Beleidsregels voor het bij voorrang verdelen van woonruimte in sociale huursector in de gemeente Eemnes

Geldend van 26-09-2003 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels voor het bij voorrang verdelen van woonruimte in sociale huursector in de gemeente Eemnes

Artikel 1 Voorrangsregeling

  • 1 Voorrangskandidaten gaan voor op reguliere woningzoekenden mits aan de passendheidscriteria of eventuele aanvullende voorwaarden in de woningadvertentie wordt voldaan.

  • 2 Een voorrangsverklaring heeft een geldigheidsduur van 6 maanden. De geldigheidsduur kan door burgemeester en wethouders worden verlengd.

  • 3 Woningen worden aan voorrangskandidaten toegewezen op basis van de datum van de afgifte van de voorrangsverklaring. Indien de datum van afgifte gelijk is, wordt de woning toegewezen op basis van de datum van de aanvraag om voorrang.

Artikel 2 Uitsluiting van bepaalde huurwoningen

  • 1 Voorrangskandidaten kunnen op basis van hun voorrangsverklaring niet in aanmerking komen voor nieuwbouwwoningen.

  • 2 Uitsluiting van voorrangskandidaten voor een woning wordt vooraf in de woningadvertentie vermeld.

  • 3 Voorrangskandidaten kunnen op bedoelde woningen reageren op basis van hun eigen woonduur/leeftijd.

Artikel 3 Aanvullende criteria

  • 1 Een voorrangsaanvraag kan alleen gedaan worden door woningzoekenden die ingezetene zijn van het gewest Eemland. Deze regel geldt niet voor situaties van levensbedreiging als bedoeld in artikel 5.

  • 2 Bij beoordeling van een aanvraag om voorrang, spelen de navolgende elementen een rol:

    - Zelfredzaamheid: de mogelijkheden en kansen die woningzoekenden hebben om zelf in hun huisvesting te voorzien worden meegewogen.

    - Verwijtbaarheid: de woningzoekende treft geen blaam voor de ontstane situatie.

Artikel 4 Echtscheiding en beëindiging samenleving

  • 1 Voorrang kan worden verleend in een situatie van echtscheiding. Voorwaarde is een echtscheidingsvonnis van de rechtbank welke beschikking in het register van de burgerlijke stand is ingeschreven. Tevens moet er feitelijke zorg zijn over één of meerdere minderjarige kinderen en dient aangetoond te worden dat het onmogelijk is om in de echtelijke woning te blijven wonen.

  • 2 Het verzoek om voorrang moet worden ingediend binnen 6 maanden nadat de rechterlijke eindbeschikking waarin is bepaald dat het huwelijk is ontbonden, in het register van de burgerlijke stand is ingeschreven.

  • 3 Voor gevallen van “samenleving” worden de criteria (voor zover mogelijk) analoog toegepast indien:

    - Aantoonbaar is dat er sprake is geweest van samenleving voor de minimale duur van 1 jaar.

    - Aantoonbaar is dat de samenleving is beëindigd.

    In deze situatie dienen schriftelijke bewijsstukken te worden overlegd in de vorm van een notariële akte waaruit de verbreking van de samenleving blijkt.

  • 4 Wanneer uit de echtscheidingsstukken blijkt dat de ouders ook daadwerkelijk een regeling met betrekking tot co-ouderschap zijn overeengekomen, kan een voorrangsverklaring aan beide ouders afgegeven worden. Een dergelijke regeling wordt verondersteld wanneer de ouder minimaal gemiddeld 2 werkdagen per week de feitelijke zorg over het kind draagt. Regelingen voor weekendbezoeken vallen hier buiten. In deze situatie dienen schriftelijke bewijsstukken te worden overlegd waaruit co-ouderschap blijkt.

Artikel 5 Levensbedreigende situatie

  • 1 Voorrang kan worden verleend bij onaanvaardbare situaties waarbij het moet gaan om ernstige, levensbedreigende problemen in relatie tot de huidige woning, waarbij naar het oordeel van burgemeester en wethouders geen andere mogelijkheid bestaat om het woonruimteprobleem op te lossen.

  • 2 Van een levensbedreigende situatie is sprake indien met een politierapport kan worden aangetoond dat er sprake is geweest van zeer ernstige, direct tegen het leven gerichte mishandeling, terwijl er gegronde vrees is voor herhaling.

Artikel 6 Overmacht

Voorrang kan voorts worden verleend indien:

a. Een woningzoekende dringend behoefte heeft aan andere woonruimte in geval van dakloosheid door plotselinge overmacht. Hieronder wordt verstaan: dakloosheid als gevolg van het onbewoonbaar raken van de woning door een calamiteit, zoals brand, of ernstige beschadiging van de woning.

b. Een woningzoekende dakloos is na beëindiging van een opname in een psychiatrische inrichting. Voorwaarde is dat men vóór opname zelfstandig gehuisvest was in Eemnes.

Artikel 7 Medische indicatie

Voorrang kan worden verleend vanwege een medische indicatie. In verband hiermee dient de huidige woning blijvend ongeschikt te zijn en aanpassing van de woning in het kader van de WVG levert een onaanvaardbare hoge investering op.

Artikel 8 WVG

Aangepaste woningen worden met voorrang toegewezen aan kandidaten met een WVG-indicatie.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van B&W van 9 september 2003
de secretaris,                             de burgemeester,
 
 
J.A. de Bruijn                               Mr. J.G. Bijl