Regeling vervallen per 01-01-2019

Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden gemeente Dinkelland 2014

Geldend van 04-12-2015 t/m 31-12-2018 met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2014

Intitulé

Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden gemeente Dinkelland 2014

De raad van de gemeente Dinkelland;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; gelet op de artikelen 95, 96, eerste en tweede lid en 97 en 147 van de Gemeentewet, de artikelen 22, eerste lid, 23, eerste lid, 27a, vijfde lid, van het Rechtspositiebesluit wethouders, en de artikelen 4, 7a, vierde lid, 13, tweede lid, 14, eerste lid, en 15, van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden;

gezien het advies van de commissie d.d. 24 november 2015

besluit vast te stellen de navolgende verordening:

Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden gemeente Dinkelland 2014

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen en reikwijdte

  • 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • -

      commissie: commissie ingesteld op grond van de artikelen 82, 83 of 84 van de Gemeentewet;

    • -

      commissielid: lid van een commissie, bedoeld in artikel 1, onderdeel e, van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2. Deze verordening is niet van toepassing, voor zover in een bijzondere regeling in de rechtspositie wordt voorzien.

Hoofdstuk II Voorzieningen voor raads- en commissieleden

Artikel 2 Vergoeding voor de werkzaamheden voor raadsleden

Aan raadsleden wordt uitgekeerd de vergoeding, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Artikel 3 Vergoeding voor het bijwonen van commissievergaderingen

  • 1. Aan commissieleden wordt een vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen van een commissie en haar subcommissies toegekend die gelijk is aan het voor de van toepassing zijnde inwonersklasse vastgestelde bedrag in tabel IV van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2. In afwijking van het eerste lid ontvangt geen vergoeding degene die zitting heeft in een commissie uit hoofde van dan wel als rechtstreeks uitvloeisel van een functie bij een instelling die grotendeels van overheidswege wordt gesubsidieerd.

Artikel 4 Reis- en verblijfkosten

  • 1. Aan raadsleden worden de ten behoeve van de gemeente gemaakte reis- en verblijfkosten in verband met reizen buiten het grondgebied van de gemeente ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur vergoed.

  • 2. Aan commissieleden worden de reis- en verblijfkosten voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie vergoed.

  • 3. De vergoeding als bedoeld in het eerste en tweede lid is:

    • a.

      voor wat betreft de verblijfkosten gelijk aan het overeenkomstig in artikel 4, onderdeel c, van de Regeling rechtspositie wethouders bepaalde;

    • b.

      voor wat betreft de reiskosten gelijk aan het overeenkomstig in artikel 4, onderdeel a en b, van de Regeling rechtspositie wethouders bepaalde.

  • 4. De reiskosten worden voor ten hoogste één vergadering per dag vergoed.

  • 5. In afwijking van het eerste lid ontvangt geen vergoeding degene die zitting heeft in een commissie uit hoofde van dan wel als rechtstreeks uitvloeisel van een functie bij een instelling die grotendeels van overheidswege wordt gesubsidieerd.

  • 6. De reis- en verblijfkosten worden alleen vergoed als deze gedeclareerd worden overeenkomstig de bepalingen in deze verordening.

Artikel 5 Buitenlandse excursie of reis

  • 1. De gemeenteraad kan een delegatie uit de gemeenteraad of een raadscommissie toestemming verlenen voor een excursie of reis naar het buitenland als deze door of vanwege de gemeente wordt georganiseerd. De gemeenteraad kan aan de toestemming voorwaarden verbinden.

  • 2. De in redelijkheid gemaakte reis- en verblijfkosten komen voor rekening van de gemeente.

Artikel 6 Scholing

  • 1. Raads- of commissieleden die aan scholing als bedoeld in artikel 13, eerste lid van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden willen deelnemen, die niet door of namens de gemeente wordt aangeboden of verzorgd, dienen daartoe vooraf een gemotiveerde aanvraag in bij de griffier.

  • 2. De aanvraag bedoeld in het eerste lid gaat vergezeld van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie.

  • 3. Kosten van scholing die wordt georganiseerd door de beroepsvereniging van raadsleden of door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt altijd voor vergoeding door de gemeente in aanmerking als voldaan wordt aan de voorwaarden genoemd in het eerste lid.

  • 4. De gemeenteraad kan bij aparte verordening nadere regels stellen met betrekking tot de maximale vergoeding.

  • 5. Aanvragen die niet overeenkomstig de bepalingen in deze verordening worden ingediend komen niet voor vergoeding in aanmerking.

  • 6. In voorkomende gevallen beslist de vergadering van fractievoorzitters van alle in de raad vertegenwoordigde politieke groeperingen.

Artikel 7 Computer

  • 1. Raads- of commissieleden aan wie een computer in de vorm van een tablet-pc of notebook, bijbehorende apparatuur en software ter beschikking worden gesteld voor de duur van het raads- of commissielidmaatschap ondertekenen hiervoor een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

  • 2. Indien geen computer in de vorm van een tablet pc of notebook, bijhorende apparatuur en software ter beschikking worden gesteld, ontvangt het raads- of commissielid voor de uitoefening van het raads- of commissielidmaatschap aan het begin van een zittingsperiode van de raad een bedrag van €500,00 (netto) als tegemoetkoming in de kosten van de aanschaf en het gebruik van de computer in de vorm van een tablet pc of notebook, bijbehorende apparatuur en software die voldoet aan de door het presidium op te stellen technische specificaties.

  • 3. Het raads- of commissielid ontvangt voor de aanleg- en abonnementskosten van een internetverbinding voor de uitoefening van het raads- of commissielidmaatschap aan het begin van een zittingsperiode van de raad een nader door het presidium te bepalen bedrag als tegemoetkoming in de hieraan verbonden kosten.

  • 4. Bij voortijdige beëindiging van het raads- of commissielidmaatschap moet het raads- of commissielid een evenredig deel van de in het tweede lid bedoelde tegemoetkoming in de kosten terugbetalen, overeenkomend met het deel van de raadsperiode dat geen sprake is van een raadslidmaatschap.

  • 5. Bij tussentijdse toetreding ontvangt het raads- of commissielid een evenredig deel van de in het tweede lid bedoelde tegemoetkoming in de kosten, overeenkomend met het deel van de raadsperiode dat het raads- of commissielidmaatschap duurt.

Artikel 8 Werkkostenregeling

Gezien de Wet op de loonbelasting 1964 wijst de gemeente als eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel f, van die wet aan de vergoedingen en verstrekkingen als bedoeld in artikel 13a van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Hoofdstuk III Voorzieningen voor wethouders

Artikel 9

  • 1. Wethouders hebben recht op een vergoeding van de kosten voor woon-werkverkeer.

  • 2. Er bestaat maximaal twee keer per dag recht op een enkele reis vergoeding woon-werkverkeer.

  • 3. De reiskosten als bedoeld in het eerste lid worden alleen vergoed als gedeclareerd worden overeenkomstig de bepalingen in deze regeling.

Artikel 10 Zakelijke reiskosten

  • 1. Wethouders hebben recht op een vergoeding voor reis- en verblijfkosten voor reizen gemaakt voor de uitoefening van het ambt overeenkomstig het bepaalde in artikel 4 van de Regeling rechtspositie wethouders.

  • 2. De reiskosten als bedoeld in het eerste lid worden alleen vergoed als deze gedeclareerd worden overeenkomstig de bepalingen in deze verordening.

Artikel 11 Buitenlandse dienstreis

  • 1. Als de wethouders in het gemeentelijk belang een reis buiten Nederland maken worden de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reis- en verblijfkosten vergoed.

  • 2. Voor een reis in het gemeentelijk belang buiten Nederland, niet zijnde een reis naar een Europese instelling, is vooraf toestemming van het college vereist. De gemeenteraad kan aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

Artikel 12 Computer en internetverbinding

  • 1. De wethouder aan wie een computer, bijbehorende apparatuur en software in bruikleen ter beschikking wordt gesteld, tekent hiervoor een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

  • 2. De wethouder ontvangt voor de aanleg- en abonnementskosten van een internetverbinding voor de uitoefening van het wethouderschap aan het begin van een zittingsperiode als wethouder een nader door het presidium te bepalen bedrag als tegemoetkoming in de hieraan verbonden kosten.

  • 3. Bij voortijdige beëindiging van het wethouderschap moet de wethouder een evenredig deel van de in het tweede lid bedoelde tegemoetkoming in de kosten terug betalen, overeenkomend met het deel van de wethoudersperiode dat geen sprake is van het wethouderschap.

  • 4. Bij tussentijdse toetreding ontvangt de wethouder een evenredig deel van de in het tweede lid bedoelde tegemoetkoming in de kosten, overeenkomend met het deel van de wethoudersperiode dat het wethouderschap duurt.

Artikel 13 Communicatieapparatuur

De wethouders aan wie communicatieapparatuur in bruikleen ter beschikking wordt gesteld tekenen hiervoor een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

Artikel 14 Reis- en pensionkosten en verhuiskosten bij benoeming

De wethouders die bij benoeming nog niet over woonruimte in de gemeente beschikken hebben ten laste van de gemeente aanspraak op vergoeding van:

  • a.

    reis- en pensionkosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 van de Regeling rechtspositie wethouders, en

  • b.

    verhuiskosten in verband met de benoeming als wethouder overeenkomstig het bepaalde in artikel 2 van de Regeling rechtspositie wethouders.

Artikel 15 Werkkostenregeling

Gezien de Wet op de loonbelasting 1964 wijst de gemeente als eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel f, van die wet aan de vergoedingen en verstrekkingen als bedoeld in artikel 13a van het Rechtspositiebesluit wethouders.

Artikel 16 Onkostenvergoeding

  • 1. De vergoeding voor aan het de uitoefening van het wethouderschap verbonden kosten is gelijk aan het bedrag in artikel 25 van het rechtpositiebesluit wethouders.

  • 2. De vergoeding is opgebouwd op basis van een aantal kostencomponenten en is ook uitsluitend hiervoor bedoeld.

  • 3. De kostencomponenten zijn te vinden in bijlage1 bij deze verordening

Hoofdstuk IV De procedure van declaratie

Artikel 17 Betaling vaste vergoedingen

De betaling van de vergoeding voor werkzaamheden, de bezoldiging voor wethouders op grond van het Rechtspositiebesluit wethouders, de onkostenvergoedingen en declaraties geschiedt maandelijks of in maandelijkse termijnen als er sprake is van een vergoeding op jaarbasis tenzij het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden, het Rechtspositiebesluit wethouders of de Regeling rechtspositie wethouders anders bepalen.

Artikel 18 Rechtstreekse facturering bij de gemeente

  • 1. Raads- en commissieleden en wethouders dragen ten behoeven van het vergoeden van kosten zorgen voor rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente.

  • 2. Verantwoording van de vergoeding door het raadslid, het commissielid respectievelijk de wethouder vindt plaats door een door het college vastgesteld formulier volledig in te vullen en te ondertekenen.

  • 3. Facturen komen alleen voor vergoeding in aanmerking als voldaan wordt aan de bepalingen in deze verordening.

  • 4. Het formulier wordt ter goedkeuring ingediend bij de griffier, respectievelijk de gemeentesecretaris, of een daartoe aangewezen ambtenaar.

Artikel 19 Declaratie van vooruit betaalde kosten

  • 1. De declaratie van de kosten die uit eigen middelen vooruit zijn betaald en de vergoeding van reiskosten met de eigen auto vindt plaats door gebruikmaking van een door het college vastgesteld formulier.

  • 2. Het formulier wordt binnen twee maanden na de betaling cq de datum van de gemaakte rit volledig ingevuld en ondertekend door het raads- of het commissielid respectievelijk de wethouder en ter goedkeuring ingediend bij de griffier, respectievelijk de gemeentesecretaris, of een daartoe aangewezen ambtenaar, onder bijvoeging van de bewijsstukken.

Hoofdstuk V Overgangsbepalingen

Artikel 20 Brutering vergoedingen

Ter uitvoering van artikel 39c van de Wet op de Loonbelasting 1964 zijn tot 1 januari 2015 de artikelen 8 en 15 niet van toepassing en worden artikel 16 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden en artikel 29b van het Rechtspositiebesluit wethouders toegepast.

Hoofdstuk VI Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 21 Intrekking oude regeling

De verordening Voorzieningen wethouders, raads- en commissieleden gemeente Dinkelland 2010 en zoals sedertdien gewijzigd wordt ingetrokken.

Artikel 22 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na haar bekendmaking en heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2014.

Artikel 23 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden gemeente Dinkelland 2014.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van 1 december 2015
de griffier, de voorzitter,
mr. O.J.R.J. Huitema, mr. R.S. Cazemier

BIJLAGE 1

Bedrijfsvoeringskosten:

de voorzieningen die een politiek ambtsdrager nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Het zijn voorzieningen die vanuit de begroting worden gefinancierd of in bruikleen ter beschikking worden gesteld. Voorbeelden zijn de werkkamer, het meubilair, ICT-apparatuur en -toepassingen, ondersteunend personeel, koffie/thee, contributies, abonnementen op het werkadres, vakliteratuur en beveiliging.

Bestuurskosten:

kosten die voortvloeien uit de uitoefening van het ambt; het zijn zogenoemde ambtsgerelateerde kosten. Voorbeelden zijn beveiliging en een dienstauto. De hoogte van de vergoedingen voor bestuurskosten is vaak precies vastgelegd. Een voorbeeld is een verhuiskostenvergoeding voor burgemeesters en wethouders met een verhuisplicht. De soorten bestuurskosten zijn:

• algemene bestuurskosten (5.3.1); voor deze categorie moet altijd een afweging worden gemaakt of deze kosten of voorzieningen voor eigen rekening moeten blijven dan wel uit de begroting van het bestuursorgaan kunnen worden betaald.

• specifiek geregelde bestuurskosten (5.3.2); de verstrekking van deze bestuurskosten is strak gereguleerd en genormeerd en de hoogte van de vergoeding of verstrekking is in de regelgeving vastgelegd.

Onkostenvergoeding:

maandelijkse vergoeding voor voorzieningen die niet zuiver functioneel zijn, noch zuiver privé. Omdat ze toch een functioneel element bevatten, worden dergelijke voorzieningen wel vergoed. De ambtsdrager moet deze kosten zelf betalen uit de toelage/ onkostenvergoeding. De vaste onkostenvergoeding is bedoeld voor de volgende kostencomponenten:

• representatie;

• vakliteratuur;

• excursies;

• bureaukosten, porti;

• contributies, lidmaatschappen;

• ontvangsten thuis;

• representatie;

• zakelijke giften.

Vergoedingenoverzicht onkosten

Bedrijfsvoeringskosten (gemeente betaald rechtstreeks)

Bestuurskosten (kosten worden gedeclareerd)

Kosten voor eigen rekening (kosten worden zelf betaald)

Werkplek zoals bureau, meubilair

Verhuiskosten

Attenties en cadeaus voor naaste ondersteunende medewerkers

Inrichting werkkamer

 Vergoeding tijdelijke woonruimte

 Uitgaven voor persoonlijke verzorging

Ondersteunend personeel (secretaresse, bode, chauffeur)

Reis- en verblijfkosten binnen- en buitenland (met inbegrip van benodigde vaccinaties)

Kleding (huur/aanschaf/reiniging)

Beveiliging werkplek

Functionele consumpties, lunches en diners (uitsluitend in het buitenland inclusief de fooien)

 Miniaturen van onderscheidingen inclusief bevestiging op het kostuum

Aanpassingen werkplek in verband met arbeidsomstandigheden

Deelname aan congressen, cursussen en opleidingen

Individuele consumpties buiten de werkplek

Beveiliging werkplek

Abonnementen en vakliteratuur op de werkplek

Alle partijpolitieke kosten zoals onderhoud politiek netwerk en bezoek partijgenootschappelijke bijeenkomsten inclusief reis- en verblijfkosten

Aanpassingen werkplek in verband met arbeidsomstandigheden

Lidmaatschap landelijke beroepsvereniging met professionaliseringsoogmerk

Contributies overige beroepsverenigingen

Kantoorbenodigdheden

Geschenken t.b.v. ambtsbezoek bij jubilea, openingen

Ontvangsten zakelijke relatie thuis

Ontvangsten delegaties, werklunches en –diners en functionele borrels op de werkplek

Verkeersboetes

Verzekeren of vergoeden schade (door diefstal, verlies of beschadiging) aan persoonlijke eigendommen ontstaan tijdens de ambtsvervulling

Fooien (in Nederland)*

Wisselkosten buitenlandse valuta

Persoonlijke schrijfwaren en benodigdheden zoals vulpen of

Pantryvoorziening (koffie/thee)

aktetas

Catering, maaltijden op de werkplek**

Representatieve aanpassingen aan de woning

Visitekaartjes

Inrichting werkkamer/ ontvangstruimte thuis

Bijeenkomsten voor strategieontwikkeling organisatie

Abonnementen kranten en tijdschriften thuis

 Relatiegeschenken (mits functioneel verstrekt voor een externe)

Individuele consumpties buiten de werkplek

Functioneel te versturen kerstkaarten

Persoonlijke relatiegeschenken

* In Nederland is een fooi een persoonlijke blijk van waardering voor de geboden service. In het buitenland vormt een fooi vaak een substantieel deel van de beloning van personeel en is daarmee niet onderhevig aan een persoonlijk oordeel over de serviceverlening. Alleen bij buitenlandse dienstreizen komt de fooi voor rekening van het bestuursorgaan, als onderdeel van de bestuurskosten.

** Fiscaal wordt lunch of diner op de vaste werkplek gezien als een maaltijd met een bijkomstig zakelijk karakter. Onbelaste verstrekking van een maaltijd op de werkplek is dan niet mogelijk. De waarde in het economische verkeer van zulke maaltijden is belast. De inhoudingsplichtige wordt bij maaltijdverstrekking op de werkplek via de eindheffing aangeslagen. Daarbij kan worden uitgegaan van een fictief bedrag.

Behoort bij besluit van de raad van 1 december 2015,

mij bekend,

de griffier,

mr. O.J.R.J. Huitema