Regeling vervallen per 01-05-2015

Beleidsregels uitvoering Verordening leerlingenvervoer gemeente De Bilt 2014

Geldend van 01-08-2014 t/m 30-04-2015

Intitulé

Beleidsregels uitvoering Verordening leerlingenvervoer gemeente De Bilt 2014

UITVOERINGSREGELS

BIJ VERORDENING LEERLINGENVERVOER GEMEENTE DE BILT 2014

Artikel 1 Begripsbepaling

Afstand: De afstand tussen huisadres en schooladres wordt bepaald via de ANWB routeplanner.

Waarna het gemiddelde van zowel de heen- als terugreis wordt berekend.

Uitgangspunt is “de kortste route”. Als dit tot onbillijke c.q. onredelijke uitkomsten leidt dan is toepassing van “de snelste route” mogelijk.

Voor de bepaling van de afstand en kosten van openbaar vervoer wordt gebruik gemaakt van www.9292.nl.

Vervoersvoorziening:

Hieraan wordt toegevoegd dat bij het beschikbaar stellen van een km-vergoeding, per (werkelijk) schoolbezoek wordt afgerekend.

Artikel 2 Bekostiging vervoerskosten

Indien er sprake is van een eigen bijdrage van de ouders, als bedoeld in de artikel 2, 2e lid van de verordening, dan wordt die bijdrage verrekend met de toegekende vervoersvergoeding.

Artikel 3 Uitbetaling van de bekostiging

  • a. In aanvulling op artikel 4 van de verordening worden gedurende een schooljaar twee voorschotten verstrekt. Eén aan het begin van het schooljaar en één in januari van datzelfde schooljaar.

  • b. Voorwaarde voor het verkrijgen van het tweede voorschot is dat het eerste voorschot is afgerekend. Er kan pas worden afgerekend indien voldoende inzicht is verkregen in die periode door o.a. bewijsstukken te overleggen.

  • c. Indien gedurende het schooljaar recht op een vergoeding ontstaat zal zoveel mogelijk bij dit ritme worden aangesloten.

Artikel 4 Wijzigingen ten opzichte van vervoersbesluit

Bij gewijzigde omstandigheden kan ten onrechte genoten bekostiging van de ouders worden teruggevorderd, overeenkomstig artikel 6, 4e lid van de verordening. Tot gewijzigde omstandigheden worden o.a. gerekend: verhuizing, wijziging school, lagere frequentie schoolbezoek.

Artikel 5 Aanvulling op kosten openbaar vervoer met begeleiding

Voor leerlingen van sbo-scholen (speciaal basisonderwijs) en so-scholen (speciaal onderwijs) geldt: bij de indicatie “openbaar vervoer met begeleiding”, overeenkomstig respectievelijk artikel 11 van de verordening, kunnen ouders/verzorgers kiezen voor aangepast vervoer.

Artikel 6 De goedkoopste vorm van vervoer

  • a. Als ouder(s)/verzorger(s) een verzoek doen om een leerling zelf te vervoeren, als bedoeld in de artikelen 13 en 19, wordt een kostenafweging gemaakt. Als de kosten van eigen vervoer lager zijn dan het taxivervoer verzorgd door de gemeente, als bedoeld in artikel 12, respectievelijk artikel 18 van de verordening, wordt toestemming gegeven voor eigen vervoer.

  • b. Ook wanneer leerlingen zelfstandig kunnen reizen (ingevolge artikel 10) wordt een kostenafweging gemaakt. Indien de kosten van een bus– of treinabonnement hoger zijn dan de kosten van taxivervoer verzorgd door de gemeente, wordt deze leerling voor het betreffende schooljaar vervoerd met de taxi.

Artikel 7 Berekening kilometervergoeding

In artikel 19 van de verordening wordt voor de berekening van de kilometervergoeding verwezen naar de Reisregeling binnenland (rijksregeling voor reis- en verblijfskosten).

Daar de gemeente De Bilt de volledige kilometervergoeding op basis van de Reisregeling binnenland hanteert, komt maximaal twee maal de afstand woning-school (de reis van de leerling) voor vergoeding in aanmerking.

Artikel 8 BSO Buitenschoolse opvang: vervoer naar een opvangadres na schooltijd, anders dan het woonadres.

Leerlingenvervoer is uitsluitend bedoeld voor het vervoer naar en van school. In bepaalde gevallen staat het college vervoer toe naar een opvangadres na schooltijd, anders dan het woonadres. Onder een opvangadres na schooltijd valt in ieder geval niet: een adres voor een vorm van therapie, dagbehandeling of een sportvoorziening. Er valt in ieder geval wel onder: geregistreerde buitenschoolse opvang, geregistreerde gastouderopvang, opa of oma, buren. In andere gevallen beslist het college in het individuele geval of vervoer naar het adres is toegestaan.

Vervoer van school naar een opvangadres na schooltijd is mogelijk als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • 1.

    de leerling maakt gebruik van aangepast vervoer;

  • 2.

    het opvangadres ligt binnen de gemeentegrens van de gemeente De Bilt;

  • 3.

    er is één opvangadres naast het huisadres toegestaan;

  • 4.

    er dient sprake te zijn van een vast patroon, dat wil zeggen één vast adres alsook op vaste dagen per week;

  • 5.

    een volwassene dient ter plekke aanwezig te zijn om de leerlingen op te vangen. De chauffeur moet de leerling aan de volwassene kunnen overdragen bij de taxi(bus). Het college draagt geen verantwoordelijkheid vanaf het moment dat de leerling de taxi(bus) heeft verlaten;

  • 6.

    het vervoer vindt plaats in aansluiting op de reguliere eindtijd van de school volgens de schoolgids.

    Vervoer vanaf het opvangadres naar het thuisadres behoort in geen enkel geval tot de mogelijkheden;

  • 7.

    Indien het vervoer naar het opvangadres leidt tot individueel vervoer of om andere redenen leidt tot hogere kosten dan het vervoer naar het woonadres, dan wel langere reistijd voor de overige leerlingen, behoudt het college zich het recht voor vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer niet te verstrekken.

Artikel 9 Ontzeggen van de toegang tot het vervoer door de gemeente

Het college kan een leerling aan wie een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer is verstrekt, tijdelijk of voor de rest van het schooljaar de toegang tot dit vervoer ontzeggen indien bij herhaling is gebleken dat de leerling door agressief gedrag of anderszins de orde in de bus verstoort of de veiligheid van bus en inzittenden in gevaar brengt.

Hierbij worden de volgende stappen ondernomen:

  • 1.

    klachten worden in beginsel door de vervoerder opgelost;

  • 2.

    na de melding van een klacht door de vervoerder bij de gemeente De Bilt wordt een onderzoek gestart. In het kader van dat onderzoek spreekt de (beleids-)medewerker met vervoerder, chauffeur, ouders/verzorgers en/of school. Indien na het onderzoek blijkt dat sprake is van verwijtbaar gedrag van de leerling volgt een eerste waarschuwingsbrief aan ouders/verzorgers;

  • 3.

    bij een volgende klacht wordt stap 2 herhaald en volgt een tweede waarschuwingsbrief. Het college zorgt in deze fase voor een extra zitplaats in de taxi om begeleiding van de leerling door één van de ouders mogelijk te maken.

    Als er een begeleider meegaat, anders dan de ouder of verzorger en hier kosten aan zijn verbonden, zijn de kosten voor de ouder/verzorger;

  • 4.

    bij een volgende klacht kan een schorsing per direct volgen, voor een periode van één volle schoolweek. Er volgt een derde waarschuwingsbrief aan ouders/verzorgers;

  • 5.

    bij een volgende klacht volgt met een vierde brief totale uitsluiting van het vervoer tot het eind van het schooljaar met een minimum van drie maanden, exclusief vakanties (schorsing aan het eind van het schooljaar kan dus doorlopen in het nieuwe schooljaar). Indien ouders na schorsing opnieuw gebruik willen maken van het leerlingenvervoer dan moet een nieuwe aanvraag worden ingediend.

Artikel 10 Structurele handicap

Onder een structurele handicap, zoals genoemd in de artikelen 12 en 17, wordt verstaan een beperking die langer dan drie maanden duurt.

Artikel 11 Berekening drempelbedrag

Voor de berekening van het drempelbedrag baseert de gemeente De Bilt zich op de sterabonnementen die voor deze regio gelden. Voor de berekening van de eigen bijdrage wordt de 1-ster of 2-ster jaarkaart gehanteerd. Voor 2014 (peildatum 1 april 2014) bedragen de kosten respectievelijk € 310,-- deze € 509,--.

Artikel 12 Keuring

Zoals in de artikelen 9, 4e lid en 16, 2e lid wordt aangegeven is het mogelijk dat bij de beoordeling gebruik gemaakt wordt van deskundigenadvies. Daaronder wordt eventueel ook verstaan het advies van een keuringsinstantie die door gemeente wordt ingeschakeld.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders

van de gemeente de Bilt in de vergadering van 27 mei 2014.

de secretaris, de burgemeester,

F.G. Wietses A.J. Gerritsen