wel op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang daarvan, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.

  • c.

    het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

Artikel 5. Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen, inwerkingtreding en citeertitel

Artikel 6. Intrekking oude verordening

De Verordening Winkeltijden Bunnik 1996 wordt ingetrokken.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag volgend op de dag van publicatie..

Artikel 8. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening winkeltijden gemeente Bunnik 2013’.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 19 december 2013

De griffier de Voorzitter

TOELICHTING OP DE VERORDENING

Algemeen

De wetswijziging in de Winkeltijdenwet van 1 juli 2013 biedt de mogelijkheid om voor winkeliers en andere ondernemers die goederen verkopen vrijstelling of ontheffing te verlenen waarmee winkels op zon- en feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open kunnen zijn. De bepalingen van de Winkeltijdenwet die het meest relevant zijn, de artikelen 2 en 3, luiden:

Artikel 2

  • 1.

    Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben:

    • a.

      op zondag;

    • b.

      op Nieuwjaarsdag, op Goede Vrijdag na 19 uur, op tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, op tweede Pinksterdag, op 24 december na 19 uur, op eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur;

    • c.

      op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur.

  • 2.

    Het is voorts verboden op de in het eerste lid bedoelde dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.

Artikel 3

  • 1.

    De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden.

  • 2.

    De gemeenteraad kan bij verordening aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om in de gevallen, in de verordening aan te wijzen, en met inachtneming van de daarin gestelde regels op daartoe strekkend verzoek ontheffing van de in het eerste lid bedoelde verboden te verlenen.

  • 3.

    De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen worden verleend. Aan de vrijstellingen en ontheffingen kunnen voorschriften worden verbonden.

Uitgangspunten

De verordening is opgesteld volgens de volgende principes:

  • -

    Er wordt ruimte gelaten aan de ondernemers om de openingstijden zelf te regelen. Deze vrijheid wordt begrensd om de zondagrust tussen 06.00 en 12.00 uur te respecteren. Uitzondering hierop vormen 12 door de ondernemers zelf te bepalen zon- of feestdagen, waarop de winkels tussen 06.00 en 22.00 geopend mogen zijn.

  • -

    De vóór de wetswijziging bestaande landelijke vrijstellingen die met de in werkingtreding van de nieuwe Winkeltijdenwet zijn komen te vervallen, zoals voor musea, (benzine)stations, bejaardenoorden, sportcomplexen, alsmede de verkoop buiten winkels zoals bij begraafplaatsen, straatverkoop, culturele evenementen, ramadan, Carnaval, kermis enz. wenst de gemeente te continueren.

  • -

    De verordening is beleidsarm en gericht op praktische uitvoerbaarheid. Het is een bewuste keuze niet met een vergunningstelsel te werken maar met een algemene vrijstelling de ondernemers de ruimte te laten. Voor de opstelling tussen 06.00 en 12.00 op maximaal 12 zon- en feestdagen is een meldingsplicht opgenomen.

  • -

    De verordening schept de randvoorwaarden waarbinnen de ondernemers kunnen besluiten de winkel open te doen of niet. De keuze om open te gaan blijft een individuele afweging van de ondernemer.

Artikel 3

Vrijstellingen voor bepaalde winkels

Bij de inwerkingtreding van de initiatiefwet is een deel van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet van rechtswege komen te vervallen. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet waren uitzonderingen op de wettelijke verboden opgenomen voor bepaalde winkels, zodat die – ongeacht of er in de betreffende gemeente koopzondagen zijn toegestaan – op zon- en feestdagen geopend mogen zijn.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om snackbars en ijssalons, maar ook om bloemenwinkels bij begraafplaatsen en winkels in musea.

Nu deze vrijstellingen zijn vervallen, moeten de gemeenten in hun verordening een keuze maken voor deze groep winkels.

Er is voor gekozen om de regeling van vóór de inwerkingtreding van de nieuwe Winkeltijdenwet te continueren. De vrijstellingen zijn overgenomen in de verordening.

Niet alle in het vervallen Vrijstellingsbesluit genoemde winkels zijn van toepassing op onze gemeente, er is echter wel gekeken naar mogelijke veranderingen in het winkelbestand, waardoor de verordening niet direct gewijzigd behoeft te worden wanneer dergelijke winkels in de gemeente gevestigd worden..

Overige artikelen

Dit betreffen procedurele artikelen die geen nadere inhoudelijke toelichting vereisen.

Evaluatie

De verordening zal na verloop van twee jaar worden geëvalueerd op de positieve en negatieve effecten van deze winkeltijdenverruiming. De uitkomsten van de evaluatie worden met de gemeenteraad gecommuniceerd.