Regeling vervallen per 14-09-2017

Verlofregeling gemeente Haaren

Geldend van 21-01-2010 t/m 13-09-2017

Intitulé

Verlofregeling gemeente Haaren

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarengelet op hoofdstuk 6 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling/ Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO);gelet op het gestelde in artikel 160 Gemeentewet;na verkregen instemming van de Ondernemingsraad d.d. 23-11-2009

BESLUITEN:

tot vaststelling van de navolgendeVerlofregeling gemeente Haaren

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:Medewerker

De ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR, die werkzaam is bij de gemeente Haaren.Volledige betrekking

Een betrekking waarbij de formele arbeidsduur 36 uur per week bedraagt (artikel 1:1 lid 1 sub k van de CAR).

Dienstdag

Een dienstdag bedraagt 36 uren: 5 werkdagen = 7,2 uur per dag

Artikel 2 Basis vakantieverlof

  • 1. Een medewerker met een volledige betrekking heeft recht op minimaal 22 x 7,2 = 158,4 uur basis vakantie-uren per kalenderjaar. Voor deeltijdmedewerkers geldt een aantal uren naar rato van de deeltijdfactor.

  • 2. Medewerkers die, binnen hun functies, regelmatig bereikbaarheids-, beschikbaarheids- of consignatiediensten draaien of onregelmatig werken krijgen 14,4 uur extra basisverlof op basis van artikel 6:2:1 UWO.

  • 3. Bij het opnemen van vakantieverlof wordt het aantal vakantie-uren afgeschreven, dat de medewerker op de betreffende dag(en) is ingeroosterd.

  • 4. Een medewerker die gedurende het kalenderjaar wordt aangesteld of ontslagen heeft naar rato van het aantal gewerkte volle maanden recht op vakantieverlof.

Artikel 3 leeftijdsdagen

Het basis-vakantieverlof wordt voor medewerkers in een volledige betrekking vermeerderd met de volgende leeftijdsdagen:

18 jaar en jonger : 3 dienstdagen

19 jaar : 2 dienstdagen

20 jaar :1 dienstdag

30 t/m 39 jaar : 1 dienstdag

40 t/m 44 jaar : 2 dienstdagen

45 t/m 49 jaar :3 dienstdagen

50 t/m 54 jaar : 4 dienstdagen

55 t/m 59 jaar : 5 dienstdagen

60 jaar en ouder :6 dienstdagen

Artikel 4 Opname verlof

  • 1. De werkgever beslist over het verlenen van de vakantie. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de medewerker. Zowel de belangen van de dienst als die van de andere medewerkers worden daarbij meegewogen. De werkgever kan een medewerker ook verplichten vakantie op te nemen. Het al dan niet vakantie opnemen mag dus niet alleen aan de verantwoordelijkheid van de medewerker worden overgelaten.

  • 2. De vakantie kan worden opgesplitst. Een medewerker moet wel in de gelegenheid worden gesteld tenminste 10 dagen aaneensluitend vakantie te genieten.

  • 3. Indien niet aan de wensen van de medewerker tegemoet gekomen kan worden en betrokkenen komen zelf niet tot een aanvaardbare oplossing, dan neemt het college een beslissing.

  • 4. Vakantieverlof wordt opgenomen in blokken van minimaal 3 uren; aan opname van saldoverlof is geen minimum gesteld.

Artikel 5

  • 1. Om verschillende redenen kan een medewerker zijn vakantie in een jaar niet hebben opgemaakt.Deze vakantierechten vervallen niet. Als een medewerker zijn vakantie niet heeft opgemaakt:

    - op eigen verzoek;

    - als gevolg van afwezigheid tijdens ziekte;

    - als gevolg van verblijf in militaire dienst, anders dan voor eerste oefening, wordt de niet genoten vakantie in een volgend kalenderjaar verleend, tenzijde belangen van de dienst of de belangen van andere ambtenaren zichdaartegen verzetten.

  • 2. Als het aantal niet genoten vakantie-uren niet meer dan 1/3 van het basisverlof bedraagt, worden deze vakantie-uren automatisch overgeboekt naar het volgende kalenderjaar. Hiervoor hoeft de medewerker geen actie te ondernemen. Voor deeltijdmedewerkers geldt een aantal uren naar rato van de deeltijdfactor.

  • 3. Wanneer om de hier genoemde redenen vakantie doorschuift naar een volgend kalenderjaar, mag in een kalenderjaar nooit meer vakantie opgenomen worden dan anderhalf maal het aantal uren waarop de ambtenaar jaarlijks recht heeft. Als er dan nog uren resteren, worden deze doorgeschoven naar weer een volgend kalenderjaar.

  • 4. Wanneer de medewerker meer vakantie-uren wil overschrijven dan 1/3 van het basisverlof dient hij hiertoe een verzoek in bij de direct leidinggevende. De direct leidinggevende geeft aan binnen hoeveel maanden deze extra vakantie-uren moeten zijn opgenomen door de medewerker.

  • 5. Wanneer een medewerker om redenen van dienstbelang niet in de gelegenheid is gesteld vakantie op te nemen, wordt hem die vakantie in het eerstvolgende kalenderjaar, maar uiterlijk voor het einde van het tweede volgende kalenderjaar verleend. Hier geldt niet de restrictie dat maximaal anderhalf maal het aantal uren waarop de medewerker jaarlijks recht heeft, mag worden opgenomen.

Artikel 6 Intrekken vakantie

Een verleende vakantie kan worden ingetrokken wanneer dringende redenen van dienstbelang dat noodzakelijk maken. Wanneer de medewerker hierdoor op een dag slechts gedeeltelijk vakantie heeft kunnen genieten, worden deze uren als niet verleend beschouwd. Wanneer een medewerker als gevolg van het intrekken van de vakantie schade lijdt, wordt deze aan hem vergoed. Te denken valt hierbij aan de annuleringskosten van een vakantie.

Artikel 7 Uitbreiding bijzondere verlofdagen

  • 1. In de CAR-UWO, artikel 6:4, is vastgelegd welke bijzondere verlofdagen landelijk zijn vastgesteld.Als uitbreiding hierop en voor zover de dienst dit toelaat krijgt de medewerker van de gemeente Haaren verlof, met behoud van bezoldiging, op de volgende dagen:

    - Goede vrijdag: namiddag

    - Carnaval: op maandag en dinsdag zijn het gemeentehuis en werf verplicht gesloten; voor de helft regulier verlof/saldoverlof en voor de helft bijzonder verlof

    - 5 mei: gehele dag

    - De vrijdag tussen Hemelvaart en het daarop volgende weekend

    - Bij deelname aan de personeelsreis op de daarvoor vastgestelde dag

    - 05 december na 15.00 uur

    - 24 december na 15.00 uur

    - 31 december na 15.00 uur

  • 2. Indien op een aangewezen extra verlofdag als genoemd in lid 1 in dienstopdracht werkzaamheden worden verricht vindt compensatie, behoudens voor zover er sprake is van overwerk of onregelmatige dienst, alleen in daadwerkelijke gewerkte uren plaats.

  • 3. Het college kan jaarlijks 2 bijzondere verlofdagen(brugdagen) vaststellen.

Artikel 8 Zorgverlof

- Langdurend en kortdurend zorgverlof kan, na goedkeuring door de secretaris, worden verleend op grond van artikel 6:4 van de CAR-UWO. Uitgebreidere informatie vindt u in de toelichting op Intranet onder Regelgeving/ arbeidsvoorwaarden/ landelijke afspraken/ zorgverlof - bijzonder verlof.

Artikel 9 Vakantieopbouw tijdens ziekte

- Als een medewerker ziek is, wordt alleen gedurende de laatste zes maanden van de periode van afwezigheid wegens ziekte of zwangerschap en bevalling voorafgaande aan volledig herstel of ontslag vakantie opgebouwd. Een uitzondering bestaat in het geval dat de ziekte aan de schuld of nalatigheid van de medewerker te wijten is.

- Als er tussen de 1e en de volgende ziekmelding een periode van minder dan 4 weken is verstreken, wordt bij de berekening van de ziekteperiode de datum van 1e ziekmelding aangehouden.

- Tijdens ziekte mag een medewerker ook met vakantie, zij het met toestemming van de bedrijfsarts. Is de medewerker volledig ziek, dan wordt geen vakantie ingehouden. Is de medewerker echter gedeeltelijk ziek( minder dan 55%), dan moet hij vakantie opnemen alsof er geen sprake is van ziekte.

Artikel 10 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het college een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling wordt aangehaald als “Verlofregeling gemeente Haaren”.Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking op Intranet onder gelijktijdige intrekking van de bepalingen met betrekking tot bijzondere verlofdagen in de “Rechtspositieregeling gemeente Haaren” die op 13 november 1995 is vastgesteld.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haaren 2009.
Burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren,Secretaris,                                   Burgemeester,
Sjoerd Potters                            Frans Ronnes