Regeling vervallen per 09-07-2013

Evenementenbeleidsregels gemeente Buren 2008 (artikel 2:25 Apv 2010)

Geldend van 04-12-2008 t/m 08-07-2013

Intitulé

Evenementenbeleidsregels gemeente Buren 2008 (artikel 2:25 Apv 2010)

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren, elk voor zover bevoegd;overwegende,dat onder een evenement wordt verstaan: elke voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak;dat de burgemeester op grond van verschillende wettelijke bepalingen toestemming gevraagd moet worden om evenementen in de open lucht en buiten (horeca-)gebouwen te mogen houden;dat het wenselijk is toetsingscriteria op te stellen waaraan deze aanvragen kunnen worden getoetst;dat deze toetsingscriteria moeten worden vastgelegd in een beleidsregel;dat onder beleidsregel wordt verstaan een bij besluit algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan;gelet op de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Buren, de Zondagswet, de Drank- en horecawet, de Algemene wet bestuursrecht, de Brandbeveiligingsverordening Buren, de Wegenverkeerswet, het Besluit Administratieve Bepalingen Wegverkeer, de Woningwet, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Verordening Winkeltijden gemeente Buren, de Bouwverordening gemeente Buren, de Beleidsregel tijdelijke reclame en de Gemeentewet, in welke vorm zij op moment van de aanvraag van het evenement gelden;Besluit:

Hoofdstuk 1 Algemene regels

Artikel 1

De gemeente Buren maakt het volgende onderscheid in evenementen:

  • a.

    feest: een gelegenheid waarbij minder dan 50 bezoekers verwacht worden.

  • b.

    klein evenement: een evenement waarbij meer dan 50 bezoekers, maar minder dan 1.000 bezoekers verwacht worden. Hieronder vallen in het algemeen de volgende evenementen: braderie, jaarmarkt, bazaar, rommelmarkt, vrijmarkt, kermis, circusvoorstelling, jubileum, paardenconcours, koninginnedag, bevrijdingsdag, optocht.

  • c.

    groot evenement: een evenement waarbij meer dan 1.000 bezoekers verwacht worden. Hieronder vallen in ieder geval de volgende activiteiten: risicovolle evenementen (sport/stunt), tentfeest.

Artikel 2

In één weekend kan in de gemeente slechts één groot evenement (>1.000 bezoekers) gehouden worden. De organisator welke het eerst zijn aanvraag compleet heeft ingediend en hiervoor toestemming heeft verkregen, mag zijn evenement organiseren in het betreffende weekend.

Artikel 3

Er mogen maximaal 14 tentfeesten per jaar in de gemeente georganiseerd worden.

Artikel 4

Tijdens een evenement waarbij een minimale leeftijdsgrens verplicht is, dient ingangscontrole door de organisator plaats te vinden.

Artikel 5

Bij de ingang van het evenemententerrein of de tent, dienen de huisregels duidelijk zichtbaar te zijn aangegeven voor de bezoekers van het evenement.

Artikel 6

Evenementen zijn toegestaan binnen de volgende tijden:

  • a.

    Van 07.00 uur tot 02.00 uur op zaterdag (de nacht van vrijdag op zaterdag) en van 07.00 uur tot 02.00 uur op zondag (de nacht van zaterdag op zondag).

  • b.

    Op alle andere dagen van 07.00 uur tot 01.00 uur.

  • c.

    Een uitzondering wordt gemaakt voor zondagen die voorafgaan aan een algemene feestdag (b.v. Tweede paasdag, tweede pinksterdag). De eindtijd op die zondagen wordt dan verlengd tot 02:00 uur.

Artikel 7

Als jaarlijks terugkerend buitenevenement in de plaats Buren worden in ieder geval toegestaan:

  • a.

    Activiteiten rondom Koninginnedag en 5 mei, georganiseerd door plaatselijke oranjeverenigingen;

  • b.

    De jaarmarkt en de kermis, doorgaans gehouden op de tweede zaterdag in mei, georganiseerd door het plaatselijk comité;

  • c.

    Fierljeppen in juni, georganiseerd door de Jeugdsoos ’75;

  • d.

    Taptoe Buren in augustus, georganiseerd door het Comité Taptoe Buren;

  • e.

    Chapeau voor Buren in september, georganiseerd door Stichting Chapeau voor Buren;

  • f.

    De Kerstmarkt in december, georganiseerd door het plaatselijk comité;

  • g.

    Buren bij Kaarslicht in december, georganiseerd door Stichting Buren bij Kaarslicht.

Artikel 8

Naast de evenementen genoemd onder artikel 7 worden in de stadskern van de plaats Buren per jaar vier (in soort verschillende) buitenevenementen toegestaan, met een maximum van drie buitenevenementen per maand.

Artikel 9

Op het terrein de Dellen (het grasveld tussen de Korne en de Tielseweg) te Buren worden geen buitenevenementen toegestaan waarbij het maken van (live) muziek of geluid het hoofdbestanddeel vormt. Een uitzondering wordt gemaakt voor het evenement Fierljeppen.

Artikel 10

Er wordt geen evenement in de openlucht en buiten (horeca-)gebouwen toegestaan in de periode 1 april tot en met 15 juni (broedseizoen vogels) in de rood gearceerde gebieden zoals aangegeven in de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart.

Hoofdstuk 2 Indienen van de aanvraag

Artikel 11

Het aanvraagformulier voor kleine en grote evenementen dient uiterlijk 10 weken voor het evenement plaatsvindt in viervoud bij de evenementencoördinator ingediend te worden inclusief alle vereiste bijlagen, certificaten, plattegronden, foto’s, tekeningen, constructieberekeningen en verder alle van belang zijnde informatie.Het aanvraagformulier voor een feest dient uiterlijk 8 weken voor het feest plaatsvindt in éénvoud bij de evenementencoördinator te worden ingediend.

Artikel 12

Bij het verstrekken van het aanvraagformulier of op aanvraag geeft de evenementencoördinator aan welke vragen uit het formulier wel of niet relevant zijn voor het aan te vragen evenement.

Artikel 13

Als de aanvraag niet tijdig of onvolledig is ingediend wordt deze buiten behandeling gesteld.

Artikel 14

De aanvraag dient te voldoen alle wettelijke bepalingen en beleidsregels zoals vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening, de Beleidsregel tijdelijke reclame, de Zondagswet, de Verordening Winkeltijden gemeente Buren, de Woningwet, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Bouwverordening gemeente Buren, de Drank- en Horecawet, de Algemene wet bestuursrecht, de Brandbeveiligingsverordening Buren, de Wegenverkeerswet en het Besluit Administratieve Bepalingen Wegverkeer en de geldende Verordening op de heffing en invordering van leges.

Hoofdstuk 3 Gebruik van de openbare weg en veiligheid

Artikel 15

Wanneer het verkeer op de openbare weg geregeld wordt door de organisatie van het evenement dient de organisator zorg te dragen voor verkeersregelaars. Deze personen dienen uiterlijk 10 weken van te voren aangemeld te zijn bij de politie in Buren. Het evenement wordt niet toegestaan wanneer de verkeersregelaars de opleiding niet gevolgd hebben of niet zijn aangewezen voor een evenement.

Artikel 16

De organisator is verplicht om gedurende het evenement voldoende meerderjarige personen te belasten met het bewaken van de veiligheid van personen en gebouwen. Bij een evenement waarbij minder dan 500 bezoekers worden verwacht moet de organisatie voorzien in één beveiliger per 150 bezoekers. Bij een evenement waarbij meer dan 500 bezoekers worden verwacht moet de organisatie voorzien in beveiliging en bewaking door een erkend en gecertificeerd beveiligingsbedrijf.Wanneer er ten behoeve van het evenement een tent of een vergelijkbaar bouwsel wordt geplaatst, wordt het (te verwachten) bezoekersaantal afgeleid van de capaciteit van de tent. Het maximale bezoekersaantal is bepalend voor de vraag op welke wijze de beveiliging moet plaatsvinden.

Artikel 17a

Voor het parkeren en/of gebruiken van de bermen of openbaar groen dient de vergunninghouder schriftelijke toestemming te verkrijgen van de gemeente. Hiervoor zal een borgsom gevraagd worden.

Artikel 17b

Op een van te voren afgesproken datum/tijd zal er door de gemeente een schouw worden gedaan om vast te stellen hoe de conditie is van het gebied dat gebruik gaat worden voor het evenement. Op basis hiervan wordt de hoogte van de borgsom vastgesteld. Na afloop van het evenement vindt opnieuw een schouw plaats. Wanneer er geen schade is ontstaan aan het gebruikte gebied zal de borgsom worden teruggestort.

Hoofdstuk 4 Gebruik van alcoholhoudende dranken

Artikel 18

Het is verboden om alcohol te verstrekken aan personen beneden de 16 jaar. De organisator dient de leeftijd te controleren aan de hand van een identiteitskaart.

Artikel 19

Zwakalcoholische dranken (bier, wijn e.d.) mogen niet gratis worden verstrekt.

Artikel 20

Het verstrekken van sterkalcoholische dranken is verboden.

Artikel 21

Zwakalcoholische dranken mogen niet na betaling van een toegangsprijs/entreegeld alsnog gratis worden verstrekt.

Hoofdstuk 5 Calamiteiten/hulpverlening

Artikel 22

Per 750 bezoekers dient minimaal 1 gediplomeerde EHBO-er aanwezig te zijn.

Artikel 23

Wanneer er op een evenement meer dan 5.000 personen tegelijkertijd aanwezig zijn dan kan de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) de organisatie verplichten om een ambulance aanwezig te hebben op het evenemententerrein. De kosten voor deze ambulance komen voor rekening van de organisator.Bij een evenement met meer dan 3.000 bezoekers en bij een door de gemeente als zodanig aangewezen risicovol evenement dient er vooraf advies te worden ingewonnen bij de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen).

Artikel 24

Ten behoeve van hulpverleningsdiensten dient er een minimale wegbreedte over te blijven van 3.00 meter bij een eenrichtingsweg en 4.35 meter bij een tweerichtingsweg. Bij bochten in de aanrijdroute of afvoerroute dient rekening te worden gehouden met extra ruimte. Dit zal worden aangegeven in de evenementenvergunning.

Artikel 25

Tijdens een evenement moet er een verharde opstelplaats zijn voor hulpverleningsvoertuigen en deze plek dient te alle tijde bereikbaar te zijn.

Artikel 26

De gemeente Buren bepaalt welke evenementen een risicovol karakter hebben. Tijdens risicovolle evenementen en tentfeesten dient de organisator te zorgen voor een afgeschermde ruimte voor het afhandelen van eventuele calamiteiten.

Artikel 27

Indien wordt verwacht, volgens de voorspelling van het KNMI, dat tijdens het evenement de windkracht gelijk aan of hoger zal zijn dan schaal 7, bepaalt de brandweer of het verantwoord is of het evenement doorgang kan vinden.

Hoofdstuk 6 Tijdelijke bouwwerken

Artikel 28

De tent of het vergelijkbare bouwwerk moet groot genoeg zijn om alle bezoekers van het evenement veilig onderdak te bieden. De maximale capaciteit van de tent of de geschiktheid van de tent wordt bepaald door het aantal m2 van de tent te vermenigvuldigen met factor 3. Onder het aantal m2 wordt verstaan de effectieve oppervlakte van de tent of de voor bezoekers daadwerkelijk toegankelijke ruimte. Dat is in ieder geval de tentoppervlakte exclusief podia, toiletten etc.

Artikel 29

Voor evenementen waarbij tenten of andere bouwwerken (podia/tribune e.d.) worden opgezet is de organisatie verplicht een verzekering af te sluiten tegen wettelijke aansprakelijkheid tot een bedrag van minimaal € 1.250.000,00.

Hoofdstuk 7 Vergunningverlening

Artikel 30

Een vergunning kan voor een periode van maximaal vijf jaar worden verleend. Bij evenementen binnen de vergunningperiode kan worden volstaan met een melding. Om de controles tijdig te kunnen plannen moet deze melding maximaal zes weken voor het evenement plaatsvindt worden gedaan.

Artikel 31

Een vergunning die voor meer dan een jaar is verleend vervalt van rechtswege wanneer er zich wijzigingen voordoen die betrekking hebben op de organisatie, de activiteiten, de locatie of de omvang van het evenement.

Artikel 32

De meerjarige vergunning vervalt wanneer er zich calamiteiten tijdens een evenement voordoen. Er moet dan opnieuw vergunning worden aangevraagd.

Hoofdstuk 8 Voorzieningen

Artikel 33

Tijdens een evenement dient per 100 bezoekers één gescheiden toiletvoorziening voor dames en heren aanwezig te zijn.

Artikel 34

Materialen van de gemeente, zoals dranghekken, vlaggenmasten, etc. worden tegen betaling van een huurprijs door de gemeente ter beschikking gesteld.

Hoofdstuk 9 Uitsluitingen / geen vergunningsplicht

Artikel 35

Deze beleidsregel geldt niet voor evenementen:

  • a.

    in (horeca-)inrichtingen, zoals bedoeld in de Wet milieubeheer;

  • b.

    voor zover de op de Wet milieubeheer gebaseerde voorschriften van toepassing zijn.

Artikel 36

  • 1 Er is geen vergunning/toestemming benodigd voor de volgende evenementen:

  • 1 optochten, muziekuitvoeringen die op of aan de weg plaatsvinden.

  • 2 Evenementen die:

    • a.

      Gedurende één dag, maximaal 1 dag per kalenderjaar plaatsvinden;

    • b.

      Waarvan de maximale deelname 100 personen is;

    • c.

      Die van 8.00 tot 22.00 uur plaatsvinden;

    • d.

      Niet op zondag plaatsvinden;

    • e.

      Waarvan de geluidsbelasting niet meer dan 65dB(A) bedraagt op de gevel van woningen of andere geluidsgevoelige bestemmingen.

Hoofdstuk 10 Leges

Artikel 37

Voor het verstrekken van een evenementenvergunning zijn leges verschuldigd.

Artikel 38

In het geval van een meerjarenvergunning worden de leges berekend door het verschuldigde bedrag te vermenigvuldigen met het aantal malen dat het evenement binnen de vergunningperiode zal plaatsvinden. Wanneer de vergunning voortijdig vervalt als gevolg van regel 31 of 32 dan worden reeds betaalde leges verrekend met het nieuwe legesbedrag.

Artikel 39

Op de verplichting tot het betalen van leges kan vrijstelling worden verleend onder de volgende voorwaarden:

  • a.

    de organisator/aanvrager is een stichting, vereniging of kerkgenootschap gevestigd in de gemeente Buren;

  • b.

    de totale opbrengst van het evenement komt ten goede aan de stichting/vereniging/kerk of aan een goed doel. Dit dient schriftelijk aangetoond te worden.

Artikel 40

Wanneer er op het betreffende evenement gebruik gemaakt wordt van een tijdelijk bouwwerk (tent of podium) of wanneer er een ontheffing op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet verleend wordt, zijn wel leges verschuldigd voor deze onderdelen van de vergunning. Dit bedrag wordt verhoogd met de publicatiekosten (zoals bepaald in de legesverordening van de gemeente Buren).

Artikel 41

In te trekken:

  • a.

    Het besluit van 18 maart 2003, nr. 7: ‘Beleidsregel toestaan buitenevenementen 2003’;

  • b.

    De aanvullende beleidsregel ‘toestaan buitenevenementen 2003’ van 21 september 2004;

  • c.

    De aanvullende beleidsregel ‘Beleidsregel geen vrij drinken evenementen’ van 20 april 2007;

  • d.

    Het vrijstellingenbesluit evenementen van 1 februari 2007.

Dit besluit treedt één dag na bekendmaking op de gemeentepagina van de Zakengids in werking en kan worden aangehaald als: ‘Evenementenbeleidsregels gemeente Buren 2008’. Vastgesteld te Maurik op 22 april 2008, De burgemeester van de gemeente Buren,Drs. K.C. Tammes.Burgemeester en wethouders van de gemeente Buren,de secretaris, de burgemeester,Mr. R.P. van der Starre drs. K.C. Tammes