Regeling vervallen per 14-04-2015

Nadere regels aan grafbedekking

Geldend van 21-06-2012 t/m 13-04-2015

Intitulé

Nadere regels aan grafbedekking

Nadere gestelde regels aan grafbedekking als uitwerking van art 18 van de op 23 februari 2012 door de raad vastgestelde Beheersverordening Gemeentelijke Begraafplaats Dronten

Nadere regels voor het aanvragen van de vergunning, de aard en afmetingen van de grafbedekking en de wijze van aanbrengen.

Vergunning grafbedekking

Een graf kan, na sluiting, worden voorzien van een tijdelijke- of een definitieve grafbedekking met of zonder gedenkteken (grafsteen). Verplicht is dit niet.

Voor het aanbrengen van uitsluitend plantjes is in principe geen aparte vergunning vereist. Zodra gebruik gemaakt wordt van vaste materialen zoals sierkeitjes, beeldjes, bordjes met naamaanduidingen, etc. dan is een vergunning wel verplicht.

Vergunning kan worden verleend door het college. De aanvraag kan uitsluitend schriftelijk worden gedaan door- of namens de rechthebbende van een particulier graf of de geregistreerde belanghebbende van een algemeen graf. Indien voor een graf binnen redelijke termijn (1 jaar) geen vergunning wordt aangevraagd, dan zal de gemeente zelf een grafbedekking aanbrengen. Deze grafbedekking kan dan bestaan uit gras of ander plantmateriaal.

Gedenkteken

Gedenktekens mogen op zijn vroegst 100 dagen nadat de begrafenis heeft plaatsgehad aangebracht worden. Op het moment van plaatsing mag de grond niet bevroren zijn.

Voor gedenktekens mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt, zoals natuursteen, metaal, keramiek, duurzame kunststoffen of een verduurzaamde houtsoort.

De onderdelen moeten vast aan het gedenkteken zijn verbonden.

Steenslag, losse stenen, grond en dergelijke zijn uitsluitend toegestaan indien deze materialen worden aangebracht op z.g. anti-worteldoek.

Indien een grafbedekking bestaat uit een compositie van losse elementen, dan dienen deze elementen aangebracht te worden op een betonnen plaat voorzien van hijsogen.

De lengte en de breedte van het gedenkteken mag de afmeting van het graf niet overschrijden.

Maatvoering

De maat van een graf bedraagt 190 x 90 cm; een kindergraf 150 x 70 cm. De tussenliggende strook van 30 cm moet vrij blijven.

Op een particulier graf mag aan het verst van het pad gelegen deel een staand gedenkteken worden opgericht van ten hoogste 90 x 90 x 10 cm. Het liggende gedeelte van het gedenkteken op het graf mag, met inbegrip van het staande gedeelte, ten hoogste 190 x 90 x 10 cm bedragen. Uitgezonderd van het staande gedeelte, mogen op het liggende gedeelte geen onderdelen worden aangebracht met een grotere hoogte dan 45 cm.

Op een kindergraf mag aan het verst van het pad gelegen deel een staand gedenkteken worden opgericht van ten hoogste 70 x 70 x 8 cm. Het liggende gedeelte van het gedenkteken op het graf mag, met inbegrip van het staande gedeelte, ten hoogste 150 x 70 x 8 cm bedragen. Uitgezonderd van het staande gedeelte, mogen op het liggende gedeelte geen onderdelen worden aangebracht met een grotere hoogte dan 35 cm.

Op een algemeen graf mag aan het verst van het pad gelegen deel een staand gedenkteken worden opgericht van ten hoogste 90 x 90 x 10 cm. Het liggende gedeelte van het gedenkteken op het graf mag, ten hoogste 90 x 90 x 10 cm bedragen, het dichtst bij het pad gelegen.

Een grafkelder kan maximaal 4 lijken bevatten (2x2). De afmeting van een keldergraf is 1.90 bij 1.80 meter (inwendige maat, de wanddikte mag maximaal 10 cm zijn). Op een grafkelder mag aan het verst van het pad gelegen deel een staand gedenkteken worden opgericht van ten hoogste 90 x 180 x 10 cm. Het liggende gedeelte van het gedenkteken op het graf mag, ten hoogste 190 x 180 x 10 cm bedragen.

In tegenstelling van wat hier boven is beschreven, is het wel toegestaan om zogenaamde veldkeien te plaatsen; de afmeting van een veldkei moet in proportie met het graf zijn.

Een urnengraf mag voorzien worden van een grafbedekking van 40x40 cm met een maximale hoogte van 40 cm. De dikte van de vloerplaat mag niet groter zijn dan 5 cm.

Losse bloemen en planten

Op een urnengraf mag geen beplanting worden aangebracht. Snijbloemen in steekvazen zijn wel toegestaan. Overige decoratie uitsluitend in overleg met de beheerder.

Een heggetje rondom een graf mag de begrenzing van het graf niet overschrijden en niet hoger zijn dan 30 cm.

Kunstbloemen en planten en overige voorwerpen op een graf die in een verwaarloosde staat verkeren kunnen door de beheerder worden verwijderd. Er kan geen aanspraak worden gedaan op schadevergoeding.

Artikelen zoals schepjes, harkjes, gieters, kaarsen, flessen lampolie, etc. mogen niet op of nabij het graf worden bewaard.

Dronten, 29 mei 2012