Regeling vervallen per 30-09-2009

Fraudeverordening Wet Werk en Bijstand Haaren 2008

Geldend van 01-01-2008 t/m 29-09-2009

Intitulé

Fraudeverordening Wet Werk en Bijstand Haaren 2008

De raad van de gemeente Haaren;in zijn vergadering van 13 december 2007;gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 november 2007;gelet op de behandeling in de Raadscommissie van 29 november 2007;gelet op artikel 8a Wet werk en bijstand.BESLUIT:Vast te stellen de Fraudeverordening Wet werk en bijstand Haaren 2008, onder gelijktijdige intrekking van de op 23-02-2006 vastgestelde Fraudeverordening 2006, ingaande 1 januari 2008.Fraudeverordening Wet werk en bijstand Haaren 2008

Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • 1.

    het college : het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren;

  • 2.

    de wet : de Wet werk en bijstand;

  • 3.

    bijstand : de bijstand genoemd in artikel 5 onder a van de wet werk en bijstand;

  • 4.

    inlichtingenplicht: de verplichting in artikel 17 lid 1, 2 en 4 van de Wet werk en bijstand en de artikelen 28 lid 2 en 29 lid 1 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen.

Hoofdstuk 2 Fraudepreventie en fraudeopsporing

Artikel 2 Fraudepreventie

Het college draagt zorg voor het beschrijven van de middelen waarmee en wijze waarop de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet wordt uitgevoerd, in het handhavingbeleidsplan.

Artikel 3 Fraude opsporing

Het college draagt zorg voor het beschrijven van de wijze waarop fraude zal worden opgespoord in het handhavingbeleidsplan.

Artikel 4 Inhoud handhavingbeleidsplan

In het in artikel 2 genoemde handhavingbeleidsplan komt in ieder geval tot uitdrukking;

  • 1.

    een gemeentelijke visie op handhaving;

  • 2.

    aanpak fraudepreventie;

  • 3.

    aanpak frauderepressie.

Hoofdstuk 3 Verantwoording door het college

Artikel 5 Verantwoording door het college

Het college legt jaarlijks verantwoording af aan de raad door middel van het beleidsverslag Werk, inkomen en zorg. Hierin wordt in elk geval gerapporteerd over:

  • 1.

    het aantal gevallen waarin een maatregel is overwogen;

  • 2.

    het aantal uitgevoerde preventieonderzoeken en de resultaten daarvan

  • 3.

    het aantal bijzondere onderzoeken door de sociale recherche en de resultaten daarvan.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 6 Onvoorziene omstandigheden en hardheidsclausule

In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college;het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze verordening, als toepassing daarvan tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2008.

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Fraudeverordening Wet werk en bijstand Haaren 2008".

Toelichting 1 Toelichting op de verordening:

AlgemeenBij amendement is artikel 8a in de WWB opgenomen. De gemeenteraad moet een verordening vaststellen om de uitgangspunten voor het financiële beleid en financiële beheer vast te leggen. Daarmee moet worden gewaarborgd dat aan de eisen van rechtmatigheid wordt voldaan. In dat kader kan ook aandacht worden besteed aan de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van gemeentelijke regelingen. Een goed financieel beheer bij de uitvoering van de WWB brengt met zich mee dat daarbij ook voortdurend aandacht bestaat voor de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik. Het is wenselijk dit expliciet in de verordening te regelen.Artikel 8a van de Wet werk en bijstand verlangt dus dat de gemeenteraad de regels voor het eigen handhavingsbeleid op hoofdlijnen vaststelt in een verordening. Het college krijgt de mogelijkheid om nadere invulling te geven aan de verordening in de vorm van een handhavingbeleidsplan. Hier wordt voor gekozen om de wijze waarop de fraudepreventie en fraudebestrijding vorm wordt gegeven op eenvoudige wijze jaarlijks aan te kunnen passen aan hetgeen de praktijk verlangt. De raad stelt de kaders vast, het college werkt dit verder uit in het handhavingbeleidsplan.

Artikel 1.De begrippen die in de verordening worden gebruikt hebben een gelijkluidende betekenis als de omschrijving in de WWB.Artikel 2. Fraudepreventie Het college stelt een handhavingbeleidsplan vast waarin maatregelen en methoden staan opgenomen gericht op het voorkomen van fraude. Hierin wordt in elk geval aandacht besteed aan de voorlichting aan de cliënten over rechten en plichten die verbonden zijn aan het recht op bijstand, alsmede over de consequenties die verbonden worden aan het niet nakomen van de verplichtingen die verbonden zijn aan het recht op bijstand. Tevens zal voortdurend aandacht zijn voor het optimaliseren van de dienstverlening, waardoor de acceptatie van de regels en controle onder de cliënten wordt bevorderd.Artikel 3. Fraude opsporingFraude wordt bestreden door het vroegtijdig opsporen en het sanctioneren van fraude. Het college zal in het handhavingbeleidsplan aangeven op welke wijze zij dit vorm wil geven. In het plan zal worden aangegeven welke middelen worden ingezet om fraude op te sporen. Hierbij kan gedacht worden aan verificatie van gegevens, de inzet van preventieambtenaar, de inzet van sociale recherche, de thematische controles of controles gericht op risicodoelgroepen. Voor het sanctioneren van fraude zijn de Afstemmingsverordening en de Beleidsregels terugvordering van belang.

Artikel 4. Inhoud handhavingbeleidsplanIn dit artikel is aangegeven welke onderwerpen in het gemeentelijke handhavingbeleidsplan op zijn minst aan bod moeten komen.Artikel 5. Verantwoording door het collegeDe raad stelt jaarlijks een beleidsplan Werk Inkomen en Zorg vast. In dit plan worden de speerpunten en indicatoren vastgelegd. Het college legt over deze punten verantwoording af aan de raad door middel van het beleidsverslag Werk, Inkomen en Zorg. Handhaving vormt een onderdeel van het beleidsplan en -verslag. In het verslag wordt verantwoording afgelegd over de geformuleerde beleidsuitgangspunten en de daarbij horende indicatoren. In elk geval zal verantwoording worden afgelegd over het aantal keren dat een maatregel is overwogen, het aantal onderzoeken door de preventieambtenaar met de resultaten daarvan en het aantal onderzoeken dat is gedaan door de sociale recherche en diens resultaten.Artikel 6. Onvoorziene omstandigheden en hardheidsclausuleDit artikel spreekt voor zich.

Artikel 7. InwerkingtredingDit artikel spreekt voor zich.

Artikel 8. CiteertitelDit artikel spreekt voor zich. 

De raad van de gemeente Haaren,

raadsgriffier,                              voorzitter, 

Mr. P.J.F. Bemelmans.              F.H.G.M. Ronnes.