Regeling vervallen per 12-07-2013

Verordening Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad

Geldend van 09-10-2009 t/m 11-07-2013

Intitulé

Verordening Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad

Paragraaf 1 Algemeen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de raad: de gemeenteraad van Haarlem;

  • b.

    het college: het college van burgemeester en wethouders;

  • c.

    de Adviesraad: de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad.

Paragraaf 2 Taken en bevoegdheden

Artikel 2

De Adviesraad heeft tot taak gevraagd en ongevraagd te adviseren aan het college en de raad over het Haarlemse integratiebeleid. De Adviesraad draagt bij aan de discussie en het debat over het vormgeven van Haarlem als multiculturele stad en het integratiebeleid Allemaal Haarlemmers.

Artikel 3

  • 1. Het college stelt de Adviesraad in de gelegenheid een advies uit te brengen voordat besluiten worden genomen met betrekking tot de hoofdlijnen van het Haarlemse integratiebeleid.

  • 2. Het college stelt, na overleg met de Adviesraad, een termijn waarbinnen het advies moet zijn uitgebracht. Het college geeft tevens duidelijk aan, op welke aspecten van het onderwerp in het advies moet worden ingegaan.

  • 3. Het college neemt binnen acht weken een beslissing op een gevraagd of ongevraagd advies van de Adviesraad.

  • 4. Indien de raad beslist op een advies van de Adviesraad bedraagt de termijn zestien weken.

  • 5. Indien het college of de raad besluit van een advies van de Adviesraad af te wijken, wordt dit schriftelijk gemotiveerd aan de Adviesraad meegedeeld binnen vier weken na het besluit.

Artikel 4

In het kader van de uitoefening van haar taak beschikt de Adviesraad over een onderzoeksbudget. Dit budget maakt onderdeel uit van de onderscheiden begroting en rekening van de hoofdafdeling, afdeling WWGZ van de gemeente Haarlem. Na fiattering van de afdeling WWGZ en met inachtneming van de maximale omvang van het hiervoor vastgestelde budget kan de voorzitter van de Adviesraad een professionele externe onderzoeker opdracht geven tot het houden van een (evaluatief) onderzoek naar de effecten van een of meer aspecten van het Haarlemse integratiebeleid. Het onderzoek wordt voorzien van een advies van de Adviesraad met beleidsaanbevelingen.

Artikel 5

  • 1. De Adviesraad kan voor het voorbereiden van een advies bij het college een beroep doen op ambtelijke bijstand vanuit gemeentelijke afdelingen.

  • 2. Dit verzoek wordt ingewilligd, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. In dat geval bericht het college met redenen omkleedt aan de Adviesraad op welke gronden het verzoek geheel of gedeeltelijk is afgewezen.

Paragraaf 3 Samenstelling

Artikel 6

  • 1. De Adviesraad bestaat uit ten minste 7 en ten hoogste 15 leden, waaronder de voorzitter. Zij hebben zitting op persoonlijke titel. Leden van de raad en ambtenaren van de gemeente Haarlem kunnen geen zitting hebben in de Adviesraad.

  • 2. De leden en de voorzitter worden benoemd door het college op voordracht van een sollicitatiecommissie. De secretaris bedoeld in artikel 16 heeft in deze sollicitatiecommissie een raadgevende stem.

  • 3. De werving van de leden en de voorzitter vindt plaats via een open sollicitatieprocedure. Door middel van een bekendmaking in de lokale media, de gemeentelijke stadskrant en berichten aan (allochtone) organisaties en sleutelfiguren in Haarlem worden kandidaten geworven.

  • 4. De leden en de voorzitter dienen woonachtig te zijn in Haarlem en zijn in meerderheid van allochtone afkomst. Zij beschikken over kennis van en contacten met relevante (maatschappelijke) organisaties en allochtone zelforganisaties. De leden en de voorzitter bezitten aantoonbare deskundigheid op één of meer beleidsterreinen die voor de werkzaamheden van de Adviesraad van belang zijn.

Artikel 7

  • 1. De leden en de voorzitter van de Adviesraad worden benoemd voor een periode van twee jaar.

  • 2. De aftredende leden van de Adviesraad zijn tweemaal terstond herbenoembaar.

  • 3. De aftredende voorzitter is eenmaal herbenoembaar. Mocht een lid van de Adviesraad na 1 periode van 2 jaar opteren voor voorzitter dan wordt de termijn voor de voorzitter gehandhaafd op maximaal twee periodes van twee jaar.

  • 4. Leden van de Adviesraad die tussentijds ontslag wensen te nemen doen hiervan onverwijld mededeling aan de voorzitter van de Adviesraad. Deze stelt het college hiervan in kennis.

  • 5. Indien de voorzitter tussentijds ontslag wenst te nemen doet hij hiervan onverwijld mededeling aan het college.

  • 6. Bij tussentijds ontslag van de voorzitter kiest de Adviesraad uit zijn midden een tijdelijk plaatsvervangend voorzitter. De Adviesraad doet hiervan mededeling aan het college.

  • 7. De vervulling van een tussentijdse vacature vindt plaats op voordracht van de zittende leden. Benoeming vindt plaats door het college.

  • 8. Voor degene die ter vervulling van een tussentijdse vacature tot lid of voorzitter van de Adviesraad is benoemd gelden de termijnen zoals beschreven in de punten 1, 2 en 3 van artikel 7.

  • 9. De Adviesraad kan leden, om reden van dringend belang betreffende het functioneren van de Adviesraad, te allen tijde doen aftreden nadat zij van tevoren in de gelegenheid zijn gesteld zich te verantwoorden. Het besluit kan slechts genomen worden met een meerderheid van ten minste twee/derde van de stemmen van alle leden van de Adviesraad.

Artikel 8

  • 1. De Adviesraad vergadert zo dikwijls als de voorzitter of tenminste 4 leden het nodig oordelen.

  • 2. De vergaderingen van de Adviesraad worden door de voorzitter belegd, waartoe behoudens in spoedeisende gevallen de agenda met de daarbij behorende stukken tenminste twee weken van tevoren aan de leden wordt toegezonden.

  • 3. De aan de Adviesraad gezonden agenda, de daarbij behorende stukken, en de aankondiging van de plaats en de tijd van de vergadering liggen op het secretariaat van de afdeling WWGZ van de hoofdafdeling Stadszaken van de gemeente Haarlem voor eenieder ter inzage.

  • 4. De plaats en de tijd van de vergaderingen alsmede de agenda, worden op door de Adviesraad te bepalen wijze aangekondigd.

  • 5. Een vergadering wordt slechts gehouden indien, buiten de voorzitter, tenminste zes leden aanwezig zijn. Wanneer dit aantal niet aanwezig is, worden de leden op de in het tweede lid bedoelde wijze voor een nieuwe vergadering opgeroepen. Deze wordt gehouden ongeacht het aantal aanwezige leden.

Artikel 9

Artikel 19 (beslotenheid vergaderingen/geheimhouding) van de algemene commissievergadering is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 10

  • 1. Elk lid van de Adviesraad kan één stem uitbrengen.

  • 2. De beslissingen van de Adviesraad worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen. Over zaken wordt mondeling, over personen schriftelijk gestemd.

  • 3. Indien bij het nemen van een beslissing door geen van de leden stemming wordt gevraagd, is het voorstel aangenomen.

  • 4. Wanneer een beslissing niet met algemene stemmen is genomen, wordt in het verslag van de desbetreffende vergadering, of als een schriftelijk advies is uitgebracht in het advies, melding gemaakt van de bij de bespreking naar voren gebrachte afwijkende meningen alsmede van de stemverhouding.

Artikel 11

Bij staking van stemmen over zaken is het voorstel verworpen. Bij staking van stemmen omtrent personen vindt herstemming plaats. Wanneer bij herstemming de stemmen opnieuw staken, beslist de stem van de voorzitter.

Artikel 12

De leden onthouden zich van medestemmen over zaken die hen, hun echtgenoten c.q. partners, of hun bloed- of aanverwanten tot de derde graad ingesloten, persoonlijk aangaan of waarin zij als gemachtigden zijn betrokken of anderszins zakelijke belangen hebben.

Artikel 13

De adviezen van de Adviesraad worden door de voorzitter en de in artikel 16 bedoelde ambtelijk secretaris ondertekend. Agenda’s, uitnodigingen en overige stukken met een procedureel karakter worden ondertekend door de ambtelijk secretaris.

Artikel 14

  • 1. De Adviesraad is bevoegd om leden van bestuursorganen en ambtenaren uit te nodigen zijn vergaderingen bij te wonen voor het geven van een toelichting op en het beantwoorden van vragen over voorstellen die door bestuursorganen van de gemeente aan de Adviesraad zijn voorgelegd voor het uitbrengen van advies.

  • 2. Deze uitnodigingen worden tenminste twee weken voor de dag waarop de desbetreffende vergadering wordt gehouden verstuurd. Ambtenaren worden uitgenodigd door tussenkomst van hun afdelingshoofd.

  • 3. Aan de uitnodiging als bedoeld in het eerste lid wordt gevolg gegeven. Bij afwezigheid van een uitgenodigde ambtenaar ziet het afdelingshoofd erop toe dat de vergadering wordt bijgewoond door een ter zake van het te behandelen onderwerp deskundige vervanger.

  • 4. De Adviesraad kan hoorzittingen & debatten organiseren, vertegenwoordigers of deskundigen van instellingen of organisaties uitnodigen de vergaderingen bij te wonen.

  • 5. De Adviesraad kan werkgroepen instellen. De samenstelling, taak en werkwijze van deze werkgroepen wordt door de Adviesraad bepaald.

Artikel 15

  • 1. De voorzitter kan personen die een openbare vergadering als toehoorder bijwonen in de gelegenheid stellen informatie te verstrekken, een toelichting te geven, vragen te stellen of vragen van de leden van de Adviesraad te beantwoorden met betrekking tot de aan de orde zijnde agendapunten.

  • 2. De voorzitter stelt, indien de voortgang van de beraadslaging zulks naar zijn/haar oordeel noodzakelijk maakt, een spreektijd vast, welke door personen die van de in het vorige lid bedoelde gelegenheid gebruik maken, zonder zijn/haar toestemming niet mag worden overschreden.

  • 3. De voorzitter zorgt voor de handhaving van de orde van de vergaderingen en is bevoegd, wanneer de orde op enigerlei wijze door toehoorders wordt verstoord, hen die dit doen of alle toehoorders te sommeren de vergadering te verlaten.

Paragraaf 5 Ondersteuning

Artikel 16

  • 1. Ter ondersteuning van de Adviesraad bij zijn taak wordt de Adviesraad bijgestaan door een ambtelijk secretaris.

  • 2. De ambtelijk secretaris wordt door de afdeling WWGZ van de hoofdafdeling Stadszaken van de gemeente Haarlem beschikbaar gesteld.

Artikel 17

De ambtelijk secretaris heeft in de vergaderingen van de Adviesraad een raadgevende stem.

Artikel 18

  • 1. De Adviesraad biedt jaarlijks aan het college een begroting en een werkplan aan met de daarbij behorende toelichting voor het komende kalenderjaar alsmede een jaarverslag over het voorafgaande jaar.

  • 2. Het werkplan en het jaarverslag van de Adviesraad worden besproken in een vergadering van de raadscommissie Samenleving. De voorzitter van de Adviesraad wordt in staat gesteld deze vergadering bij te wonen en daarin het woord te voeren.

Artikel 19

De begroting, het onderzoeksbudget en de financiële verslaglegging van de Adviesraad maken deel uit van de onderscheiden begroting en rekening van de hoofdafdeling Stadszaken, afdeling WWGZ van de gemeente Haarlem.

Artikel 20

De “Verordening geldelijke voorzieningen raadsleden, wethouders, commissieleden en fractieassistentie” is van overeenkomstige toepassing

Paragraaf 7 Slotbepalingen

Artikel 21

Deze verordening wordt slechts gewijzigd nadat de Adviesraad in de gelegenheid is gesteld haar standpunt hieromtrent kenbaar te maken.

Artikel 22

Deze verordening treedt in werking op de achtste dag na bekendmaking.

Artikel 23

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad”.