Beleidsplan Tegenprestatie Gemeente Deventer 2015

Geldend van 03-06-2015 t/m heden

Intitulé

Beleidsplan Tegenprestatie Gemeente Deventer 2015

Achtergrond

In de Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Deventer 2015 is opgenomen dat het college ter nadere uitvoering van de verordening een beleidsplan vaststelt waarin wordt vastgelegd welke aanvullende werkzaamheden het college in ieder geval kan aanbieden en de voorwaarden die daarbij gelden voor zover daar in deze verordening geen nadere bepalingen zijn opgenomen. In onderhavig beleidsplan zijn de inhoud en voorwaarden nader omschreven.

Doelgroep

In de Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Deventer 2015 is vastgelegd dat het college aan belanghebbende een tegenprestatie kan opdragen indien en voor zover de belanghebbende zich opzettelijk onttrekt aan de verplichtingen die vanuit de wet gelden met betrekking tot de arbeidsinschakeling.

De activiteiten die in het kader van de tegenprestatie zullen worden opgelegd, dragen bij aan de verbetering van het toekomstperspectief van belanghebbende. Hiermee wordt bedoeld dat de activiteiten een nuttige en activerende bijdrage leveren aan de situatie van de belanghebbende. Er zullen geen activiteiten worden opgelegd die zin- en nutteloos zijn en die niet bijdragen aan de ontwikkeling van de belanghebbende.

Inschakeling Cambio

Het college wil – indien de tegenprestatie wordt opgelegd – gebruik maken van de mogelijkheden en de expertise die vanuit Cambio[1] geboden kunnen worden.

Circulus-Berkel, onderdeel Cambio, heeft een aanbod van verschillende maatschappelijk nuttige werkzaamheden waarbij rekening gehouden wordt met de individuele omstandigheden van belanghebbende. Als locatie wordt gekozen voor de vestiging aan de Fesevurstraat (het voormalig RISO-gebouw) in Deventer. Deze locatie is om meerdere redenen geschikt. De locatie ligt centraal en in en rondom deze locatie zijn meerdere mogelijkheden voor het aanbieden van maatschappelijk nuttige werkzaamheden. Naast de beheerwerkzaamheden en dagbestedingsmogelijkheden voor kwetsbare doelgroepen, die verzorgd worden door Cambio, zijn er meerdere initiatieven en organisaties in het pand gevestigd: onder andere Second Change (Kledingbank), Voor Mekaar (Weggeefwinkel) en De Deventer Jeugd Musical. Het zijn partners van Cambio die zowel maatschappelijk nuttige werkzaamheden kunnen bieden als (een deel van de) begeleiding. Vanzelfsprekend is Cambio de eindverantwoordelijk voor de begeleiding.

Kennis van de doelgroep

De dagelijks aansturing van de deelnemers wordt verzorgd door een meewerkend chef die veel kennis heeft van het begeleiden van diverse doelgroepen met zeer uiteenlopende problematieken. Hij heeft ruime ervaring met het begeleiden van mensen met zowel een verslavingsproblematiek als mensen met een psychische beperking of een leerachterstand. Het motiveren en aansturen van mensen die kampen met motivatieproblemen is een van zijn kwaliteiten. Begeleiding en de werkzaamheden worden afgestemd op de individuele omstandigheden van belanghebbende.

Passende begeleiding

Bij de begeleiding gaat Cambio uit van twee methodieken die naast elkaar (kunnen) worden gebruikt:

  • 1.

    De eerste methodiek is gebaseerd op handhaving. Deze methodiek komt overeen met het strenge regime dat ook toegepast wordt bij de Veelplegersploeg van Cambio. Er wordt streng toegezien op de aanwezigheid van de deelnemers en het nakomen van afspraken. Als de deelnemer ongeoorloofd afwezig is, wordt dit direct gemeld bij de consulent van Deventer Werktalent.

  • 2.

    De tweede methodiek is een begeleidingsvorm waarbij gekeken wordt naar kwaliteiten en interesses van de deelnemer. Hij (of zij) wordt nadrukkelijk uitgenodigd om zijn/haar talenten te ontdekken en in te zetten. Een persoonlijke en begripvolle benadering is essentieel; en hierdoor wordt de deelnemer verleid om te werken aan zelfontplooiing om zodoende stappen te maken op de participatieladder. Hierbij moet worden benadrukt dat het geen re-integratietraject betreft.

 

[1] Officieel onderdeel van Circulus-Berkel Milieu

Inhoud van de werkzaamheden

Het college kan onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden die additioneel van aard zijn inzetten als tegenprestatie voor zover die werkzaamheden:

  • a)

    naar zijn aard niet zijn gericht op toeleiding tot de arbeidsmarkt;

  • b)

    niet zijn bedoeld als re-integratieinstrument;

  • c)

    worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid in de organisatie waarin ze worden verricht;

  • d)

    niet leiden tot verdringing; en

  • e)

    bijdragen aan verbetering van het toekomstperspectief van belanghebbende.

Bij het opleggen van een tegenprestatie houdt het college rekening met het feit dat de tegenprestatie naar vermogen moet kunnen worden verricht door belanghebbende. Dit maakt dat de inhoud van de werkzaamheden afgestemd zullen worden op de individu.

 

Schoonhouden van de openbare ruimte

Rond de locatie aan de Fesevurstraat worden werkzaamheden aangeboden in de openbare ruimte en op het terrein van het ‘oude ziekenhuis’. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van zwerfafval en werkzaamheden in het groen. De wijkbewoners zijn/worden ingelicht door de Deventer Schoonfamilie; de buurtbewoners weten dat de deelnemers niet met een taakstraf werkzaam zijn, maar dat de werkzaamheden onderdeel uitmaken van de maatschappelijk nuttige werkzaamheden ten behoeve van de leefbaarheid van de wijk.

 

Werkzaamheden in de groenvoorziening

Snoeiwerkzaamheden, gras maaien en onkruid verwijderen in de wijk; ook deze werkzaamheden komen ten goede aan de leefbaarheid van de wijk.

 

Onderhoud werkzaamheden

Zowel in het pand als aan de buitenkant ervan worden onderhoudswerkzaamheden verricht. De onderhoudswerkzaamheden in het gebouw komen ten goede aan de bezoekers/gebruikers van het pand, terwijl het onderhoud aan de buitenzijde voorkomt dat er verdere verpaupering van het pand ontstaat.

 

Ondersteunen bij activiteiten

Voor de bezoekers van de Bunker worden verschillende creatieve activiteiten ontwikkeld en op termijn aangeboden. Hierbij zijn extra handjes altijd welkom.

 

Koffie schenken of maaltijden bereiden en uitdelen

De locatie heeft meerdere functies. Zo zijn er (hoofdzakelijk) oudere buurtbewoners die er koffie komen drinken en zijn er diverse (Cambio)teams die de locatie gebruiken voor hun pauzes. Ze drinken er koffie en kunnen er eten. De locatie heeft een eigen keuken waar een simpele maaltijd bereik kan worden voor de medewerkers.

Veiligheid

Bij Circulus-Berkel staat veiligheid hoog in het vaandel. Voor alle werkzaamheden houdt Cambio zich aan de werkwijze van VCA. Dat wil zeggen er passende, beschermende werkkleding beschikbaar is en dat Cambio er op toeziet dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.

Het voorkomen van verdringing van de arbeidsmarkt

Alle werkzaamheden die in, rondom en vanuit deze locatie worden uitgevoerd, komen ten goede aan de wijk, en aan het faciliteren/ondersteunen van maatschappelijke instellingen zoals Second Chance, Voor Mekaar en de Deventer Jeugd Musical en mogelijke andere initiatieven die een plek vinden in het gebouw. Het betreft dus uitsluitend onbeloonde, additionele werkzaamheden.

Kosten

De trajectprijs wordt vastgesteld op € 2.700,- per traject (voor de duur van zes maanden en gedurende 20 uur per week). Daarin zijn begrepen de begeleiding (personeelskosten), het verschaffen van veiligheidskleding en werkmateriaal en overige kosten (zoals bijvoorbeeld het verstrekken van koffie en thee).