Beleidregels en uitvoeringsregels Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Eemnes

Geldend van 23-06-2012 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels en uitvoeringsregels Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Eemnes

Voor u ligt de bundeling van de beleidsdoelstellingen en de prestatie-indicatoren van alle subsidies Maatschappelijke Ontwikkeling. Alvorens de resultaten en de effecten te beschrijven, volgt hieronder de aanleiding, alsmede een korte uitleg over wat beleidsregels en uitvoeringsregels zijn en hun plaats binnen het gehele subsidieproces.

Aanleiding

De aanleiding van het formuleren van beleidsregels en uitvoeringsregels is de wens van de gemeenteraad en het college om helder en transparant subsidiebeleid te formuleren.

Ten grondslag aan deze wens ligt het rekenkameronderzoek Subsidiebeleid, dat is vastgesteld in de Gemeenteraadsvergadering van 31 mei 2010. Uit het onderzoek komt naar voren dat de gemeente Eemnes te algemene beleidskaders heeft geformuleerd en dat de kaders niet genoeg zijn geconcretiseerd in subdoelstellingen en prestatie-indicatoren. Eveneens is vastgesteld dat het huidige subsidiebeleid niet transparant genoeg is en een meer heldere formulering van toetsingscriteria noodzakelijk is.

Beleidsregels, uitvoeringsregels en de Algemene Subsidieverordening

Wat zijn nu beleidsregels, wat zijn uitvoeringsregels en wat is hun plaats binnen het subsidieproces?

Kort samengevat betreft het subsidieproces de interactie tussen de aanvrager van de subsidie en de gemeente die subsidie beschikbaar stelt. De gemeente formuleert doelen en heeft budget om die doelen door anderen te laten uitvoeren. De instelling doet een aanvraag op basis van de doelen die de gemeente heeft opgesteld.

De Algemene Subsidieverordening gemeente Eemnes 2011, in werking getreden op 09 april 2011 en de juridische grondslag voor de verlening van subsidies, geeft als omschrijving voor beleidsregels:

“een bij raadsbesluit vastgestelde, algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan”

Alle subsidies Maatschappelijke Ontwikkeling zijn onder te brengen in zes beleidsregels, die ieder voor zich van hoofddoelen zijn voorzien. Dit geheel noemen wij de beleidsregels. Deze zes beleidsregels met hoofddoelstellingen zijn de kaders van het subsidiebeleid. Daar uw raad een kaderstellende functie heeft, is de vaststelling van de beleidsregels en de daaraan verbonden hoofddoelstellingen een raadsbevoegdheid.

De Algemene Subsidieverordening gemeente Eemnes 2011 geeft als omschrijving voor uitvoeringsregels:

“een beschrijving van een gesubsidieerde activiteit waarin nadere regels zijn opgenomen betreffende de verstrekking van de subsidie”

Het bepalen van de regels ter uitvoering van de kaders is een collegebevoegdheid. Op basis van de beleidsregels hebben wij nadere criteria geformuleerd waar bij de beoordeling van aanvragen aan getoetst wordt. Naast deze nog enigszins algemeen geformuleerde criteria, formuleert het college bij elke subsidierelatie meer specifieke doelstellingen, alsmede de te leveren prestaties van de subsidieontvangende instelling. De criteria en de per subsidierelatie beschreven doelen en prestaties betreffen gezamenlijk de uitvoeringsregels. In het document zijn de beleidsregels en de uitvoeringsregels duidelijk van elkaar gescheiden.

De wettelijke grondslag van het subsidiebeleid is - zoals hierboven kort geïntroduceerd - vastgelegd in de Algemene Subsidieverordening Eemnes. De verordening bevat de regels omtrent bevoegdheden, weigeringgronden, aanvraagtermijnen, indexeringen, beslistermijnen etc. ,  alsmede de regels voor wat betreft de aanvraag van de subsidies en de verlening & vaststelling van subsidies.

Resultaat

Het bundelen van de beleidsdoelstellingen en het inzichtelijk maken van de prestatie-indicatoren als afgeleide van de doelstellingen hebben gezamenlijk geresulteerd in de beleidsregels en uitvoeringsregels van de gemeente Eemnes.

De aanbevelingen van de rekenkamercommissie zijn leidend geweest tijdens het realiseren van de regels, met als resultaat transparant subsidiebeleid, heldere doelstellingen en meer concrete prestatie-indicatoren voor de subsidieontvangende instellingen. Het effect is betere beleidssturing vanuit de gemeente naar de subsidieontvangers. De subsidieontvangers weten beter wat van hen verwacht wordt en kunnen zodoende meer doelmatig en doeltreffend uitvoering geven aan hun activiteiten. Het gevolg voor de inwoners van Eemnes is dat zij meer doelmatige en meer doeltreffende dienstverlening ervaren.

Dit document is tevens een startdocument. De beleids- en uitvoeringsregels betreffen een verzameling van bestaande beleidsdoelen en bestaande concretiseringen van de subsidierelaties. Welke subsidierelaties voldoende geconcretiseerd zijn en welke subsidierelaties wellicht aanscherping verdienen zijn vragen die dankzij dit document naar voren kunnen komen. Waar aanscherping mogelijk is en noodzakelijk wordt geacht, volgen gesprekken met de subsidie-instellingen om deze aanscherpingen te realiseren, ten behoeve van concreet en transparant subsidiebeleid.

Subsidies in Eemnes

Bij elke te ontvangen subsidie gelden de volgende, algemene regels:

1)      De subsidie komt voornamelijk ten goede aan Eemnesser ingezetenen

2)      Het te ontvangen subsidiebedrag betreft een redelijk bedrag ten opzichte van het aantal deelnemers

3)      Het is van belang dat subsidieontvangende instellingen bij gesubsidieerde activiteiten standaard vermelden dat de gemeente subsidieert.

4)      De activiteit vindt in principe plaats in Eemnes

5)      Bij de gesubsidieerde activiteit is het wenselijk eveneens een eigen bijdrage te vragen, waarbij rekening wordt gehouden met de draagkracht van de deelnemers.

Andere belangrijke subsidievoorwaarden zijn reeds vernoemd in de Algemene Subsidieverordening.

Leeswijzer

In het vervolg vindt u allereerst de onderdelen van de programmabegroting die voor het subsidiebeleid van Eemnes relevant zijn. Ook worden de beleidsregels genoemd met daarachter de oorsprong in de programmabegroting. Deze beleidsregels komen vervolgens één voor één aan bod.

Per beleidsregel worden de hoofddoelstellingen genoemd. Vervolgens worden de uitvoeringsregels van die beleidsregel genoemd, bestaande uit algemene criteria en het overzicht van de subsidies die behoren bij die beleidsregel. Bij het overzicht van de subsidies worden eerst de incidentele subsidiemogelijkheden genoemd en vervolgens de meerjarige subsidies. Op deze manier treft u alle zes beleidsregels inclusief de uitvoeringsregels.

In de bijlage vindt u de aanvraagformulieren voor het aanvragen en vaststellen van meerjarige en incidentele subsidies.

 

Artikel 1

Beleidsregel 1

GEZONDHEID: Bevordering van de gezondheid

Gezondheid bestaat uit fysieke en mentale gezondheid. Fysiek wil zeggen: fit door sport of bewegen, gezonde voeding en met zorg voor het lichaam. Mentale gezondheid gaat om ontmoeting, ontspanning en psychosociaal vitaal zijn.

Hoofddoelstellingen

-          Stimuleren sport en bewegen.

-          Vitaal ouder worden.

-          Vroegsignalering risicojeugd.

-          Preventie alcoholgebruik jeugd en preventie riskant alcoholgebruik.

-          Preventie overgewicht en bewegingsarmoede.

-          Preventie depressie en eenzaamheid.

 

Uitvoeringsregels:

Criteria

-          Organiseren en faciliteren van sport en bewegingsactiviteiten overeenkomstig eigen keuze en aanleg met aandacht voor jeugdigen en achterstandsgroepen.

-          Activiteiten gericht op speerpunten van de gezondheidsnota: schadelijk alcoholgebruik, overgewicht en bewegingsarmoede, psychische problematiek, vitaal ouder worden, gezonde voeding en vroegtijdige signalering risicojeugd.

-          Activiteiten gericht op mensen met een fysieke, sociale of psychische beperking.

-          Preventie van psychische ziekten.

-          Geven van informatie, advies en het doorverwijzen van personen op het gebied van opvoeden en opgroeien van kinderen van 0-23 jaar.

Kernthema’s:

Alcohol, genotmiddelen, bewegen, sport, voeding, ouderengezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, milieu, overgewicht, risicojeugd, respijtzorg, ontmoeting, eenzaamheid en psychosociale hulp.

Onder deze beleidsregel vallen de volgende subsidies:

-          Investeringssubsidies sportverenigingen

-          Badmintonvereniging Eemnes

-          Basketbalvereniging Eem’78

-          EGV

-          Voleem

-          Stimulering jeugdsport

-          Projectsubsidie Aangepast Sporten

Middels (rijks)bijdragen wordt voldaan aan de kernthema’s die te maken hebben met de uitvoering van de gezondheidsnota, de jeugdgezondheidszorg en de ouderengezondheidszorg. Dit betreffen geen subsidies en zijn als zodanig niet opgenomen in onderstaand overzicht van de subsidierelaties. Daarnaast dragen vele andere subsidies eveneens bij aan de beleidsregel Bevordering van de gezondheid. Deze subsidies worden hier niet genoemd omdat zij voornamelijk vallen onder een andere beleidsregel. Bij het overzicht van de subsidies wordt onder het kopje neveneffecten wel genoemd dat dergelijke subsidies eveneens bijdragen aan gezondheid.

 

Artikel 2

Beleidsregel 2

PARTICIPATIE: Bevorderen maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid

Maatschappelijke participatie kan bevorderd worden door emancipatie en door alle mensen zoveel mogelijk de mogelijkheid te geven naar eigen keuze en vermogen mee te kunnen doen. Zelfredzaamheid ontstaat eveneens door inclusief beleid en dankzij gerichte activiteiten die mensen praktische tools aanreiken, bewegingsvrijheid geven en mentale barrières doen slechten. Eigen verantwoordelijkheid is het uitgangspunt, waar nodig worden mensen ondersteund in het kunnen nemen daarvan.

Hoofddoelstellingen:

-          Stimuleren van emancipatorische, maatschappelijke en individuele ontwikkeling.

-          Activeren en faciliteren van alle inwoners om zoveel mogelijk te kunnen participeren.

Uitvoeringsregels

Criteria

-          Activiteiten en informatievoorziening gericht op het bevorderen dat mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven behouden.

-          Activiteiten en informatievoorziening gericht op het bevorderen dat mensen zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving kunnen functioneren.

-          Activiteiten gericht op bewegingsstimulering, valpreventie, depressiepreventie en preventie eenzaamheid, aandacht voor ouderenhuisvesting.

-          Bevorderen van een evenwichtig, pluriform, toegankelijk en kwalitatief goed aanbod van informatie.

-          Activiteiten ter ondersteuning en waardering van vrijwilligers en mantelzorgers inclusief respijtzorg.

-          Activiteiten gericht op mensen met een fysieke, sociale, verstandelijke of psychische beperking

-          Ondersteunen, begeleiden en behandelen van mensen bij het oplossen van en leren omgaan met problemen en verstoringen in het sociale leven.

-          Blijvende scholing en ondersteuning verzorgen voor oud leerlingen in de categorie Moeilijk Lerende Kinderen en Zeer Moeilijk Lerende Kinderen.

-          Preventie en aanpak huiselijk geweld voor slachtoffers en daders, inclusief opvang.

-          Verslaafdenopvang en hulpverlening.

-          Bieden van maatschappelijke opvang en begeleiding voor dak- en thuislozen.

Kernthema’s

Participatie, activering, ontmoeting, informatisering, emancipatie, mantelzorg(ondersteuning), vrijwilligers, volwasseneneducatie, eenzaamheid, depressie, valpreventie, mensen met beperkingen, huiselijk geweld, opvang, verslaafden.

Subsidies die onder deze beleidsregel vallen:

-          Versa Mantelzorg & VTH

-          St. Alzheimer

-          Art. 1

-          Parkinson Vereniging

-          Stade

-          ASHG

-          Beweging 3.0 AMW & Huiselijk geweld

-          GGD huiselijke geweld

-          Gooise Sport en Recreatie st. Gehandicapten

-          Ned. Vereniging Blinden en Slechtzienden

-          Zorg in’t Gooi

-          PGE

-          Speel-o-theek ’t Gooi

-          Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland

-          St. Jozefzorg

-          St. Rolstoelbus ’t Gooi

-          EHBO Eemnes

-          Slachtofferhulp Eemland

-          Arkin

-          RIBW

De incidentele subsidie voor kleinschalige buurtactiviteiten staat onder beleidsregel 3 genoemd.

 

Artikel 3

Beleidsregel 3

GEMEENSCHAP: Bijdrage leveren aan een levendige gemeenschap en sociale cohesie

Sociale samenhang draagt bij aan het bevorderen van het welbevinden van mensen in hun leefomgeving. Bovendien wordt de zorg en ondersteuning voor elkaar eenvoudiger als mensen elkaar kennen en ontmoeten.

Hoofddoelstellingen

-          Bevorderen van de sociale samenhang en de leefbaarheid in het dorp, de wijken en de buurten.

-          Stimuleren van een klimaat waarin sociale relaties tussen betrokken burgers tot stand kunnen komen.

-          Waarderen, stimuleren en ondersteunen van vrijwilligers en hun organisaties ten behoeve van erkenning voor hun verrichtingen en ten behoeve van het vergroten van het gemeenschapsgevoel en de leefbaarheid.

Uitvoeringsregels

Criteria

-          Geven van informatie, advies en het stimuleren van initiatieven ten behoeve van het ontplooien van sociaal maatschappelijke activiteiten.

-          Bevorderen van samenhang, integratie en vitalisering van de bewoners in hun fysieke en sociale omgeving.

o        Ontmoetingsactiviteiten bieden.

o        Ontplooiingsactiviteiten bieden.

-          Stimuleren van een zinvolle vrijetijdsbesteding en een volwaardige participatie in het maatschappelijk leven c.q. door het beschikbaar stellen en het in stand houden van gemeentelijk accommodaties voor deze functie.

-          Contactactiviteiten gericht op het bereiken van individuen en groepen.

-          Het ondersteunen van toeristisch-recreatieve voorzieningen en activiteiten, van plaatselijke (folkloristische, culturele) evenementen en manifestaties, van niet-commerciële BEL-promotie initiatieven en van het vieren c.q. het houden van nationale feest- en gedenkdagen.

-          Het bij bijzondere gelegenheden tot uitdrukking brengen van de gemeentelijke waardering voor de inzet van de in de gemeente gevestigde en werkzame verenigingen en instellingen.

-          Een goed verdeeld aanbod van goed onderhouden speelvoorzieningen in de buitenruimte.

-          Bieden van een veilige, schone en groene leefomgeving met een hoog voorzieningsniveau.

-          Netwerkactiviteiten gericht op samenwerking en versterking.

 

Kernthema’s

Vrijwilligerswerk, toerisme, jubilea, speelvoorzieningen, bibliotheek, cohesie, ontmoeting, ontplooiing.

Subsidies die onder deze beleidsregel vallen:

-          Incidentele subsidies kleinschalige buurtactiviteiten

-          Comité Eemnesser Koeientrofee

-          Feestcomité

-          Jubilea regeling

Middels (rijks)bijdragen (geen subsidies) wordt voldaan aan de kernthema’s die te maken hebben met speelvoorzieningen en toerisme. Dit betreffen geen subsidies en zijn als zodanig daarom niet opgenomen in onderstaand overzicht van de subsidierelaties.

Vele subsidies die onder andere beleidsregels vallen hebben als neveneffect het bijdragen aan een levendige gemeenschap en sociale cohesie.

 

Artikel 4

Beleidsregel 4

KUNST&CULTUUR: Bevordering kunst & cultuurparticipatie en vergroten kunst & cultuur aanbod

Uitingen van kunst en cultuur zijn van waarde voor mensen. Kunst leert anders kijken, luisteren en denken. Het cultureel erfgoed geeft een beeld van de samenleving in het verleden of het heden. Kunst en cultuur kunnen ervoor zorgen dat de ene plaats zich onderscheid van de andere. Daarom dragen ze bij aan een de eigen identiteit van, binding met en sociale samenhang in een gemeente.

 

Hoofddoelstellingen

-          Stimuleren van creatieve en culturele ontplooiing van de inwoners en zorgdragen voor een gevarieerd aanbod van professionele en amateuristische kunst en cultuur.

-          Bevorderen van een aantrekkelijk en divers aanbod van culturele activiteiten voor inwoners en recreanten/toeristen.

-          Bevorderen van deelname aan het vrije verkeer van informatievoorziening.

 

Uitvoeringsregels

Criteria

-          Bijdragen aan het behoud van de historie en de cultuur van het dorp.

-          Vergroten van de kennis van de regionale geschiedenis.

-          Onderhouden historisch archief.

-          Kennis van een breed scala aan cultuurdragers.

-          Vrij kennis kunnen nemen van informatie om zelfstandig een opinie te kunnen vormen

-          Een evenwichtig, pluriform en kwalitatief hoog aanbod van informatie en uit het bibliotheekwerk voortvloeiende activiteiten.

-          Voorwaarden scheppen voor een evenwichtig, pluriform, toereikend, toegankelijk en actueel aanbod van informatie.

-          Organisaties die zich richten op kunst, cultuur en/of regionaal geschiedkundige activiteiten

-          Activiteiten voor verschillende doelgroepen organiseren ten behoeve van sociale cohesie, kennis, kunst en cultuur.

-          Bevorderen van het beoefenen van kunstdisciplines door de jeugd.

Kernthema’s

Bibliotheek, theater, musea, cultuur, kunst, historie, informatie, kennis.

Onder deze beleidsregel vallen de volgende subsidies:

-          Incidentele subsidies Kunst en Cultuur

-          Bibliotheek

-          Volkskerstzang

-          Deo et Arti

-          Singer

-          SVOL

-          Radio 6FM

 

Artikel 5

Beleidsregel 5

OUDERENBELEID: Bevorderen dat senioren zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving kunnen functioneren.

In het verlengde van de voorgaande beleidsregel omtrent participatie schenkt de gemeente Eemnes graag extra aandacht aan het bevorderen van zelfredzaamheid van ouderen.

Hoofddoelstellingen:

-          Stimuleren van emancipatorische, maatschappelijke en individuele ontwikkeling.

-          Activeren en faciliteren van ouderen om zoveel mogelijk te kunnen participeren.

 

Uitvoeringsregels

Criteria

-          Activiteiten en informatievoorziening gericht op het bevorderen dat mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven behouden.

-          Activiteiten en informatievoorziening gericht op het bevorderen dat mensen zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving kunnen functioneren.

-          De lokale voorzieningen sluiten aan bij de vraag en de behoefte van ouderen.

-          Activiteiten gericht op bewegingsstimulering, valpreventie, depressiepreventie en preventie eenzaamheid, aandacht voor ouderenhuisvesting.

-          Bevorderen van een evenwichtig, pluriform, toegankelijk en kwalitatief goed aanbod van informatie.

-          Activiteiten ter ondersteuning en waardering van vrijwilligers en mantelzorgers inclusief respijtzorg.

-          Activiteiten gericht op mensen met een fysieke, sociale, verstandelijke of psychische beperking

-          Maaltijdverzorging, taxivervoer en servicedienst ouderen, preventief huisbezoek ouderen.

Kernthema’s

Participatie, activering, ontmoeting, informatisering, emancipatie, mantelzorg(ondersteuning), vrijwilligers, eenzaamheid, depressie, valpreventie, ouderenhuisvesting, mensen met beperkingen, servicedienst ouderen, huisbezoek, maaltijdverzorging.

Onder deze beleidsregel vallen de volgende subsidies:

-          Versa Welzijn Ouderen

-          Stichting Gilde Noord

-          Stichting Vier het leven

 

Artikel 6

Beleidsregel 6

JEUGD: Bouwen aan de toekomst met jeugd en jongerenwerk

Jeugdbeleid betreft een verzameling van activiteiten die in alle andere beleidsregels voorkomen, alleen dan gericht op iedereen onder de 24 jaar. Gezondheid, maatschappelijke participatie, sociale cohesie en kunst & cultuur hebben allemaal betrekking op jeugdigen, hun opgroeien en hun later functioneren als volwassen burger.

Hoofdoelstellingen

-          Effectieve signalering en aanpak van risico’s die kinderen lopen op een achterstand.

-          Het stimuleren en het in stand houden van de doorgaande ontwikkelingslijn 0 – 6 jaar.

-          Een gewaarborgde veilige en stimulerende omgeving in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven tot stand brengen.

-          Bevorderen van de persoonlijke en sociale ontwikkeling door het stimuleren van actieve deelname aan jeugd- en jongerenactiviteiten, waarin educatie en/of opvoedkundige aspecten een onderdeel vormen.

-          Bereiken van individuen en groepen die achterblijven in hun sociale en maatschappelijke participatie, o.a. de doelgroepen kinderen (0-12), tieners (12-16) en jongeren (16+).

 

Uitvoeringsregels

Criteria

-          Achterstanden bij kinderen voorkomen en effectief aanpakken middels de uitvoering wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE).

-          Bevorderen van een diversiteit in aanbod van jeugd en jongerenactiviteiten.

-          Eigentijds activiteitenaanbod voor jongeren die zich op een veilige manier en binnen de wettelijke kaders kunnen vermaken, waarbij de activiteiten onder andere sportief en cultureel van aard zijn en deels vanuit de jongeren zelf geïnitieerd worden.

-          Verstrekken van informatie en ondersteuning met betrekking tot de onderwerpen opvoeden en opgroeien aan ouders, kinderen, jongeren tot 23 jaar en professionals.

-          Versterken van de betrokkenheid van de jeugd bij de ontwikkelingen in hun leefomgeving.

-          Bevorderen van kennis en bewustmaking omtrent het belang van natuur en milieu op de Eemnesser basisscholen.

Kernthema’s:

-          Kinderopvang, peuterspeelzalen, opvoeden, opgroeien, jeugdbeleid, ontmoeting, ontplooiing, zelfstandigheid, signalering, ontwikkeling.

Onder deze beleidsregel vallen de volgende subsidies:

-          Versa Welzijn Jongerenwerk

-          Spookbos

-          Halt

-          Beweging 3.0 Opgroeien in Eemnes

-          Sociaal Cultureel Werk de Hilt

-          Kunsteducatie Kunst Centraal

-          Peuterspeelzaal Woelwaters

-          Peuterspeelzaal Stichting Belhamels

 

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de gemeenteraad in de vergadering van 21 mei 2012.

Bijlage Bijlagen

Aanvraagformulier subsidie

Vaststellingsformulier subsidie