Regeling vervallen per 10-12-2022

Regeling Wijkorganen 2008

Geldend van 20-02-2008 t/m 09-12-2022

Intitulé

Regeling Wijkorganen 2008

Regeling Wijkorganen 2008

Artikel 1: Begripsbepalingen

In deze regeling wordt bedoeld met:

  • a

    wijkorgaan: een gestructureerde vorm van bewonersparticipatie op buurt- of wijkniveau die erkenning heeft verkregen zoals bedoeld in artikel 4 van deze regeling;

  • b

    werkgebied: de buurt of de wijk (volgens de buurtindeling van Stichting I&O Research) waarvoor het wijkorgaan werkzaam is;

  • c

    het college: het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede.

Artikel 2: Werkingsgebied

1.Deze regeling regelt de verhouding tussen de wijkorganen en de gemeente Enschede.

Artikel 3: Doelstelling wijkorganen

Een wijkorgaan stelt zich ten doel het algemeen belang van de wijk te behartigen en hiertoe contacten te onderhouden met bewoners, bewonersgroepen en de gemeentelijke organisatie. Deze contacten moeten een structureel karakter hebben en zich uiten in:

  • a)

    Het houden van openbare vergaderingen en/of een maandelijks spreekuur;

  • b)

    Het - in samenwerking met beroepskrachten - organiseren van activiteiten die de betrokkenheid van bewoners bij de eigen leefomgeving versterken;

  • c)

    Het actief betrekken van bewoners bij vraagstukken die de Gemeente aan het wijkorgaan ter advisering voorlegt. Dit kan o.a. door publicatie in het eigen wijkblad, op de website, het houden van een enquête of het (in samenwerking met de Gemeente) organiseren van een themabijeenkomst;

  • d)

    Het deelnemen in projectgroepen, wijkradenoverleg en raadscommissievergaderingen binnen het stadsdeel

Artikel 4: Erkenning

  • 1.

    Om voor erkenning in aanmerking te komen dient een gestructureerde vorm van bewonersparticipatie op buurt- of wijkniveau aan de volgende voorwaarden te voldoen: a er moet sprake zijn van rechtspersoonlijkheid bezitten; b het werkgebied moet tenminste één buurt omvatten; c de doelstelling een wijkorgaan moet voldoen aan het in artikel 3 bepaalde;

  • 2.

    Het college bepaalt het werkterrein waarop de erkenning betrekking heeft. Dat wil zeggen dat het werkgebied dat een wijkorgaan in haar statuten heeft gesteld kan afwijken van het gebied waarvoor de erkenning wordt verleend.

  • 3.

    Erkenning geschiedt op aanvraag van de gestructureerde vorm van bewonersparticipatie op buurt- of wijkniveau door het college voor een tijdvak van vier jaar dat aanvangt op 1 januari van het eerste kalenderjaar na de aanvang van een zittingsperiode van de raad. Tussentijdse erkenning voor een resterend gedeelte van het hiervoor bedoelde tijdvak is mogelijk.

  • 4.

    Publicatie aanvraag tot erkenning a. De gestructureerde vorm van bewonersparticipatie op buurt- of wijkniveau dient de aanvraag door publicatie in het wijkblad van het werkgebied kenbaar te maken aan de bewoners van de wijk. Daarop kunnen bewoners binnen dertig dagen hun zienswijze op het verlenen van de erkenning kenbaar maken aan het college. Het college verzoekt de betrokken stadsdeelmanager omtrent de ontvangen zienswijze(n) te adviseren. b. De publicatieplicht vervalt wanneer de gestructureerde vorm van bewonersparticipatie op buurt- of wijkniveau een openbare verkiezing heeft gehouden, waarbij is voldaan aan de volgende voorwaarden: - de verkiezing is gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen is gehouden - de kieslijst heeft uit minimaal 12 kandidaten bestaan - de kieslijst is vooraf gepubliceerd in het wijkblad

  • 5.

    Indien de ingekomen zienswijzen daartoe aanleiding geven of indien naar het oordeel van het college niet is voldaan aan de voorwaarden van het eerste lid, kan het college besluiten de erkenning niet te verlenen.

  • 6.

    Wanneer een wijkorgaan niet (meer) voldoet aan de in art. 3 genoemde doelstellingen, verzoekt het college de betrokken stadsdeelmanager hierover in gesprek te gaan met het wijkorgaan en daarover rapport uit te brengen aan het college. Mede op grond van hiervan kan het college besluiten de erkenning tussentijds in te trekken.

Artikel 5: Informatie en advies

  • 1.

    Een wijkorgaan kan gevraagd of ongevraagd zijn standpunt inzake aangelegenheden die haar werkgebied betreffen aan het college en/of de betrokken stadsdeelcommissie kenbaar maken.

  • 2.

    Indien ter zake een besluit door het college wordt genomen of een voorstel aan de raad wordt gedaan, dient dit standpunt in de overwegingen van het besluit of het voorstel te worden betrokken.

  • 3.

    Het college vraagt het wijkorgaan om advies, voorafgaand aan de besluitvorming over bepaalde aangelegenheden het werkgebied betreffende. De aangelegenheden om welke het hierbij gaat, zijn vastgelegd in de Notitie Wijkorganen en Adviesafspraken.

  • 4.

    Het wijkorgaan vermeldt in zijn advies, of en zo ja, op welke wijze, de bewoners in de gelegenheid zijn gesteld van hun mening blijk te geven.

  • 5.

    Indien het wijkorgaan op de adviesvraag geen advies wil of kan uitbrengen, deelt het de redenen daarvan aan het college mee.

  • 6.

    Afwijking van het advies wordt in het besluit door het college uitdrukkelijk gemotiveerd.

    Artikel 6: Subsidie

    Op de wijkorganen is de bijzondere subsidieverordening wijkorganenvan toepassing.

    Artikel 7: De Adviescommissie Wijkorganen

    • 1.

      Het college kan een Adviescommissie Wijkorganen (ACWO) instellen. De wijkorganen wijzen uit hun midden of extern een voorzitter aan.

    • 2.

      De commissie bestaat uit één afgevaardigde van elk wijkorgaan. De wijkorganen wijzen uit hun midden een lid en een plaatsvervangend lid aan voor de periode van vier jaar. Een lid kan hoogstens voor twee opeenvolgende perioden van vier jaar worden aangewezen.

    • 3.

      De Gemeente stelt een ambtenaar beschikbaar als secretaris. De secretaris maakt geen deel uit van de commissie.

    • 4.

      De commissie heeft tot taak het college gevraagd en ongevraagdte adviseren met betrekking tot uitvoeringsregelingen die voortvloeien uit dan wel in verband staan met deze regeling. Daarnaast fungeert de commissie als overlegplatform voor aangelegenheden die alle wijkorganen betreffen.

    • 5.

      Voor deelname aan vergaderingen van de commissie ontvangt het wijkorgaan een vergoeding conform de Vergoedingsregeling raads- en commissieleden Enschede 1977.

    Artikel 8: Bijlagen bij de Regeling

    Artikel 9: Slotbepaling

    Daar waar deze regeling niet in voorziet beslist het college.

    Artikel 9: Inwerkingtreding

    Deze regeling treedt in werking op 20 februari 2008.