Regeling vervallen per 01-01-2020

Salarisregeling gemeente Bloemendaal gemeente Heemstede

Geldend van 28-01-2016 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2016

Intitulé

Salarisregeling gemeente Bloemendaal gemeente Heemstede

Wat is een salarisregeling?

Een salarisregeling bevat afspraken over het salaris en de vergoedingen voor gemeente-ambtenaren.

Waarom is er een salarisregeling?

Voor 2016 waren veel afspraken rondom het salaris en de vergoedingen opgenomen in een lokale bezoldigingsregeling. In de CAO 2013-2015 is echter overeengekomen dat vanaf 1 januari 2016 een nieuw landelijkbeloningshoofdstuk 3 geldt. Dit nieuwe beloningshoofdstuk 3 in de CAR-UWO regelt voortaan de belangrijkste zaken rondom het salaris en de vergoedingen voor gemeenteambtenaren. Zodoende is de lokale bezoldigingsregeling grotendeels overbodig geworden. Daarom is de bezoldigingsregeling vervangen door een beperkte Salarisregeling. De Salarisregeling regelt een klein aantal zaken die nog niet zijn geregeld in de CAO.

Hoofdstuk3van de CAR-UWO per1 januari 2016 bevat afspraken over het salaris. Opgenomen is de wijze waarop het salaris wordt vastgesteld en uitbetaald, de periodieke verhoging van het salaris en de promotie/bevordering.

Daarnaast regelt hoofdstuk 3 de toelages zoals; buitendagvenstertoelage, overwerkvergoeding, toelage beschikbaarheidsdienst, BHV/EHBO-vergoeding, ambtsjubileumgratificatie, eindejaarsuitkering, toelage beschikbaarheidsdienst, toelage onregelmatige dienst, waarnemingstoelage, arbeidsmarkttoelage, functioneringstoelage, gratificatie, garantietoelage en de afbouwtoelage.

De salarisregeling is een lokale aanvulling op het hoofdstuk 3 van de CAR-UWO.

1. Hoe wordt het salaris verhoogd bij promotie?

Als een medewerker wordt bevorderd naar een hogere schaal, word het nieuwe salaris gebaseerd op de naasthogere periodiek van de hogere schaal én, voor zover het maximum van de hogere schaal nog niet is bereikt, één extra periodiek in de hogere schaal. Als naar het oordeel van het college maatwerk noodzakelijk is, kan worden afgeweken van de bovengenoemde wijze van bevorderen.

2.Wanneer wordt mijn salaris verhoogd?

Als het salaris nog niet het maximum heeft bereikt in de schaal, wordt het salaris verhoogd met één periodiek per 1 januari. De regels van artikel 3:4 van de CAR-UWO zijn van toepassing. Dit betekent onder andere dat als voorwaarde geldt dat het functioneren voldoende moet zijn voordat het salaris kan worden verhoogd.

3.Beëindiging Toelage overgangsrecht

Als de reden waarvoor een Toelage overgangsrecht (TOR) is toegekend, op eigen verzoek van de medewerker, niet meer aanwezig is, wordt de TOR per de eerste dag van de daaropvolgende maand beëindigd.

Een Toelage overgangsrecht (TOR) is een toelage die zo nodig is toegekend bij de invoering van het nieuwe beloningshoofdstuk 3 van de CAR-UWO per 1-1-2016.De invoering van het nieuwe beloningshoofdstuk 3 is niet bedoeld als een bezuiniging. Medewerkers die per 1-1-2016 een lagere toelage ontvangen vanwege het nieuwe beloningshoofdstuk, worden gecompenseerd met een Toelage overgangsrecht. Als de reden waarvoor een TOR is toegekend buiten toedoen of schuld van de medewerker niet meer aanwezig is, blijft de TOR ongewijzigd in stand overeenkomstig het overgangsrecht bij de invoering van hoofdstuk 3 van de CAR-UWO per 1 januari 2016. Medewerker die per 1-1-2016 een hogere toelage ontvangen gaan erop vooruit.De Toelage overgangsrecht is het verschil tussen de oude en de nieuwe toelage(s).

De Toelage overgangsrecht wordt toegepast overeenkomstig het overgangsrecht dat is afgesproken in de CAO 2013-2015.

4. Wanneer wordt de Toelage overgangsrecht uitbetaald?

De Toelage overgangsrecht (TOR) wordt maandelijks overgemaakt met het salaris.

5. Ambtsjubileumgratificatie

Een medewerker ontvangt éénmalig een jubileumtoelage zodra hij 25, 40 en 50 jaar inoverheidsdienst is (conform artikel 3:19 van de CAR-UWO). Onder overheidsdienst wordt verstaan de tijd die hij in dienst isgeweest bij een bij het ABP aangesloten werkgever.

plaatje 1

6.Ambtsjubileumgratificatie - overgangsrecht

Vanwege de invoering van het nieuwe hoofdstuk 3 in de CAR-UWO zijn lokale aanvullingen voor de ambtsjubileumgratificatie per 1 januari 2021 vervallen.

Medewerkers die uiterlijk 31 december 2020 recht hebben op een ambtsjubileumgratificatie, ontvangen deze gratificatie op basis van de lokale regeling die op 31 december 2015 verviel. De onderstaande tabellen geven dit overgangsrecht en de percentages weer voor beide gemeenten. Het overgangsrecht geldt tot 1 januari 2021.

plaatje 2plaatje 3Het overgangsrecht regelt ook voor beide gemeenten dat bij 25, 40 en 50 jaar de bruto bedragen netto worden uitgekeerd (tot 1 januari 2021).De CAR-UWO is de gemeente-cao voor alle gemeenteambtenaren. De CAR-UWO is een afkorting voor Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten en Uitwerkingsovereenkomst.Informatie over de CAR-UWO kun je vinden op www.car-uwo.nl

7.Consignatiedienstregeling Bloemendaal - garantieregeling

Bij de invoering van het nieuwe hoofdstuk 3 in de CAR-UWO is vastgelegd dat bestaande garantieregelingen van kracht blijven én voorrang hebben op de CAR-UWO. Deze garantiebepaling is van toepassing voor de consignatiedienstregeling bij de gemeente Bloemendaal. Deze regeling was opgenomen in de Bezoldigingsregeling Bloemendaal 2009 (artikel 20).

Vanwege het intrekken van de bezoldigingsregeling 2009 Bloemendaal is deze garantie opgenomen in deze salarisregeling. Deze garantie is alleen van toepassing voor gemeenteambtenaren die voor 1 januari 2009 in dienst waren bij de gemeente Bennebroek, en in dienst zijn getreden bij de gemeente Bloemendaal bij de herindeling in 2008. Hieronder de letterlijke tekst van de garantieregeling zoals deze was opgenomen in de bezoldigingsregeling 2009.

Artikel 20 Consignatiedienst (tijdelijke regeling 2009) gemeente Bloemendaal

Lid 1

Onder consignatie wordt verstaan het bereikbaar en beschikbaar zijn voor de dienst van een ambtenaar gedurende daarvoor vastgestelde uren buiten de voor de betrekking vastgestelde werktijden.

Lid 2

Voor consignatie komen in aanmerking:

  • a)

    door het afdelingshoofd Gemeentewerken voor consignatie aangewezen ambtenaars, gedurende het gehele jaar ten behoeve van calamiteiten binnen de gemeente;

  • b)

    de door het afdelingshoofd G emeentewerken aangewezen ambtenaars, gedurende de periode 1 oktober tot 1 april ten behoeve van de piketdienst gladheidbestrijding en de uitvoering van de gladheidbestrijding.

Lid 3

Door of vanwege het afdelingshoofd Gemeentewerken wordt met betrekking tot de geconsigneerde ambtenaars ingevolge het tweede lid, onderdeel b van dit artikel, een rooster opgesteld van personen die met de consignatiedienst zijn belast. Het rooster wordt opgebouwd uit perioden van steeds één week.

Lid 4:1 (ambtenaren voor 1 januari 2009 in dienst van de gemeente Bennebroek).

De ambtenaren die met consignatiedienst belast zijn ontvangen:

  • a)

    een vergoeding van € 152,97 per maand (salarisniveau 1 april 2008); voor algehele piketdienst;

  • b)

    een vergoeding van € 38,24 per geconsigneerde week voor de gladheidbestrijding op basis van een rooster (salarisniveau 1 april 2008);

  • c)

    aanvullend aan hetgeen gesteld in sub b, ontvangen de geconsigneerde ambtenaars, als bedoeld in lid 2 onderdeel b, een compensatie in vrije tijd van 3,6 uur per geconsigneerde week plus 3,6 uur per erkende feestdag ingevolge artikel 4.2.1, lid 3 van de CAR/UWO, waarop zij geconsigneerd zijn.

  • d)

    Als de ambtenaar tijdens de consignatiedienst daadwerkelijk werkzaamheden moet verrichten, wordt een overwerkvergoeding verstrekt conform artikel 3:2:1 CAR/UWO.

Lid 5

De vergoedingen als bedoeld in lid 4:1 worden aangepast aan de algemene salarisontwikkeling op grond van de Collectieve A rbeidsvoorwaardenovereenkomst Gemeenten.

Lid 6

Het college kan ambtenaars als bedoeld in lid 2 ontheffen van consignatie.

8. CAO-afspraken hebben voorrang

De afspraken die worden gemaakt in het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden, en die in tegenspraak zijn met deze regeling, hebben voorrang op deze regeling.

9.Hardheidsclausule

In gevallen waarin de toepassing van deze regeling zou leiden tot een onbillijke situatie voor een medewerker, kan de werkgever van deze regeling afwijken in een voor de medewerker gunstige zin.Deze regeling geldt voor alle gemeenteambtenaren van de gemeente Bloemendaal en Heemstede. (overeenkomstig artikel 1:1 lid 1a van de CAR). Als in de regeling ‘medewerker’ wordt gebruikt, dan wordt gemeenteambtenaar bedoeld.

10.Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als ”Salarisregeling Bloemendaal/Heemstede 2016”

11.Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Ondertekening

Vastgesteld door het college in haar vergadering van 8 december 2015