Regeling vervallen per 01-07-2012

Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap

Geldend van 01-01-2009 t/m 30-06-2012

Intitulé

Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap

Inhoud

Inleiding

Een samenleving, groot of klein, is nooit af. Belangrijk daarbij is het aansluiten bij de wensen van de burger over de woning en het woonmilieu. In het POP II wordt als doelstelling voor de langere termijn genoemd het aanbieden van woonmilieus die uitgaan van de vraag. Het beleid is gericht op het aanbieden van kwalitatief passende woningen en woonmilieus voor de inwoners van nu en voor de toekomst.

Collectief particulier opdrachtgeverschap kan worden beschouwd als een variant op de

traditionele kavelbouw, waarbij in 1 keer meerdere woningen worden gerealiseerd die

samen een eenheid vormen (beeldkwaliteit) en waarbij de zeggenschap van de consument voorop blijft staan. Het collectief werkt aan een prettige woonbuurt en er ontstaat sociale betrokkenheid. Op een efficiënte manier wordt een complete buurt tot stand gebracht.

Om bewoners hierin actief te ondersteunen en hun zeggenschap te geven, heeft het

ministerie van VROM een subsidie voor "Collectief Particulier Opdrachtgeverschap" (CPO) ingesteld. Subsidiabel bij het CPO zijn de proceskosten van het voortraject.

Wat willen wij met het budget CPO bereiken

Met deze eenmalige subsidie van het ministerie van VROM wil de provincie Drenthe streven naar meer keuzevrijheid en variatie op de Drentse woningmarkt en inspelen op behoeften van groepen burgers die in gezamenlijkheid hun eigen woning willen bouwen. De gemeenten wordt gevraagd in het woonplan in te gaan op de mogelijkheden hiervoor.

Doelgroep

De beleidsregel is van toepassing op een groep van particulieren die in groepsverband, zonder winstoogmerk, een kavel of pand aankopen om gezamenlijk woningen te realiseren. De CPO-groep treedt in de vorm van een stichting of vereniging op als 1 opdrachtgever richting architect en aannemer.

Activiteiten die onder een CPO project vallen zijn:

-     nieuwbouw van koopwoningen dan wel een mix van nieuwbouw van koop- en huurwoningen

-     verbouw van bestaande panden (functiewijziging, bijvoorbeeld verbouw van school of kerk tot woningen)

-     ingrijpende renovatie van woningen (waarbij bewoners uitgeplaatst moeten worden)

Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

Voor subsidie komen in aanmerking:

-     de notariskosten ten behoeve van het oprichten van de stichting of vereniging; en

-     de kosten voor het inschakelen van de deskundige of deskundigen voor procesbegeleiding, de centrale coördinator of een architect gedurende het voortraject

Aanvragers

Subsidie kan slechts worden aangevraagd door een groep particulieren die in een vereniging of stichting samenwerken.

Criteria voor subsidieverlening

Een subsidieaanvraag voldoet in elk geval aan de volgende criteria.

1.   De aanvraag is voorzien van een advies van de gemeente waar het project gebouwd zal worden.

2.   Het project past binnen het door provinciale staten van Drenthe vastgestelde Provinciaal omgevingsplan en het woonplan van de desbetreffende gemeente.

3.   Het CPO-project bestaat uit ten minste 3 woningen. Gedeputeerde staten zijn bevoegd in specifieke situaties hiervan af te wijken.

4.   De gemeente waarin het CPO-project gerealiseerd gaat worden, verleent medewerking aan het CPO-project. Deze medewerking moet blijken uit het feit dat er locaties met bouwgrond beschikbaar zijn voor het CPO-project en de bereidheid van de gemeente om realisatie van het CPO-project op die locaties mogelijk te maken.

5.   De aanvragende CPO-groep wordt tijdens het voortraject van het project begeleid door een professionele partij die zelf geen direct (financieel) belang heeft in de realisering van dat project.

Criteria voor subsidie-uitsluiting

Een subsidieaanvraag wordt in elk geval afgewezen:

1.   indien op het moment dat het voortraject is afgerond er voor het betreffende CPO-project geen aanspraak meer kan worden gemaakt op deze regeling. Het voortraject is afgerond als er een bouwvergunning is verleend;

2.   het een CPO project betreft van enkel huurwoningen.

Subsidieplafond

Voor de uitvoering van de Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap is eenmalig een bedrag beschikbaar van € 358.406,--.

Hoogte subsidie

De subsidie bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 50.000,-- per project.

De subsidieaanvraag

Aanvragen kunnen vanaf 1 januari 2009 worden ingediend totdat het subsidieplafond is bereikt.

Indiening van een aanvraag vindt plaats door middel van het daartoe door gedeputeerde staten vastgelegde aanvraagformulier (bijlage 2 van deze regeling), inclusief alle daarin gevraagde bescheiden, bij burgemeester en wethouders van de gemeente waar het project gerealiseerd moet worden.

Burgemeester en wethouders voegen bij de aanvraag van een CPO-groep een advies volgens de voorbeeldbrief die bij deze regeling is vastgesteld (bijlage 3 van deze regeling). In het advies geeft dit college aan of het medewerking verleent aan het project, of er bouwgrond beschikbaar is en in hoeverre de aanvraag volgens haar aan de overige subsidiecriteria voldoet. De gemeente stuurt vervolgens de aanvraag, inclusief alle daarin gevraagde bescheiden en het advies van de gemeente, door naar gedeputeerde staten.

De provincie controleert of de aanvraag volledig is en vraagt eventueel aanvullende informatie op. Na ontvangst van de volledige aanvraag nemen gedeputeerde staten, binnen

8 weken na binnenkomst van de volledige aanvraag een besluit over het verlenen van de subsidie.

Voorschot

Op basis van geraamde of gemaakte kosten kan een voorschot worden verleend tot maximaal 70% van het toe te kennen bedrag. Dit voorschot wordt binnen 30 dagen na het besluit tot subsidieverlening uitbetaald.

Stapeling van deze subsidie met andere subsidies is mogelijk.

Verplichtingen van de aanvrager

De activiteiten waarvoor de subsidie is verleend moeten zijn voltooid binnen 24 maanden na het verlenen van de subsidie. 

Aan de subsidie is de verplichting verbonden dat de subsidieontvanger jaarlijks voor

1 december schriftelijk verslag uitbrengt aan gedeputeerde staten over de voortgang van de activiteiten, voor zolang het voortraject loopt.

Indien na de aanvraag of verlening van een subsidie het CPO-project toch geen doorgang kan vinden, dient de CPO-groep de provincie daarvan per direct schriftelijk op de hoogte te stellen. Daarbij dient de CPO-groep een aanvraag in tot vaststelling van de subsidie voor de reeds gemaakte kosten in het voortraject.

Subsidievaststelling en eindafrekening

Binnen 3 maanden nadat het voortraject van het CPO-project is afgerond, dient de CPO-groep een aanvraag tot vaststelling van de subsidie in bij gedeputeerde staten. Deze aanvraag is opgesteld conform de bij deze regeling opgenomen bijlage 4 en gaat vergezeld van de hierin gevraagde bescheiden. Het voortraject is afgerond op het moment dat de bouwvergunning voor het CPO-project is verleend.

De subsidie wordt vastgesteld op de werkelijk gemaakte kosten in het voortraject van het CPO-project tot maximaal het bedrag van de te verlenen subsidie. Eventueel te veel ontvangen subsidie dient door de CPO-groep te worden terugbetaald. De CPO-groep is verplicht om binnen 30 dagen na de schriftelijke mededeling van de provincie de te veel ontvangen subsidie terug te betalen.

Intrekking en terugvordering

Gedeputeerde staten kunnen een beschikking waarin wordt voorzien in de verlening of vaststelling van een subsidie geheel of gedeeltelijk intrekken als:

a.   er niet is voldaan aan de bij of krachtens deze regeling gestelde voorschriften;

b.   de subsidie is toegekend of vastgesteld op grond van onjuiste gegevens;

c.   er binnen 12 maanden geen gebruik is gemaakt van de verleende subsidie;

d.   als tijdens het voortraject blijkt dat het CPO-project niet doorgaat of door zal gaan.

Bij de intrekking kunnen gedeputeerde staten de reeds betaalde bijdrage geheel of gedeeltelijk en eventueel met vergoeding van de wettelijke rente terugvorderen, eventueel met de mogelijkheid van beslaglegging.

Hardheidsclausule

Gedeputeerde staten zijn bevoegd af te wijken van deze regeling in gevallen waarin onverkorte toepassing daarvan voor een CPO-project gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding met het door deze regeling te dienen doel.

In gevallen die niet zijn voorzien in deze regeling, beslissen gedeputeerde staten naar redelijkheid en billijkheid.

Bekendmaking en inwerkingtreding

Deze regeling treedt per 1 januari 2009 in werking en is geldig tot het subsidieplafond is bereikt.

Bijlage 1: toelichting en verklaring termen

1.   Collectief particulier opdrachtgeverschap: verwerven van een kavel en optreden als opdrachtgever voor de bouw van woningen op deze kavel, door een CPO-groep. De CPO-groep besluit zelf met welke partijen het woningbouwproject wordt uitgevoerd. De woningen worden in groepsverband en voor eigen gebruik gerealiseerd.

2.   CPO-project: woningbouwproject dat door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wordt gerealiseerd.

3.   CPO-groep: groep natuurlijke personen die georganiseerd zijn in een vereniging of stichting die door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een woningbouwproject realiseert.

4.   Deelnemer aan CPO-project: een natuurlijke persoon die deel uitmaakt van een CPO-groep en met het CPO-project een woning voor eigen gebruik wil realiseren.

5.   Vereniging: vereniging met volledige rechtsbevoegdheid als bedoeld in artikel 2:27 van het Burgerlijk Wetboek die tot doel heeft om een CPO-project te realiseren.

6.   Stichting: stichting met volledige rechtsbevoegdheid als bedoeld in artikel 2:285 van  het Burgerlijk Wetboek. 

7.   Voortraject: de fase van een CPO-project die duurt vanaf de oprichting van een vereniging of stichting tot aan het verlenen van de bouwvergunning voor het CPO-project.

Bijlage 2:    Aanvraagformulier subsidie Beleidsregel collectief particulier

opdrachtgeverschap

Ondergetekende,

Naam vereniging of stichting: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

Adres: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Postcode / Woonplaats: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

Giro-/bankrekeningnummer:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

Kamer van Koophandel-nummer: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

Te bereiken op: Telefoonnummer:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

                       E-mail:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

vraagt hierbij subsidie aan op grond van de Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap ten behoeve van realisatie van het volgende CPO-project:

1.   Naam CPO-project: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

2.   Aantal woningen in het project: totaal: ¿¿¿¿woningen, waarvan ¿¿¿¿koopwoningen en ¿¿¿¿huurwoningen.

3.   Locatie waar het project gerealiseerd gaat worden:

straatnaam: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.....¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

plaats: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

4.   Wanneer denkt u de bouwvergunning voor het CPO-project van de gemeente te verkrijgen (maand/jaar)? .............................................................................................

5.   Aantal deelnemers aan het CPO-project: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿...

6.   Naam van de partij die het CPO-project professioneel begeleidt tijdens het voortraject: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

In verband met deze aanvraag heeft ondergetekende bijgevoegd:

-     kopie van oprichtingsakte van de vereniging of stichting die de subsidie aanvraagt en het CPO-project gaat uitvoeren

-     begroting en offertes van andere mogelijke procesbegeleiders

-     kopie van contract/overeenkomst met de partij die het CPO-project professioneel begeleidt

-     advies van de gemeente over de aanvraag van de subsidie

Ondertekening

Met de ondertekening van dit aanvraagformulier verklaart de ondergetekende dat de subsidie wordt gebruikt ter financiering van de kosten in het voortraject van het genoemde CPO-project. Na afronding van het voortraject zal ondergetekende de werkelijk gemaakte kosten in het voortraject inzichtelijk maken.

Ik (wij) verkla(a)r(en) dit formulier en de bijlagen naar waarheid te hebben ingevuld c.q. toegevoegd.

Namens de vereniging of stichting,

Datum: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Naam: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Handtekening: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿ (voorzitter)

Deze aanvraag, inclusief alle bijlagen, sturen naar de gemeente waar het project plaatsvindt en vervolgens met advies van de gemeente naar: Gedeputeerde Staten van Drenthe, ter attentie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 122, 9400 AC, Assen.

Bijlage 3: Voorbeeldbrief advies gemeente Beleidsregel collectief particulier

opdrachtgeverschap

De gemeente adviseert de provincie over een aanvraag van een CPO-groep uit de desbetreffende gemeente voor subsidie op grond van de Beleidsregel collectief particulier opdracht-geverschap. Daartoe voegt de gemeente bij de aanvraag van de CPO-groep een adviesbrief van het college van burgemeester en wethouders die in ieder geval de elementen bevat die in onderstaande voorbeeldbrief zijn opgenomen.

Geacht college,

Hierbij willen wij een positief advies uitbrengen omtrent het verzoek tot subsidieverlening voor het CPO-project ¿¿¿¿¿¿¿ van de ¿¿¿¿¿¿¿¿¿(naam vereniging of stichting die het CPO-project realiseert hier invullen).

Voor dit project is een bouwlocatie beschikbaar, te weten¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿te ¿¿¿¿¿¿. (NB: locatie hoeft niet in eigendom van de gemeente te zijn). De gemeente is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van het CPO-project op deze locatie.

Naar mening van de gemeente voldoet de CPO-groep aan de voorwaarden die worden

gesteld om voor de Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap in aanmerking te komen. Naar mening van de gemeenten voldoet de CPO-groep aan de volgende voorwaarden:

1.   het CPO-project bestaat uit minimaal 3 woningen

2.   op het aanvraagformulier is het juiste aantal te realiseren koopwoningen (en huur-woningen) vermeld.

3.   de CPO-groep wordt professioneel begeleid bij de realisatie van het CPO-project.

4.   op het moment van de subsidieaanvraag is nog geen bouwvergunning voor het CPO-project afgegeven door de gemeente, maar is de bouwgrond wel planologisch geregeld.

N.B.: Bovenstaande punten kunnen indien gewenst voorzien worden van toelichting. Van de punten 2 tot en met 4 kan ook volstaan worden met het aangeven dat naar mening van de gemeente deze gegevens op het aanvraagformulier juist zijn ingevuld.

Het college van burgemeester en wethouders van ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Datum: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿...

Handtekening: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.. burgemeester

Handtekening: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.. secretaris

Bijlage 4: Formulier vaststelling subsidiebudget Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap

Ondergetekende,

Naam vereniging: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Adres: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Postcode / Woonplaats: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.. Giro-/bankrekeningnummer: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

Kamer van Koophandel-ummer:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

Te bereiken op: Telefoonnummer:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..                        E-mail:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

Vraagt hierbij de eerder verleende subsidie op grond van de Beleidsregel collectief particulier opdrachtgeverschap vast te stellen.

1.   Naam CPO-project: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

2.   Datum en kenmerk van de eerder afgegeven beschikking tot subsidieverlening:

datum:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿ kenmerk:¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿..

3.   Datum van afgifte van de bouwvergunning voor het CPO-project (dag/maand/jaar): ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

4.   Overzicht van de gemaakt kosten in het voortraject van het CPO-project:

      Datum (van factuur):¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿. Specificatie kosten (omschrijving van de verschillende kostenposten, onderbouwing van de kosten en (totaal)bedrag (inclusief btw):¿.¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿      .¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿      ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.      ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

5.   Is de btw verrekenbaar voor de vereniging? (doorhalen wat niet van toepassing is)

Nee/ Ja

Indien ja: totaal btw-bedrag facturen ¿¿¿¿ euro

In verband met deze aanvraag heeft ondergetekende bijgevoegd:

-     kopie van de bouwvergunning voor het CPO-project

-     kopie van facturen en daarbij horende betalingsbewijzen (bank-/giro-afschriften) waaruit blijkt welke kosten er zijn gemaakt.

N.B:Uit de factuur moet blijken dat deze het CPO-project betreft en er moet duidelijk zijn van wie de factuur afkomstig is en om wat voor soort kosten het gaat.

Ondertekening

Met de ondertekening van dit aanvraagformulier verklaart de ondergetekende dat de in het overzicht vermelde kosten de kosten in het voortraject van het in deze aanvraag genoemde CPO-project betreffen. Als deze kosten in totaal lager zijn dan de eerder verleende subsidie, zal de subsidie worden vastgesteld op maximaal de in vorenstaand overzicht vermelde kosten. De teveel ontvangen subsidie dient te worden terugbetaald.

Ik (wij) verkla(a)r(en) dit formulier en de bijlagen naar waarheid te hebben ingevuld c.q. toegevoegd.

Namens de vereniging,

Datum: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

Naam en handtekening: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿. (voorzitter)

Deze aanvraag, inclusief alle bijlagen, sturen naar: Gedeputeerde Staten van Drenthe, ter attentie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 122, 9400 AC Assen.