Regeling vervallen per 23-07-2020

Schaderegeling Ingravingen Deventer

Geldend van 01-01-2015 t/m 22-07-2020

Intitulé

Schaderegeling Ingravingen Deventer

Vastgesteld door het college van B&W krachtens artikel 3.8 lid 1 van de AVOI 2015.

1. Inleiding

Deze regeling is van toepassing op alle gevallen waarbij openbare gronden van de gemeente worden opgebroken, in verband met het leggen / verleggen van kabels en leidingen, het plaatsen van objecten in de ondergrond, enz.. Vaak zal dat gaan om werkzaamheden waarbij een vergunning / instemmingsbesluit van de gemeente is vereist op basis van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur. Artikel 3.8 lid 1 van deze verordening geeft de juridische basis voor deze schaderegeling.

2. Verhalen van geleden schade

De kosten voor herstel, beheer, onderhoud en degeneratie van openbare gronden die het rechtstreekse gevolg zijn van de uitgevoerde werkzaamheden aan kabels en leidingen in of op openbare gronden door of namens een netbeheerder worden in rekening gebracht bij de netbeheerder.

De gemeente Deventer hanteert voor de kostenberekening van de ontstane schade de tarieven zoals gegeven in de “Richtlijn tarieven graafwerkzaamheden Telecom” (september 2003)”. De hoogte van de tarieven wordt jaarlijks vastgesteld door de VNG.

Bij werkzaamheden, waarbij de elementverharding door de gemeente wordt hersteld, wordt het A tarief gehanteerd. Voor de verrekening wordt er standaard gerekend met een sleufbreedte van minimaal 0.60 meter bij elementverhardingen en minimaal 0.50 meter bij bermen. Voor asfalt en sierbestrating worden marktconforme prijzen gehanteerd. De kosten van de door de gemeente uit te voeren werkzaamheden worden bij de netbeheerder in rekening gebracht.

3. Verhalen van overige geleden schade

Uitgangspunt van deze “Schaderegeling Ingravingen” is dat de situatie in oorspronkelijke staat wordt hersteld. Daarop zijn ook de vergunningvoorschriften gericht.

Echter, niet alle schades die de gemeente als gevolg van werkzaamheden aan kabels en leidingen lijdt kunnen door de vastgestelde schadetarieven worden gedekt. Dit is het geval bij:

  • -

    Schade bij groenwerkzaamheden.

  • -

    Schade die ontstaat buiten de sleuf.

  • -

    Verborgen gebreken.

3.1. Schade bij groenwerkzaamheden

Dit is aan de orde in de volgende situaties:

  • -

    Werkzaamheden waarbij de overlevingskans van de aanwezige beplanting gering is en dus moet worden vervangen.

  • -

    Werkzaamheden waarbij dicht in de buurt van bomen moet worden gewerkt.

  • -

    Aantasting (ecologische) kwaliteit groeiplaats.

In deze gevallen zullen al vóór het verstrekken van de vergunning / instemmingsbesluit specifieke afspraken worden vastgelegd.

Het schadebedrag van schade aan bomen wordt door een taxateur die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB) aan de hand van hun richtlijnen, zoals deze 3 maanden voor de dag van schade gelden, vastgesteld. De richtlijnen zijn verkrijgbaar bij de NVTB.

De netbeheerder zal in de gelegenheid worden gesteld om, afgezien van het herplanten van bomen, zelf al de werkzaamheden te verrichten. In dergelijke situaties zal daarom de kwaliteit van de uit te voeren herstelwerkzaamheden van te voren goed omschreven worden.

De netbeheerder kan ook aan Gemeente vragen om de werkzaamheden, op zijn kosten, uit te voeren. Dat gebeurt dan op zakelijke basis, na een proces van offreren en opdrachtverlening.

3.2. Schade welke ontstaat buiten de sleuf

Als gevolg van werkzaamheden kan er ook schade ontstaan buiten de sleuf (aan materialen, lantaarnpalen, verkeerslichten, geparkeerde auto’s, e.d.). Voorzover het gemeentelijke eigendommen betreft zal de gemeente deze schade verhalen op de netbeheerder. Afhankelijk van de specifieke situatie kan het wenselijk zijn dat er voorafgaand aan de werkzaamheden een gezamenlijke schouw en vastlegging hiervan plaatsvindt. Ontstane schades zullen zoveel mogelijk door de toezichthouder samen met veroorzaker worden vastgelegd in een schaderapport en op foto.

3.3. “Verborgen gebreken”

Het kan voorkomen dat er, na oplevering en goedkeuring van hersteld straatwerk, sprake is van schade welke buitenproportioneel is, en daarmee gevaar oplevert voor de weggebruiker. In dergelijke gevallen zal de netbeheerder in staat gesteld worden de verharding, opnieuw, te herstellen. Daaraan wordt toegevoegd dat slechts die schade in ogenschouw wordt genomen welke het gevolg is van de uitgevoerde werkzaamheden. De situatie een jaar na herstraten hoeft ook nooit beter te zijn dan de situatie voor de werkzaamheden. In geval van twijfel kunnen hierover, uitsluitend voor aanvang van het werk, op initiatief van de aanvrager, met de toezichthouder afspraken worden gemaakt.