Regeling vervallen per 31-12-2022

Tijdelijke Subsidieverordening Green Deal - Kennispark Twente

Geldend van 09-02-2021 t/m 30-12-2022

Intitulé

Tijdelijke Subsidieverordening Green Deal - Kennispark Twente

De raad van de gemeente Enschede,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 januari 2020,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 2,

eerste lid onder d en f en artikel 3, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Enschede 2016,

b e s l u i t

vast te stellen Tijdelijke Subsidieverordening Green Deal, Kennispark Twente te Enschede

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze Subsidieverordening wordt verstaan onder:

college

college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede

duurzaamheid

Ontwikkelingen inzake natuurlijke hulpbronnen die aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen om in hun eigen behoeften aan natuurlijke hulpbronnen te voorzien.

Business & Sciencepark

Het B&S-park is het, in Enschede gelegen, gebied ten zuiden van de Hengelosestraat, dat in het oosten wordt begrensd door de Westerbegraafplaats, aan de zuidkant wordt begrensd door de spoorlijn Enschede-Hengelo en aan de westkant wordt begrensd door de aan het Pantheon gelegen panden.

Shared Campus Gebied, District en Etalage

De gebieden zoals omschreven in het Stedenbouwkundig Plan Business & Sciencepark

pandeigenaar

De rechthebbende van het eigendom van een gebouwen en de bij de gebouwen gelegen gebieden

verharding

Het deel van het weglichaam waar het verkeer direct overheen rijdt of loopt, bestaande uit één of uit meerdere lagen.

halfverharding

Het deel van het weglichaam waar het verkeer direct overheen rijdt of loopt, bestaande uit één of uit meerdere waterdoorlatende lagen.

een bij een pand behorend gebied

Het gebied binnen de buitenste perceelgrenzen waarop zich een pand bevindt.

vrij toegankelijk gebied

Gebied dat niet door zichtbare obstakels of leesbare aanwijzingen wordt afgeschermd

openbare ruimte

Gebied dat niet toebehoort aan particuliere eigenaren

buitenruimte

Niet afsluitbare ruimte

biodiversiteit

Graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven geografisch gebied

Artikel 2 Doel

Deze subsidieverordening heeft tot doel

  • 1.

    de bebouwde omgeving en de openbare ruimte van het op Business & Sciencepark gelegen Shared Campusgebied , het District en de Etalage te verduurzamen, de biodiversiteit te bevorderen, aantrekkelijker te maken voor ontmoeting, verbinding, (samen) werken en het bevorderen van een gezonde leefstijl;

  • 2.

    de omgeving van de bebouwing vrijer toegankelijk te maken en

  • 3.

    waar mogelijk de omgeving ongehinderd aan te laten sluiten op de openbare ruimte.

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

  • 1. Burgemeester en wethouders verlenen subsidie voor initiatieven binnen de grenzen van het Shared Campusgebied, het District en de Etalage op het Business & Sciencepark bestaande uit:

    • a.

      het treffen van fysieke maatregelen in vrij toegankelijke buitenruimte, die over de grenzen van een bij een pand behorend gebied heen gaan, bestaande uit vervanging van bestaande asfalt-, beton- of elementverharding, halfverharding of vervanging van bestaand groen door nieuwe groenvoorzieningen die een hogere bijdrage leveren aan de biodiversiteit in dat gebied.

    • b.

      fysieke maatregelen bestaande uit de aanschaf van straat- en parkmeubilair en sport- en spelfaciliteiten en het plaatsen daarvan in de geherstructureerde buitenruimte, zoals lid 1a beschreven.

    • c.

      Fysieke maatregelen bestaande uit de aanschaf en plaatsing van straat- en parkmeubilair en sport- en spelfaciliteiten in vrij toegankelijke, over de grenzen van een bij een pand behorend gebied gaande, buitenruimte waar fysieke maatregelen als beschreven in lid 1a niet nodig zijn omdat dit gebied reeds beschikt over groenvoorzieningen en een inrichting die de biodiversiteit bevordert.

  • 2. Deze subsidieregeling staat tot 1 januari 2022 uitsluitend open voor aanvragen die betrekking hebben op fysieke maatregelen als genoemd in lid 1 van dit artikel binnen het gebied ‘Shared Campus’ op Business & Sciencepark.

  • 3. Met ingang van 1 januari 2022 staat deze subsidieregeling eveneens open voor aanvragen die betrekking hebben op fysieke maatregelen als genoemd in lid 1 van dit artikel binnen de gebieden ‘District’ en ‘Etalage’ op Business & Sciencepark.

Artikel 4 Subsidieplafonds en wijze van verdeling

  • 1. Het subsidieplafond voor het subsidietijdvak van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 bedraagt 1.000.000 euro (zonder btw, btw-kosten komen niet voor subsidie in aanmerking) voor de activiteiten als bedoeld in artikel 3, lid 1 onder a en lid 1 onder b van deze regeling.

  • 2. Het subsidieplafond, voor het subsidietijdvak van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 bedraagt 250.000 euro (zonder btw, btw-kosten komen niet voor subsidie in aanmerking), voor de activiteiten als bedoeld in artikel 3, lid 1 onder c van deze regeling.

  • 3. Burgemeester en wethouders beslissen over tussentijdse aanpassing van de in lid 1. en lid 2. van dit artikel opgenomen subsidieplafonds.

  • 4. Burgemeester en wethouders verdelen het beschikbare bedrag voor de uitvoering van de activiteiten zoals vermeld in artikel 4 op volgorde van ontvangst van de aanvragen.

  • 5. De datum van ontvangst is de datum waarop de aanvraag volledig is ingediend om in behandeling te kunnen nemen.

  • 6. Wanneer meerdere subsidieaanvragen op dezelfde dag zijn ontvangen en verstrekking van subsidie voor deze aanvragen zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond, wordt de volgorde van afhandeling door middel van loting bepaald.

  • 7. Kan een subsidie niet volledig worden verstrekt als gevolg van het bereiken van het subsidieplafond, dan vindt verstrekking plaats ter hoogte van het nog beschikbare bedrag.

Artikel 5 Vereisten subsidieaanvrager

Subsidie wordt slechts verstrekt als de aanvrager voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • a.

    De aanvrager is, of de aanvragers zijn, een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid.

  • b.

    De aanvrager is, of de aanvragers zijn, eigenaar van een bij een pand behorend gebied waar het initiatief betrekking op heeft, en

  • c.

    De aanvrager heeft, of de aanvragers hebben, een overeenkomst gesloten met de parkmanagementorganisatie Kennispark of, zolang de parkmanagementorganisatie er in juridische zin nog niet is, verklaard een lidmaatschap voor onbepaalde tijd aan te gaan zodra dat mogelijk is.

Artikel 6 Subsidiecriteria

  • 1. Voor alle subsidieaanvragen geldt het volgende:

    • a.

      De vormgeving van het project moet voldoen aan de vereisten uit het ‘Stijlboek herstructurering buitenruimte Kennispark 2020’ van de gemeente Enschede dat als bijlage 2. onderdeel uitmaakt van deze subsidieverordening.

    • b.

      Het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd kan voor 1 juni 2023 volledig gerealiseerd worden.

  • 2. Een subsidieaanvraag in het kader van artikel 3, lid 1 onder a en 1 onder b wordt voorts getoetst aan de volgende criteria:

    • a.

      De aanvraag heeft betrekking op herstructurering van buitenruimte in de in artikel 3 genoemde gebieden op Kennispark.

    • b.

      De aanvraag heeft betrekking op een initiatief dat over de grenzen van een bij een pand behorend gebied heen gaat.

    • c.

      De aanvraag is gericht op het realiseren van een groene(re) en duurzame en vrij toegankelijke buitenruimte die de hoofddoelstelling van de gebiedsontwikkeling, ‘ontmoeten en verbinden’, stimuleert.

    • d.

      De andere partij(en) wiens buitenruimte onderdeel is/zijn van het initiatief ondersteun(en)t de aanvraag en

    • e.

      De aanvraag voorziet in het onderhoud van het project voor een periode van ten minste 10 jaren en bevat een heldere beschrijving hoe de aanvrager het onderhoud dat uit het project voortvloeit gaat uitvoeren.

  • Alle criteria tellen even zwaar.

  • 3. Een subsidieaanvraag in het kader van artikel 3, lid 1c wordt voorts getoetst aan de volgende criteria:

    • a.

      De aanvraag heeft betrekking op de aanschaf en plaatsing van straat- en parkmeubilair en sport- en spelfaciliteiten in vrij toegankelijke buitenruimte of openbare ruimte.

    • b.

      Er is in het betreffende gebied geen noodzaak tot herstructurering over te gaan, omdat dit gebied reeds beschikt over groenvoorzieningen en een inrichting die de biodiversiteit bevordert.

    • c.

      De aanvraag voorziet in het onderhoud van het project voor een periode van ten minste 10 jaren en bevat een heldere beschrijving hoe de aanvrager het onderhoud dat uit het project voortvloeit gaat uitvoeren.

Artikel 7 Maximale subsidiebedragen en subsidiepercentages

  • 1. Indien een subsidieaanvraag aan de in artikel 6 genoemde criteria voldoet, gelden de volgende maximale bedragen en percentages voor subsidiëring van het project:

    • a.

      Indien het een project betreft dat valt onder de definitie van artikel 3, lid 1a en lid 1b, en het gaat om de buitenruimte van bestaande panden of een bestaand pand en bestaande openbare ruime, dan is de maximale bijdrage 50% van de projectkosten, met een maximum van € 250.000 (zonder btw die niet gecompenseerd wordt).

    • b.

      Indien het een project betreft dat valt onder de definitie van artikel 3, lid 1a en lid 1b, en de buitenruimte van één bestaand pand en buitenruimte van een nieuw te bouwen pand vormen onderdeel van het project, dan is de maximale bijdrage 50% van de kosten van het project op bestaand perceel en 25% van de kosten van het project op de nieuwbouwkavel (zonder btw die niet gecompenseerd wordt).

    • c.

      Indien het een project betreft dat valt onder de definitie van artikel 3, lid 1a en lid 1b, en de buitenruimte van twee nieuw te bouwen panden vormen onderdeel van het project, dan is de maximale bijdrage 25% van de kosten van het project met een maximum van € 250.000 (zonder btw die niet gecompenseerd wordt).

    • d.

      Indien het een project betreft dat valt onder de definitie in artikel 3, lid 1c bedraagt de subsidie maximaal 50% van deze kosten, ongeacht of het een bestaand of nieuw pand betreft met een maximum van € 50.000 (zonder btw die niet gecompenseerd wordt).

Artikel 8 Beoordeling subsidieaanvraag en berekening subsidiebedrag

  • 1. Een subsidieaanvraag voor activiteiten zoals benoemd in artikel 3 wordt beoordeeld door een door het college aan te wijzen commissie, bestaande uit een vertegenwoordiging van de gebiedsorganisatie Kennispark (i.o.), de Universiteit Twente, de ondernemersvereniging Kennispark en de gemeente Enschede.

  • 2. Deze toetsingscommissie toetst de subsidieaanvraag aan de criteria zoals genoemd in artikel 3, 5 en 6 van deze verordening.

  • 3. Een unaniem advies van de toetsingscommissie is bindend voor het college.

  • 4. Indien de commissie niet tot een unaniem advies komt neemt het college op basis van eigen oordeelsvorming een besluit.

  • 5. Indien een subsidieaanvraag niet voldoet aan alle voorwaarden in artikel 6 dan wordt de subsidieaanvraag afgewezen.

Artikel 9 Indieningsvereisten

In aanvulling op de indieningsvereisten als bedoeld in artikel 8, eerste tot en met derde lid, van de Algemene subsidieverordening 2016, geldt dat de aanvrager bij een aanvraag voor de activiteit als bedoeld in artikel 3 de volgende zaken bijvoegt:

  • a.

    een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel;

  • b.

    een kopie van een ID-kaart/paspoort;

  • c.

    een volledig ingevuld aanvraagformulier (dat als bijlage bij deze subsidieverordening is gevoegd);

  • d.

    een projectplan, inclusief begroting voor realisering en onderhoud;

  • e.

    (indien het project de grenzen van eigen buitenruimte van de aanvrager overstijgt) een verklaring van de eigenaar van de andere buitenruimte (die onderdeel uitmaakt van het project) dat deze deelneemt aan het project en de voorwaarden voor subsidiëring naleeft.

Artikel 10 Voorschotten

Het college verstrekt geen voorschotten voor de activiteit zoals bedoeld in artikel 3.

Artikel 11 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing van deze verordening leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 12 Inwerkingtreding en werkingsduur

Deze verordening treedt in werking na de datum van bekendmaking en geldt tot en met 31 december 2022. Als de subsidieplafonds zijn bereikt voor 31 december 2022 vervalt de subsidieverordening van rechtswege op het moment dat het laatste subsidieplafond is bereikt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Enschede op 1 februari 2021.

De griffier, R.M. Jongedijk

De voorzitter, drs. H.J. Meijer

Bijlage 1: Aanvraagformulier

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 2 Stijlboek Kennispark

Zie voor de volledige versie van het Stijlboek Kennispark de aparte bijlage in pdf.

TOELICHTING OP DE VERORDENING

Algemeen

Vanuit de regiodeal Twente zijn onder de noemer van ‘Green Deal Fonds’ middelen beschikbaar gekomen om de buitenruimte van de bestaande gebouwen op Kennispark in te passen in de campusomgeving. Doel van het fonds is een ‘upgrade’ van de buitenruimte op Kennispark met zoveel mogelijk ‘naadloze’ overgangen tussen de buitenruimte rond panden onderling en tussen de buitenruimte en de openbare ruimte. Kort gezegd gaat het om ‘hekken weg’, ‘grijs wordt groen’, ‘groen wordt nog groener’, vermindering van het aantal auto’s in het straatbeeld, toename van biodiversiteit, vergroting duurzaamheid en toevoeging van interactie-elementen, gericht op ontmoeten, verbinden, werken en een gezonde leefstijl.

In het stedenbouwkundig plan voor Kennispark en het stijlboek ‘Herstructurering Buitenruimte Kennispark’ (bijlage 2 bij deze verordening) geeft de gemeente Enschede richting aan hoe dit eruit moet komen te zien.

Herstructurering van buitenruimte zoals hiervoor beschreven vraagt om investeringsbereidheid van pandeigenaren op Kennispark. Vanuit het Green Deal-fonds verleent de gemeente Enschede subsidie aan pandeigenaren om hen daarin te stimuleren.

De belangrijkste voorwaarden om subsidie te krijgen zijn het realiseren van

  • 1.

    vrije toegang tot de geherstructureerde buitenruimte en

  • 2.

    nieuwe buitenruimte die zich uitstrekt over de grenzen van de ‘eigen’ buitenruimte heen.

Dit kan gaan om het ‘samen met de buurman’ ontwikkelen van nieuwe buitenruimte of het verbinden van de ‘eigen’ buitenruimte met de openbare ruimte op Kennispark.

Grondeigenaren kunnen in 2021 en 2022 subsidie-aanvragen indienen. De projecten waar deze aanvragen betrekking op hebben moeten voor 1 juni 2023 zijn afgerond.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2Doel

Met deze subsidieregeling beogen we kwaliteitsimpulsen te realiseren binnen drie gebieden op Kennispark. Enkele concrete voorbeelden van initiatieven die we willen subsidiëren zijn :

  • vervanging van bestaande asfalt-, beton- of elementverharding door groenvoorzieningen, half- of onverharde (fiets- of wandel)verbindingen of voorzieningen die ontmoeting faciliteren.

  • vervanging van groen door ander groen met een hogere bijdrage aan de biodiversiteit en doelstellingen m.b.t. klimaatadaptatie;

  • fysieke maatregelen die leiden tot vermindering van het aantal auto’s in het straatbeeld;

  • nieuwe voorzieningen die bijdragen aan de hoofddoelstelling van de gebiedsontwikkeling Kennispark, te weten ‘ontmoeten en verbinden’;

  • nieuwe voorzieningen in vrij toegankelijke en openbare ruimte die bijdragen aan een gezonde leefstijl van de kennisparkdoelgroepen.

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

In dit artikel beschrijven we specifiek het soort van activiteiten dat voor subsidiering in aanmerking komt. We benadrukken de voorwaarde dat de herstructurering van de buitenruimte over de grenzen van het ‘eigen’ gebied heen moeten gaan en dat deze vrij toegankelijk moet zijn. Naast ingrepen ‘op de grond’ subsidiëren we ook de kosten van het plaatsen van interactie-elementen als picknickbanken, sport- en spelvoorzieningen, zitjes en dergelijke.

Daarbij is er mogelijk sprake van een situatie waarin een buitenruimte met twee eigenaren reeds een zeer groen karakter kent. Herstructurering is dan niet nodig. Indien de eigenaren initiatief ontplooien om daar vrij toegankelijke interactie-elementen te plaatsen dan verleent de gemeente Enschede daar ook subsidie voor.

Over de afbakening van gebieden, waar de herstructurering van buitenruimte voor subsidie in aanmerking komt, kiezen we voor een tweedeling. We sluiten daarbij aan bij verschillende gebieden op het Business- en Sciencepark zoals omschreven in het stedenbouwkundig plan Kennispark.

Tot 1 januari 2022 kunnen initiatiefnemers subsidie aanvragen voor de genoemde activiteiten, voor zover die betrekking hebben op het gebied ‘Shared Campus’. Met ingang van 1 januari 2022 komen de subsidies ook beschikbaar voor initiatieven in het gebied ‘District’ en ‘Etalage’.

Zie voor de gebiedsgrenzen het onderstaande kaartje:

afbeelding binnen de regeling

De typologie van die gebieden is als volgt:

afbeelding binnen de regeling

Artikel 4Subsidieplafonds en wijze van verdeling

Dit artikel bevat de subsidieplafonds per type activiteit in het gebied en de wijze hoe we omgaan met de verdeling van de subsidie.

In lid 3. van het artikel is de bevoegdheid van het college vastgelegd tot tussentijdse aanpassing van de subsidieplafonds, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Artikel 7Maximale subsidiebedragen en subsidiepercentages

De subsidiepercentages en maximale bedragen variëren per type aanvraag, hetgeen we in onderstaande tabel samenvatten. Met het verzamelbegrip ‘interactie-elementen’ bedoelen we straat- en parkmeubilair en sport- en spelfaciliteiten.

Tabel: subsidiepercentages en maximale bedragen in de subsidieverordening ‘Green Deal Kennispark Twente’

De aanvrager van het project

Eigenaar van een bestaand pand

Eigenaar van een nieuw te bebouwen kavel

De andere partner in het project

Bijdrage aan herstructurering inclusief evt. interactie-elementen, mits vrij toegankelijk in de totale projectkosten cf. art. 3.1a en 3.1b.

Bijdrage aan losse interactie-elementen, mits vrij toegankelijk, cf. art. 3.1c

Bijdrage aan herstructurering inclusief evt. interactie-elementen, mits vrij toegankelijk, in de totale projectkosten

Bijdrage aan losse interactie-elementen,

mits vrij toegankelijk

Geen

0%

0%

0%

0%

Bestaand pand

50%

(max. € 250.000)

50%

(max. € 50.000)

25% van de projectkosten in het nieuwe gebied en 50% van de projectkosten in het bestaande gebied (max. € 250.000)

50%

(max. € 50.000)

Nieuwbouw

50% van de projectkosten in het bestaande gebied, 25% van de projectkosten in het nieuwe gebied

(max. € 250.000)

50%

(max. € 50.000)

25%

(max. € 250.000)

50%

(max. € 50.000)

Openbare ruimte

50% van de totale projectkosten

van de pandeigenaar op private en publieke grond

(max. € 250.000)

50%

(max. € 50.000)

25% van de totale projectkosten

van de pandeigenaar op private en 50% van de kosten op publieke grond

(max. € 250.000)

50%

(max. € 50.000)

Artikel 8Beoordeling subsidieaanvraag en berekening subsidiebedrag

In dit artikel geven we aan dat het college een toetsingscommissie aanwijst, die uit vertegenwoordigers van vier organisaties bestaat:

  • stichting gebiedsorganisatie Kennispark (i.o.);

  • de Universiteit Twente;

  • de ondernemersvereniging Kennispark;

  • de gemeente Enschede.

Het oordeel van de beoordelingscommissie kent drie opties:

  • toekennen van de subsidie,

  • niet toekennen van de subsidie of

  • de aanvraag terug verwijzen naar de aanvrager met het advies deze op onderdelen aan te passen.