Beleidsregel van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende Subsidie Agrarisch Landschappelijk Bouwen

Geldend van 04-08-2016 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende Subsidie Agrarisch Landschappelijk Bouwen

Gedeputeerde Staten van Groningen maken bekend dat zij in hun vergadering van 12 juli 2016, nr. A.14, zaaknummer 640214, hebben vastgesteld de Beleidsregel Subsidie Agrarisch Landschappelijk Bouwen, die luidt als volgt:

Overwegende dat:

• Wierden en Dijken een belangrijk cultuurhistorisch element vormen in het Noord-Groninger landschap en dat de ontstaansgeschiedenis nog steeds is af te lezen door de wierden(dorpen), karakteristieke waterlopen, kolken, dijken en dijkdoorgangen in een groen en open landschap;

• de cultuurhistorische waarde van het Wierden- en Dijkenlandschap is onderschreven in de Omgevingsvisie 2016-2020 en het landschapsconvenant Landschap Goed voor Elkaar 2015.

• monumentale boerderijen belangrijke elementen vormen in de cultuurhistorische waarden en kwaliteit van dit landschap;

• bedrijfseconomische overwegingen echter maken dat bij verbouw of nieuwbouw van agrarische bedrijfsgebouwen de landschappelijke inpasbaarheid onvoldoende de aandacht krijgt die nodig is om de landschappelijke kwaliteiten van het Wierden- en Dijkenlandschap te behouden;

• het Programma Landelijk Gebied (PLG) de financiële ruimte biedt voor subsidie voor de meerkosten van een agrarisch gebouw dat met behulp van een architect tot stand is gekomen en een meerwaarde vormt voor het landschap.

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 8 van de Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998;

Besluiten vast te stellen hetgeen volgt:

De Agrarische Natuurvereniging Wierde en Dijk zet zich in voor het behoud van het Wierden- en Dijkenlandschap in Noord-Groningen. Hierbij zet zij zich ook in voor de landschappelijke waarde van agrarische bedrijfsgebouwen. Om landbouwers te stimuleren hun bedrijfsgebouwen te bouwen of te verbouwen met behulp van een architect zodat een landschappelijke meerwaarde wordt gerealiseerd, heeft Wierde en Dijk een pilotproject gestart. Ten behoeve van dit project stellen wij een subsidie beschikbaar voor minimaal vijf landbouwers voor de materiële meerkosten van een gebouw dat een architectonische en landschappelijke meerwaarde heeft.

In deze beleidsregel worden de voorwaarden van de subsidie, alsmede het subsidieplafond vastgesteld.

Doel van de subsidie

Het doel van de subsidie is om de cultuurhistorische waarde en kwaliteiten van het Wierden- en Dijkenlandschap te behouden en te versterken door landbouwers te stimuleren om met behulp van een architect een gebouw te creëren dat een landschappelijke meerwaarde heeft voor het Wierden- en Dijkenlandschap. De subsidie is bedoeld voor de materiële meerkosten die de uitvoering van een dergelijk ontwerp met zich meebrengt ten opzichte van standaard 'catalogusbouw'.

Subsidieplafond en hoogte subsidie

Het subsidieplafond bedraagt € 155.000,-. Per bedrijf wordt voor maximaal 70% van de materiële meerkosten van de uitvoering van agrarisch landschappelijk gebouw subsidie verstrekt. De maximale subsidie per bedrijf bedraagt € 31.000,-.

Wie kunnen subsidie aanvragen en waarvoor?

Ondernemingen die actief zijn in de primaire landbouwproductie kunnen subsidie aanvragen voor verbouw of nieuwbouwplannen van agrarische schuren en stallen. Het project dient te zijn gelegen in het verzorgingsgebied van de Vereniging Wierde & Dijk. Een kaart van het verzorgingsgebied van de Vereniging Wierde & Dijk maakt onderdeel uit van dit besluit. De bouwwerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd in de periode 2016-2018 en mogen niet zijn aangevangen vóór het indienen van de subsidieaanvraag. Het gehele project dient te worden begeleid door een architect en het project moet passen binnen de Provinciale Omgevingsverordening. Indien niet aan deze vereisten wordt voldaan wordt de subsidie geweigerd.

Geen subsidie wordt verstrekt indien de aanvrager van de subsidie een onderneming in moeilijkheden is, als bedoeld in artikel 2, onder 14 van de Verordening (EU) Nr. 702/2014 van de Commissie van 25 juni 2014, Pb EU 2014, L 193/1 of indien tegen de subsidieaanvrager een uitstaand bevel tot terugvordering bestaat, volgend op een eerdere beschikking van de Europese Commissie waarin de steun onrechtmatig en onverenigbaar is verklaard met de gemeenschappelijke markt.

Wanneer en hoe kan subsidie worden aangevraagd?

De subsidie kan worden aangevraagd vóór 15 september 2016. Hiertoe dient een schriftelijk verzoek te worden gedaan bij Gedeputeerde Staten, t.a.v. Wierde & Dijk, Postbus 610, 9700 AP Groningen. De aanvraag dient de volgende onderdelen te bevatten:

  •  naam, adres en woonplaats gegevens van de aanvrager;

  •  beschrijving van de aard en omvang van de landbouwonderneming;

  •  voorlopig (schets)ontwerp van het project;

  •  beschrijving van het project met inbegrip van een de verschillen t.o.v. standaard catalogusbouw;

  •  voorgenomen planning van de uitvoering van de werkzaamheden;

  •  kaart met locatie van het voorgenomen project.

Gedeputeerde Staten kunnen na ontvangst van de volledige aanvraag om aanvullende gegevens verzoeken die nodig blijken om de aanvraag te kunnen beoordelen of om op de aanvraag te kunnen beschikken.

Werkwijze afhandeling subsidieverzoek

Na ontvangst van de aanvragen zal een commissie, bestaande uit twee leden van de Vereniging Wierde en Dijk, het provinciaal bouwheerschap en een door hen gekozen onafhankelijke voorzitter, de aanvragen beoordelen aan de hand van onderstaande kwalitatieve criteria. Uiterlijk 1 december 2016 zal de commissie een advies uitbrengen aan GS over de rangorde van de aanvragen. Uiterlijk 1 juni 2017 zullen Gedeputeerde Staten beslissen welke bedrijven voor subsidie in aanmerking komen en voor welk bedrag. Voor de verdeling van het subsidiebudget wordt de volgorde van het advies van de commissie gevolgd. Binnen een maand na oplevering van het bouwwerk, doch uiterlijk 31 december 2017 kan een subsidievaststellingsverzoek bij Gedeputeerde Staten worden ingediend. Dit vaststellingsverzoek dient vergezeld te gaan van een calculatie van de materiële meerkosten van het agrarisch landschappelijk bouwwerk ten opzichte van standaard catalogus bouw. Uitbetaling van de subsidie vindt plaats nadat op het vaststellingsverzoek is beslist. Indien blijkt dat niet aan de subsidieverplichtingen is voldaan kan de subsidiebeschikking worden gewijzigd of ingetrokken en kunnen uitbetaalde bedragen worden teruggevorderd.

Kwalitatieve criteria voor beoordeling

De commissie hanteert bij de beoordeling van de ingediende ontwerpen de onderstaande volgorde van kwalitatieve criteria. Voor elk criterium wordt een puntenaantal op de schaal van 0 (eigenschap niet aanwezig) tot 5 (eigenschap in hoge mate aanwezig) toegekend, vermenigvuldigd met de bij het criterium genoemde factor.

  •  Landschappelijke betekenis van de locatie (factor 2):

  •  

    ligt de locatie op een wierde, kwelderwal of ander kenmerkend element van het landschap?

  •  Belevingswaarde en zichtbaarheid van de locatie (factor 1,5):

  •  

    is de locatie zichtbaar vanaf openbaar terrein of is het anderszins een in het oog springende locatie?

  •  De ruimtelijke kwaliteit van de bestaande bebouwing en het erf (factor 1):

  •  

    wat is de ruimtelijke en cultuurhistorische waarde van de bestaande bebouwing?

  •  Het architectonisch ontwerp in relatie tot de omgevingskarakteristieken (factor 0,5):

  •  

    Past het gebruik van kleur, vorm, materiaalgebruik bij bebouwingskarakteristieken van de omgeving?

Staatssteun

De subsidie wordt aangemerkt als staatssteun in de zin van artikel 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Voor deze subsidie wordt gebruik gemaakt van artikel 29 'steun voor investeringen voor instandhouding van cultureel en natuurlijk erfgoed op landbouwbedrijven' van Verordening (EU) Nr. 702/2014 van de Commissie van 25 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard, Pb EU 2014, L 193/1. Staatssteun die op grond van dit artikel wordt verleend mag niet worden gecumuleerd met betalingen voor dezelfde in aanmerking komende kosten als deze cumulering er toe leidt dat meer dan 100% van de in aanmerking komende kosten met staatsmiddelen wordt gefinancierd.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking twee weken na bekendmaking in het Provinciaal Blad.

Ondertekening

Groningen, 12 juli 2016.
Gedeputeerde Staten voornoemd:
 
H. Staghouwer, wnd. voorzitter.
 
H.J. Bolding, secretaris.

Kaart van het verzorgingsgebied

Kaart van het verzorgingsgebied