Regeling vervallen per 01-01-2014

Verordening op de fractieondersteuning Cuijk 2007

Geldend van 01-01-2006 t/m 31-12-2013 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2006

Intitulé

Verordening op de fractieondersteuning Cuijk 2007

De raad van de gemeente Cuijk

Gelet op het bepaalde in de Gemeentewet;

B e s l u i t :

1. In te trekken de Verordening op de fractieondersteuning vastgesteld bij raadsbesluit van 14 april 2003;

2. Vast te stellen de navolgende (nieuwe)

“Verordening op de fractieondersteuning (ex art. 33 Gemeentewet)”

Artikel 1

  • 1 De fracties, zoals bedoeld in artikel 5 van het reglement van orde, ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie.

  • 2 Deze bijdrage bestaat uit een vast deel van € 300,-- voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie een bedrag van € 100,--per raadszetel.

Artikel 2

  • 1 Fracties besteden de bijdrage om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol te versterken.

  • 2 De bijdrage wordt gebruikt voor de bekostiging van activiteiten als vermeld in bijlage 1. De opsomming van de activiteiten is facultatief en wordt na een tijdsverloop van 2 jaar geëvalueerd, te beginnen in 2009.

  • 3 De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van:

    A. uitgaven die in strijd zijn met wettelijke bepalingen en overige regelingen;

    B. betalingen aan politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten of goederen) geleverd ten behoeve van de fractie op basis van een gespecificeerde, reële declaratie;

    giften;

    C. uitgaven welke dienen bestreden te worden uit vergoedingen die de leden ingevolge het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden toekomen;

    D. opleidingen voor raads- en commissieleden (ten laste van het budget “deskundigheids-bevordering”, programma raad en raadscommissies).

Artikel 3

  • 1 Betaalbaarstelling van de in artikel 1 bedoelde bijdrage geschiedt op declaratiebasis achteraf. Voor het indienen van declaraties dient gebruik te worden gemaakt van het formulier/format opgenomen in bijlage 2.

  • 2 Desgewenst bestaat voor elke fractie de mogelijkheid voorschotbedragen te ontvangen.

  • 3 Afrekening van de verstrekte voorschotbedragen en beoordeling en betaalbaarstelling van de ingediende declaraties geschieden door de griffier.

  • 4 In het geval van twijfel overlegt de griffier met de gezamenlijke fractievoorzitters.

Artikel 4

  • Indien het zeteltal van een fractie verandert, wijzigt de totale fractiebijdrage ingevolge artikel 1 met ingang van de eerste dag van de maand volgende op de maand waarin de wijziging in de raadsvergadering tot uitdrukking is gekomen.

Artikel 5

  • Binnen 3 maanden na het einde van het kalenderjaar informeert de griffier onder overlegging van een verslag de gemeenteraad over de toepassing van de Verordening alsmede over de besteding van de bijdrage voor de fractieondersteuning in het voorbije kalenderjaar

Artikel 6

  • 1 Deze verordening treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 1 januari 2006.

  • 2 Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening op de fractieondersteuning Cuijk 2007”.

    Aldus besloten door de raad van de gemeente Cuijk in zijn openbare vergadering van 29 januari 2007.

    De raad voornoemd,

    C.G.W.M.Selman    L.M.Schoots

    griffier                       voorzitter

    Toelichting

Artikel 1

  • Fractieondersteuning vindt zijn vorm in een financiële ondersteuning. De hoogte van het budget voor fractieondersteuning wordt in de programmabegroting opgenomen en dient dus door de raad worden vastgesteld. De fractieondersteuning bestaat uit een vast en een variabel deel. Het vaste deel garandeert dat elke fractie de kans krijgt zich op gelijkwaardig niveau te laten ondersteunen.

Artikel 2

  • De fracties wordt grotendeels de vrijheid gelaten wat betreft de inhoudelijke besteding van de fractieondersteuning. In bijlage 1. is als toetsingskader een aantal activiteiten/kosten opgesomd waarvoor het kan worden aangewend. De lijst kent een facultatief karakter en is periodiek aan een evaluatie onderhevig. Minimumvoorwaarde is, dat de bijdrage besteed wordt aan raadswerkzaamheden. Verder is in het artikel een aantal doelen genoemd waarvoor de bijdrage niet gebruikt mag worden.

Artikel 3

  • Het in artikel 1 bedoelde budget blijft in portefeuille van de gemeente. Het is mogelijk, dat op verzoek van een fractie voorschotbedragen worden verstrekt. Met gebruikmaking van het for-mulier in bijlage 2. dienen kosten (achteraf) te worden gedeclareerd. Na akkoordbevinding door de griffier worden de gedeclareerde bedragen betaalbaar gesteld ten laste van het in de programmabegroting opgenomen budget.

    In gevallen van twijfel wordt teruggekoppeld naar de gezamenlijke fractievoorzitters in de raad verzameld in het seniorenconvent. 

Artikel 4

  • De hoogte van het budget als bedoeld in artikel 1. zal moeten worden aangepast aan veranderde verhoudingen in de raad i.c. aan situaties waarin fracties kleiner danwel groter worden.

Artikel 5

  • Teneinde de gemeenteraad in de gelegenheid te stellen de toepassing van de regeling en de wijze van besteding van de budgetten te volgen, is bepaald, dat de griffier elk jaar verslag uit-brengt aan de raad over de bevindingen dienaangaande.

Artikel 6

  • Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.