Beleidsnota gehandicaptenparkeerplaatsen

Geldend van 27-10-2006 t/m heden

Intitulé

Beleidsnota Gehandicaptenparkeerplaatsen

Inleiding

Jaarlijks vragen diverse inwoners van de gemeente Dongen een gehandicaptenparkeerplaats aan. Parkeervoorzieningen in de openbare ruimte worden over het algemeen steeds schaarser in verband met een toenemende automobiliteit. De beoordeling van een aanvraag tot aanwijzing van een gehandicaptenparkeerplaats moet daarom zorgvuldig plaatsvinden.

Tot op heden is er zowel landelijk, als op gemeentelijk niveau geen beleid geformuleerd omtrent de aanwijzing van gehandicaptenparkeerplaatsen. Gemeentes zijn autonoom wat betreft de procedures die zij volgen met betrekking tot het aanwijzen van gehandicaptenparkeerplaatsen.

Voor burgers is het veelal onduidelijk welke stappen zij moeten volgen, welke mogelijkheden er zijn en hoe de gemeente omgaat met (aanvragen tot) gehandicaptenparkeerplaatsen. Om de burgers duidelijkheid te verschaffen omtrent de aanwijzing van gehandicaptenparkeerplaatsen, verdient het dan ook de aanbeveling om hiervoor beleid vast te stellen.

In navolgende beleidsnotitie wordt ingegaan op de wijze waarop om moet worden gegaan met gehandicaptenparkeerplaatsen en aanvragen hiertoe. Daarbij wordt achtereenvolgens ingegaan op gehandicaptenparkeerplaatsen "algemeen" en "op kenteken" (hoofdstuk 2). De beoordelingsprocedure die moet worden gevolgd bij een aanvraag tot een gehandicaptenparkeerplaats wordt in hoofdstuk 3 beschreven. In hoofdstuk 4 wordt tot slot ingegaan op de kosten.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Er bestaan twee soorten gehandicaptenparkeerplaatsen, te weten individuele gehandicaptenparkeerplaatsen, bestemd voor één bepaald voertuig en algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, bestemd voor voertuigen van alle personen die in het bezit zijn van een bestuurderskaart of voor voertuigen waarmee personen worden vervoerd, die in het bezit zijn van een passagierskaart.

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Het Rijk heeft met betrekking tot algemene gehandicaptenparkeerplaatsen geen beleid vastgesteld. De aanleg van gehandicaptenparkeerplaatsen is dan ook een volledige autonome bevoegdheid van gemeenten.

Doorgaans worden algemene gehandicaptenparkeerplaatsen gerealiseerd bij winkelcentra, ziekenhuizen, musea, schouwburgen, gemeentehuizen bibliotheken, recreatievoorzieningen en andere instellingen waar regelmatig gehandicapte personen kunnen komen.

Aanwijzing van een algemene gehandicaptenparkeerplaats dient middels een verkeersbesluit, zoals bedoeld in artikel 12 BABW, plaats te vinden.

Uitgangspunt van de Gemeente Dongen is dat de gemeente uitsluitend zorg draagt voor de aanleg van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen bij openbare gebouwen, recreatievoorzieningen, winkelcentra, appartementencomplexen voor senioren en bij woonvoorzieningen voor gehandicapten.

Voor de normering van het aantal parkeerplaatsen wordt verwezen naar publicatie 182 (Parkeerkencijfers – basis voor parkeernormering) van het CROW.

Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken

Net als voor het aanwijzen van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen zijn voor het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken geen specifieke regels omschreven. Het staat gemeenten vrij om zelf beleid te bepalen hoe om te gaan met het aanwijzen van deze gehandicaptenparkeerplaatsen.

De aanwijzing van een gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken dient tevens plaats te vinden krachtens een verkeersbesluit.

Beoordelingsprocedure gehandicaptenparkeerplaatsen

De procedure met betrekking tot een gehandicaptenparkeerplaats bestaat uit een aantal stappen. In de navolgende parafen worden de 5 stappen nader toegelicht.

Stap 1: Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Gehandicaptenparkeerplaatsen moeten schriftelijk worden aangevraagd. De aanvrager kan hiervoor gebruik maken van het aanvraagformulier dat tevens een aanvraagformulier is voor een tegemoetkoming in de kosten van een gehandicaptenparkeerplaats in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (zie voorbeeld in de bijlage).

Om een verzoek voor een gehandicaptenparkeerplaats in behandeling te kunnen nemen dient het aanvraagformulier volledig te worden ingevuld. Naast de persoonlijke gegevens dient ook de reden voor aanvraag aangegeven te worden.

Indien de aanvrager gemachtigd is en namens iemand anders de aanvraag indient dienen beide partijen de aanvraag te ondertekenen. (bijvoorbeeld een architect die namens de opdrachtgever een aanvraag indient)

Om de aanvraag in behandeling te nemen dient de aanvrager minimaal in het bezit te zijn van een gehandicaptenparkeerkaart (bestuurderskaart of passagierskaart).

Stap 2: beoordeling aanvraag

De aanvraag wordt beoordeeld op een aantal aandachtspunten, te weten:

  • -

    De parkeerdruk in de directe omgeving;

  • -

    De mogelijkheid voor de aanvrager om zelf in een eigen parkeerplaats te voorzien;

  • -

    De verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer;

  • -

    Het type gehandicaptenparkeerkaart van de aanvrager (bestuurder/passagier);

  • -

    De aantasting van het straatbeeld en/of groenvoorzieningen.

    De parkeerdruk in de directe omgeving;

    Bij de beoordeling dient rekening te worden gehouden met de aanwezige parkeervoorzieningen en op welke wijze de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats inbreuk maakt op deze parkeervoorzieningen en daarmee de parkeerdruk verhoogd.

    De mogelijkheid voor de aanvrager om zelf in een eigen parkeerplaats te voorzien;

    Als aanvrager de mogelijkheid heeft om op eigen terrein te parkeren dan moet deze mogelijkheid worden benut en kan de aanvraag tot een eigen gehandicaptenparkeerplaats op de openbare weg af worden gewezen. Parkeren op eigen terrein kan zijn: garage; carport; oprit e.d. voorzieningen.

    Opmerking: Garages zijn in de Gemeente Dongen op veel locaties in gebruik genomen voor andere doeleinden (keuken, woon-werkruimte, opslagruimte). Als aanvrager beschikt over een garage, ongeacht het gebruik ervan, kan worden gesteld dat er een parkeergelegenheid is op eigen terrein. Uitgangspunt is namelijk dat een garage is bedoeld om een auto in te stallen.

    Als aanvrager aan kan tonen dat een afwijkend gebruik van de garage is toegestaan (schriftelijke toestemming van de gemeente) mag van dit uitgangspunt worden afgeweken. Tevens mag van dit uitgangspunt worden afgeweken als aanvrager aan kan tonen dat de beschikbare ruimte in de garage onvoldoende is om in en uit te stappen, bijvoorbeeld bij gebruik van een rolstoel.

    De verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer;

    De aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats mag de verkeersveiligheid en de doorstroming niet belemmeren. Aangezien de gemeente Dongen het overgrote deel van de gehandicaptenparkeerplaatsen "aanlegt" op bestaande parkeervoorzieningen is een belemmering van de verkeersveiligheid of doorstroming veelal niet aan de orde.

    Indien er sprake is van een nieuwe parkeerplaats dienen deze uitgangspunten nauwkeurig te worden beoordeeld.

    Type gehandicaptenparkeerkaart van de aanvrager (bestuurder/ passagier);

    Er zijn 2 soorten gehandicaptenparkeerkaarten, te weten, een bestuurderskaart en een passagierskaart. Bij een aanvraag met bestuurderskaart kan de aanvraag direct in behandeling worden genomen.

    Bij een passagierskaart kan de urgentie lager worden gesteld, omdat de chauffeur zijn/haar voertuig kan voorrijden voor het laten in- en uitstappen van zijn/haar passagier. Beoordeeld moet worden of er bij het vervoer van de gehandicapte een (aangepast) voertuig of een voertuig van dusdanige omvang wordt gebruikt, dat niet in een normaal parkeervak kan worden geparkeerd.

    Indien er geen sprake is van een aangepast voertuig of een voertuig met aangepaste omvang dan moet de aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats worden afgewezen.

    In specifieke situaties waarbij sprake is van een gehandicapt kind dient de aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats apart beoordeeld te worden. In dit geval moet beoordeeld worden of het kind ten alle tijden afhankelijk is van haar of zijn ouders.

    De aantasting van het straatbeeld en/of groenvoorzieningen.

    De locatie van de gehandicaptenparkeerplaats mag geen (ernstige) inbreuk maken op het straatbeeld of de groenvoorzieningen. Bij aantasting van het straatbeeld kan worden gedacht aan het onderbreken van zichtlijnen, ontnemen van uitzicht e.d. Indien er sprake is van een onevenredige aantasting van groenvoorzieningen dient overleg plaats vinden met de dienst Beheer en Openbare Ruimte.

Stap 3: besluitvorming.

De beoordeling van de in paragraaf genoemde aandachtspunten kan leiden tot:

  • 1.

    Afwijzing van de aanvraag;

  • 2.

    Toekenning van de aanvraag;

Ad. 1. Bij een weigering om een gehandicaptenplaats aan te leggen wordt de aanvrager hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. De aanvrager heeft de mogelijkheid om binnen 6 weken na dagtekening van de brief bezwaar aan te tekenen tegen deze weigering en een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank Breda.

Ad. 2

Als blijkt dat er op basis van de aandachtspunten geen bezwaren zijn tot aanwijzing van een gehandicaptenparkeerplaats dient toekenning van de parkeerplaats door middel van een verkeersbesluit plaats te vinden.

Het nemen van een verkeersbesluit tot aanwijzing van een gehandicaptenparkeerplaats is gemandateerd aan de afdeling Verkeer en Vervoer. Daarbij moet worden opgemerkt dat per situatie de overwegingen en te gebruiken wetgeving apart moeten worden beoordeeld.

Stap 4: bekendmaking verkeersbesluit

Artikel 3.40 van de Algemene Wet Bestuursrecht stelt dat een besluit niet in werking treedt voordat het is bekendgemaakt. Bekendmaking dient plaats te vinden door een publicatie in de gemeentelijke informatiekrant. In de bekendmaking staan de volgende zaken weergegeven:

  • -

    Het genomen besluit;

  • -

    De termijn waarin het besluit ter inzage ligt (6 weken);

  • -

    De bezwaarschriftenprocedure.

Belanghebbenden kunnen binnen de bezwarentermijn van 6 weken bij het college van burgemeester en wethouders bezwaren indienen en een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank Breda.

Verder wordt aan de aanvrager schriftelijk meegedeeld dat de aanvraag tot aanwijzing van een gehandicaptenparkeerplaats wordt gehonoreerd door middel van een verkeersbesluit.oegd.

Stap 5: uitvoering

De uitvoering van het besluit, dat wil zeggen het plaatsen van het verkeersbord (E06) met eventueel een onderbord voorzien van kenteken, kan direct na besluitvorming plaats vinden.

Normaliter vindt uitvoering van een verkeersbesluit pas plaats nadat de bezwarentermijn is afgelopen. Veelal is een termijn van 6 weken voor aanvragers moeilijk overbrugbaar, waardoor de aanleg van gehandicaptenparkeerplaatsen vrijwel direct na besluitvorming plaatsvindt.

Kosten

Het aanvraagformulier voor het verzoek voor een gehandicaptenparkeerplaats dient tevens als aanvraag voor een tegemoetkoming in de kosten in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (zie voorbeeld in de bijlage).

  • Bijlagen:

    • -

      Aanvraagformulier voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten.