Subsidiekader Investeringsimpuls Klassieke Muziek

Geldend van 10-12-2014 t/m heden

Intitulé

Subsidiekader Investeringsimpuls Klassieke Muziek

Gedeputeerde Staten maken gelet op het bepaalde in artikel 136 van de Provinciewet bekend dat Provinciale Staten in hun vergadering van 26 november 2014 het volgend besluit hebben genomen:

Subsidiekader Investeringsimpuls Klassieke Muziek

Provinciale Staten van Flevoland,

Overwegende dat het wenselijk is een impuls te geven aan de klassieke muziek in Flevoland,

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 30 september, kenmerk 1641557,

Gelet op het bepaalde in artikel 105 juncto artikel 143, tweede lid van de Provinciewet,

BESLUITEN

Vast te stellen het “Subsidiekader Investeringsimpuls Klassieke Muziek”

1. Aanleiding

De culturele infrastructuur in Flevoland is jong en volop in ontwikkeling. Provincie Flevoland investeert jaarlijks in vier grote podiumkunstgezelschappen die onderdeel zijn van de landelijke infrastructuur. Er is echter nog geen vergelijkbare Flevolandse voorziening op het gebied van klassieke muziek die, zoals de theatergroepen Vis-a-Vis en BonteHond, kan meedingen op het nationale en internationale niveau.

De provincie wil een impuls geven aan de klassieke muziek in Flevoland door de Organisatie Oude Muziek (OOM) te verbinden aan de Flevolandse klassieke festivals en instellingen. De OOM is organisator van het Festival Oude Muziek in Utrecht, een ‘triple A’-festival als het gaat om klassieke muziek. Door deze verbinding kan Flevoland zich aansluiten bij de landelijke infrastructuur klassieke muziek. De OOM verbindt zich voor de komende vijf jaar aan de provincie Flevoland om samen met de andere partijen in het Platform Klassieke Muziek een impuls te geven aan de klassieke muziek in Flevoland.

De investeringsimpuls in klassieke muziek draagt bij aan het versterken van het culturele infrastructuur en daarmee aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de provincie. Verschillende studies in binnen- en buiteland tonen aan dat mensen, vooral mensen met een hogere opleiding, willen wonen in steden met een gevarieerd cultureel aanbod. Met name tussen de aanwezigheid van podiumkunsten en de aantrekkelijkheid van een stad voor huishoudens is een verband aangetoond.  

2. Doel investeringsimpuls Klassieke Muziek

Het versterken van het aanbod en de kwaliteit van de klassieke muziek in Flevoland, alsmede het vergroten en verbreden van het publieksbereik voor klassieke muziek.

3. Uitvoering Investeringsimpuls Klassieke Muziek

De provincie reserveert voor de komende 5 jaar (2015 t/m 2019) een bedrag van maximaal € 400.000 voor activiteiten, en de communicatie daarover, binnen Flevoland op het gebied van klassieke muziek in de vorm van een meerjarige gelabelde subsidie aan de Stichting OOM.

Een belangrijke voorwaarde voor de provincie bij de subsidieverlening is dat de OOM nauw samenwerkt met de Flevolandse klassieke festivals en instellingen, en dat deze partijen uiting geven aan hun commitment aan de Kwaliteitsimpuls door een financiële bijdrage of bijdrage in natura (co-financiering) te leveren.

Daarnaast faciliteert de provincie het Platform Klassieke Muziek ter stimulering van de samenwerking, de ontwikkeling van plannen en het monitoren van de voortgang van de Investeringsimpuls.  

4. Voortgang en evaluatie

De Investeringsimpuls Klassieke Muziek is een groeiproces, waarvan de voortgang en resultaten door de provincie in nauwe samenwerking met het Platform wordt gemonitord en geëvalueerd. Dit krijgt als volgt vorm:

  • -

    in 2014/begin 2015 zal de provincie samen met de deelnemers aan het Platform Klassieke Muziek een nulmeting opstellen om in kaart te brengen hoe het staat met het huidige aanbod, de kwaliteit en het publieksbereik van klassieke muziek in Flevoland. Deze informatie zal deels kwantitatief en deels kwalitatief van karakter zijn;

  • -

    aan de hand van de jaarlijkse verantwoordingsinformatie die wordt aangeleverd door de OOM ontstaat inzicht in de gerealiseerde prestaties i.c. het aantal concerten, de kwaliteit daarvan en het publieksbereik van de activiteiten die plaatsvinden in het kader van de Investeringsimpuls;

  • -

    elk jaar zal er binnen het Platform Klassieke Muziek gereflecteerd worden op de gerealiseerde prestaties als voorbereiding op het plan voor het volgende jaar;

  • -

    tussentijds en voor afloop van de vijfjaarstermijn zal aan de hand van de nulmeting met de deelnemers van het Platform Klassieke Muziek besproken worden welke ontwikkelingen er hebben plaatsgevonden als het gaat om het aanbod, de kwaliteit van het aanbod en de omvang en verbreding van het publieksbereik. Deze beschrijving wordt waar mogelijk met kwantitatieve gegevens onderbouwd.

     

5. Subsidievoorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op de financiële middelen, dient de Stichting Organisatie Oude Muziek een subsidieaanvraag voor de meerjarensubsidie in. De subsidieaanvraag wordt uiterlijk 1 januari 2015 schriftelijk door de Stichting Organisatie Oude Muziek bij de provincie ingediend, is ondertekend door een hiertoe bevoegd persoon en bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

  • A.

    Een inhoudelijk plan: een concrete omschrijving van het project, waaronder een beschrijving van de wijze waarop invulling gegeven gaat worden aan de doelstelling van de Investeringsimpuls, de organisatie (incl. betrokken partners) en het artistieke concept. Dit plan heeft een doorkijk tot 2020. Tevens bevat de aanvraag een duidelijke uitwerking van het plan per jaar, met bijbehorende activiteiten. Zowel het meerjarenplan als het jaarlijkse plan dient aantoonbaar te zijn opgesteld in nauwe afstemming en samenwerking met de Flevolandse festivals en instellingen die actief zijn op het terrein van klassieke muziek.

  • B.

    Een werkplan met tijdspad: beknopte weergave van de tijdsduur en fasering van het plan vanaf de honorering van de aanvraag tot het tijdstip van voltooiing. Hierbij wordt eveneens aangegeven wat de taakverdeling is tussen de Organisatie Oude Muziek en andere betrokken partijen.

  • C.

    Een prestatieoverzicht: een duidelijke weergave van het geplande aantal uitvoeringen/activiteiten, de plaats en datum waarop deze plaatshebben en het verwachte publieksbereik. Tevens wordt een prognose gegeven van de ‘herkomst’ van het publiek: hoeveel publiek komt uit de plaats waar de activiteit plaatsvindt, andere Flevolandse gemeenten, de rest van Nederland.

  • D.

    Een PR- en marketingplan: een omschrijving van de wijze waarop (gezamenlijk) bekendheid wordt gegeven aan het project en (nieuw) publiek zal worden geworven.

  • E.

    Een overzicht en strategie voor het verkrijgen van cofinanciering. De aanvraag dient inzichtelijk te maken hoe er inkomsten verworven zullen worden buiten de subsidie en de bijdragen van de partners om.

  • F.

    Een sluitende begroting die inzicht geeft in de kosten en opbrengsten, inclusief een onderbouwing. Bij de aanvraag dient zowel een meerjarenbegroting als een begroting per jaar gevoegd te worden. Voor de begrotingen geldt dat er maximaal 15% besteed mag worden aan overheadkosten. Uit de begrotingen moet duidelijk blijken wat de bijdrage is die de Flevolandse klassieke festivals en instellingen leveren (financieel en in natura) aan de uitvoering van het plan.

Op de subsidie zijn de procedures en termijnen van Afdeling 4.2.8. van de Algemene Wet bestuursrecht van toepassing en is ASF 2012 voor zover mogelijk van overeenkomstige toepassing. Daarnaast dient de Organisatie Oude Muziek haar medewerking te verlenen aan de monitoring en evaluatie van de Investeringsimpuls.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van Provinciale Staten van 26 november 2014.
de griffier, de voorzitter,
Gedeputeerde Staten van Flevoland, T. van der Wal, Secretaris
L. Verbeek, voorzitter