Regeling vervallen per 01-01-2021

Beleidsregels Integrale schuldhulpverlening 2013 Gemeente Haren

Geldend van 09-12-2013 t/m 31-12-2020 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2013

Intitulé

Beleidsregels Integrale schuldhulpverlening 2013 Gemeente Haren

Uitvoering door de Gemeenschappelijke Kredietbank Assen

Ingangsdatum 1 januari 2013

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • ·

    Bestuur:het dagelijks bestuur van de gemeente Haren waarmee de GKB een overeenkomst heeft afgesloten;

  • ·

    inwoner: ingezetene die op grond van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens bij de gemeente Haren is ingeschreven;

  • ·

    schuldhulpverlening: is het actief ondersteunen van een inwoner bij het vinden van een oplossing voor zijn/haar financiële problemen, maar ook bij het vinden van een oplossing voor de eventuele oorzaken hiervan of voor omstandigheden die verhinderen dat de financiële problemen kunnen worden opgelost. Schuldhulpverlening houdt daarnaast in dat zoveel mogelijk voorkomen wordt dat problematische schulden ontstaan;

  • ·

    verzoeker: persoon die zich tot de GKB heeft gewend voor schuldhulpverlening;

Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Alle inwoners van de gemeente Haren van 18 jaar en ouder waarvan redelijkerwijs is te voorzien dat die niet zullen voortgaan met het betalen van hun schulden of in een toestand verkeren dat zij zijn opgehouden te betalen.

Artikel 3 Aanbod schuldhulpverlening

  • 1. Schuldhulpverlening wordt door de GKB aangeboden binnen de kaders zoals verwoord in dit normenkader. Elk verzoek om schuldhulpverlening wordt dan ook hieraan getoetst.

  • 2. De vorm waarin de GKB schuldhulpverlening aanbiedt, is van meerdere factoren afhankelijk en kan dus per situatie verschillen. Factoren die een rol kunnen spelen zijn:

    • a.

      zwaarte en/of omvang van de schulden, alsmede de regelbaarheid daarvan;

    • b.

      psychosociale situatie;

    • c.

      houding en gedrag van verzoeker (motivatie);

    • d.

      een eventueel eerder gebruik van schuldhulpverlening.

Artikel 4 Verplichtingen

  • 1. Verzoeker doet aan de GKB op verzoek of onverwijld uit eigen beweging mededeling van alle feiten en omstandigheden waarvan hem redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op schuldhulpverlening, zowel bij het verzoek als gedurende de looptijd van het schuldhulpverlenings-traject.

  • 2. Verzoeker is verplicht om alle medewerking te verlenen die redelijkerwijs nodig is gedurende de verzoekperiode en tijdens het schuldhulpverleningstraject.

    De medewerking bestaat onder andere uit:

    • a.

      het nakomen van afspraken;

    • b.

      geen nieuwe schulden aangaan;

    • c.

      het zich houden aan de bepalingen van de door verzoeker ondertekende overeenkomsten.

Artikel 5 Weigeren en beëindigen

Indien verzoeker niet of in onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt zoals neergelegd in artikel 4, leden 1 en 2, kan de GKB besluiten om schuldhulpverlening te weigeren.

Artikel 6 Recidive – hernieuwd verzoek

De toegang tot de schuldhulpverlening wordt beperkt voor diegene die

  • -

    zelf de voortgang van de schuldhulpverlening blokkeert

  • -

    binnen twee jaar opnieuw een beroep doet op schuldhulpverlening.

Artikel 7 Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

  • 1. De GKB kan in zeer dringende gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen in deze regeling, indien onverkorte toepassing daarvan aanleiding geeft of zou leiden tot onredelijkheid of onbillijkheid.

  • 2. In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist de GKB na overleg met de gemeente Haren.

Toelichting artikelen

Artikel 1. Begripsbepalingen

Dit artikel is gebaseerd op artikel 1 van het wetsvoorstel Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Artikel 2. Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Conform de visie van de gemeente staat schuldhulpverlening in beginsel open voor alle inwoners van de gemeente Haren van 18 jaar en ouder.

Artikel 3. Aanbod schuldhulpverlening

In lid 1 is aangegeven dat de GKB schuldhulpverlening verleent indien de GKB schuldhulpverlening noodzakelijk acht. Op deze manier wordt enerzijds recht gedaan aan het beleidsmatige uitgangspunt van de eigen verantwoordelijkheid. Daar waar de burger in staat moet worden geacht om de (dreigende) schuldenproblematiek zelf aan te pakken en te regelen, kan schuldhulpverlening achterwege blijven. Anderzijds wordt middels dit lid, evenals lid 2, recht gedaan aan het beleidsmatige uitgangspunt dat schuldhulpverlening selectief en gericht ingezet dient te worden. Daar waar sprake is van een schuldenpakket dat zich niet laat regelen in combinatie met een onregelbare verzoeker, kan een verzoek worden geweigerd.

Lid 2:

Dit artikel toont de kern van schuldhulpverlening nieuwe stijl: een gerichte en selectieve toepassing van schuldhulpverlening. Het gaat om maatwerk. De inzet van diensten kan per situatie verschillen. In lid 2 van dit artikel worden 4 factoren genoemd die bepalen in welke mate de gemeente één of meerdere diensten schuldhulpverlening aanbiedt:

  • a.

    zwaarte en/of omvang van de schulden, alsmede de regelbaarheid daarvan;

  • b.

    psychosociale situatie;

  • c.

    houding en gedrag van de verzoeker (motivatie);

  • d.

    een eventueel eerder gebruik van schuldhulpverlening.

Artikel 4. Verplichtingen en gevolgen schending daarvan

Met dit artikel wordt de eigen verantwoordelijkheid van de hulpvrager voorop gesteld. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van mensen zelf om tijdig de benodigde informatie te geven (lid 1) en medewerking te verlenen (lid 2). Dit zowel in de fase van het verzoek als gedurende de looptijd van een traject.

Wat betreft de verplichting tot medewerking is in lid 2 een aantal verplichtingen benoemd. Dit is geen limitatieve opsomming.

Artikel 5. Weigeren

Indien verzoeker niet of in onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt zoals neergelegd in artikel 4, leden 1 en 2, kan de GKB besluiten om schuldhulpverlening te weigeren. Alvorens dat te doen wordt, conform lid 2, verzoeker indien mogelijk en van toepassing eenmaal een termijn geboden om alsnog, de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken. De termijn die aan verzoeker wordt gesteld is in dit artikel niet benoemd, maar is afhankelijk van de vraag binnen welke termijn betrokkene in redelijkheid aan het verzochte kan voldoen. Wat redelijk is hangt samen met het type verplichting.

Komt verzoeker ook gedurende de herstelperiode zijn verplichting niet na, dan kan de GKB besluiten tot weigering van de schuldhulpverlening. In het kader van eigen verantwoordelijkheid vereist het opleggen van een hersteltermijn maatwerk.

Artikel 5 is geformuleerd als een zogenaamde “kan”-bepaling. De GKB heeft de bevoegdheid tot weigering of beëindiging, maar niet de verplichting. Dit geeft de GKB met name ruimte om van een weigering of beëindiging af te zien, indien elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt.

Artikel 6. Recidive – hernieuwde verzoek

Wat betreft de bevoegdheid tot het hernieuwd aanvragen van een aanbod schuldhulpverlening in relatie tot eerdere trajecten / contacten schuldhulpverlening, zijn in dit artikel regels gesteld.

Op basis van het principe van eigen verantwoordelijkheid, worden nadrukkelijk voorwaarden gesteld bij het opnieuw gebruik maken van de diensten van de GKB.

Bij het gebruik van artikel 6 en dus de vraag wanneer welk type hulpverlening het betreft , is het van belang om de in artikel 6 genoemde begrippen / diensten goed te onderscheiden. Schuldhulpverlening is een breed begrip en omvat alle diensten zoals door de GKB zijn omschreven in het basisdienstenboek.

Bij het bepalen of een persoon al eerder gebruik heeft gemaakt van schuldhulpverlening telt de verleende schuldhulpverlening en/of de contacten daaromtrent vóór de inwerkingtreding van deze beleidsregels ook mee.

Artikel 7. Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

Dit artikel geeft ruimte aan de GKB om in bijzondere (lid 1) en/of onvoorziene (lid 2) gevallen af te wijken van de regels zoals neergelegd in deze regeling.

Definities en begripsomschrijvingen

Afloscapaciteit

Het bedrag dat verzoeker dient af te dragen voor de aflossing van zijn schulden. De afloscapaciteit wordt vastgesteld door het inkomen te verminderen met het voor verzoeker vastgestelde Vrij Te Laten Bedrag.

BPBI

Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders

Crisis

Er is sprake van een crisis als aantoonbaar de datum van woningontruiming, executieverkoop woning, afsluiting gas/water/elektra of verkoop inboedel is bepaald.

Financieel beheer

Het beheren van de ten behoeve van de schuldeisers gereserveerde gelden door de kredietbank.

Ketenpartners

Organisaties en instellingen in de betreffende gemeenten die begeleiding bieden in het kader van schuldhulpverlening.

Verzoeker

Een natuurlijke persoon die gebruik maakt van de diensten van de GKB en van de gemeenten. Een onderneming is geen natuurlijk persoon.

Gemeentelijke Kredietbank

De Gemeentelijke Kredietbank gevestigd te Assen, gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Assen, Hoogeveen en Meppel.

NVVK

Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. NVVK staat voor de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet.

Preventie

Bewustwording om te voorkomen dat mensen financiële verplichtingen aangaan die ze niet kunnen betalen.

Problematische schuldsituatie

De situatie waarin van een natuurlijke persoon redelijkerwijs is te voorzien dat hij niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden, of waarin hij heeft opgehouden te betalen.

Saneringskrediet

Het door de schuldregelende instelling te verstrekken krediet om de schulden van verzoeker geheel of gedeeltelijk tegen finale kwijting te voldoen.

Schuldregeling

Het geheel van activiteiten in het kader van het regelen van schulden volgens de richtlijnen van de Gedragscode Schuldregeling van de NVVK. Bij een schuldregeling bemiddelt de GKB tussen verzoeker en zijn schuldeisers om een minnelijke regeling van de totale schuldenlast te bewerkstelligen.

Schuldregelingsovereenkomst

Een overeenkomst waarin de rechten, verplichtingen en voorwaarden van verzoeker en de GKB ten behoeve van de schuldregeling zijn opgenomen.

Sociaal Krediet

Een krediet dat door de GKB ter beschikking wordt gesteld aan kredietnemers voor zover dit op grond van de Wet op het consumentenkrediet en de wet Financiering Decentrale Overheden (wet Fido) is toegestaan.

Totale schuldenpositie

Alle achterstallige betalingsverplichtingen inclusief rente en kosten.

Vrij Te Laten Bedrag

Het volgens de normen van RECOFA/NVVK berekende bedrag dat verzoeker nodig heeft voor de betaling van zijn kosten van levensonderhoud en zijn vaste lasten.

Wgs

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.