Regeling vervallen per 01-01-2019

Verordening geldelijke voorzieningen leden van externe commissies 2010

Geldend van 23-04-2010 t/m 31-12-2018

Intitulé

Verordening geldelijke voorzieningen leden van externe commissies 2010

De raad van de gemeente Haarlemmermeer,

gelezen het voorstel van de Commissie Van Velsen III,

gelet op de artikelen 95 tot en met 99 en 147 van de Gemeentewet,

gelet op het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden,

besluit vast te stellen de volgende verordening:

Verordening geldelijke voorzieningen leden van externe commissies 2010

Hoofdstuk I Begripsomschrijvingen

Artikel 1

  • 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      commissie(lid): een commissie(lid) als bedoeld in hoofdstuk V van de Gemeentewet

    • b.

      Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 244;

    • c.

      Reisregeling binnenland: het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 16 maart 1993, nr. AB93/U280, Stcrt. 56

    • d.

      Reisregeling buitenland: het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken van12 september 1994, nr. AD94/U1011, Stcrt. 181;

    • e.

      gemeenteraadslid: lid van de gemeenteraad, niet zijnde wethouder.

Artikel 2 Vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen

  • 1.

    De vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen van een commissie en haar subcommissies bedoeld in artikel 14 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden is gelijk aan het door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de gemeenteklasse waartoe de gemeente Haarlemmermeer behoort, vastgestelde maximum.

  • 2.

    • a.

      Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op degene die als lid van een commissie een vaste vergoeding voor de werkzaamheden als bedoeld in artikel 96 van de Gemeentewet ontvangt.

    • b.

      Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op fractieassistenten die aan de sessies van het raadsplein deelnemen. Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op degene die als lid van een commissie een vaste vergoeding voor de werkzaamheden als bedoeld in artikel 96 van de Gemeentewet ontvangt.

  • 3.

    Geen vergoeding ontvangt degene die zitting heeft in een commissie:

  • a.

    als gemeenteraadslid of wethouder;

  • b.

    uit hoofde van dan wel als rechtstreeks uitvloeisel van een ambtelijke of bestuurlijke hoedanigheid dan wel van een functie bij een instelling die grotendeels van overheidswege wordt gesubsidieerd;

  • c.

    als vertegenwoordiger van een belanghebbende instelling, organisatie of groepering, tenzij zijn lidmaatschap van de commissie tevens in belangrijke mate het gemeentelijk belang dient.

  • 4.

    De raad kan in afwijking van het bepaalde in het eerste lid een hogere vergoeding vaststellen ten aanzien van:

  • a.

    een lid van een commissie die op grond van zijn bijzondere beroepsmatige deskundigheid op het taakgebied van de commissie voor deelname aan haar werkzaamheden is aangetrokken, en

  • b.

    een lid van een commissie ten aanzien waarvan de vergoeding niet geacht kan worden in een redelijke verhouding te staan tot de zwaarte van zijn taak en de omvang van de door hem te verrichten arbeid.

Artikel 3 Vergoeding voorzitter en leden adviescommissie bezwaarschriften

De vergoeding aan de voorzitter en leden van de commissie als bedoeld in artikel 2 van de Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer wordt met toepassing van artikel 2 lid 4 door het college vastgesteld.

Artikel 4 Reis- en verblijfkosten

Aan het lid van een commissie dat geen gemeenteraadslid of wethouder is en niet in zijn hoedanigheid van ambtenaar tot lid van de commissie is benoemd worden de reiskosten voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie vergoed. De Verplaatsingskostenregeling,respectievelijk Reisregeling binnenland is hier op van toepassing.

Artikel 5 Cursus, congres, seminar of symposium

  • 1.

    De kosten van deelname van een commissielid aan cursussen, congressen, seminars en symposia die in het gemeentelijk belang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgd komen voor rekening van de gemeente.

  • 2.

    Het commissielid dat wil deelnemen aan een cursus, congres, seminar of symposium dat niet door of namens de gemeente wordt aangeboden of verzorgd, dient daartoe een gemotiveerde aanvraag in. De aanvraag gaat vergezeld van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie. De kosten komen voor rekening van de gemeente als deelname van algemeen belang is in verband met de vervulling van het commissielidmaatschap.

Artikel 6 Politieke molestverzekering

  • 1. Commissieleden zijn voor de duur van hun commissielidmaatschap verzekerd voor een politiek molestrisico.

  • 2. Indien de schade als gevolg van politiek molest niet anderszins wordt vergoed zal de gemeente het deel van de niet verzekerde kosten op zich nemen.

Hoofdstuk IV De procedure van declaratie

Artikel 7 Betaling van kosten

Betaling van kosten op grond van deze verordening vindt plaats door

  • a.

    betaling uit eigen middelen; of

  • b.

    rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente

Artikel 8 Declaratie van vooruit betaalde kosten

  • 1. Voor de vergoeding van de kosten,bedoeld in de artikelen 5 en 6, wordt gebruik gemaakt van een declaratieformulier, waarvan het model door het college is vastgesteld, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

  • 2. Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend. Het gemeenteraadslid, onderscheidenlijk het commissielid dient het declaratieformulier binnen 2 maanden bij de griffier of een door hem aangewezen ambtenaar in, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Hoofdstuk V Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt 8 dagen na publicatie in werking .

Artikel 10 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening geldelijke voorzieningen leden van externe commissies 2010.

Toelichting

Artikel 2 Vergoeding voor het bijwonen van commissievergaderingen

In dit artikel is het presentiegeld voor leden van gemeentelijke commissies geregeld. Deze bepaling geldt niet voor raadsleden en wethouders die in de commissie zitten. Hun vergoeding is immers al geregeld in de rechtspositiebesluiten en elders in deze verordening. Uitgezonderd zijn verder onder meer ambtenaren en bestuurders die in die hoedanigheid in de commissie zitting hebben. Uitgezonderd zijn tenslotte vertegenwoordigers van belangengroepen e.d. tenzij hun lidmaatschap tevens in belangrijke mate het gemeentelijk belang dient. De hoogte van het presentiegeld wordt bij gemeentelijke verordening bepaald. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt jaarlijks per 1 januari herzien aan de hand van het indexcijfer CAO lonen overheid. In artikel 2, eerste lid, is er voor gekozen de hoogte van de vergoeding te bepalen op het door de minister vastgestelde maximum.

Het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden biedt echter ook de mogelijkheid om in de gemeentelijke verordening te regelen dat in bepaalde gevallen een hoger bedrag aan presentiegeld wordt toegekend dan het eerder bedoelde maximumbedrag. Dat is geregeld in artikel 26, vierde lid, van de verordening. Er kan gekozen worden voor een procentuele verhoging, maar het is ook mogelijk om het bedrag uit een hogere gemeenteklasse te kiezen.

Artikel 3 Vergoeding voorzitter en leden adviescommissie bezwaarschriften

Dit artikel behoeft geen toelichting.

Artikel 4 Reis- en verblijfkosten raads- en commissieleden

Aan commissieleden kan krachtens artikel 96, eerste lid, van de Gemeentewet een vergoeding worden gegeven de reis- en verblijfkosten in verband met reizen binnen de gemeente.

Artikel 5 Cursus, congres, seminar of symposium

Een onderscheid is gemaakt tussen cursussen, congressen e.d. die door of vanwege de gemeente in het gemeentelijk belang zijn georganiseerd en cursussen, congressen e.d. waaraan het individuele raadslid in verband met de vervulling van het raadslidmaatschap op eigen initiatief deelneemt. Partijgebonden bijeenkomsten kunnen niet ten laste van de gemeente worden gebracht. Om die reden wordt in het tweede lid het algemeen belang van de cursus etc. benadrukt. In het laatste geval zijn er aanvullende voorwaarden gesteld (inhoudelijke informatie over de cursus of het congres en een kostenspecificatie). Hierbij kan de fractievoorzitter een rol spelen. In het aanvraagformulier is een vraag opgenomen of de fractievoorzitter de aanvraag ondersteunt.

Artikel 6 Politieke molestverzekering

Lid 1

De verzekering geldt bij een ongeval van de verzekerde overkomen door toedoen van een of meerdere personen die reageren op het optreden van verzekerde uit hoofde van de functie die verzekerde bekleedt bij de gemeente.

Lid 2

De aanspraak op de politieke molestverzekering dient eerst door de verzekeraar te worden erkend en vergoed. In geval dat de dekking van de verzekering niet toereikend is zal de gemeente het deel van de niet verzekerde kosten op zich nemen.

Artikel 7 en 8 Betaling van kosten en Declaratie van vooruitbetaalde kosten

Dit artikel behoeft geen toelichting