Regeling vervallen per 31-12-2018

Beleidsregels Bijdrageregeling chronisch zieken en ouderen

Geldend van 27-04-2009 t/m 30-12-2018 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2009

Intitulé

Beleidsregels Bijdrageregeling chronisch zieken en ouderen

Beleidsregels Bijdrageregeling chronisch zieken en ouderen per 1 januari 2009

Artikel 1

Het college verstrekt op aanvraag met toepassing van artikel 35 lid 4 van de Wet werk en bijstand categoriale bijzondere bijstand aan een persoon, behorend tot een categorie chronisch zieken of gehandicapten, of een persoon met een hem ten laste komend kind dat tot die categorie behoort, mits zij daar volgens de draagkrachtrichtlijn gemeenten Haaren-Boxtel recht op hebben.

Artikel 2

Het college verstrekt op aanvraag met toepassing van artikel 35 lid 3 van de Wet werk en bijstand categoriale bijzondere bijstand aan een persoon van 65 jaar of ouder, mits zij daar volgens de draagkrachtrichtlijn gemeenten Haaren-Boxtel recht op hebben.

Artikel 3

De categoriale bijzondere bijstand bestaat uit een vergoeding voor verborgen kosten in verband met een handicap, ziekte of ouderdom. Deze vergoeding is in 2009 vastgesteld op € 216,51 per huishouden. Dit bedrag wordt elk kalenderjaar geïndexeerd met het CBS indexcijfer voor gezinsconsumptie.

Artikel 4

Om tot de doelgroep gehandicapten of chronisch zieken te behoren moet de aanvrager op 1 januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft:

  • a.

    Zelfstandig een huishouden voeren dus niet als wonend staan ingeschreven bij een zorgcentrum, verpleeghuis of gezinsvervangend tehuis en;

  • b.

    geïndiceerd zijn voor tenminste zes aaneengesloten maanden thuiszorg en/of;

  • c.

    geïndiceerd zijn voor een hulpmiddel conform de Wmo en/of;

  • d.

    een arbeidsongeschiktheid hebben van 80% - 100% (WAO of Wajong) en/of

  • e.

    blijkens een medisch advies volledig en minimaal 12 maanden arbeidsongeschikt zijn geacht en/of op grond van artikel 9 WWB en tot 1 april 2009 artikel 8 van de Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Haaren 2006 maar vanaf 1 april 2009 artikel 7 van de Re-integratieverordening 2009 zijn vrijgesteld van de arbeidsverplichting op basis van medische gronden, welke vrijstelling minstens 12 maanden betrof en/of;

  • f.

    een compensatie van het verplichte eigen risico ontvangen van het Centraal Administratiekantoor.

Artikel 5

Om tot de doelgroep gehandicapte of chronisch zieke kinderen te behoren moet het kind op 1 januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft

  • a.

    a) een indicatie hebben voor een voorziening of regeling voor gehandicapten of chronisch zieken;

  • b.

    b) Een voorziening hebben of regeling voor gehandicapten of chronisch zieken

Artikel 6

Om tot de doelgroep 65 jaar en ouder te behoren moet de aanvrager op1 januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft, 65 jaar of ouder zijn en zelfstandig een huishouden voeren.

Artikel 7

Onder hulpmiddelen worden verstaan alle middelen die chronisch noodzakelijk zijn om de mobiliteit te bevorderen, inclusief een rolstoel. Dat kan ook in de vorm van een periodieke financiële tegemoetkoming zijn of deelname aan het collectief vervoer. Onder hulpmiddel wordt tevens verstaan een op grond van de Wmo verstrekte woonvoorziening.

Artikel 8

De aanvraag geschiedt schriftelijk op een door het college vastgesteld formulier.

Artikel 9

De bijdrage dient te worden aangevraagd uiterlijk 10 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

Artikel 10

De Bijdrage kan slechts een maal per huishouden per kalenderjaar worden toegekend, ongeacht het aantal gezinsleden dat hierop aanspraak zou kunnen maken.

Artikel 11

De berekening van de draagkracht geschiedt met gebruikmaking van de gemeentelijke draagkrachtregeling die ook voor de bijzondere bijstand wordt gebruikt.

Artikel 12

Bij het bepalen van de draagkracht wordt voor het bepalen van het inkomen en het vermogen op jaarbasis, uitgegaan van het inkomen en het vermogen zoals dat is in januari van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Artikel 13

Indien noodzakelijk kan het college nadere inlichtingen vragen aan de aanvrager om duidelijkheid omtrent het inkomen en vermogen te krijgen, alsmede inlichtingen vragen aan de aanvrager om duidelijkheid te krijgen of de aanvrager wel tot de doelgroep behoort.

Artikel 14

Indien blijkt dat ten onrechte categoriale bijzondere bijstand is verstrekt als gevolg van het verstrekken van onjuiste gegevens, dan wordt deze bijstand teruggevorderd.

Artikel 15

Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels indien toepassing van de beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 16

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als "Beleidsregels Bijdrageregeling chronisch zieken en ouderen".

Artikel 17

Deze beleidsregels gaan in per 1 januari 2009.

Ondertekening

Aldus op 14 april 2009 vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente HaarenNamens het college van burgemeester en wethouders,De secretaris,                 De burgemeester,Mr. S.C.C.M Potters.       F.H.G.M. Ronnes.

1 bij de beleidsregels Bijdrageregeling chronisch zieken en ouderen per 01-01-2009

Artikel 1:

In dit artikel staat aangegeven in welke artikel in de Wet werk en bijstand de grondslag ligt voor toepassing van categoriale bijzondere bijstand voor de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten. Door de aanpassing in de wet is het met ingang van 1 januari 2009 ook mogelijk om de regeling toe te passen voor gezinnen die een chronisch ziek of gehandicapt kind verzorgen. Het moet dan wel gaan om een ten laste komend kind zoals bedoeld in de WWB.

Artikel 2:

In dit artikel staat aangegeven in welk artikel van de Wet werk en bijstand de grondslag ligt voor toepassing van categoriale bijzondere bijstand voor de doelgroep 65+ers.

Artikel 3:

In dit artikel staat voor welke kosten de regeling bijzondere bijstand verstrekt. Het zijn verborgen kosten; voor dergelijke kosten wordt normaliter geen individuele bijzondere bijstand verstrekt, omdat de kosten niet aantoonbaar of strikt genomen noodzakelijk zijn. Men is immers niet verplicht om de buurvrouw die een helpende hand toesteekt te belonen met een bloemetje. Ook kosten als een lidmaatschap van een patiëntenvereniging is niet medisch noodzakelijk. Toch maken veel mensen dergelijke kosten, die in een jaar flink kunnen oplopen. Deze regeling voorziet in dergelijke kosten.De hoogte van de bijdrage is in dit artikel bepaald. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Aangegeven si welk percentage daarvoor gebruikt moet worden.

Artikel 4:

In dit artikel wordt nader bepaald wanneer de volwassen aanvrager zelf behoort tot de doelgroep chronisch ziek of gehandicapt. Het is een nadere uitwerking van hetgeen in artikel 1 is bepaald. Met ingang van 1 april 2009 is de Re-integratieverordening aangepast. Dit heeft tot gevolg dat de verwijzing naar de Re-integratieverordening ook wijzigt. Tot 1 april 2009 stond de mogelijkheid voor ontheffing geregeld in artikel 8 van de verordening. In de verordening die vanaf 1 april 2009 geldt staat deze mogelijkheid opgenomen in artikel 7.

Artikel 5:

In dit artikel wordt nader uitgewerkt wanneer er sprake is van een chronisch ziek kind of gehandicapt kind. Zoals in artikel 1 is bepaald moet het gaan om een ten laste komend kind. De ouders dragen dus zelf in belangrijk mate bij aan de kosten van levensonderhoud. Daarom is geen bepaling opgenomen dat het kind niet in een tehuis mag zijn opgenomen zoals bij de volwassenen in artikel 4 wel is bepaald. Het kind is subject van de aanvraag maar heeft geen zelfstandig recht op toekenning. De ouders zijn degenen die de aanvraag moeten indienen. Daarom is ook hun inkomen en vermogenssituatie bepalend voor het recht.

Artikel 6:

De maand januari van elk kalenderjaar is bepalend voor het recht op de regeling. Dit geldt ook voor de doelgroep 65+ers.

Artikel 7:

In dit artikel staat uitgelegd wat wordt verstaan onder hulpmiddelen.

Artikel 8:

Aanvragen moeten schriftelijk worden ingediend.

Artikel 9:

Er is een einddatum bepaald tot wanneer aanvragen mogen worden ingediend. Dit is met name gedaan om te voorkomen dat aanvragen met lange terugwerkende kracht nog kunnen worden ingediend.

Artikel 10:

Om te voorkomen dat meerdere personen binnen hetzelfde huishouden gebruikmaken van de regeling is dit anti-cumulatiebeding opgenomen.

Artikel 11:

Voor de categoriale bijzondere bijstand gelden de normale draagkrachtregels. Voor alle duidelijkheid is dit nog een keer opgenomen in de beleidsregels.

Artikel 12:

De peilmaand is januari. De inkomens- en vermogenssituatie van januari zijn bepalend voor het recht. Verder moet de aanvrager op het moment van de aanvraag woonachtig zijn in de gemeente. Recht op de Bijdrageregeling kan dus ook bestaan indien de klant gedurende het kalenderjaar in de gemeente komt wonen.

Artikel 13:

Wanneer nader onderzoek nodig is, kan de gemeente op grond van dit artikel inlichtingen inwinnen bij de klant.

Artikel 14:

Dit artikel spreekt voor zich. Terugvordering vindt altijd plaats me tin acht nemen van de Beleidsregels Terugvordering.

Artikel 15:

Dit artikel is opgenomen om het mogelijk te maken in afwijking van de beleidsregels de regeling toe te kennen wanneer een persoon in gelijke omstandigheden verkeert als de hier bedoelde doelgroep, maar op basis van de regeling niet in aanmerking zou kunnen komen.

Artikel 16:

Dit spreekt voor zich.

Artikel 17:

Toekenning voor deze regeling loopt per kalenderjaar. Daarom moeten de beleidsregels ook per 1 januari van een kalenderjaar worden vastgesteld. De beleidsregels treden formeel in werking na bekendmaking maar werken wel terug tot 1 januari 2009.