Regeling vervallen per 01-01-2014

Regeling flexibele werktijden

Geldend van 02-04-2010 t/m 31-12-2013

Intitulé

Regeling flexibele werktijden

Regeling flexibele werktijden

Goede tijden, betere tijden

april 2010

De gemeentelijke organisatie Helmond wil een aantrekkelijke werkgever zijn. Om aantrekkelijker te zijn en te blijven voor huidige en nieuwe medewerkers heeft de organisatie ingespeeld op de behoefte van medewerkers om meer vrijheid te krijgen bij het inrichten van hun werktijden. Om hier handen en voeten aan te geven is de regeling “Goede tijden, betere tijden” opgesteld. De uitgangsprincipes van deze regeling zijn:

  • -

    Voor de aanvang- en eindtijden van werken en pauzeren dient gebruik te worden gemaakt van de registratieapparatuur.

  • -

    De openingstijd (=bedrijfstijd) van de gemeentelijke gebouwen is van 7.30 tot 19.00 uur.

  • -

    Er is geen sprake van een vaste werkdag van bijvoorbeeld 7,75 uur met gelijktijdige opbouw van ADV tenzij je daar zelf voor kiest.

  • -

    Iedereen wordt zoveel mogelijk vrij gelaten om de eigen werktijden te kiezen. Wel moet je hierover afspraken maken met je direct leidinggevende. Aanwezigheid/ afwezigheid moet immers wel afgestemd zijn op het werkaanbod.

  • -

    Je mag niet meer dan gemiddeld 40 uur per week inroosteren, je mag niet langer dan 9 uur per dag werken (1x per week maximaal 10 uur), als je werkt op een dag dan ben je er min. 3 uur.

  • -

    Als je meer dan 5,5 uur arbeid per dag verricht, dien je deze te onderbreken door een pauze van tenminste 30 minuten.

  • -

    We registeren niet langer de vakantie-uren maar de werkuren. Je start aan het begin van het jaar met een saldo aan uren. Deze uren dien je gedurende het jaar te werken. Via de WerkUrenKaart (WUK) dien je de werkuren (ofwel klokuren) voortaan bij te houden.

  • -

    Goede afspraken tussen medewerker en leidinggevende zijn van groot belang. Bedenk: Hoeveel vakantie (in weken) wil ik hebben en wanneer? Hoeveel uur wil ik (gemiddeld) per week werken? Welke momenten in de week wil ik vrij zijn ofwel welke uren werk ik niet? Bedenk als leidinggevende: Waar zitten door het jaar heen de pieken in het werkaanbod en hoeveel/ welke medewerkers heb ik dan nodig? Hoe is het werkaanbod door de week heen en welke eisen stelt dit aan de medewerkers? Welke specifieke eisen zijn er aan de aanwezigheid van een medewerker te stellen?

  • -

    Op basis van de beargumenteerde antwoorden op de voorgaande vragen dient tot een afdelingsrooster gekomen te worden. Let wel, komen een leidinggevende en een medewerker niet tot overeenstemming dan heeft de medewerker het recht om tegen het besluit van de leidinggevende bezwaar te maken.

  • -

    Ziekte gedurende een hele week, wordt verantwoord met de aanstellingsuren.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de te schrijven uren bij verschillende gelegenheden.

Gelegenheid

Fulltimer met vast patroon*

Parttimers met vast patroon

Fulltimer zonder vast patroon

Parttimer zonder vast patroon

Avondvergaderingen* (raad, commissie, hoorzitting, informatie)

0

0

0

0

Cursus (goede vervulling functie)

De feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

De feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

De feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

De feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

Cursus (loopbaanontwikkeling binnen Helmond)

50% van de feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

50% van de feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

50% van de feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

50% van de feitelijke lesuren binnen bedrijfstijd

Reistijd bij cursus of avondvergadering

0

0

0

0

Uitstapje

De uren die hij/ zij die dag zou werken

De uren die hij/ zij die dag zou werken

7,2*

Naar rato*

Ziektedag(en) in gebroken week**

De uren die hij/ zij op die dag zou werken

De uren die hij/ zij op die dag zou werken

7,2*

Naar rato*

Uren meenemen naar het volgende jaar

104

Naar rato

104

Naar rato

Uren tekort

Geen optie

Geen optie

Geen optie

Geen optie

*= Aanstellingsuren gedeeld door vijf werkdagen**= Bij ziek-of herstelmelding in de loop van de werkweek.

Doktersbezoek: (Para) medische eerstelijns gezondheidszorg vindt plaats in eigen tijd; onder eerstelijns wordt ondermeer verstaan: huisarts, tandarts en fysiotherapeut; (Para) medische tweedelijns gezondheidszorg kan worden verantwoord als werktijd.

Receptie: Fictieve eindtijd bij het bezoeken van een receptie is 17.00 uur. Bezoek je een receptie na 17.00 uur dan hanteer je het feitelijke eind van de werktijd.

Overwerk: Overwerk is alleen mogelijk na schriftelijke opdracht van de leidinggevende. Overwerk wordt verricht buiten de normale aanstellingsuren. Alleen medewerkers tot en met schaal 10 komen voor overwerkvergoeding in aanmerking. Er is sprake van een vergoeding in geld.

UitstapjeDe medewerker schrijft de uren die op die dag gepland zijn. Zijn er minder uren gepland dan de duur van het uitstapje, dan bestaat geen recht op compenserend verlof. Is een medewerker wegens ziekte of anderszins op de dag van het uitstapje verhinderd om mee te gaan, is er geen recht op compenserend verlof. Ingehuurde medewerkers zoals uitzendkrachten en gedetacheerden, zijn vrij om deel te nemen aan het uitstapje maar doen dat in eigen tijd. ID’ers en medewerkers in dienst van Atlant hoeven geen verlof te nemen.

Regeling flexibele werktijden Helmond

De bedrijfstijd wordt voor de gehele organisatie vastgesteld op maandag tot en met vrijdag van 07.30 uur tot 19.00 uur. De mogelijkheid om na overleg over te gaan tot het aanwijzen van brugdagen blijft bestaan.

Uitgangspunt voor de berekening van het netto aantal te werken uren per jaar, is het werkelijke aantal doordeweekse dagen in een jaar, vermenigvuldigd met 7,2 (berekening deeltijder naar rato). Correctieposten:

  • -

    doordeweekse feest/ gedenkdagen

  • -

    vakantie-uren ingevolge de CAR

  • -

    leeftijdsverlof

  • -

    carnavalsdagen

  • -

    urensaldo per 31 december

  • -

    ouderschapsverlof

  • -

    bij ziekte gedurende de volledige week worden 36 uren afgeschreven; bij een onvolledige werkweek wordt voor iedere verzuimdag het geplande aantal uren geregistreerd.

Het resterend aantal uren is het te werken aantal uren in dat jaar.

Als op een dag gewerkt wordt is het minimaal te werken uren 3 uur en maximaal te werken uren 9 uur (1x per week max. 10 uur). Als op een dag tenminste 5,5 uur wordt gewerkt, dient er een pauze van minimaal 0,5 uur te zijn.

Per kwartaal is het aantal te werken uren op basis van de Arbeidstijdenwet (standaardregeling) maximaal 520 uur (gemiddeld 40 uur per week).

Langdurige afwezigheid (een week of langer) dient in het voorgaande kwartaal afgesproken te zijn, tenzij leidinggevende en medewerker anders afspreken.

Per kwartaal kan een keuze worden gemaakt in

  • -

    een vast patroon zonder opbouw van extra uren (bijv 4x9 of 5x7,2 of 1x10+3x8,66);

  • -

    een vast patroon met opbouw van extra uren (bijv 4x9 + 1x4)

  • -

    geen vast patroon.

Maximaal mag van het ene jaar naar het volgende jaar 104 uur meegenomen worden.

Basis voor gebruik van deze systematiek zijn de (individuele) werkafspraken tussen de medewerkers en leidinggevende met als randvoorwaarden flexibiliteit en bedrijfsvoering. Het dienstbelang, onder meer de bereikbaarheid en bemensing van de organisatie, is daarin bepalend. De reeds gemaakte afspraken over invulling van werktijd (met name bij deeltijders) kunnen (desgewenst) worden gecontinueerd.

Overwerk is pas aan de orde indien er sprake is van expliciet (schriftelijk) opgedragen extra werkzaamheden buiten de normale aanstellingsuren. Gelet op de flexibele vormgeving van de werktijden is het stelsel “tijd voor tijd” bij overwerk niet meer opportuun en is de lijn dat overwerk (dus uur en toeslag) worden uitbetaald.

(Para-) medische eerste lijns gezondheidszorg vindt plaats in eigen tijd; onder eerste lijns wordt ondermeer verstaan: huisarts, tandarts en fysiotherapie. (Para-) medische tweede lijns gezondheidszorg kan worden verantwoord als werktijd. Recepties e.d. mogen tot maximaal 17.00 uur als werktijd worden verantwoord.

Voor de aanvangs- en eindtijden van werken en pauzeren dient gebruik te worden gemaakt van de registratieapparatuur.


Noot
*

Een vast patroon is schriftelijk vastgelegd en door de direct leidinggevende geaccordeerd

Noot
*

Je krijgt een vastgestelde vergoeding die afgeleid is van de landelijke norm.