Regeling vervallen per 06-02-2019

Helder Handhaven 2.0

Geldend van 04-02-2016 t/m 05-02-2019

Intitulé

Helder Handhaven 2.0

Op 5 januari 2016 heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten het handhavingsbeleid “Helder Handhaven 2.0” vast te stellen.

In het beleid zijn voor de komende jaren de randvoorwaarden vastgelegd voor toezicht en handhaving op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening, milieu, brandveiligheid en de openbare ruimte.

Dit beleid beschrijft de wijze waarop de gemeente haar toezichts- en handhavingstaken op het gebied van de fysieke leefomgeving de komende jaren uit gaat voeren. We praten dan over de taken op het gebied van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) en van de openbare ruimte. Het plan is een actualisatie van het beleidsplan ‘Helder handhaven’, vastgesteld in december 2013.

Het handhavingsbeleid maakt duidelijk wat we met toezicht en handhaving proberen te bereiken, welke prioriteiten we stellen, wanneer en hoe wij zullen optreden en welke middelen wij daarvoor inzetten.

Aanleiding

Het geactualiseerde beleid borduurt voort op het vorige beleidsplan “Helder Handhaven” uit 2013. Daarin was veel aandacht voor de thema’s veiligheid en leefbaarheid en dat blijft zo. Maar de wereld staat niet stil. Inmiddels hebben diverse landelijke en regionale ontwikkelingen plaatsgevonden sinds het vorige beleid is vastgesteld. Denk aan de invoering van de landelijke handhavingsstrategie de aanpassingen in de Drank- en horecawet, de ontwikkelingen bij de landelijke politie en de totstandkoming van de Regionale Uitvoeringsdiensten. Onder andere daarin ligt de aanleiding het handhavingsbeleid te actualiseren.

Maar niet minder belangrijk is het coalitieakkoord uit 2014. Duurzaamheid is daarin één van de speerpunten. Het wordt een steeds belangrijker thema in onze maatschappij en is dan ook een van de onderwerpen die medebepalend is voor de prioriteiten in handhaving.

Een ander belangrijk speerpunt gaat over samenwerking en communicatie met inwoners en bedrijven. Dit zal nog meer dan voorheen aandacht krijgen. Immers, de wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Inwoners zijn steeds hoger opgeleid en door de jaren heen mondiger geworden. Ook veel bedrijven van nu en hun processen zijn niet meer dezelfde als die van 20 jaar geleden. Daarnaast zorgen landelijke ontwikkelingen er op allerlei vlakken voor dat de overheid terugtreedt en inwoners en bedrijven in toenemende mate aanspoort verantwoordelijkheid voor hun eigen handelen te nemen.

Samen met inwoners en bedrijven willen we er dan ook naar toe werken dat we over en weer van elkaar weten waar verantwoordelijkheden beginnen en waar zij eindigen. Dit vergt van ons dat we een goede afweging maken over de wijze waarop we optreden tegen (mogelijke) overtredingen. Dat vraagt naast inhoudelijke deskundigheid ook om de nodige flexibiliteit in het gedrag van medewerkers. Zij zullen zich meer en meer een andere manier van omgaan met toezicht en handhaving eigen moeten gaan maken. Deze werkwijze past binnen de grondgedachte van de nieuwe Omgevingswet, die binnen enkele jaren in werking zal treden.

 

Bestuurlijke bevoegdheden

De bestuurlijke bevoegdheden rondom handhaving liggen voor een groot deel bij het college van burgemeester en wethouders. Het gaat dan met name om de Wabo-taken, maar ook om onderwerpen als bijvoorbeeld afval en permanente bewoning van recreatiewoningen. Gaat het echter over handhaving in het kader van evenementen of de Drank-en horecawet, dan is de burgemeester als zelfstandig bestuursorgaan bevoegd.

Werkwijze

We hebben ervoor gekozen een meerjarig beleidskader op te stellen, waarin we aangeven wat de uitgangspunten en methodieken zijn bij het handhaven van overtredingen. We geven aan welke onderwerpen we de komende jaren zullen oppakken en hoe we prioriteiten gaan stellen. Dit maakt zowel voor onszelf maar ook voor de samenleving helder hoe we tot keuzes komen.

Een nadere uitwerking en de keuze welke activiteiten worden uitgevoerd krijgen gestalte in het (wettelijke verplichte) jaarlijkse uitvoeringsprogramma.

In de bijlage vindt u de volledige tekst van Helder Handhaven 2.0

Bijlage Helder handhaven 2.0

[Klik hier om het document te downloaden] Helder handhaven 2.0 volledig document