Verordening van de gemeenteraad van Heerlen houdende regels met betrekking tot het Protocol actieve informatieplicht (Protocol actieve informatieplicht 2019)

Geldend van 30-03-2019 t/m heden

Intitulé

Verordening van de gemeenteraad van Heerlen houdende regels met betrekking tot het Protocol actieve informatieplicht (Protocol actieve informatieplicht 2019)

Artikel 1

Voor de uitoefening van de actieve informatieplicht, als bedoeld in de artikelen 169 en 180 Gemeentewet, gelden de volgende criteria:

  • a.

    Jaarmarkten en gewone marktdagen Over het instellen, afschaffen of veranderen van jaarmarkten of gewone marktdagen verschaffen burgemeester en wethouders vooraf inlichtingen.

  • b.

    Civiele verdediging. Over de uitoefening van de desbetreffende (nood)bevoegdheden verschaffen burgemeester en wethouders vooraf inlichtingen, tenzij burgemeester en wethouders op grond van (nood)wetgeving door andere overheden/ bestuursorganen zijn gedwongen tot een restrictieve invulling van hun informatieplicht.

  • c.

    Rechtsgedingen, bezwaarprocedures en administratieve beroepsprocedures. Besluiten tot het voeren van zowel strafrechtelijke, civielrechtelijke en bestuursrechtelijke procedures worden op de voor de raad ter inzage liggende besluitenlijst van burgemeester en wethouders vermeld. In het geval dat door burgemeester en wethouders in vertrouwelijkheid wordt besloten tot het voeren van gerechtelijke procedures, wordt de raad daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd, indien nodig onder oplegging van geheimhouding. Van arbeidsrechtelijke geschillen met algemeen directeur/gemeentesecretaris en domeinmanagers zal de raad onder oplegging van geheimhouding worden geïnformeerd.

  • d.

    Privaatrechtelijke rechtshandelingen. Burgemeester en wethouders informeren in ieder geval vooraf de raad en nemen pas een besluit nadat de raad in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen voor zover het betreft:

    • de aan- en verkoop van goederen, werken en diensten groter dan € 500.000;

    • het verstrekken van leningen, waarborgen en garanties groter dan € 100.000;

    • het verstrekken van kapitaal aan instellingen en ondernemingen, tenzij de aangelegenheid past binnen een door de raad voor dat doel vastgestelde exploitatiebegroting of een ander door de raad vastgesteld financieel kader.

  • e.

    Overige besluiten met ingrijpende gevolgen voor de gemeente. Alle door burgemeester en wethouders te nemen besluiten die - de (actuele) bestuurlijke en politieke verhoudingen in aanmerking nemend - redelijkerwijs ingrijpende gevolgen voor de gemeente kunnen hebben, maar waarvoor in dit protocol geen regeling is getroffen, zullen ook aan de raad worden voorgelegd om zijn eventuele wensen en bedenkingen vooraf te horen.

Over de bovenstaande aangelegenheden wordt de raad als regel op hoofdlijnen geïnformeerd. Op verzoek van de raad verstrekken burgemeester en wethouders meer gedetailleerde informatie.

Artikel 2

Agendering voor de raad blijft achterwege als de raadscommissie reeds unaniem met het voorgenomen besluit instemt.

Artikel 3

  • 1.

    Deze verordening wordt van kracht op de dag volgend op de dag van publicatie.

  • 2.

    Tegelijkertijd vervalt het besluit RAAD/2003/10580 (protocol voorafgaande informatievoorziening aan de raad).

Aldus besloten tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Heerlen van 27 februari 2019.

voorzitter,

E.G.M. Roemer

griffier,

drs. T.W. Zwemmer

Ondertekening