3 Werktijdenregeling

Geldend van 01-01-2017 t/m heden

Intitulé

3 Werktijdenregeling

Inhoudsopgave

· Artikel 1 Begripsbepalingen

· Artikel 2 Toepassing

· Artikel 3 Werkweek

· Artikel 4 Varianten werktijden

· Artikel 5 Variabele werktijden

· Artikel 6 Aanvang en einde werktijden

· Artikel 7 Pauze

· Artikel 8 Bedrijfstijden

· Artikel 9 Beschikbaarheidsdienst

· Artikel 10 Buitendagvenstervergoeding

· Artikel 11 Bijzondere regeling voor de werktijden

· Artikel 12 Doktersbezoek

· Artikel 13 Onvoorziene gevallen

· Artikel 14 Citeertitel en inwerkingtreding

· Bijlage 1: Functies onder de bijzondere regeling

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

a. GAR:

de Gemeentelijke Arbeidsvoorwaardenregeling, zoals vastgelegd en nadien gewijzigd in de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten (CAR) en de Uitwerkingsovereenkomst (UWO), alsmede de lokaal vastgestelde rechtspositieregelingen;

b. medewerker:

de ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, onder a, van de GAR en de werknemer waarmee ingevolge artikel 2:5 van de GAR een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht is aangegaan;

c. feitelijke arbeidsduur per dag:

de arbeidsduur zoals die (volgens rooster) voor de medewerker voor een bepaalde dag is vastgesteld;

d. feitelijke arbeidsduur per week:

de arbeidsduur zoals die (volgens rooster) voor de medewerker voor een bepaalde week is vastgesteld;

e. formele arbeidsduur per week:

de arbeidsduur volgens de aanstelling;

f. variabele werktijden:

werktijden waarbij de aanvangs- en eindtijd niet vooraf zijn vastgelegd;

g. dagvenster:

de uren waarbinnen variabel gewerkt kan worden, zoals bedoeld in artikel 4:2, eerste en tweede lid, van de GAR. Het dagvenster loopt van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 22.00 uur;

h. volledige betrekking:

de volledige betrekking zoals bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, onder k, van de GAR;

i. contacttijden:

vaste tijdsblokken die de leidinggevende kan aanwijzen en waarop de medewerker aanwezig, beschikbaar of bereikbaar moet zijn;

j. adequate bezetting:

een zodanige bezetting van een afdeling of een team dat bedrijfsvoering op het gewenste kwaliteitsniveau is verzekerd. De adequate bezetting wordt in het concern-, afdelings- of teamplan vastgelegd;

k. brugdag:

een dag die ligt tussen twee dagen waarop geen arbeid wordt verricht, jaarlijks door het college vast te stellen in overleg met de Ondernemingsraad.

Artikel 2 Toepassing

Lid 1

De Werktijdenregeling gemeente Emmen 2015 is van toepassing op alle medewerkers van de gemeente Emmen. De regeling voorziet in de standaardregeling voor de werktijden, zoals bedoeld in paragraaf 1 van hoofdstuk 4 van de GAR, en de bijzondere regeling voor de werktijden, zoals bedoeld in paragraaf 2 van hoofdstuk 4 van de GAR.

Lid 2

De standaardregeling voor de werktijden is van toepassing op de medewerker van wie de werktijd niet eenzijdig door het college wordt vastgesteld.

Lid 3

De bijzondere regeling voor de werktijden is van toepassing op de medewerker van wie de werktijd eenzijdig door het college wordt vastgesteld.

Artikel 3 Werkweek

Lid 1

Voor een medewerker met een volledige betrekking geldt een formele arbeidsduur van 36 uur per week en arbeidsduur van ten hoogste 1823,7 uur per jaar.

Lid 2

Indien de aard van de werkzaamheden dit vordert kan het college, met inachtneming van het bepaalde in artikel 4:2 van de GAR, de feitelijke arbeidsduur per week vaststellen op een andere omvang dan de formele arbeidsduur.

Artikel 4 Varianten werktijden

Lid 1

Iedere medewerker heeft om het bepaalde in artikel 3 te realiseren in beginsel de mogelijkheid zijn eigen werktijden te kiezen, met inachtneming van het dienstbelang. Verschillende varianten in werktijden zijn mogelijk, te weten:

a. 4 werkdagen van 9 uur per week;

b. 4 werkdagen van 8 uur en 1 werkdag van 4 uur per week;

c. 5 werkdagen van 7,2 uur per week;

d. 5 werkdagen van 8 uur in de ene week, gevolgd door 4 werkdagen van 8 uur in de volgende week;

e. 5 werkdagen van 8 uur met op jaarbasis 202,6 ingeroosterde compensatie-uren, waarbij rekening moet worden gehouden met de in sub f genoemde bepalingen;

f. 5 werkdagen van 8 uur met op jaarbasis 202,6 compensatie-uren. Deze kunnen uitsluitend in het lopende jaar vrij opgenomen worden. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor de collectieve sluitingsdagen. Wanneer bij het begin van het volgende jaar niet aan deze verplichting is voldaan, worden ze geacht te zijn opgenomen.

Bij gehele en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid wegens ziekte langer dan 30 kalenderdagen wordt geacht, dat vanaf dat tijdstip en zolang de situatie zich voordoet, de arbeidsduur 36 uur per week (7,2 uur per werkdag) bedraagt, als gevolg waarvan de opbouw van compensatie-uren wordt gestaakt;

g. seizoensgebonden tijden, afhankelijk van het bedrijfsproces bijvoorbeeld ’s zomers 42 uur gemiddeld per week en ’s winters 30 uur per week.

Uitgangspunt is dat voor een optimale interne en externe dienstverlening, de gemeente goed bereikbaar is. De leidinggevende bepaalt voor de afdeling of het team de normen voor een adequate bezetting. Dienstonderdelen met openingstijden voor het publiek dienen gedurende de daarvoor vastgestelde openingstijden, zodanig bezet te zijn dat de dienstverlening is gewaarborgd. De gekozen variant geldt voor de periode van één jaar, tenzij de omstandigheden welke tot die keuze heeft geleid zijn gewijzigd.

Lid 2

In overleg met de leidinggevende wordt de werktijdenvariant vastgesteld.

Artikel 5 Variabele werktijden

Lid 1

De medewerker is, wanneer de aard van de werkzaamheden dit toelaat, zoveel mogelijk werkzaam volgens het systeem van variabele werktijden.

Lid 2

Onder variabele werktijden wordt verstaan: de mogelijkheid van de medewerker om in overleg met de leidinggevende, binnen bepaalde grenzen, het tijdstip van aanvang en beëindiging, alsmede de duur van de werkzaamheden, zelf te bepalen.

Lid 3

De werkzaamheden van de medewerker worden, ingevolge artikel 4:2, eerste en tweede lid, van de GAR, verricht op tijden binnen het dagvenster. Het dagvenster loopt van maandag tot en met vrijdag tussen 7:00 en 22:00 uur.

Lid 4

De werktijden van de medewerker die geen gebruik maakt van het systeem van variabele werktijden, worden bepaald door het college met inachtneming van het gestelde in deze regeling.

Artikel 6 Aanvang en einde werktijden

a. De werktijd kan niet eerder aanvangen dan 7.00 uur en niet later eindigen dan 22.00 uur, met inachtneming van het bepaalde in de Arbeidstijdenwet.

b. De leidinggevende kan eisen stellen aan een minimale aanwezigheid, beschikbaarheid of bereikbaarheid van de medewerker op bepaalde vaste tijden. Deze contacttijden (van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur) kan de leidinggevende opleggen.

Artikel 7 Pauze

Pauzes kunnen worden genomen volgens de bepalingen van de Arbeidstijdenwet. Bij een werktijd langer dan 5,5 uur moet een pauze van minimaal 30 minuten worden opgenomen. Deze mag worden opgesplitst in twee maal een kwartier. Bij een werktijd van langer dan 10 uur moet een pauze van minimaal 45 minuten worden opgenomen.

Artikel 8 Bedrijfstijden

De bedrijfstijden liggen tussen 07.00 uur en 18.00 uur. Dit betekent dat na 18.00 uur in beginsel niet meer in de bedrijfsruimten van de gemeente Emmen gewerkt kan worden, tenzij daar specifieke afspraken over zijn gemaakt tussen de medewerker en de leidinggevende.

Artikel 9 Beschikbaarheidsdienst

Lid 1

Aan de medewerker kan beschikbaarheidsdienst worden opgedragen. Onder beschikbaarheidsdienst wordt verstaan de verplichting van de medewerker om beschikbaar te zijn buiten de voor zijn functie vastgestelde werktijden, zoals bedoeld in artikel 2:1B, tweede lid, onder c, van de GAR.

Lid 2

De medewerker kan met beschikbaarheidsdienst worden belast:

a. op een zaterdag en/of een zondag;

b. gedurende één of meer van de overige dagen van de week;

c. gedurende een kalenderweek.

Lid 3

Beschikbaarheidsdienst kan in een tijdvak van twaalf opeenvolgende weken in de regel worden opgedragen:

a. voor ten hoogste vier zaterdagen en daarop aansluitende zondagen, met dien verstande dat de daarop volgende zaterdag en zondag geen beschikbaarheidsdienst wordt verricht:

b. voor ten hoogste vier zaterdagen of vier zondagen, indien de daarop volgende zaterdag, respectievelijk zondag, geen beschikbaarheidsdiensten worden verricht:

c. voor andere dan de onder a. en b. genoemde dagen, voor ten hoogste 28 dagen en gedurende niet meer dan zes opeenvolgende dagen, met dien verstande dat na afloop van deze dienst eenzelfde aantal dagen als welke deze dienst heeft geduurd, geen beschikbaarheidsdienst wordt verricht:

d. voor ten hoogste vier kalenderweken, met dien verstande, dat tussen twee weken zodanige dienst tenminste één week geen beschikbaarheidsdienst wordt verricht.

Artikel 10 Buitendagvenstervergoeding

Lid 1

De medewerker die valt onder de standaardregeling voor de werktijden en die door het college is aangewezen om arbeid te verrichten buiten het dagvenster zoals bedoeld in artikel 4:2, tweede lid, van de GAR, heeft recht op een buitendagvenstervergoeding overeenkomstig artikel 3:8 van de GAR.

Lid 2

De buitendagvenstervergoeding bedraagt:

· 50% van het uurloon van de medewerker over de gewerkte uren buiten het dagvenster tussen maandag 00:00 uur en vrijdag 24:00 uur;

· 75% van het uurloon van de medewerker over de uren gewerkt op zaterdag;

· 100% van het uurloon van de medewerker over de uren gewerkt op zondag en op de feestdagen genoemd in artikel 4:5, derde lid, van de GAR.

Lid 3

De gewerkte uren buiten het dagvenster worden enkel in tijd gecompenseerd. De medewerker maakt afspraken met de leidinggevende met betrekking tot het opnemen van deze te compenseren uren.

Lid 4

De medewerker die een functie bekleedt waaraan een functieschaal 11 of hoger verbonden is heeft overeenkomstig artikel 3:8, derde lid, van de GAR, geen recht op een buitendagvenstervergoeding.

Artikel 11 Bijzondere regeling voor de werktijden

Lid 1

Dit artikel is van toepassing op de medewerker van wie de werktijd eenzijdig wordt vastgesteld door het college, zoals bedoeld in artikel 4:3 van de GAR.

Lid 2

Functies of functiegroepen die vallen onder de bijzondere regeling voor werktijden kunnen door het college bij afzonderlijk besluit worden vastgesteld.

Lid 3

De functies die vallen onder de Bijzondere regeling voor de werktijden zijn opgenomen in bijlage 1.

Artikel 12 Doktersbezoek

Lid 1

Het bezoek aan de dokter, tandarts, ziekenhuis e.d. vindt plaats in eigen tijd.

Lid 2

Wanneer het niet mogelijk is om een bezoek als bedoeld in het eerste lid buiten de werktijden plaats te laten vinden, treden leidinggevende en medewerker in overleg om tot een passende oplossing te komen.

Artikel 13 Onvoorziene gevallen

Voor gevallen waarin deze regeling niet of niet naar billijkheid voorziet, kan het college een nadere voorziening treffen.

Artikel 14 Citeertitel en inwerkingtreding

Lid 1

Deze regeling kan worden aangehaald als ”Werktijdenregeling gemeente Emmen 2015”.

Lid 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Lid 3

Met de invoering van deze regeling vervalt de ”Werktijdenregeling”.

Ondertekening

Bijlage 1: Functies onder de bijzondere regeling

Onder de bijzondere regeling vallen medewerkers waarvan de individuele werktijden eenzijdig door het college worden vastgesteld. De medewerkers hebben geen tot weinig zeggenschap over hun werktijden. Alleen het feit dat iemand in een rooster werkt is nog geen reden om onder de bijzondere regeling te vallen daar bijvoorbeeld zelfroostering of onderlinge ruiling kan zorgen voor enige zeggenschap.

De onderstaande functies komen in aanmerking voor de bijzondere regeling.

Afdeling Dorpen en Wijken

· Mdw. toezicht (opzichter), functiecode: 8081010

· Mdw. technische uitvoering, functiecode: 8081020

· Mdw. toezicht (opzichter), functiecode: 8082007

· Mdw. toezicht (opzichter), functiecode: 8082010

· Mdw. technische uitvoering (groen/landsc/bomen), functiecode: 8082026

· Mdw. technische uitvoering (electromonteur), functiecode: 8082027

· Mdw. technische uitvoering, functiecode 8082032

· Mdw. technische uitvoering (woonwagens), functiecode: 8080580

Afdeling Facilitaire Ondersteuning

· Mdw. facilitair (Chauff. diensten), functiecode 8153565

Afdeling Sport en Cultuur

· Mdw. bedrijfsvoering (coord. Neptunus/De Slagen), functiecode: 8051510

· Mdw. technische uitvoering (onderhoud), functiecode: 8051515

· Mdw. technische uitvoering (technische dienst), functiecode: 8051530

· Mdw. educatie (vakkracht zwemmen), functiecode: 8051535

· Mdw. educatie (toezichthouder), functiecode: 8051540

· Mdw. publiek (kassa/algemeen), functiecode 8051545

· Mdw. publiek (garderobe/hulpkracht zwembad), functiecode 8051550