Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling Flexibele werktijden en verlof

Geldend van 09-02-2019 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2015

Intitulé

Regeling Flexibele werktijden en verlof

Artikel 1 Toepassing

Deze regeling geldt voor iedere ambtenaar in dienst van de gemeente De Ronde Venen. Voor de ambtenaren werkzaam in een vastgesteld rooster gelden de afspraken volgend uit het rooster. Uitgangspunt bij de toepassing van deze regeling is een gemiddelde werktijd van 36 uur per week voor fulltimers. De ambtenaren die werkzaam zijn in de volgende functies werken volgens een vastgesteld rooster:

  • technisch uitvoerend medewerker A en B van het team Beheer Openbare Ruimte;

  • vaktechnisch medewerker van het team Beheer Openbare Ruimte;

  • brugwachter van het team Beheer Openbare Ruimte;

  • medewerker publieke dienstverlening D (bodes) van het team Vastgoed;

  • medewerkers van de strooiploeg;

  • vakspecialist A van het team KCC;

  • medewerker publieke dienstverlening A, B, C en D van het team KCC.

Artikel 2 Bedrijfstijden

  • 1. De werktijden van de ambtenaar kunnen worden ingericht binnen het dagvenster, te weten van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 22.00 uur.

  • 2. De werktijden van de ambtenaar worden schriftelijk vastgelegd.

  • 3. De bedrijfstijden liggen tussen 07.00 uur en 18.00 uur. Dit betekent dat na 18.00 uur in principe er niet meer in de bedrijfsruimten van de gemeente De Ronde Venen kan worden gewerkt, tenzij daar specifieke afspraken over zijn gemaakt tussen de ambtenaar en zijn leidinggevende.

Artikel 3 Openingstijden

Openingstijden publieksbalie

Maandag

8.30-20.00 uur

Dinsdag

8.30-16.00 uur

Woensdag

8.30-16.00 uur

Donderdag

8.30-16.00 uur

Vrijdag

8.30-12.30 uur

Telefonische bereikbaarheid

Ma t/m do: 8.30-17:00

Vr: 08:30-12:30 uur

Voor het afvalbrengstation in Mijdrecht en Abcoude stelt het college afzonderlijke openingstijden vast.

Artikel 4 Pauze

In de Arbeidstijdenwet wordt ten aanzien van rusttijden bepaald dat de aaneengesloten arbeidsduur van de ambtenaar maximaal 5 ½ uur mag bedragen. Bij een arbeidsduur per dag van meer dan 5 ½ uur bedraagt de pauze minimaal een half uur. De pauze mag worden opgedeeld in eenheden van minimaal een kwartier.

Bij een arbeidsduur van meer dan 8 uur bedraagt de pauze drie kwartier waarvan een half uur aaneengesloten. Bij een arbeidsduur van 10 uur bedraagt de pauze 1 uur waarvan een half uur aaneengesloten.

Artikel 5 Maximale werkdag en werkweek

De gemeente hanteert in de flexibele werktijdenregeling als maximum 11 uur per dag en ten hoogste 50 uur per week.

Artikel 6 Bezoek arts

(Para-) medische eerstelijns gezondheidszorg vindt zoveel als mogelijk plaats in eigen tijd. Indien dit niet mogelijk is, mag de tijd worden verantwoord als werktijd. Onder eerstelijns wordt onder meer verstaan: huisarts, tandarts en fysiotherapie.

Artikel 7 Verlof

Voor het opnemen van verlof gelden de fictieve werktijden van de ambtenaar op die dag. Bij gedeeltelijk verlof geldt het aantal werkelijk opgenomen verlofuren.

Artikel 8 Verantwoording

De verantwoording van een juiste registratie ligt in de eerste plaats bij de betrokken ambtenaar.

Artikel 9 Beschikbaarheid

Ondanks de grote mate van vrijheid die geldt ten aanzien van de werktijden, kunnen er zich situaties voordoen waarin de dienstverlening in het gedrang komt indien een afdeling niet of onvoldoende bezet is. Deze situaties kunnen zich voordoen bij bijvoorbeeld baliewerkzaamheden of bij door derden uitgevoerde werkzaamheden waarbij een opzichter van de gemeente aanwezig moet zijn. In dit soort situaties is de leidinggevende bevoegd één of meerdere ambtenaren aan te wijzen die op die bepaalde momenten aanwezig dienen te zijn. De aangewezen ambtenaar dient hieraan gehoor te geven tenzij er voor hem of haar gegronde redenen zijn welke ontheffing van deze verplichting rechtvaardigen.

Artikel 10 Tijdregistratie

Voor de registratie van de werktijd kan gebruik worden gemaakt van de prikklok. De geregistreerde tijd is de gewerkte tijd. Als het niet mogelijk is om gewerkte tijd door middel van de prikklok te registeren, kan de registratie handmatig worden bijgehouden.

Artikel 11 Verlofuren

De duur van het jaarlijkse vakantieverlof voor de ambtenaar bedraagt per jaar 165,6 uren. Voor de ambtenaar met een deeltijdbetrekking wordt dit berekend naar rato van de betrekkingsomvang.

Artikel 12 Leeftijds- en diensttijdverlofuren

De ambtenaar die op 1 januari 2015 de leeftijd van 50 jaar of ouder heeft bereikt en alsdan meer dan 180 uren vakantieverlof moet worden toegekend op grond van de op 31 december 2014 geldende regeling(en), worden de extra toegekende uren vakantieverlof vastgezet en alsdan jaarlijks extra toegekend voor de duur dat de medewerker in dienst is van de gemeente De Ronde Venen.

Artikel 13 Lokale feestdagen

Aanvullend op artikel 6:4 de CAR/UWO, heeft de ambtenaar recht op verlof met behoud van bezoldiging op de volgende dagen:

  • a.

    Goede vrijdag;

  • b.

    Bevrijdingsdag.

Artikel 14 Compensatie verlof bij avondvergaderingen

De toekenning van extra verlof voor het bijwonen van avondvergaderingen, zoals vastgesteld op 24 februari 2005 in de toenmalige gemeente De Ronde Venen is vervallen. Voor degenen die in aanmerking kwamen voor dit verlof is overgangsrecht van toepassing, inhoudende dat zij één week extra verlof krijgen.

Artikel 15 Slotbepalingen

De regeling treedt in werking per 1 januari 2015 onder gelijktijdige intrekking van de op 29 januari 2013 vastgestelde regeling met betrekking tot flexibele werktijden en verlof.

Bijlage bij de regeling Flexibele werktijden en verlof (hoofdstuk 12 arbeidsvoorwaardenregelingen gemeente De Ronde Venen)

Op grond van artikel 4:4 CAR vallen de volgende functiecategorieën onder de bijzondere regeling:

  • technisch uitvoerend medewerker A en B van het team Beheer Openbare Ruimte;

  • vaktechnisch medewerker van het team Beheer Openbare Ruimte;

  • brugwachter van het team Beheer Openbare Ruimte;

  • medewerker publieke dienstverlening D (bodes) van het team Vastgoed;

  • medewerkers van de strooiploeg;

  • vakspecialist A van het team KCC;

  • medewerker publieke dienstverlening A, B, C en D van het team KCC.