Regeling vervallen per 18-10-2017

BELEIDSREGEL SAMENSCHOLINGSVERBOD GELE LOPER

Geldend van 18-10-2016 t/m 17-10-2017

Intitulé

BELEIDSREGEL SAMENSCHOLINGSVERBOD GELE LOPER

De burgemeester van Groningen;

gelet op artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2009;

Besluit vast te stellen de Beleidsregel samenscholingsverbod Gele Loper.

Achtergrond

Sinds enige tijd is sprake van toenemende (drugs)overlast in het gebied tussen de Werkmanbrug en de Vismarkt (m.n. de Folkingestraat en zijstraten). Deze toename laat zich met name verklaren door de aanpak van de overlast en de beëindiging van de prostitutie in het A-kwartier. Het overlastbeeld dat in het A-kwartier zichtbaar was verplaatst zich meer en meer naar de Folkingestraat en omliggende straten. De overlast concentreert zich vooral bij de bankjes op de Ubbo Emmiussingel (nabij het Groninger Museum), de kruising Folkingestraat-Nieuwstad en de Vismarkt (nabij de Folkingestraat).

Het voorgaande blijkt uit informatie van de politie en het Meldpunt Overlast en Zorg en wordt nadrukkelijk bevestigd door ondernemers en bewoners van de Folkingestraat en omliggende straten. Er is een duidelijke toename zichtbaar van:

  • -

    drugsoverlast, in de vorm van drugshandel op straat

  • -

    het aantal meldingen van ruzies en geschreeuw

  • -

    geluidsoverlast

  • -

    intimidatie van voorbijgangers, ondernemers en/of bewoners

  • -

    mishandelingen

  • -

    handel in gestolen goederen, waaronder fietsen.

Uit een analyse van de politie blijkt dat het aantal meldingen en constateringen van de genoemde overlastfeiten in de periode van mei tot en met september 2016 744 bedroeg. In 2015 lag het aantal meldingen en constateringen in dezelfde periode op 546.

De verplaatsing van de overlast betekent overigens niet dat het A-kwartier helemaal gevrijwaard is van drugsoverlast. Met name op de kruising van de Hoekstraat en de Oude Kijk in`t Jatstraat en op de Oude Kijk in`t Jatbrug is nog steeds sprake van drugsoverlast.

Het gehele gebied tussen de Oude Kijk in’t Jatbrug en het Centraal Station wordt aangeduid als de ‘Gele Loper’.

Gelet op de ervaringen met de hardnekkigheid van de overlast in het A-kwartier dient de toenemende overlast in de Folkingestraat en omliggende straten pro-actief en gedegen te worden aangepakt. In een zo vroeg mogelijk stadium dient voorkomen te worden dat in de Folkingestraat en omliggende straten eenzelfde ernstige overlastsituatie ontstaat als in het A-kwartier heeft bestaan. Daarbij is het van belang ook oog te blijven houden voor het A-kwartier omdat, zoals gezegd, de overlast daar nog niet geheel verdwenen is en de politie vreest dat de aanpak van de overlast in de Folkingestraat en omliggende straten tot een terugkeer van de overlast in het A-kwartier kan leiden.

De aard van de problematiek vereist een breed pakket aan maatregelen. In het A-kwartier is gebleken dat een brede, integrale aanpak uiteindelijk tot aanzienlijke afname van de overlast heeft geleid. In het driehoeksoverleg van 26 september 2016 is een maatregelenpakket vastgesteld dat is vastgelegd in een actieplan. Hierbij is gebruik gemaakt van eerdere plannen van aanpak die zijn gehanteerd bij de overlast in het A-kwartier, omdat de problematiek vergelijkbaar is en gebleken is dat de maatregelen effect hadden.

Op advies van de politie is de inzet van (politie)camera`s, op basis van de Politiewet, in het actieplan opgenomen. In het A-kwartier is gebleken dat de inzet van camera`s, in samenhang met andere maatregelen, een aanzienlijke afname van de overlast tot gevolg had. Omdat de overlast in de Folkingestraat en omliggende straten te vergelijken is met de overlast in het A-kwartier acht de politie het nodig ook in dit gebied gebruik te maken van camera`s. Daarnaast is één van de actiepunten het actief handhaven van het samenscholingsverbod zoals dat is opgenomen in artikel 2:1, eerste lid, van de APVG 2009.

Inhoud beleid

Artikel 2:1, eerste lid, van de APVG 2009 luidt als volgt:

Artikel 2:1 APVG 2009 samenscholing en ongeregeldheden

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden, dan wel te vechten.

Het begrip “samenscholing” is in de APVG 2009 niet nader gedefinieerd. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de overlast in het Gele Lopergebied beleid op te stellen omtrent de wijze waarop in deze buurt invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APVG 2009 opgenomen samenscholingsverbod.

Gebied

Het beleid samenscholingsverbod Gele Loper geldt voor het volgende gebied: alle openbare wegen en plaatsen gelegen in het gebied dat begrensd wordt door het water van het Verbindingskanaal, de Zuiderhaven en de A (vanaf de Herebrug tot aan de A-brug), de Hoge der A, de Turftorenstraat, de Kleine Kromme Elleboog, de Oude Kijk in`t Jatstraat tot aan het Academieplein, de Broerstraat, de Oude Boteringestraat, de Guldenstraat, Tussen Beide Markten, de Herestraat en het Hereplein. Zie als bijlage bij deze beleidsregel een kaartje van dit gebied.

De genoemde straten die de grenzen van het gebied aangeven maken deel uit van het gebied waarvoor het beleid geldt.

Geldigheidsduur

Het beleid samenscholingsverbod Gele Loper is gedurende 12 kalendermaanden na inwerkingtreding dagelijks van 00.00 uur tot 08.00 uur en van 12.00 uur tot 24.00 uur van kracht.

Invulling samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod wordt met name nadrukkelijk gehandhaafd ten aanzien van zich in het genoemde gebied op de openbare weg bevindende drugsgebruikers, drugsdealers, tippelprostituees, klanten van deze prostituees en zogenoemde “omhangers” (personen die de “nachtscène” komen bekijken). Of sprake is van 'samenscholing', is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Het moet in ieder geval gaan om het samenscholen van meer dan twee personen. Het tijdselement speelt daarbij een rol: het samenzijn in kwestie zal enige tijd moeten duren, wil sprake zijn van samenscholing in de zin van de APVG 2009. Het begrip 'samenscholing' omvat niet slechts het groepsgewijs staan. Ook het zich anderszins ophouden in een groep kan onder dit begrip vallen.

Strafbepaling

Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APVG 2009. Dit artikel luidt als volgt:

Artikel 1. APVG 2009 Strafbepaling

  • 1.

    Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde, en van de voorschriften en beperkingen die zijn verbonden aan de op grond van deze verordening verleende vergunningen of ontheffingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of met een geldboete van de tweede categorie.

  • 2.

    Overtreding van enige bepaling van deze verordening kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Extra maatregelen

De actieve handhaving van het samenscholingsverbod is één van de maatregelen die worden genomen om de overlast in het Gele Lopergebied  tegen te gaan. De aanpak van de overlast omvat ook andere repressieve maatregelen om de overlast in het Gele Lopergebied snel terug te dringen. Notoire overlastgevers krijgen daarbij extra aandacht van de politie en Stadstoezicht en in het Veiligheidshuis.

Inwerkingtredingen inzage

Het beleid samenscholingsverbod Gele Loper treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit beleid.

Het beleid ligt vanaf vandaag voor iedereen ter inzage

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangeduid als: Beleidsregel samenscholingsverbod Gele Loper.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 

6 oktober 2016

De burgemeester van Groningen,
Peter den Ouden

Bijlage Nieuw gebied 5 (incl. samenscholingsverbod)

Alle openbare wegen en plaatsen gelegen in het gebied dat begrensd wordt door het water van het Verbindingskanaal, Kleine Kromme Elleboog, Oude Kijk in ’t Jatstraat tot aan het Academieplein, Academieplein, Broerstraat, Oude Boteringestraat, Guldenstraat, Tussen Beide Markten, Herestraat en Hereplein.

afbeelding binnen de regeling