Uitgangspunten voor het plaatsen van een erfafscheiding op hoeksituaties in Brandevoort

Geldend van 12-03-2005 t/m heden

Intitulé

Uitgangspunten voor het plaatsen van een erfafscheiding op hoeksituaties in Brandevoort

Inleiding

Veel bewoners in Brandevoort, met name op hoeksituaties in de wijken Brand en Stepekolk, blijken meer behoefte te hebben aan privacy en veiligheid dan hen door de uitgangspunten voor erfafscheidingen in het beeldkwaliteitplan Brandevoort worden geboden. De daardoor ontstane groei aan erfafscheidingen, gebouwd zonder bouwvergunning en afwijkend van de ruimtelijke en visuele doelstellingen voor Brandevoort maakt langer uitstel van handhaving momenteel onaanvaardbaar.

Beleidsmatige context

In beginsel bestaat er voor een gemeente de plicht tot handhaving. De algemene belangen die worden gediend met het optreden tegen illegale situaties en het voorkomen van ongewenste precedentwerking eisen dit. Een en ander is ook opgenomen in de handhavingsvisie zoals die is vastgelegd in de nota “Helmond, een veilige en leefbare stad” en het daarop geënt handhavingsprogramma 2004. Als beleidsuitgangspunt geldt daarbij dat regels die van toepassing zijn moeten worden nageleefd en bij normovertreding wordt daartegen opgetreden op de meest efficiënte wijze. Met de nota is door de gemeenteraad in haar vergadering van 8 januari 2004 ingestemd.

Beoogd effect en/of resultaat

Het beëindigen van de wildgroei aan erfscheidingen op hoeksituaties, ten einde greep te houden op de beeldkwaliteit van Brandevoort.

Argumenten

Alle gebouwde erfafscheidingen hoger dan 1 meter, voorzover zij vóór de voor- en zijgevelrooilijn zijn gesitueerd zijn op basis van het op de Woningwet gebaseerde Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken licht-bouwvergunningplichtig.. Ondanks dat er geen strijd is met het bestemmingsplan wordt een bouwvergunning (tot op heden) echter geweigerd vanwege een negatief welstandsadvies. De welstandscommissie baseert zich immers op het beeldkwaliteitsplan Brandevoort en daarin zijn buiten de rooilijn slechts erfafscheidingen met een hoogte van 1 m en binnen de rooilijn tot 2 m hoogte toegestaan. Voor het overige bestaat volgens het beeldkwaliteitsplan op hoeksituaties de mogelijkheid van een beukenhaag, voor zover het de begrenzing van de achtertuin betreft.

In de praktijk blijken veel bewoners echter, met name op hoeksituaties in de wijken Brand en Stepekolk, behoefte te hebben aan meer privacy en veiligheid dan hen door het beeldkwaliteitplan worden geboden. Door het toestaan van een gaashekwerk in combinatie met een beuken haag, ter hoogte van de achtertuin en buiten de (voorgevel)rooilijn, kan toch enigszins aan de wensen van de bewoners tegemoet worden gekomen. Doordat de hekwerken door de begroeiing op termijn uit het zicht geraken, blijft het uitgangspunt van het beeldkwaliteitsplan/architectuurbrochures overeind. Weliswaar ontstaat dan tijdelijk een beeld dat afwijkt van het beeldkwaliteitsplan, maar deze oplossing sluit beter aan bij de praktijk van alle dag dan in het geheel geen gebouwde erfafscheidingen toe te staan. Bovendien wordt de bewoners aldus een alternatief geboden voor het geval wanneer het op (rigoureuze) handhaving aankomt. Deze oplossing dient overigens alleen te gelden voor de wijken Brand en Stepekolk. Voor de wijk Schutsboom dient geen afbreuk te worden gedaan aan de karakteristieke bakstenen muren (met onderbrekingen) die in het verlengde van de zijgevels zijn gebouwd.

Nieuw beleid:

  • 1. Een bouwvergunning voor een erfafscheiding op een hoeksituatie in Brand of Stepekolk wordt verleend indien:

    • -

      het een open gaashekwerk betreft ter ondersteuning van een streekeigen haag die aan de buitenzijde van het hekwerk wordt geplant

    • -

      het hekwerk buiten de rooilijn wordt geplaatst ter hoogte van de achtertuin en op een logische manier aansluit op de woning;

    • -

      het hekwerk niet hoger is dan 1.50 m

    • -

      het hekwerk op minimaal 40 cm vanaf de openbare ruimte wordt geplaatst, om voldoende groeimogelijkheden voor de haag te waarborgen.

  • 2. Een bouwvergunning in Brand of Stepekolk wordt geweigerd indien:

    • -

      in afwijking van nieuwe vergunningvoorwaarden andersoortige materialen worden gebruikt (hout, steen etc.), afwijkende situering, afmeting of indien onvoldoende afstand op de bouwtekening staat aangegeven.

  • 3. Handhaving wordt opgestart ten opzichte van alle reeds gebouwde erfafscheidingen, die niet voldoen aan nieuwe vergunningvoorwaarden.

Middelen: communicatie

Om op het (handhavings-)beleid ter motivering van een handhavingsbesluit een beroep te kunnen, zal het nader worden bekendgemaakt middels publicaties en kennisgeving in de Trompetter. Inmiddels is in de klankbordgroep Brandevoort de voorgestelde aanpak reeds ter kennis gebracht. Ook heeft er inmiddels een publicatie plaatsgevonden in de Brandevoorter Courant.

Vervolgstappen

Handhaving zal worden opgestart ten opzichte van alle reeds gebouwde erfafscheidingen die niet voldoen aan bovenstaande vergunningvoorwaarden. Handhaving zal niet plaatsvinden ten opzichte van enkele erfafscheidingen die in het verleden zijn vergund op basis van de toenmalige visie ten aanzien van de ligging van (voorgevel)rooilijnen.

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 1 maart 2005
Burgemeester en wethouders van Helmond
De burgemeester,
De gemeentesecretaris,
Bekend gemaakt op:
11 maart 2005
De gemeentesecretaris,