Nadere regels bij de uitvoering van de Subsidieverordening Wijkbudgetten 2017

Geldend van 01-01-2017 t/m heden

Intitulé

Nadere regels bij de uitvoering van de Subsidieverordening Wijkbudgetten 2017

Burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede,

besluiten,

gelet op artikel 8 van de Subsidieverordening wijkbudgetten 2017,

vast te stellen de Nadere regels Wijkbudgetten 2017

Artikel 1 Sparen

  • 1. De bewonersorganisatie krijgt de mogelijkheid om voor maximaal 3 jaar, een deel van de subsidie apart te laten zetten met als doel te sparen voor een vooraf benoemd groot of specifiek initiatief.

  • 2. Om in aanmerking te komen voor het apart zetten van de subsidie met sparen als doel, dient de bewonersorganisatie vóór 1 oktober van het jaar waarvoor subsidie is verleend, schriftelijk of per e-mail een spaarvoorstel in bij het college.

  • 3. Voorstellen die na 1 oktober zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

  • 4. Het spaarvoorstel bevat in ieder geval:

    • a.

      Een beschrijving van het initiatief en van het doel;

    • b.

      Een duidelijke beschrijving van hoe het initiatief wordt uitgevoerd met daarbij een zo concreet mogelijke planning en begroting;

    • c.

      Een onderbouwing waarmee voldoende draagvlak voor het initiatief wordt aangetoond.

  • 5. Het college toetst het spaarvoorstel aan de in lid 5 sub a. t/m. c. gestelde eisen en beslist hierover binnen 8 weken. De beslissing wordt schriftelijk aan de bewonersorganisatie meegedeeld.

  • 6. Het college beheert het gespaarde deel van de subsidie.

Artikel 2 Voorschot

  • 1. De bewonersorganisatie krijgt de mogelijkheid om (een deel van) het wijkbudget

    voorgeschoten te krijgen met als doel de praktische uitvoerbaarheid van initiatieven te

    versnellen.

  • 2. Het college bepaalt:

    • a.

      Of een voorschot redelijkerwijs noodzakelijk is om de realisering van initiatieven te bevorderen;

    • b.

      De hoogte van het voorschot, tot een maximum van de totale subsidie van het toekenningsjaar dat aan de bewonersorganisatie is toegekend.

Artikel 3 Overschrijding kalenderjaar

Indien blijkt dat een goedgekeurd initiatief wegens omstandigheden niet gedurende het jaar waarvoor de subsidie is verstrekt kan worden uitgevoerd, dan is het toegestaan om dit initiatief binnen 3 maanden van het daarop volgende kalenderjaar alsnog uit te voeren.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking op het tijdstip dat de Subsidieverordening Wijkbudgetten 2017 in werking treedt.

Artikel 5 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als “Regels Wijkbudgetten”

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van 19 december 2016

De Griffier , De Voorzitter,

R. Jongedijk dr. G.O. van Veldhuizen

Toelichting artikelen

Artikel 1 Sparen

Lid 5: Aan het indienen van een spaarvoorstel worden een aantal vereisten gesteld. Een voorstel bevat tenminste een duidelijke beschrijving van het initiatief en de doelen die daarbij zullen worden behaald. Daarbij is het noodzakelijk om duidelijk aan te geven hoe het initiatief wordt uitgevoerd en welk tijdpad daaraan gekoppeld wordt. Dit houdt in dat redelijkerwijs inzichtelijk moet zijn gemaakt wat de start- en einddatum van het initiatief is. Een belangrijk onderdeel van het spaarvoorstel is het toevoegen van een zo concreet mogelijke begroting. Het moet duidelijk zijn hoeveel jaarlijks van het wijkbudget gespaard gaat worden. Dit betekent, waar mogelijk, het bijvoegen van offertes, dan wel een onderbouwde kostenraming, eventuele manieren van cofinanciering of andere manieren om de begroting te verantwoorden, zodat inzichtelijk kan worden gemaakt hoeveel geld er met de totstandkoming van het initiatief gemoeid is. Daarnaast is van belang dat duidelijk is hoeveel bewoners betrokken zijn bij het project, om voldoende draagvlak te waarborgen.

Artikel 2 Voorschot

Het is gebruikelijk dat er voorschotten op subsidies gegeven kunnen worden. Om die reden zou het logisch zijn dit artikel in zijn geheel weg te laten. Echter, zijn deze nadere regels ook en nadrukkelijk bedoeld als een soort werkinstructie voor de medewerkers van stadsdeelmanagement en de bewonersorganisaties die zich bezighouden met de wijkbudgetten. De ‘regels wijkbudgetten’ zijn er dus mede voor bedoeld deze bewonersorganisaties houvast en richting te geven waar het gaat om het sparen, bevoorschotting en het herverdelen van wijkbudgetten. Hoewel vanuit juridisch perspectief overbodig, rechtvaardigt de praktische bruikbaarheid en de duidelijkheid voor de medewerkers van stadsdeelmanagement en de bewonersorganisaties de opname van dit artikel in deze nadere regels

Artikel 3 Overschrijding kalenderjaar

Het kan voorkomen dat uitgaven niet synchroon lopen met het kalenderjaar, omdat tussen moment van het besluit en de uitvoering veel tijd zit. Daardoor kunnen initiatieven tegen het einde van het kalenderjaar goedgekeurd worden, maar pas in het volgende kalenderjaar worden uitgevoerd. Door middel van een kortlopende verplichting kan een dergelijk initiatief alsnog uitgevoerd worden. In dit geval dienen projecten binnen 3 maanden worden uitgevoerd.