Regeling vervallen per 01-11-2018

Gedragscode bestuurlijke integriteit gemeenteraad Hollands Kroon​

Geldend van 04-01-2011 t/m 31-10-2018

Intitulé

Gedragscode bestuurlijke integriteit gemeenteraad Hollands Kroon​

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

GEDRAGSCODE BESTUURLIJKE INTEGRITEIT GEMEENTERAAD HOLLANDS KROON

Vastgesteld door de gemeenteraad in de openbare vergadering van 2 januari 2012

I Inleiding

Het doel van deze gedragscode is om de gemeenteraad een houvast te bieden bij het bepalen van normen omtrent de integriteit van het bestuur.

Integriteit in de zin van zuiverheid en rechtschapenheid.

De code bevat regels zowel voor de raad in haar geheel als voor de raadsleden afzonderlijk.

De code geeft geen regels die in rechte afdwingbaar zijn. De code heeft vooral bestuurlijke en politieke relevantie. Bestuurders zijn op de naleving van de gedragscode aanspreekbaar.

Naast deze code bestaan er voorschriften die in de wet of elders geregeld zijn, bijvoorbeeld over fraude, corruptie en valsheid in geschrifte. Dergelijke voorschriften zijn niet in deze code opgenomen.

De code vooronderstelt de aanvaarding, toepassing en naleving van een aantal basisafspraken zoals het elkaar aanspreken op getoond gedrag, het elkaar ‘aanspreken op de inhoud’ met respect voor de persoon, het beginsel van hoor en wederhoor.

De code bevat zowel normen over hoe in een bepaalde situatie te handelen als regels over procedures die moeten worden gevolgd. Procedureafspraken kunnen een onlosmakelijk onderdeel zijn van een gedragsregel en de transparantie en daarmee de controleerbaarheid vergroten.

De code bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste gedeelte beschrijft een aantal kernbegrippen van integriteit en plaatst daarmee het vraagstuk in een breder kader. Zij vormen als het ware de algemene uitgangspunten voor de gedragscode.

Het tweede deel bevat de feitelijke gedragsregels, waarbij een aantal thema’s wordt onderscheiden:

  • §

    algemene bepalingen

  • §

    belangenverstrengeling en aanbesteding

  • §

    nevenfuncties

  • §

    informatie

  • §

    meningsuitingen

  • §

    aannemen van geschenken

  • §

    gebruik van gemeentelijke voorzieningen

  • §

    bedreigingen, intimidatie en discriminatie

Kernbegrippen van bestuurlijke integriteit

De gemeenteraad stelt bij het handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal.

Integriteit van het openbaar bestuur is daarvoor een belangrijke voorwaarde. De belangen van de gemeente en in het verlengde daarvan die van de burgers, zijn het primaire richtsnoer.

Bestuurlijke integriteit houdt in dat de verantwoordelijkheid die met de functie samenhangt, wordt aanvaard en dat er de bereidheid is om daarover verantwoording af te leggen. Verantwoording wordt intern afgelegd aan de gemeenteraad, maar ook extern aan organisaties en burgers voor wie bestuurders hun functie vervullen.

Een aantal kernbegrippen is daarbij leidend en plaatst bestuurlijke integriteit in een breder perspectief:

§Dienstbaarheid

Het handelen van de raad/het raadslid is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en op organisaties en burgers die daar onderdeel van uit maken;

§Functionaliteit

Het handelen van de raad/het raadslid heeft een herkenbare rol in het duale bestuur;

§Onafhankelijkheid

Het handelen van de raad/het raadslid kenmerkt zich er in dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden;

§Openheid

Het handelen van de raad/het raadslid is transparant, opdat optimale verantwoording mogelijk is en volledig inzicht wordt gegeven in het handelen en de beweegredenen daarbij;

§Betrouwbaarheid

Op de raad/het raadslid moet men kunnen rekenen. Die houdt zich aan zijn afspraken.

§Zorgvuldigheid

Het handelen van de raad/het raadslid is zodanig dat alle organisaties en burgers op gelijke wijze en met respect worden bejegend en dat belangen van partijen op correcte wijze worden afgewogen;

§Onpartijdigheid

De raad/het raadslid vervult zijn taak zonder vooringenomenheid.

Ingevolge de Gemeentewet hebben raadsleden verklaard of beloofd naar eer en geweten hun plichten te zullen vervullen.

Deze kernbegrippen zijn de toetssteen voor de gedragscode. Gedragingen moeten aan deze kernbegrippen getoetst kunnen worden.

II GEDRAGSCODE BESTUURLIJKE INTEGRITEIT GEMEENTERAAD HOLLANDS KROON

1. Algemene bepalingen

  • 1.

    Deze gedragscode geldt voor de raad en de raadsleden.

  • 2.

    Onder raadslid wordt verstaan: een lid van de gemeenteraad van Hollands Kroon.

  • 3.

    Onder de raad wordt verstaan: de gemeenteraad van Hollands Kroon.

  • 4.

    In gevallen waarin de code niet voorziet of waarbij de toepassing niet eenduidig is, vindt bespreking plaats in de raad.

  • 5.

    De code is openbaar en door derden te raadplegen.

  • 6.

    De leden van de raad ontvangen bij hun aantreden een exemplaar van de code en als bijlage de tekst van artikel 15 van de Gemeentewet, die handelt over verboden handelingen.

  • 7.

    De code vindt analoge toepassing op leden van commissies van de raad.

2. Belangenverstrengeling en aanbesteding

  • 1.

    Een raadslid doet opgave van het feit dat hij financieel belang heeft in ondernemingen en organisaties waarmee de gemeente zakelijke betrekkingen onderhoudt. Deze opgave is openbaar en door derden te raadplegen.

  • 2.

    Bij privaat-publieke samenwerkingsrelaties voorkomt een raadslid (de schijn van) bevoordeling in strijd met eerlijke concurrentieverhoudingen.

  • 3.

    Een voormalig raadslid wordt het eerste jaar na de beëindiging van zijn ambtstermijn uitgesloten van het tegen beloning verrichten van werkzaamheden voor de gemeente.

  • 4.

    Een raadslid, dat zakelijk betrokken is bij een te nemen besluit, onthoudt zich van deelname aan de beraadslaging en de besluitvorming. Een dergelijke betrokkenheid wordt tijdig en spontaan gemeld.

  • 5.

    Een raadslid, dat familie- of anderszins persoonlijke betrekkingen heeft met een aanbieder van diensten aan de gemeente, onthoudt zich van deelname aan de besluitvorming over de betreffende opdracht indien dit belangenverstrengeling met zich meebrengt of kan meebrengen.

  • 6.

    Een raadslid neemt van een aanbieder van diensten en producten aan de gemeente geen faciliteiten, producten of diensten aan, die zijn onafhankelijke positie ten opzichte van de aanbieder kan beïnvloeden.

3. Nevenfuncties

  • 1.

    Een raadslid vervult geen (neven)functies waarbij strijdigheid bestaat of kan bestaan met het belang van de gemeente.

  • 2.

    Een raadslid maakt melding aan de raad van al zijn (neven)functies waarbij tevens wordt aangegeven of de functie wel of niet bezoldigd is. Deze gegevens worden openbaar gemaakt. Jaarlijks wordt deze opgave geactualiseerd.

4. Informatie

  • 1.

    Een raadslid gaat zorgvuldig en correct om met informatie waarover hij uit hoofde van zijn raadslidmaatschap beschikt. Hij verstrekt geen informatie waaromtrent geheimhouding is opgelegd.

  • 2.

    Een raadslid houdt geen informatie achter, tenzij deze geheim of vertrouwelijk is en het niet geven van informatie mogelijk is op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

  • 3.

    Een raadslid maakt niet ten eigen bate of van zijn persoonlijke betrekkingen gebruik van in de uitoefening van het raadslidmaatschap verkregen informatie.

5. Meningsuitingen

  • 1.

    Een raadslid onthoudt zich van beledigingen, laster en leugens.

  • 2.

    Een raadslid tast de persoonlijke integriteit van een ander raadslid en van (een medewerker van) de ambtelijke organisatie niet zonder een gedegen onderbouwing aan.

  • 3.

    Een raadslid onthoudt zich van persoonlijk grievende uitspraken in woord en geschrift.

6. Aannemen van geschenken

  • 1.

    Geschenken en giften, die een raadslid uit hoofde van zijn functie ontvangt, worden gemeld en geregistreerd en zijn eigendom van de gemeente. Er wordt een gemeentelijke bestemming voor gezocht.

  • 2.

    Indien een raadslid geschenken of giften ontvangt die een waarde van minder dan € 50,00 vertegenwoordigen, kunnen deze in afwijking van het bovenstaande worden behouden en behoeven ze niet te worden gemeld en geregistreerd.

  • 3.

    Geschenken en giften worden niet op het huisadres ontvangen. Indien dit toch is gebeurd, wordt dit gemeld aan de raad waar een besluit over de bestemming van het geschenk wordt genomen.

  • 4.

    De leden 1 en 2 zijn van overeenkomstige toepassing in het geval de raad geschenken of giften ontvangt.

7. Gebruik van gemeentelijke voorzieningen

Het gebruik van gemeentelijke eigendommen of voorzieningen voor privé-doeleinden is niet toegestaan.

8. Bedreiging, intimidatie en discriminatie

Uitingen van bedreiging, intimidatie en discriminatie worden bij de burgemeester gemeld.

9. Inwerkingtreding

Deze code treedt na vaststelling onmiddellijk in werking.