Regeling vervallen per 16-11-2019

Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij

Geldend van 02-03-2019 t/m 15-11-2019

Intitulé

Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlem,

Gelet op:

  • -

    Artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Haarlem,

Overwegende dat het gewenst is om particuliere woningeigenaren te stimuleren hun woning volledig aardgasvrij te maken,

Besluit vast te stellen de volgende regeling,

Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij.

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze uitvoeringsregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Aanvrager: een natuurlijk persoon, een particuliere eigenaar van een woning.

  • b.

    Aardgasvrije woning: een bestaande woning waar de aardgasaansluiting verwijderd is;

  • c.

    Algemene Subsidieverordening (ASV): Algemene Subsidieverordening gemeente Haarlem;

  • d.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem;

  • e.

    Woning: een bestaande woning in particulier eigendom, bestemd voor permanente bewoning.

Artikel 2 Doel

Het college kan subsidie verstrekken voor ondersteuning in de kosten van maatregelen van particuliere woningeigenaren voor de transitie naar aardgasvrij wonen. Door te verwarmen en te koken met een duurzaam alternatief in plaats van met aardgas wordt bijgedragen aan de Haarlemse Routekaart naar aardgasvrij in 2040.

Artikel 3 Doelgroep

De aanvrager als bedoeld in artikel 1, onder a, van deze Regeling kan subsidie aanvragen voor een woning in de gemeente Haarlem.

Artikel 4 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1. Er kan een subsidie worden verstrekt voor:

    • a.

      de werkelijke kosten van de maatregelen om een woning die nog niet aardgasvrij is om te vormen naar een aardgasvrije woning, tot een maximum van € 3.000 per woning;

    • b.

      de volledige kosten van het verwijderen van de gasaansluiting van de woning door de netbeheerder, bestaande uit het tarief van de netbeheerder.

  • 2. Niet in aanmerking voor subsidie op grond van het eerste lid komen de kosten voor:

    • a.

      zelf verrichte arbeid en zelf ingekochte materialen, indien de maatregelen door de aanvrager zelf worden uitgevoerd;

    • b.

      installatie van biomassaketels, hout- of pelletkachels, allesbranders;

    • c.

      installaties of fornuizen op fossiele brandstoffen als kolen, olie, propaan- of butaangas.

  • 3. Activiteiten en/of kosten die naar het oordeel van het college niet of onvoldoende bijdragen aan het doel van deze regeling zoals gesteld in artikel 2 worden niet meegenomen bij het vaststellen van de subsidiabele kosten.

  • 4. Indien de aanvrager voor dezelfde activiteit ook andere subsidie ontvangt, wordt de hoogte van de subsidie zodanig vastgesteld dat de totale subsidie niet meer bedraagt dan 100% van de subsidiabele kosten.

Artikel 5 Procedure voor het indienen en behandelen van een aanvraag

  • 1. In overeenstemming met artikel 5, eerste lid, van de ASV wordt de aanvraag schriftelijk ingediend bij het college met behulp van een aanvraagformulier.

  • 2. In afwijking van artikel 5, tweede en derde lid, van de ASV, overlegt de aanvrager bij de aanvraag om subsidie:

    • a.

      De offerte(s) met een overzicht van de te nemen maatregelen in de woning voor de verbouw naar aardgasvrij;

    • b.

      De facturen en betaalbewijzen van de subsidiabele kosten, aansluitend bij de offerte(s), opgemaakt na de inwerkingtreding van deze regeling;

    • c.

      Een bewijs van de netbeheerder dat de woning van het aardgas is afgesloten, opgemaakt na de inwerkingtreding van deze regeling;

    • d.

      Een opgave van andere aangevraagde of ontvangen subsidies ten behoeve van dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken daarvan.

  • 3. Aanvragen dienen uiterlijk 31 december 2019 om 17.00 uur te zijn ontvangen.

  • 4. De subsidieaanvraag wordt in behandeling genomen onder voorwaarde dat de aanvraag voldoet aan de eisen uit de uitvoeringsregeling.

  • 5. Het college neemt zo spoedig mogelijk na ontvangst van de volledige aanvraag, maar uiterlijk binnen 6 weken een besluit op de aanvraag.

  • 6. Het college verdeelt het beschikbare bedrag in volgorde van ontvangst van de complete aanvragen. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Awb de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de dag, waarop de aanvulling is ontvangen door de gemeente.

  • 7. Indien bij het toekennen van een aanvraag het subsidieplafond wordt bereikt, wordt aan die aanvraag maximaal het bedrag toegekend dat nog beschikbaar is zodat het subsidieplafond niet wordt overschreden.

  • 8. Indien subsidieaanvragen een gelijke ontvangstdatum hebben en gezamenlijk het subsidieplafond overschrijden wordt per loting beslist.

Artikel 6 Weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 8 van de ASV wordt de subsidie geweigerd indien de activiteiten als bedoeld in artikel 4, eerste lid, van deze regeling hebben plaatsgevonden vóór inwerkingtreding van de regeling.

Artikel 7 Verplichtingen

In aanvulling op artikel 13 van de ASV, zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • a.

    De aanvrager zal de verwijdering van de gasaansluiting van de woning in stand houden;

  • b.

    Een door de gemeente aangestelde inspecteur wordt op zijn verzoek in de gelegenheid gesteld de uitgevoerde werkzaamheden ter plaatse te inspecteren.

Artikel 8 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt € 500.000.

Artikel 9 Slotbepalingen

  • 1. Deze regeling wordt na vaststelling door het college bekendgemaakt via de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties.

  • 2. Deze regeling treedt in werking vanaf de eerste dag na de dag van bekendmaking en vervalt met ingang van 1 januari 2020 met dien verstande dat de regeling van toepassing blijft op de op grond van deze regeling ingediende aanvragen en verstrekte subsidies.

  • 3. De regeling wordt aangehaald als de ‘Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij’.

  • 4. Het college kan in bijzondere gevallen, gelet op het belang van een aanvrager, artikelen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing naar het oordeel van het college leidt tot onbillijke of onevenredige gevolgen.

  • 5. Deze regeling is aanvullend op de ASV. Ingeval ASV en deze regeling onderling afwijken op de aspecten die ingevolgde de ASV nader mogen worden geregeld in een uitvoeringsregeling, geldt hetgeen staat vermeld in deze regeling.

Toelichting bij Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij

De gemeente Haarlem bereidt de stad voor op een aardgasvrije toekomst. Haarlem ondertekende in 2017 samen met het Rijk, andere gemeenten, netwerkbeheerders en de twaalf provincies de Green Deal ‘Aardgasvrije wijken’. In de Routekaart naar klimaatneutraal in 2030 en aardgasvrij in 2040 heeft de gemeente inzichtelijk gemaakt hoe Haarlem in 2040 aardgasvrij wil zijn.

In dit kader heeft de gemeente voor 2019 een bedrag van Euro 500.000 beschikbaar gesteld om particuliere woningeigenaren te stimuleren en te ondersteunen hun woning volledig aardgasvrij te maken.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsomschrijving

Onder aanvrager wordt verstaan een natuurlijk persoon. De subsidie is niet bedoeld voor rechtspersonen waaronder VvE’s en zakelijke vastgoedeigenaren. De regeling richt zich dus op de bewoners (eigenaren) van de gemeente Haarlem met een eigen woning. Dit draagt bij aan de duidelijkheid en uitvoerbaarheid van de uitvoeringsregeling. Voor VvE’s vanaf 10 appartementen bestaat bovendien de mogelijkheid een energiebespaarlening bij het Energiebespaarfonds aan te vragen.

Woning is een bestaande woning; het aardgasvrij bouwen van nieuwbouw is dus uitgesloten van deze regeling.

Artikel 4 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Eerste lid

Omdat met deze regeling het doel, en niet de techniek, centraal gesteld wordt, kunnen de maatregelen voor de verbouw naar een aardgasvrije woning divers zijn. Subsidiabel zijn in ieder geval de kosten voor vervanging van een aardgasgestookte verwarmingsketel naar een aardgasvrij alternatief. Noodzakelijke andere verbouwingskosten zoals isolatie van de woning kunnen onderdeel zijn van de verbouw van een woning naar aardgasvrij en zijn ook subsidiabel. De kosten zijn uitsluitend subsidiabel, indien de gasaansluiting na de werkzaamheden wordt verwijderd. Dit volgt uit de verplichting van artikel 7, sub a, van de regeling.

Bij het verwijderen van de gasaansluiting bestaan de werkzaamheden van Liander, de netbeheerder, uit het weghalen van de meter, de aansluitkast en de leiding in de grond. Aardgas verdwijnt dus volledig uit de woning. Op de website van de netbeheerder zijn de tarieven terug te vinden.

Tweede lid

Vanwege de negatieve effecten op de luchtkwaliteit komen de in lid 2, onder b en c genoemde maatregelen niet voor subsidie in aanmerking.

Derde lid

Het college kan besluiten dat kosten die niet of onvoldoende bijdragen aan het doel van de regeling niet voor subsidie in aanmerking komen. Daarbij kan worden gedacht aan materiaalkosten voor het vervangen van een vloer van de woning of de aanschafkosten van keukenapparatuur (in tegenstelling tot bijv. installatiewerkzaamheden).

Vierde lid

De subsidie mag gecombineerd worden met andere subsidieregelingen, maar tegelijkertijd moet overcompensatie worden voorkomen. De subsidie bedraagt daarom maximaal 100% van de subsidiabele kosten. In dit verband dient de aanvrager een overzicht te geven van andere subsidies of vergoedingen voor dezelfde activiteiten (zie artikel 5).

Bij een combinatie van deze subsidie met een duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem geldt tevens het bepaalde in artikel 3, lid 2 van de Verordening Duurzaamheidslening gemeente Haarlem.

Artikel 5 Procedure voor het indienen en behandelen van een aanvraag

Tweede lid

De gemeente beoogt met de regeling een stimulerende werking. Daarom zijn activiteiten die al zijn uitgevoerd vóór de inwerkingtreding van deze regeling niet subsidiabel. Dit komt terug in het vereiste dat de facturen, betaalbewijzen en het bewijs van verwijdering van de gasaansluiting van latere datum zijn dan de dag van inwerkingtreding van de regeling.

Onder betaalbewijs wordt verstaan een afschrift van de bankrekening van aanvrager waarop de betaling van de factuur, de datum en het bedrag inzichtelijk zijn.

Onder ontvangen subsidies valt zowel een verleende subsidie als een vastgestelde subsidie.

Artikel 9 Slotbepalingen

Vierde lid

Het opnemen van een hardheidsclausule opent de mogelijkheid voor het college om artikelen van deze verordening buiten toepassing te laten of daarvan af te wijken, wanneer strikte toepassing voor een belanghebbende onbillijke of onevenredige gevolgen heeft. De toepassing van de hardheidsclausule blijft beperkt tot bijzondere individuele gevallen, die een aanvullende belangenafweging noodzakelijk maken. De te treffen voorziening, die niet in de verordening is voorzien, dient altijd binnen de doelstellingen van de subsidie te passen. Het gebruik van de hardheidsclausule is een uitzondering; het college is in principe gehouden aan toepassing van de regeling, op grond van beginselen als gelijkheid en rechtszekerheid.