Regeling vervallen per 17-06-2016

Beleidsregel sluitingstijd eetgelegenheden gemeente Bunschoten 2013

Geldend van 30-05-2013 t/m 16-06-2016

Intitulé

Beleidsregel sluitingstijd eetgelegenheden gemeente Bunschoten 2013

Beleidsregel sluitingstijd eetgelegenheden gemeente Bunschoten 2013

De burgemeester van de gemeente Bunschoten,

Gelet op titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2:28 en 2:29 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bunschoten,

Overwegende:

dat de gemeenteraad in de artikelen 2:28 en 2:29 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van onze gemeente het kader heeft bepaald voor het sluitingsuur voor horecabedrijven;

dat het de exploitant van het horecabedrijf verboden is het horecabedrijf voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in het horecabedrijf te laten verblijven van 0.00 tot 06.00 uur;

dat als hoofdregel in artikel 2:29 van de APV is opgenomen dat de burgemeester in de exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2:28 van de APV door middel van een vergunningvoorschrift andere sluitingstijden kan vaststellen voor een afzonderlijk horecabedrijf of een daartoe behorend terras;

dat het wenselijk is om de bestendige gedragslijn die sinds de invoering van de exploitatievergunningenstelsel is gehanteerd aangaande de sluitingstijd bij eetgelegenheden vast te leggen in een beleidsregel;

BESLUIT:

Vast te stellen de beleidsregel sluitingstijd eetgelegenheden gemeente Bunschoten 2013

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

a. Horecabedrijf: de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid of verstrekt.

Onder een horecabedrijf wordt in ieder geval verstaan: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis. Onder horecabedrijf wordt tevens verstaan een bij dit bedrijf behorend terras en andere zaken die tot het bedrijf behoren.

Artikel 2 Sluitingstijd horecabedrijf

Voor horecabedrijven die voor het merendeel van de activiteiten voldoen aan de volgende kenmerken: verstrekken en ter plaatse nuttigen van (alcoholhoudende) drank, het verstrekken van maaltijden en kleine etenswaren (tosti’s, hamburgers, patat, etc.) en achtergrondmuziek geldt van zondag tot en met zaterdag een uiterste sluitingstijd van 00.30 uur. Hieronder vallen bijvoorbeeld een restaurant, grandcafé, eethuys of een daarmee gelijk te stellen horecabedrijf.

Artikel 3 Sluitingstijd terras

Voor een bij een horecabedrijf behorend terras geldt een sluitingstijd van 00.30 uur van maandag tot en met zaterdag, waarbij vanaf 00.00 uur niet meer bediend mag worden op het terras.

Artikel 4 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Beleidsregel sluitingstijd eetgelegenheden gemeente Bunschoten 2013’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 23 mei 2013,
De burgemeester van de gemeente Bunschoten,
M. van de Groep

Toelichting

Op basis van artikel 2:28 en 2:29 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunschoten kan de burgemeester, via een vergunningvoorschrift andere sluitingstijden vaststellen voor afzonderlijke horecabedrijven of daarbij behorende terrassen. Aan deze bevoegdheid is een ruime beleidsvrijheid verbonden. De enige beperking is neergelegd in lid 3 van artikel 2:29 van de APV, waarin staat dat het vaststellen van andere sluitingstijden niet mogelijk is, wanneer er in het te regelen onderwerp al is voorzien door op de Wet milieubeheer gebaseerde voorschriften. In onze gemeente zijn de sluitingstijden voor horecazaken opgenomen in de exploitatievergunning.

De beleidslijn die afgelopen jaren gehanteerd is, is nooit vastgelegd in een beleidsregel. Met deze beleidsregel worden de sluitingstijden van de horeca in de gemeente beter op elkaar afgestemd. Een sluitingstijd van 00.30 sluit aan bij de toegangstijd van 00.30 bij cafés en discotheken en bij de sluitingstijd van terrassen die ook op 00.30 uur gesteld is.

Gekozen is om de kenmerken van de verschillende activiteiten die in de gelegenheid plaatsvinden leidend te laten zijn voor de sluitingstijd. Voor een horecaconcept kunnen verschillende namen bedacht worden (eethuys, eetcafé, restaurant, etc.). Om verwarring en discussie te voorkomen of een horecabedrijf wel of niet onder deze beleidsregel valt, zijn de kenmerken van de activiteiten bepalend.

Enkele eetgelegenheden kennen uit het verleden nog een andere sluitingstijd. Bij een nieuwe ondernemer, moet er een nieuwe exploitatievergunning aangevraagd worden. In de exploitatievergunning wordt de nieuwe sluitingstijd van 00.30 uur opgenomen.