Regeling vervallen per 31-12-2009

Mandaatregeling leerplichtambtenaar

Geldend van 29-12-2005 t/m 30-12-2009

Intitulé

Mandaatregeling leerplichtambtenaar

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

In de Leerplichtwet 1969 staat dat ouders/verzorgers een verzoek kunnen indienen met betrekking tot de artikel 3a, artikel 3b en artikel 15 van de leerplichtwet 1969.

In de artikelen 3a en 3b is geregeld dat leerplichtige leerlingen toegestaan wordt om ander onderwijs te volgen dan waar zij volgens de leerplichtwet aanspraak op kunnen maken. In de praktijk is dit met name het volgen van beroepsonderwijs (= partieel onderwijs) door leerplichtige leerlingen. Dit is volgens de leerplichtwet niet toegestaan, maar in sommige gevallen is dit wel noodzakelijk om leerlingen naar een startkwalificatie toe te leiden.

Artikel 15 is van toepassing op partiele leerplichtige leerlingen, waarbij het voor deze leerlingen mogelijk wordt een soort leer- werktraject te volgen op niet officieel erkende vorm van onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn interne opleidingen binnen bv Kruitvat, Zeeman, Mc Donalds.

Verzoeken hiertoe dienen ouders te richten aan het college van burgemeester en wethouders. Het college dient hierop feitelijk het besluit te nemen, terwijl de leerplichtambtenaar het onderzoek moet uitvoeren. De afwerking van deze besluiten is echter nog niet geregeld in de mandaatregeling. Daarom wordt voorgesteld om mandaat te verlenen aan de leerplichtambtenaar betreffende de artikelen 3a, 3b en 15 van de Leerplichtwet 1969.