Regeling vervallen per 01-01-2016

Uitwerkingsplan ''Gehandicaptenparkeren''

Geldend van 19-07-2011 t/m 31-12-2015

Intitulé

Uitwerkingsplan ''Gehandicaptenparkeren''

1. Inleiding

1.1 Doel

Onze samenleving is er steeds meer op gericht dat ieder individu zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kan leven. In het bijzonder geldt dit voor de ouderen en minder validen. Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats draagt bij om dit algemene doel te realiseren.

Om grip te houden op het toewijzen/plaatsen van gereserveerde en algemene gehandicapte parkeerplaatsen of het weigeren ervan blijkt steeds meer dat het helder formuleren van beleidsregels van groot belang is.

Deze notitie behandelt de criteria voor het toewijzen/plaatsen van gereserveerde en algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en heeft als doel een eenduidige beoordeling op de aanvragen te kunnen geven. Deze notitie behandelt niet de gehandicaptenparkeerkaart. De beleidsregels zijn alleen van toepassing op de wegen die in het beheer van de gemeente Heerenveen zijn.

De parkeervisie (van december 2007) met de bijbehorende uitwerkingsplannen vormen samen het parkeerbeleid van de gemeente Heerenveen. Dit stuk is één van de uitwerkingsplannen van de parkeervisie.

1.2 Begripsbepaling

Een gehandicaptenparkeerplaats is voorzien van het bord E6 en daarop is artikel 26 van het RVV 1990 (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) van toepassing. Voor het plaatsen van het bord E6 is een verkeersbesluit nodig.

Artikel 26. Op een gehandicaptenparkeerplaats mag slechts worden geparkeerd:

  • a)

    een gehandicapten voertuig;

  • b)

    een motorvoertuig op meer dan twee wielen waarin een geldige gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar is aangebracht of

  • c)

    indien de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor een bepaald voertuig, dat voertuig.

    Algemene gehandicaptenparkeerplaats: is een parkeerplaats voorzien van het bord E6 en is bedoeld voor alle bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart en/of een gehandicaptenvoertuig.

    Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats: is een parkeerplaats voorzien van het bord E6, voorzien met een onderbord met kenteken. Deze plaats is voertuiggebonden.

2. Huidige situatie

2.1 Besluit parkeervisie Heerenveen

Eind 2007 is de parkeervisie vastgesteld door gemeenteraad. In de parkeervisie Heerenveen is de volgende tekst als beslispunt opgenomen.

De houder van een gehandicaptenparkeerkaart mag gratis staan op de gehandicapten parkeerplaatsen in het centrum en op de betaald parkeerplaatsen in het centrum. Dit voorkomt parkeren op plaatsen waar het problematisch is en het bespaart de gehandicapte een gang naar de parkeerautomaat.

In het centrum en de wijken buiten het centrum kan een gehandicapte een parkeerplaats op kenteken aanvragen. De kosten voor aanleg van deze plaats zijn voor rekening van de aanvrager.

In de parkeervisie wordt alleen gesproken over de gehandicaptenparkeerplaatsen in het centrumgebied en de wijken net buiten het centrum. Deze notitie omvat de gehandicaptenparkeerplaatsen in de gehele gemeente Heerenveen. Alle gehandicaptenparkeerkaarthouders kunnen een gereserveerde parkeerplaats aanvragen, ook als men buiten het centrumgebied of in een ander dorp binnen de gemeente wonen. Deze plaats wordt echter alleen toegewezen als aan de gestelde beleidsregels wordt voldaan.

In de parkeervisie is eveneens een norm voor algemene gehandicaptenparkeerplaatsen opgenomen. Bij publieke voorzieningen moet minimaal 1 algemene gehandicapenparkeerplaats per 50 parkeerplaatsen zijn. Deze moeten zo dicht mogelijk bij de attractiepunten worden gesitueerd (indien mogelijk minder dan 100 meter tot de ingang).

2.2 Huidige werkwijze

Op dit moment wordt een aanvraag voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats als volg behandeld:

De aanvrager dient schriftelijk een verzoek voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in. In het verzoek geeft de aanvrager aan waarom hij/zij de aanvraag heeft ingediend en geeft tevens aan welke parkeerplaats de voorkeur heeft om aangewezen te worden als gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats. Om in aanmerking te komen voor een gereserveerde parkeerplaats worden verzoeken getoetst aan de volgende vier voorwaarden:

  • de aanvrager beschikt over een geldige gehandicaptenparkeerkaart bestuurder;

  • de aanvrager beschikt niet over een parkeerplaats op eigen terrein;

  • er is sprake van een hoge parkeerdruk in de directe omgeving van de woning van de aanvrager;

  • de aanvrager heeft ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking die langdurig van aard is, waardoor zij -met gebruikelijke loophulpmiddelen- in redelijkheid niet in staat is een afstand van meer dan 50 meter aan één stuk te voet te overbruggen.

  • De aanvrager woont niet in het centrumgebied. In het centrumgebied worden alleen gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen aangewezen indien er sprake is van uitzonderlijke situatie.

3. Beleidsregels

3.1 Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen

3.1.1 Toetsingscriteria

Iedere aanvraag voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen wordt getoetst op de volgende criteria:

  • legitimatie en kentekenbewijs;

  • gehandicaptenparkeerkaart;

  • parkeerdruk in de directe omgeving;

  • parkeren op eigen terrein;

  • maximale loopafstand.

    Indien wordt voldaan aan alle criteria (zoals ze hieronder zijn beschreven) dan zal een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd worden. Bij een aantal criteria wordt onderscheid gemaakt in het centrumgebied en overig. In bijlage 1 is op kaart het centrumgebied aangegeven.

    Vooraf geldt dat een algemene gehandicaptenparkeerplaats niet opgeheven wordt voor een gereserveerde parkeerplaats en per huishouden één gereserveerde parkeerplaats wordt toegekend.

    Legitimatie en kentekenbewijs

    De aanvrager wordt gevraagd een kopie van de legitimatie en het kentekenbewijs toe te sturen, zodat gecontroleerd kan worden of de aanvrager de eigenaar is van de auto. Bij een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats is het niet nodig om de gehandicaptenparkeerkaart te voeren. Om misbruik te voorkomen wordt naar het kentekenbewijs gevraagd. Daarnaast wordt gecontroleerd of de aanvrager daadwerkelijk woonachtig is in de gemeente Heerenveen.

    Gehandicaptenparkeerkaart

    Bij dit criterium wordt gekeken naar het type gehandicaptenparkeerkaart. Er zijn namelijk twee typen kaarten te onderscheiden; een bestuurderskaart en een passagierskaart. Aanvragers in het bezit van een passagierskaart komen niet in aanmerking voor een gereserveerde parkeerplaats. Omdat mensen met een passagierskaart door de bestuurder voor de deur kunnen worden uitgezet, waarna de bestuurder de auto alleen kan wegzetten. Aanvragers in het bezit van bestuurderskaart kunnen wel in aanmerking komen voor een gereserveerde parkeerplaats.

    Parkeerdruk in de directe omgeving

    Indien de parkeerdruk in de directe omgeving van 100 meter gemiddeld genomen hoog is waardoor de aanvrager te ver moet lopen om zijn voertuig/woning te bereiken kan de aanvrager in aanmerking komen voor een gereserveerde parkeerplaats. Als het niet duidelijk is, aan de hand van bij ons bekende klachten/informatie, zal een klein onderzoek uitgevoerd worden op drie momenten van een werkdag (ochtend, middag, avond).

    Voor het centrumgebied geldt dat de donderdagavond (koopavond) en de zaterdag(middag) niet meegenomen worden. Dit zijn de drukste momenten voor het centrumgebied waarbij het voor een ieder moeilijk is om een parkeerplaats te vinden.

    Parkeren op eigen terrein

    Indien de aanvrager een voertuig kan parkeren op eigen terrein, komt hij niet in aanmerking voor een gereserveerde parkeerplaats. Ook als bij de woning een garagebox gelegen is binnen de geïndiceerde loopafstand van de aanvrager.

    Maximale loopafstand

    Tot nog toe werd steeds als grens de afstand van 50 meter gehanteerd. Echter bij het toekennen van een gehandicaptenparkeerkaart wordt als norm 100 meter gehanteerd. De cliëntenraad WVG heeft aangegeven dat problemen van een tweede keuring voorkomen kunnen worden door ook aan te sluiten bij de norm van 100 meter bij de aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats. Indien de aanvrager dus een gehandicaptenparkeerkaart heeft ontvangen voldoet men aan dit criterium. Voor buitenhuis rolstoelgebonden personen wordt alleen gekeken naar parkeerplaatsen en de bijbehorende afstanden die voor deze personen toegankelijk zijn.

    3.1.2 Uitzondering

    In specifieke te motiveren gevallen kan afgeweken worden van de hierboven genoemde criteria. Deze gemotiveerde afwijking dient een besluit te zijn van het college van B&W. In bijlage 2 is een stroomschema weergegeven van de “aanvraag gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats”.

    3.1.3 Kosten

    In de parkeervisie is aangegeven dat de kosten voor de aanleg van een plaats voor rekening komen van de aanvrager. De kosten voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats bedragen ca € 200,-. In dit bedrag zijn de kosten opgenomen voor het plaatsen en verwijderen van het bord E6, de paal en het onderbord voorzien van een kenteken. Bij verandering van een kenteken worden niet opnieuw kosten in rekening gebracht. De kosten voor mogelijke aanpassingen in de infrastructuur zijn niet meegenomen in dit bedrag. Deze kosten zullen ook verhaald worden op de aanvrager. De berekening van deze kosten worden voorgelegd aan de aanvrager, waarna na instemming door de aanvrager de aanpassingen uitgevoerd worden. De cliëntenraad WVG (nu de participatieraad) stelde voor om afhankelijk van het inkomen van de aanvrager deze kosten in zijn geheel of gedeeltelijk te verhalen op de aanvrager. Een dergelijke staffelmethodiek toepassen is te bewerkelijk. Hiervoor moeten veel papieren worden ingevuld en veel zaken uitgezocht te worden. Het voorstel is om voor de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats kosten in rekening te brengen. Via de wet werk en bijstand (wwb, bijzondere bijstand) kunnen ze mogelijk een deel van de kosten terug krijgen.

    Voor bewoners van het centrumgebied (betaald parkeren) geldt dat zij de eenmalige kosten van het aanleggen van de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats dienen te betalen en daarnaast geen parkeerontheffing hoeven aan te schaffen. Immers binnen het betaald parkeergebied zijn bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart vrijgesteld van het betalen voor het parkeren. In de parkeervisie is aangegeven dat deze bewoners wel een ontheffing moeten aanschaffen. Dat is gezien de wijziging van het niet betalen niet meer nodig in het betaald parkeergebied. Voor aanvragers wonend in een vergunninghoudersgebied geldt eveneens dat zij alleen de eenmalige kosten voor de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats hoeven te betalen. Het is niet nodig om dit geval nog een vergunning aan te schaffen. Dit is wel overeenkomstig de parkeervisie.

    Het plaatsen van het bord en doen van aanpassingen wordt verzorgd door de gemeente. De gemeente bepaalt uiteindelijk de plaats.

    3.1.4 Intrekkingen

    Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats wordt ingetrokken indien er sprake is van één van de volgende gevallen:

  • de aanvrager is verhuisd;

  • de aanvrager is overleden;

  • de aanvrager is niet langer in het bezit van een eigen auto;

  • de aanvrager is niet langer in het bezit van een geldig rijbewijs;

  • de aanvrager beschikt niet langer over een gehandicaptenparkeerkaart bestuurder;

  • indien de parkeerplaats is toegewezen op grond van door de aanvrager verschafte onjuiste gegevens en de parkeerplaats niet zou zijn toegewezen indien de onjuistheid van die gegevens ten tijde van de aanvraag en keuring bekend zou zijn geweest.

3.2 Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Gehandicapten mogen met een algemene gehandicaptenparkeerkaart op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Ze mogen met deze kaart ook parkeren op een aantal andere plaatsen, bijvoorbeeld een parkeerverbod(szone), in een erf buiten de vakken of zonder parkeerschijf. Ze moeten hierbij wel de algemene regel in acht nemen dat het overige verkeer niet gehinderd of in gevaar gebracht mag worden.

In het centrum zijn op diverse locaties algemene gehandicaptenparkeerplaatsen gesitueerd. Voor alle gehandicaptenparkeerkaarthouders geldt mits de kaart duidelijk zichtbaar getoond is dat binnen het betaaldparkeergebied gratis geparkeerd kan worden. De gehandicaptenparkeerplaatsen die nu gesitueerd zijn om veelbezochte locaties bereikbaar te houden, worden hierdoor minder onder druk gezet. Verder is het klantvriendelijker voor de gehandicapte: deze hoeft geen onnodige gang naar de parkeerautomaat te maken. Ook het gratis kunnen parkeren buiten de parkeervakken wordt hiermee tegengegaan.

Bij publieke voorzieningen moet minimaal 1 per 50 parkeerplaatsen een algemene gehandicaptenparkeerplaats zijn. Deze moeten zo dicht mogelijk bij de attractiepunten worden gesitueerd (minder dan 100 meter tot de ingang). Wanneer de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen bezet zijn, is een houder van een gehandicaptenparkeerkaart aangewezen op een reguliere parkeerplaats.

3.3 Regels omtrent gehandicaptenparkeren

Voor gehandicaptenparkeerkaarthouders, gelden andere verkeersregels met betrekking tot parkeren dan voor de niet kaarthouders. De regels met betrekking tot het betaald parkeren verschillen per gemeente. Binnen de gemeente Heerenveen hoeven gehandicaptenparkeerkaarthouders niet te betalen. Dus ook niet als ze niet op een gehandicaptenparkeerplaats staan.

De regels zijn overzichtelijk weergegeven in bijlage 2. Deze bijlage wordt ook aan iedereen meegegeven die een gehandicaptenparkeerkaart ontvangt.

4. Schema aanvragen

(zie bijlage)

5. Aanvraagformulier Gehandicaptenparkeerplaats

(zie bijlage)

Gebiedsindeling (zie bijlage)

Regels met betrekking tot gehandicaptenparkeerkaart (zie bijlage)

Gebiedsindeling.pdf

Regels met betrekking tot gehandicaptenparkeerkaart.pdf

Schema aanvraag gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats.pdf

Aanvraagformulier Gehandicaptenparkeerplaats.pdf