Beleidsnota Snippergroen 2020

Geldend van 25-01-2020 t/m heden

Intitulé

Beleidsnota Snippergroen 2020

1. Inleiding

Snippergroen is openbaar groen wat verkocht kan worden aan aangrenzende) percelen in eigendom van particulieren.

Wanneer dit niet kan, door bijvoorbeeld aanwezigheid van kabels, leidingen en/of riolering in de grond of bezwaren in verband met de ruimtelijke inrichting, kan een optie zijn de grond te huren. Dit mag verder geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de openbare ruimte.

2. Doel van deze beleidsnota

Het geven van een duidelijke omschrijving van het begrip snippergroen en het vastleggen van eenduidig beleid van bij de uitgifte van snippergroen.

3. Definitie snippergroen

Onder snippergroen verstaan we restgrond van geringe afmeting met de bestemming tuin, wonen of verkeer. Deze grond is niet of nauwelijks van toegevoegde voor de beleving van de openbare ruimte en kan daarom ook bij aangrenzende (particuliere) percelen als tuingrond worden toegevoerd.

4. Criteria uitgifte snippergroen

Uitgifte snippergroen is alleen mogelijk als:

  • a. gemeentegrond direct grenst aan het perceel van aanvrager / toekomstige eigenaar;

  • b. gemeentegrond ligt tussen de particuliere erfgrens en de openbare verharding;

  • c. geen onderhoudstechnische bezwaren zijn;

  • d. geen verkeerskundige bezwaren zijn;

  • e. gemeentegrond en de directe omgeving ervan vrij is van nutsvoorzieningen en/of riolering;

  • f. geen omgevingsbezwaren zijn;

  • g. de bestemming of het gebruik van de gemeentegrond in het bestemmingsplan, indien nodig, aangepast kan worden of hierop eventueel kan worden afgeweken.

Het college van Burgemeester & Wethouders is bevoegd tot het stellen van nadere regels en kan, met voldoende argumentatie, afwijken van bovenstaande criteria of kan nieuwe criteria toevoegen.

4. Vormen van uitgifte

Bij de uitgifte van snippergroen gelden de volgende algemene uitgangspunten:

Snippergroen wordt alleen verkocht aan de eigenaar van het naastgelegen perceel als aan de genoemde criteria wordt voldaan. Is dit niet het geval, wordt onderzocht of verhuur van de gemeentegrond een optie is. Is dit laatste niet mogelijk dan is zelfbeheer eventueel een optie maar blijft de grond eigendom van de gemeente.

5. Huur van snippergroen

De bestaande huurovereenkomsten van snippergroen worden omgezet in verkoop van de gemeentegrond indien de snippergroencriteria de verkoop niet in de weg staat. Wanneer de huidige gebruiker geen gemeentegrond wenst aan te kopen wordt de bestaande huurovereenkomst omgezet in een nieuwe huurovereenkomst met uitsterfconstructie. Is in deze situatie sprake van een nieuwe gebruiker, kan de grond alleen worden verkocht aan deze nieuwe gebruiker, huur is in zo een geval niet mogelijk.

Bij beëindiging van de huursituatie of situatie van gebruik moet de gemeentegrond worden teruggebracht in de originele staat. Dat wil zeggen, de gemeentegrond wordt openbaar ingericht. Specifiek betekent dit; het perceel is vrij van hekwerken, palen, tegels en/of andere bebouwing en wordt opgeleverd door huurder/gebruiker vrij van aangebrachte beplantingen.

6. Zelfbeheer

Voor snippergroen wat niet in aanmerking komt voor verkoop of verhuur kan een constructie van zelfbeheer worden afgesproken. Dit houdt in dat een inwoner de gemeentegrond, in overleg met de gemeente, mag inrichten als siertuin en de grond zelf gaat onderhouden. Duidelijk verschil met verkoop en verhuur is dat deze grond haar openbaar karakter behoud en door de gebruiker(s) niet mag worden betrokken bij de tuin door het plaatsen van erfafscheidingen. Als blijkt dat niet aan voorgaande voorwaarden wordt voldaan kan de gemeente besluiten om het zelfbeheerproject te beëindigen.

7. Prijzen voor verkoop of verhuur van snippergroen

De verkoop- en verhuurprijzen van snippergroen staan vermeld in de grondprijzenbrief die jaarlijks door het college van Burgemeester & Wethouders is vastgesteld.

8. Inwerkingtreding

De Nota Snippergroen treedt op 1 januari 2020 in werking.

Ondertekening